fbpx ūüćēSurdejspizza | opskrifter | GastroFun.dk

Surdejspizza

Surdejspizza
Beskrivelse

Efter et bagekursus til Aarhus Food Festival fik jeg mod på at bruge min surdej til at lave en hjemmelavet surdejspizzabund.

Selve ingredienserne på pizzaen er lavet efter bedste stop-spild af mad princip. Det blev til i alt fire pizzaer i tre forskellige udgaver, og herunder får du opskriften på dem allesammen.

Surdejspizza

Pizzasaucen blev ikke den traditionelle tomatsauce, men en virkelig sk√łn "sauce" lavet p√• kartoffelmos.

Da min mand stod og lavede Pommes Fondant forleden aften, skulle kartoflerne jo skæres til, så de blev firkantede. Det gav en masse spild, som jeg valgte at koge en kartoffelmos på - og denne mos brugte jeg på pizzaerne i stedet for den typiske tomatsauce, hvilket fungerede fantastisk godt.

Derudover havde jeg 1/3 af et blomkål liggende (efter at have lavet blomkålspure). Det valgte jeg at skære tyndt ud og bruge som topping på to af pizzaerne.

På den tredje pizza kom jeg lidt trevlet kylling ovenpå, hvilket kom desuden fra en kylling, som jeg have brugt til en omgang tarteletter.

Udbytte
4 personer
Tilberedelsestid
6 minutter
Ingredienser
  Opskriftsgruppe (Surdejspizzabund)
500 g Hvedemel
125 g Surdej
400 g Vand (lunkent)
13 g Salt
  Opskriftsgruppe ("Pizzasauce" med kartoffel)
1⁄2 dl Olivenolie
1⁄2 dl Piskefl√łde
  Opskriftsgruppe (Pizza med blomk√•l)
  Pizzasauce (fra ovenst√•ende opskrift)
1⁄6 Blomk√•l (halvdelen af den rest af blomk√•l, som jeg havde liggende)
1⁄2 Mozzarella (¬Ĺ kugle)
1 spsk Pesto (gr√łn)
  Opskriftsgruppe (Pizza med skinke og blomk√•l)
  Pizzasauce (fra ovenst√•ende opskrift)
  Mozzarella (¬Ĺ kugle)
1 spsk Pesto (gr√łn)
1⁄6 Blomk√•l (halvdelen af den rest af blomk√•l, som jeg havde liggende)
  Opskriftsgruppe (Pizza med kylling)
  Pizzasauce (fra ovenst√•ende opskrift)
  Kylling (trevlet eller strimlet)
Vejledning

Surdejspizzabund

Surdejspizza

Pizzadejen er herfra, men kun p√•¬†p√• hvedemel - p√• k√łl i 48 timer

  1. Kom alle ingredienser til surdejspizzabunden i en stor r√łresk√•l.
  2. R√łr det sammen p√• din r√łremaskine til en homogen masse.¬†Du kan ogs√• v√¶lge bare at r√łre det sammen ved h√•ndkraft ved hj√¶lp af en store r√łreske.¬†Det tager cirka tre til fire minutter.
  3. Find en beholder i en passende st√łrrelse. Beholderen skal have et l√•g.
  4. Sm√łr beholderen med olivenolie.
  5. Hæld dejen over i beholderen.
  6. Kom l√•g p√• beholderen og s√¶t den p√• k√łl i 48 timer. Hvis du har tiden til det, har dejen godt af at st√• i √©n til to timer p√• k√łkkenbordet, inden du kommer den p√• k√łl. Hvis ikke, s√¶tter du den bare direkte i k√łleskabet. For at f√• det allerbedste ud af din surdej, har dejen godt af at st√• p√• k√łl i mindst 12 timer, dog helst i mellem 24 og 48 timer.
  7. Tag herefter dejen ud af k√łleskabet. Dejen skulle gerne v√¶re sammenh√¶ngende og elastisk nu.Surdejspizza
  8. Vend ligeså forsigtigt dejen ud på et meldrysset bord.
  9. Håndtér nu dejen meget forsigtigt og bemærk, at dejen ikke skal æltes. Hvis dejen bliver håndteres for "hårdt", går det udover den smag og saftighed, som dejen har udviklet under hævningen.
  10. Brug en dejspartel til at dele dejen i fire lige store stykker. Du kan også bruge en kniv, hvis du ikke har en dejspartel.
  11. Tag f√łrst det ene stykke dej og stram det forsigtigt op uden at presse luften ud: Brug dejspartlen/kniven til at tr√¶kke kanterne af dejen indunder mod midten af dejen. Forts√¶t hele vejen rundt og bliv ved, indtil der er dannet en dejkugle med en sp√¶ndstig overflade.
  12. Gentag processen på de resterende tre stykker dej.
  13. Sm√łr et fad med lidt olie og l√¶g de fire dejkugler i fadet.
  14. Dæk fadet til med husholdningsfilm.
  15. Lad det st√• og hvile p√• k√łkkenbordet i mindst to timer.
  16. S√¶t dit bagest√•l eller din pizzasten i den kolde ovn og t√¶nd ovnen p√• varmluft p√• h√łjest¬†mulige temperatur.
  17. Lad bagestålet/pizzastenen blive så varmt som overhovedet muligt. Det sikrer dig en rigtig flot afbagning på din pizza, samtidig med at pizzaen beholder saftighed.
  18. Nu skal de fire dejkugler blive til faktiske pizzadeje! Det g√łres som f√łlger: Tag en dejkugle fra fadet og l√¶g den p√• et meldrysset bord.
  19. Plac√©r f√łrst din h√łjre h√•nd forsigtigt ovenp√• dejkeglen og l√¶g din venstre h√•nd ovenp√• den h√łjre.
  20. Bev√¶g nu forsigtigt h√¶nderne udad mod kanten af dejen. Undlad at lade h√¶nderne glide helt udover kanterne, da du gerne vil bevare "skorpen" p√• pizzaen. Hvis du har mod p√• at g√łre ligesom italienerne, kan du med fordel tage dejen op p√• dine knoer og forsigtigt str√¶kke dejen ud p√• denne m√•de. Det er dog for viderekommende! ;-)
  21. Forts√¶t hele vejen rundt, til du har en god, flad "pizzaform" i en passende st√łrrelse.¬†

Top nu pizzadejen¬†af efter eget √łnske. Herunder giver jeg dig f√łrst opskriften p√• min "pizzasauce" lavet p√• kartoffelmos. Derefter f√•r du opskriften p√• hver af de tre pizzavarianter, jeg valgte at lave denne gang.

 

"Pizzasauce" med kartoffel

  1. Kog kartofler m√łre i vand uden salt.
  2. Tils√¶t olivenolie, piskefl√łde, salt og peber.
  3. Mos det godt sammen.
  4. Tilf√łj eventuelt rosmarin eller timian.

 

Pizza med blomkål

Surdejspizza

  1. Tilsæt forsigtigt et lag pizzasauce ovenpå pizzadejen.
  2. Fordel strimler af b√łfmozzarellaen ovenp√• pizzasaucen.
  3. Fordel den gr√łnne pesto som sporadiske klatter p√• pizzaen.¬†Brug gerne en tr√łffelgr√łn pesto - det bliver den bestemt¬†ikke d√•rligere af, skulle jeg hilse og sige!
  4. L√¶g til slut tynde skiver af blomk√•l p√• toppen. Du kan ogs√• tilf√łje lidt¬†revet ost/parmesan til sidst, hvis du √łnsker.

 

Pizza med skinke og blomkål

Surdejspizza

  1. Tilsæt forsigtigt et lag pizzasauce ovenpå pizzadejen.
  2. Fordel strimler af b√łfmozzarellaen ovenp√• pizzasaucen efterfulgt af¬†serranoskinke, klatter af gr√łn pesto og tyndt sk√•ret blomk√•l.¬†Tilf√łj eventuelt lidt¬†revet ost/parmesan til sidst, hvis du √łnsker.

 

Pizza med kylling

Surdejspizza

  1. Tilsæt forsigtigt et lag pizzasauce ovenpå pizzadejen.
  2. Fordel herefter kylling efterfulgt af¬†klatter af gr√łn pesto. Tilf√łj eventuelt lidt¬†revet ost/parmesan til slut, hvis du har lyst.

 

Pizzabagning

Når du har toppet din pizza af med dine yndlingstoppings, er der ikke længe til du kan servere friskbagt pizza! Hver pizza skal bages for sig.

  1. Læg en pizza ind i ovnen på det nu rygende varme bagestål eller pizzastenen.
  2. Lad nu pizzaen bage. Min ovn var 300 grader, og efter 6 minutter var pizzaen færdig.
  3. Tag den færdige pizza ud.
  4. Del pizzaen med et pizzahjul. Jeg kan også anbefale at bruge en saks!
Kategori

Mad

Har du selv pr√łvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.


Har du sp√łrgsm√•l eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.

Sværhedsgrad
Sociale medier
Læs også
Gourmet pizza med tr√łffel
Opskrift
Per Asmussen
Pizza
Opskrift
Per Asmussen
Hvid pizza
Opskrift
fadlsforlag
Kartoffelpizza deluxe
Opskrift
Henriette Kristiansen
Kartoffelpizza
Opskrift
Anne Mette Autzen
Hjemmelavet fastfood
Artikel
Redaktion