fbpx 🌱Hvad skal man spise i august 2020? | GastroFun.dk

Hvad skal man spise i august?

Kantarel
Indholdsfortegnelse

Spis efter sæsonen

Udover at markere slutningen på sommerferien, er 1. august ligeledes startskuddet for en måned med adskillige fantastisk skønne sæsonråvarer.

Fordelene ved at købe råvarer, der er i sæson, er mange. Det er ikke blot bedre for pengepungen og miljøet, sæsonråvarer er derudover en langt større fornøjelse at sætte tænderne i.

Og des mere smagfuld råvaren er, des større en rolle kan råvaren alt andet lige få i den pågældende ret.

Tag blot kartoflen. Om sommeren nydes de nyopgravede kartofler med meget få andre elementer, men eksempelvis blot lidt frisk persille eller purløg, et stykke grillet torsk eller kylling og lidt kryddersmør. Til gengæld bliver kartoflen ofte most og serveret med kraftige, tunge sovse, for eksempel akkompagneret af en grydestegt oksesteg, i vinterhalvåret.

Derudover er årstidens frugt og grønt sprængfyldt med gode og vigtige næringsstoffer, ligesom du vil opleve en helt naturlig variation i din kost, når du vælger at spise efter sæsonens udbud: Gavnligt for både helbred og smagsløg. 

 

Hvilke råvarer er i sæson i august måned?

Af grøntsager kan blandt andet nævnes aubergine, grønne bønner, courgette, gulerod, majs, tomat og sommerporre, mens kategorien af frugt favner om blomme, hyben, brombær, sommeræbler, solbær, mirabelle, hyldebær med videre.

Du kan desuden med fordel sætte både ål, krabbe, makrel, jomfruhummer og krebs på menuen.

Har du en forkærlighed for svampe, er det rørhatte og kantareller, du skal gå efter.

Herunder finder du en oversigt over vores sæsonfavoritter, hvoriblandt du kan hente inspiration til råvarer, du med fordel kan skrive på indkøbslisten i august måned.


Aubergine opskrifter

Grillede auberginer

Den rå aubergine er i sig selv forholdsvis neutral i smagen, og det hvide, svampede kød er ikke en videre fornøjelse at få på tallerkenen. Så snart auberginen tilberedes, udvikler den imidlertid er snakken en helt anden. Auberginen er formidabel til at suge smag, saft og kraft til sig fra andre ingredienser, hvorfor den eksempelvis kan være en formidabel  erstatning for kød på ugens kødfri dage.

Den smukke, blanke, sortviolette aubergine hører til natskyggefamilien, hvor også kartoflen i øvrigt er at finde - dette til trods for, at de to øjensynligt ikke har mange fællestræk. 

Auberginen er kalorielet, men derimod propfyldt med næringsstoffer, og så kan den både bages, grilles og steges. Særligt skøn bliver den, når den fyldes med eksempelvis hakket oksekød, spicy kylling eller øvrige grøntsager som linser, kikærter eller tomat.

 

Hvordan tilbereder man aubergine?

Grillede auberginer bliver fantastisk lækre med et drys parmasan og rosmarin, hvilket du finder fremgangsmetoden til her.

Du kan også prøve at bage auberginen, drysse den med blandt andet granatæblekerner og servere den med en frisk tahin-yoghurt. Alternativt kan du vælge at bruge den bagte aubergine til en fantastisk cremet baba ganoush til at dyppe grøntsagsstænger eller lune fladbrød i.

Har du ikke allerede stiftet bekendtskab med aubergineruller, skal desuden du glæde dig til at prøve en ret, der kan varieres i det uendelige.

 

Jomfruhummer opskrifter

Jomfruhummer

Sæsonen for jomfruhummere når sit højeste i august, september og oktober og er en af vores personlige sensommerfavoritter.

Om end den søde, fyldige smag minder om den, vi oplever ved almindelig hummer, har jomfruhummerens kød en lidt finere konsistens.

Når man siger jomfruhummer, er det i øvrigt svært ikke også at nævne Læsø: Vidste du, at Læsø alene står for 44 procent af de i alt 2000 tons jomfruhummere, dansk fiskeri kan bryste sig af?

Idet jomfruhummeren ikke lever under Middelhavets himmelstrøg, eksporteres en stor del af de danske jomfruhummere til både Italien, Spanien og Frankrig. Bestiller du jomfruhummer under sydens sol, er det derfor sandsynligt, at den kommer fra Danmark.

 

Hvordan tilbereder man jomfruhummer?

Du kan eksempelvis vælge at gratinere, grille, bage eller koge de delikate, friskfangede jomfruhummere.

Er du glad for italienske klassikere, skal du prøve kræfter med en lækker, cremet risotto serveret med jomfruhummerhaler.

At jomfruhummer desuden går fantastisk godt i spænd med tun, kommer muligvis som en overraskelse for nogen, men kommer ikke desto mindre til udtryk i denne skønne pastaret, hvor både jomfruhummerhaler, lynstegt tun og lækker, frisk citronbechamelsauce går op i en højere enhed.

Størstedelen af jomfruhummerens kød sidder i halen, men med en smule snilde er det muligt at få kød ud af kløerne også. Du kan dog vælge at pille kløerne fra, inden tilberedningen, og i stedet vælge at koge fond på dem.

En stor del af smagen sidder i øvrigt i skallerne. Brug derfor også gerne skroget til at koge en lækker, fyldig jomfruhummerfond, og brug eventuelt fonden til at lave en vidunderlig bisque, der kun kan få dine gæsters mundvand til at løbe.

Vil du vide mere om skaldyr generelt, kan du blive meget klogere i denne artikel, hvor vi i øvrigt har samlet et væld af skønne opskrifter.

 

Majs opskrifter

Sous vide majskolbe

De nærmest eksotisk udseende majsplanter er efterhånden at finde på adskillige danske marker.

Dyrkning af majs kræver relativt høje temperaturer, og som temperaturene herhjemme er steget med årene, er forholdene for majsdyrkning ligeledes forbedret.

Dette kan flere landmænd kun nyde godt af, idet dyrkningen af majs dels er håndterlig, dels har et forholdsvist højt udbyttepotentiale end eksempelvis hvede.

De yderst delikate, søde majs er dog ikke blot en fryd for øjet - eller de danske lændsmænds bundlinjer - men også for vores smagsløg.

 

Hvordan tilbereder man majs?

De friske majs er skønne i deres rå form, men kan desuden både koges, steges, grilles og bages.

Da vi endnu ikke har set det sidste til det dejlige, danske sommervejr, indbyder den fortløbende grillsæson naturligvis i høj grad til at smide hele majskolber på grillristen eller ved bålet i haven.

Lad gerne bladene sidde og beskytte majsen under tilberedningen. Alternativt kan du vælge at pille skrællen af majsen, dele dem i to og stikke et grillspyd i dem.

Servér de brandvarme hele majskolber med en skøn, hjemmerørt kryddersmør med persille og hvidløg eller et drys parmesan og en lækker, hjemmelavet grøn pesto - enten den helt traditionelle med pinjekerner, eller den lidt mere økonomiske udgave med solsikkekerner.

De hele, grillede, varme majs er også yderst delikate akkompagneret med en hel kylling grillet på rotisseri og serveret med en kold, cremet kartoffelsalat. Det kan du finde en opskrift på her.

Har du nogensinde prøvet at tilberede en majskolbe i sous vide? Det har vi - du kan se opskriften her.

 

Makrel opskrifter

Stegt makrel

Du milde makrel, så skal der lækker, fed fisk på tallerkenen!

Du kender den fra dåse, enten mere eller mindre maltrakteret til uigenkendelighed eller i forholdsvis reelle fileter indhyllet i tomatsauce. Du har sandsynligvis under alle omstændigheder indtaget adskillige rugbrødsmadder med makrel i tomat gennem tiden.

Ofte, når der skal fisk på bordet, tyer vi enten til dåseversionen eller den, der findes i supermarkedets fryse- eller kølefisk. Der er dog meget at hente på smagsoplevelsen ved at aflægge den lokale fiskemand et besøg.

I slutningen af juni valfarter store stimer af makrel ind over grænsen til de danske farvande, hvor de bliver indtil efteråret.

Vestkysten er de første til at fange makrellerne, men som stimerne bevæger sig længere østpå og om mod Kattegat, får både Østjylland, Sjælland og øerne også glæde af de friskfangede makreller senere på sommeren.

Makrellen er mørk og fed i sit kød, og smagen, der kan beskrives som fyldig og let krydret, er sin helt ege. Makrel er desuden den fisk, der indeholder mest af den gode, sunde fiskeolie.

 

Hvordan tilbereder man makrel?

Hel, frisk makrel bliver særligt himmelsk, når den røges eller skindsteges, -bages eller -grilles, men den kan tilberedes på mange måder.

Skal makrellen på grillen, kan du for eksempel fylde bugen med friske citronskiver. Den fede fisk kan snildt serveres uden det store tilbehør, men blot balanceret med lidt syre og friske krydderurter, lidt brød og en grøn salat.

Er vejret imidlertid ikke til grill, kan du smide den hele makrel på en rygende varm grillpande i 4 minutter på hver side eller servere den som pandestegte fileter med knuste kartofler, lynsyltede rødbeder og kapers.

 

Fennikel opskrifter

Fennikel

Hvis du er rigtig glad for lakrids, er fennikel formodentlig en plante, der falder i din smag. Fennikel indeholder nemlig anethole, der er den samme aromatiske forbindelse, der findes i både stjerneanis og anis.

Fennikel har sine rødder i det vestlige Asien og Middelhavsområdet, hvor planten er blevet brugt som krydderi siden oldtiden. Her er fenniklen en flerårig plante, der går i såkaldt vegetativ vækst i vinterhalvåret, hvor den danner små skud, der ligner knolde. Efter blomstring visner planten ned under den varme og tørre sommer.

Først i 1980'erne blev den sprøde men milde og sødlige fennikel anvendt som grøntsag i Nordeuropa, og grundet de større udsving i temperaturerne, har fennikel en lidt anden livscyklus i Danmark end i sit oprindelige habitat: Fennikel tåler ikke frost, om end den oftest vil overvintre herhjemme.

 

Hvordan tilbereder man fennikel?

Fennikel er en solid smagsgiver i køkkenet, og med sin markante anisaroma er fennikel skøn at anvende både rå og tilberedt.

På restauranterne herhjemme serveres fennikel ofte i ultratynde, næsten gennemsigtige skiver, der er marineret i olivenolie med citronsaft, dild og salt.

I Italien er dampet fennikel, der efterfølgende gratineres med parmesan i ovnen, derimod en højtelsket klassiker.

Du kan på få minutter forberede en sprød og frisk salat med fennikel, æble og spidskål og eksempelvis servere den til fjerkræ eller fisk, hvor salaten er særligt lækker. Du kan også undlade spidskålen og i stedet lave denne lynhurtige fennikelsalat med blot tre ingredienser.

Bliver vi i salatgenren, går fennikel også vældigt godt i spænd med mynte og melon i denne fantastiske italiensk inspirerede opskrift, der er et godt tilbehør til grillmaden eller en god steak.

 

Mirabelle opskrifter

Mirabelle

Mange får muligvis diverse barndomsassociationer til denne næsten kugleformede og typisk gule frugt, hvis frugtkød ofte ikke slipper stenen, selv efter modning.

Og lige nu bugner mirabelletræerne med de små frugter.

Da mirabelle, der oprindeligt stammer fra Mellemøsten, klarer sig fortrinligt i det danske klima og med lethed spredes af dyr og fugle, vokser mirabelletræer ofte forvildet i den danske natur.

Om end visse supermarkeder forhandler mirabelle, er det altså oplagt selv at gå på jagt efter de små frugter. Mirabelle er imidlertid ikke en frugt, der har vundet tilstrækkeligt indpas i de danske køkkener.

Om du har klatret i mirabelletræer eller blot bemærket træerne med de mange små gule, røde eller orange frugter i ny og næ, har flere danskere dog i højere eller lavere grad stiftet bekendtskab med de ofte syrlige og let bitre frugter, hvis træer findes overalt i Danmark.

 

Hvordan tilbereder man mirabelle?

Mirabelle kan spises rå eller anvendes i eksempelvis marmelader, kager og bagning, saft, chutney og grød.

Idet de rå mirabelle smager af mest, når de ikke kommer direkte fra køl, bør frugten dog tages ud af køleskabet en time inden, de skal nydes.

Mirabellemarmelade smager dejligt, når den for eksempel laves med hyben, og en mirabellechutney bliver særligt interessant med en anelse lakrids i sig.

Mirabelle kan i visse tilfælde let udstenes, mens frugtkødet i andre tilfælde kan sidde fast på stenen. Ved sidstnævnte vil det lette dit arbejde først at koge frugterne og efterfølgende bruge et dørslag til at mose dem igennem.

Mirabelle er i øvrigt meget velegnede til frysning, så du også i vintermånederne kan bruge frugten i din madlavning. Fjern blot stenen inden frysning.

 

Kantarel opskrifter

Kantareller

De smukke og dekorative, tragtformede kantareller med de langsgående lameller er skovens guld.

Den officielle og traditionelle svampesæson for den yderst velsmagende kantarel går fra juli til oktober, og da kantarellen har vist sig besværlig at dyrke kommercielt, bliver den fortsat indsamlet i naturen. At der endnu intet organiseret indsamlingsapparat er i Danmark, afspejles i nogen grad i supermarkedernes priser.

Herhjemme er der rig mulighed for at finde kantarellen på egen hånd, og der er noget særligt eventyrligt og spændende ved at gå på svampejagt og bringe sit bytte med hjem i køkkenet.

Kantarellen er desuden næsten ikke til at tage fejl af og forveksle med andre, giftige svampe, hvorfor kantareljagt er forholdsvist sikkert.

Svampejagt skal dog under alle omstændigheder foregå under forbehold, hvorfor du altid bør gå struktureret og kritisk til værks. Husk derfor at studere de forskellige svampegrupper og deres karaktertræk, inden du begiver dig afsted, og husk, at alle svampens karaktertræk skal passe, før du kan vide dig sikker.

 

Hvordan tilbereder man kantarel?

Kantareller gør sig umanerligt godt på et stykke ristet landbrød eller rugbrød, og de kan både nydes rå, stegt eller bagt og i salater, stuvninger, tærter, risotto, på pizza og meget andet.

Kantarel har en delikat, svagt pebret umamismag, der blandt andet gør den til en oplagt erstatning for kød, såfremt du ønsker at supplere og/eller nedbringe dit kødforbrug.

Prøv eksempelvis en lækker sensommersalat, hvor kantarellen får selskab af en anden kærkommen sæsonråvarer for august måned, nemlig majsen. Her kan du blandt andet også læse vejledningen til den nænsomme klargøring af kantareller.

Står du og mangler idéer til en skøn forret, der virkelig kan glæde dine gæster, kan du muligvis finde inspiration i denne cremede og yderst smagfulde jordskokkesuppe med smørritstede kantareller.

Er du interesseret i at servere de lækre kantareller i en hovedret, der både tager sig flot ud og har en utroligt mør og saftig oksemørbrad i sous vide som omdrejningspunkt, vil du elske denne opskrift, hvor den skønne mørbrad og delikate kantarelstuvning afbalanceres af syrlige, syltede perleløg og sødme fra en grov rodfrugtmos. 

Kantareller holder sig desuden fint et par dage i køleskabet i en papirspose eller anden form for bøtte, der er luftgennemtrængelig. Ydermere er de fryseegnede, blot du blancherer de rå kantareller i et par minutter forinden.

 

Krabbeklør opskrifter

Krabbe

Krabbeklør er beklageligvis ikke det, der oftest havner på de danske spiseborde, hvorfor de i stedet eksporteres til udlandet i stor stil. Krabbeklør, hvis kød er fint og hvidt, har dog ikke alene har en helt fortrinlig smag, der kan beskrives som både mild og aromatisk, men derudover er de både en billig, sund og bæredygtig spise.

Krabbefiskeri er skånsomt, da havbunden ikke ødelægges, og alle dele af krabben kan benyttes: Kløer, ben, hus og rogn.

At krabbekløer - og krabbe generelt - er en overset råvare i de danske køkkener, ændres naturligvis ikke natten over, men vi kan trods alt slå et slag for, at krabbe i endnu højere grad skal integreres i danskernes repertoire.

 

Hvordan tilbereder man krabbeklør?

Krabbeklør tilberedes typisk ved kogning. Tilsæt blot godt med salt til vandet og supplér eventuelt med lidt friske krydderurter, gerne dild.

Herefter er serveringsmulighederne mange: De kan indgå i både for- og hovedretter, og du kan servere dem som de er, eksempelvis med lidt ristet italiensk flüte og en hjemmerørt dressing med krydderurter.

Du kan lade krabbekløerne indgå i en skøn sommersalat, da den fine smag passer godt til grøntsager, eller servere dem med en god hjemmelavet mayo. Du kan også bruge dem til en fyldig bisque eller koge en skøn suppe på dem.

I denne opskrift har vi fritteret krabbekløerne og serveret dem med en smagfuld skaldyrsmayo og hjemmelavede Pommes Frites.

Vil du vide mere om krabbe og skaldyr generelt, kan du finde masser af information i denne artikel.

 

Blomkål opskrifter

Risret med kylling

Måske du forbinder blomkål med en udkogt, blød og smattet affære, der af uforklarlige årsager har fundet vej til din tallerken. I så tilfælde er blomkålen blevet gjort til skamme gennem en for hård tilberedning, hvorfor dens fulde potentiale ikke er kommet til sin ret.

Derfor er blomkål muligvis det krøllede hoved, du ikke smider i indkøbsvognen som det første. Og det er en skam.

Blomkål er en grøntsag, der er rig på C-vitamin, og blot 100 gram af den dækker 75 procent af det anbefalede daglige indtag.

 

Hvordan tilbereder man blomkål?

Blomkål kan tilberedes på adskillige måder. De helt nye, friske blomkål kan med fordel bruges rå i skønne salater. Det tager ikke andet end 10 minutter at blande en sund, cremet og knasende blomkålssalat.

Da blomkålens buketter kan gemme på lidt smådyr, er det en god idé at lægge blomkålen i koldt vand tilsat salt i 10 minutter - dette trækker eventuelt småkravl ud.

Prøv også at skære blomkålen ud i helt tynde skiver og hælde olivenolie udover. Drys med lidt basilikum og servér med lækre, saltede mandler ovenpå, og du har et skønt, sprødt element på middagsbordet.

Hvis ikke du ønsker at spise den rå, kan blomkålen desuden bages, steges eller koges. Du kan eksempelvis servere et helbagt blomkål som en meget smuk forret eller vegansk hovedret.

Vælger du at koge blomkålen, skal den ikke sønderkoges, men blot koges let, så den fortsat har bid og ikke bringer dig flere minder om de skamkogte buketter.

Blomkål er gode til at bidrage med fylde i diverse retter, eksempelvis i denne skønne risret med kylling og blomkål i en krydret kokossauce.

Blomkålsris er desuden en næringsrig substitut til almindelige ris, og du kan enten vælge at blande risene med blomkålsris - eller du kan lade blomkålsris helt overtage risenes plads.

Blomkålen kan naturligvis også bruges til den helt klassiske gratin. Har du mod på en lidt sundere og mere moderne udgave af denne, kan du prøve denne blomkålsgratin, der blandt andet gratineres med mandelmel i stedet for den sædvanlige rasp, ost og brødkrummer.

Er du glad for supper, kan blomkål snildt danne basen for en cremet suppe. Prøv at akkompagnere blomkålen med kartoffel i en hurtig og sund hverdagssuppe, der nemt kan laves i en travl dagligdag.

Vil du have tips til at få mere grønt ind i kosten? Så skal du læse denne artikel. Er du interesseret i at læse mere om sund hverdagsmad generelt, kan du desuden læse denne artikel.

 

Flere opskrifter med blomkål

Smørstegt blomkål

Smørstegt blomkål

Læs hele opskriften her.

 

Blomme opskrifter

Hvad kan man bruge blommer til?

Danske blommer er de bedste i verden!

Lyder det som noget af et postulat? Muligvis. De danske blommer anses ikke desto mindre som nogle af verdens bedste, da det skiftende klima herhjemme giver blommetræerne de optimale levevilkår.

Frugterne er så småt begyndt at pryde adskillige blommetræer, og måske du selv har et træ i haven, der år efter år bugner med de tunge, saftfyldte vidundere.

I gode sæsoner, kan høstudbyttet være så stort, at det, grundet blommernes korte holdbarhed, oftest er umuligt at spise sig i gennem den overvælgende mængde.

Kløer du dig i hovedbunden over, hvor de mange frugter skal gøre nytte? Så er der hjælp at hente i det følgende.

 

Hvordan tilbereder man blomme?

De søde, saftige blommer kan med fordel nydes direkte fra træet. Derudover er blommer ganske formidable til både syltning som madlavning.

Vi kan i øvrigt glæde dig med, at blommer er fryseegnede. Husk blot at udstene blommerne forinden.

Blommer egner sig helt fortræffeligt til at blive syltet, henkogt og til egen saftproduktion.

Er du blommemoden på at lave din egen hjemmelavede marmelade? Så kan denne nemme og hurtige opskrift give dig et skønt tilbehør på morgenbordet.

Blommer kan udgøre en utroligt smagfuld kompot, serveret som tilbehør til kødet, eksempelvis svin.

Leder du efter idéer til desserter med blomme, er der ligeledes flere muligheder. Du kan for eksempel servere lækre hjemmelavede rom- og portvinssyltede blommer til en skøn vaniljeis, som du på godt en halv time kan lave helt fra bunden.

Går du ind for at nedbringe madspild, kan du glæde dig over, at frugtmassen fra din saftproduktion kan bruges til en skøn og lynhurtig blommetrifli.

Blomme crumble er desuden en fantastisk og nem måde at få bugt med den store høst, såfremt du eksempelvis venter desserthungrende gæster.
Kategori
Sociale medier
Læs også
Spis råvarer i sæsonen
Artikel
Redaktion
Hvad skal man spise i juli?
Artikel
Redaktion
Hvilke grøntsager er i sæson
Artikel
fadlsforlag