fbpx ✅Hvad skal man spise i juli? | GastroFun.dk

Hvad skal man spise i juli?

Hvad skal man spise i juli?
Indholdsfortegnelse

Råvarer i sæson

Der er adskillige fordele ved at spise råvarer i sæson. Dels er det bedre for både miljø og pengepung, dels er råvaren betydeligt mere smagfuld. Sidstnævnte har stor betydning, for hvor markant en rolle råvaren kan tåle - og får lov - at spille i retten og måltidet. Et godt eksempel herpå er kartoflen, der om sommeren kan nøjes med at blive akkompagneret af en smule krydderurter, et simpelt stykke kød og en let sauce eller dressing, hvorimod den om vinteren ofte moses samt overdøves af både tungere og kraftigere sovse og saucer.

- men hvad er egentlig i sæson i juli måned? I kategorien af grønt finder du eksempelvis agurk, gulerod, glaskål, courgette, majs og fennikel, og af bær kan nævnes hindbær, jordbær, solbær, blåbær med flere. Inden for kød har vi både skrubbe, rødspætte, krabbeklør og multe.
 
I denne artikel har vi fremhævet nogle af vores juli-favoritter, som du kan bruge som inspiration til næste gang, du skriver din indkøbsliste.


Kartofler

Kartofler

Vi har allerede været inde på kartoflen, og med god grund: De fleste af os kan forholde os til fornøjelsen ved at sætte tænderne i skønne, spændstige nye kartofler. Vidste du i øvrigt, at nye kartofler er umodne, og at de “gamle” kartofler, vi spiser om vinteren, er modne?
Nye kartofler er desuden mere faste i konsistensen, idet de indeholder mindre stivelse og mere væske end de gamle, og så indeholder de betydeligt mere C-vitamin.

Nye kartofler kræver minimal forarbejdning og skal blot skrubbes let inden tilberedning - det er vel nærmest blasfemisk at skrælle en ny kartoffel. De er ideelle til enten at blive dampet eller letkogt i vand tilsat masser af friske krydderurter som løvstikke, timian eller persille, og så er de helt fortræffelige i en skøn, let kartoffelsalat. Vi synes faktisk, nye kartofler er så velsmagende, at de kan sagtens kan spises for sig selv.

Vil du vide mere om kartofler? I denne artikel finder du alt, du skal vide om den folkekære grøntsag, og hvis du behøver tips til at koge den helt perfekte kartoffel, kan du med fordel læse med her. 

Jordbær

Jordbær

Findes der noget som nyplukkede danske jordbær? Næppe.

Det er ikke uden grund, danske jordbær er det, vi danskere gerne forbinder med smagen af sommer, og om de serveres som de er, med sukker, fløde og mælk, på toppen af en jordbærtærte/-kage, eller i form af en rødgrød, så er smagsoplevelsen en ganske anden end den, man får fra udenlandske jordbær.
Årsagen, til at de friske, danske jordbær er betydeligt sødere og fyldigere i smagen, er dog såre simpel: De udenlandske, der har en længere transporttid foran sig, høstes inden de er helt modne og eftermodner under transporten. De danske jordbær derimod høstes ofte samme dag, som de ankommer til butikken, hvorfor de har fået lov at modne på jordbærplanten og optaget masser af sukkerstoffer fra plantens blade.

Jordbær serveres typisk som en dessert eller sød snack, men de fungerer også som et skønt sødt element i en frisk sommersalat. Mangler du inspiration til en sådan, så læs med her.

Skal du rigtigt imponere dine gæster, og mangler du en opskrift på en nem og lækker hjemmelavet jordbærtærte, så skal du se denne opskrift.

 

 

Majs

Majs

Sammenlignet med for blot 20 år siden har vi i dag fantastisk mange majs voksende herhjemme. Majsdyrkning kræver forholdsvis meget varme, men som følge af det varmere klima pryder de høje og eksotisk udseende majsstængler i dag flere danske marker.
Majsdyrkning er attraktivt, blandt andet fordi det er let at håndtere og har et noget højere udbyttepotentiale end kornafgrøder såsom hvede. At den søde majs er en delikat spise, gør den altså ikke blot til en fryd for øjet, men også for vores ganer.

Majs egner sig både til at blive nydt rå, kogt, stegt, grillet og bagt, og i juli måned er det selvfølgelig oplagt at smide de hele majskolber på grillen. Du kan tilberede dem i deres beskyttende blade, men du kan også vælge at fjerne skrællen og eksempelvis dele dem på midten og spidde dem med et grillspyd til “håndtag”. Uanset hvad, er de varme, færdigtilberedte majskolber helt uimodståelige med en klat koldt kryddersmør eller en god pesto med lidt revet parmesan drysset henover.

Var det noget med en sous vide-tilberedt majskolbe? Så skal du læse med her.

Skal majskolberne på grillen, kan du hente inspiration i disse grillede majskolber.

 

Spidskål

Spidskål

Ordet kål kan virke afskrækkende på nogle, sandsynligvis fordi kål forbindes med en bitter eller svovlet eftersmag. 

Spidskålen omtales gerne som en god “begynderkål” grundet sin betydeligt mildere smag, sammenlignet med de øvrige kålsorter. 

Når spidskålen er i sæson, får den en endnu mildere og mere ærte-agtig smag. Spidskål kan tilberedes på et væld af måder, eksempelvis dampet, blancheret, braiseret eller stegt, men fordi den er så mild i smagen, kan den med fordel enten nydes rå eller blot lyntilberedt.

Prøv for eksempel at give den lidt stegeskorpe på grillen - det kan du læse mere om i denne opskrift. Grillet spidskål fungerer som et skønt tilbehør på grillbordet.

Vil du prøve kræfter med at saltbage spidskålen, kan du hente inspiration her.

 

Ærter

Ærter

Hva’ ærter? Det er sådan nogle små grønne nogle, der kan trille, og der findes ingen som de danske! Så er det sagt. At Danmark i øvrigt er storproducent, når det kommer til de grønne små lækkerbiskner, skyldes de helt optimale vækstbetingelser, ærteplanten har på vores breddegrader. 
Som det eneste land i verden har vi ligefrem en bekendtgørelse, der skal kvalitetssikre de danske ærter, og det må da siges at være kærlighed til vores grønne guld.

Der er en masse barndomsassociationer forbundet med det at flække ærtebælge om sommeren. Der er ingen tvivl om, at man får lov at arbejde for sin snack, men mon ikke vi kan blive enige om, at det er et pillearbejde, der lønner sig.

De friske ærter fungerer både som en lækker hyggesnack, et sødt og mildt pift i den blandede salat og et letdampet tilbehør til frokosten eller aftenmåltidet.

Mangler du lidt idéer til, hvordan du ellers kan bringe de små herligheder i spil, kan du for eksempel prøve en skøn speltotto med ærter, citron og hasselnødder eller denne lækre sommersalat.

 

Persille

Persille

Man kan næsten ikke sige dansk sommer uden også at sige persille: Persillen hænger næsten uløseligt sammen med nye danske kartofler, for eksempel som et lille drys henover eller i form af den ledsagende persillesovs til det stegte flæsk.

Mange forbinder persillen med noget ærkedansk, men krydderurten er reelt set en middelhavsplante, der dog har et godt vækstpotentiale herhjemme. 

Persillen kan anvendes i flere sammenhænge. Du kan bruge den i en hjemmerørt kryddersmør, og bruger du i øvrigt hvidløg, er persillen også med til at tage hvidløgsånden.

Prøv også at lave din egen hjemmelavede grønne pesto - det er noget ganske andet end den, du finder på hylderne i supermarkedet.

Skal du lave din helt egen persillesovs? Så læs med her.

 

Blåbær

Blåbær

Der findes flere typer af de blå bær på markedet, og flere af os betegner de bær, der typisk findes som friske blåbær på køl i supermarkedet, som blåbær. Dette er ikke helt forkert, om end disse bær imidlertid er de såkaldte amerikanske blåbær, der er store og spændstige, men har et lyst frugtkød.

De vilde nordiske blåbær er dem, der giver blå tænder, og det er gerne denne type blåbær, mange af os vil kalde de “rigtige” danske blåbær. Uanset hvilken sort, du foretrækker, så er juli måned sæson for de søde vidundere.

Blåbær giver en skøn saftighed og sødme, eksempelvis i pandekagedejen. Prøv dem også i en morgenmadsparfait med chia eller kom dem i din sommersalat - for eksempel som her med frisk spinat, feta og krydderurter. 

Rødspætte

Rødspætte

Fisk - det' ik’ så ring’ endda. Danmark er en fiskenation, og fordi vi kan bryste os af så mange, dejlige fisk herhjemme, er der næsten ingen undskyldning for ikke at integrere den noget mere i vores køkkener. Juli måned er sæson for rødspætter, og rødspætten er én af de mest populære spisefisk i Danmark. Det lyse kød er fast, magert og mildt i smagen.

Ofte tyer vi til den version, der er at finde i frysedisken, hovedsageligt fordi det synes nemt og overskueligt, men smagsmæssigt er der meget at vinde ved at slå et smut forbi fiskemanden - han er i øvrigt mere end villig til at rense og filetere fisken for dig.

Rødspætten kan for eksempel dampes, steges, paneres eller grilles, og så er den ideel at servere med eksempelvis kartofler og persille, der jo begge ligeledes er i sæson i denne måned.

At panere et stykke frisk rødspætte fra fiskemanden er bestemt ikke blasfemisk, men giver derimod en helt anden smagsoplevelse end den, du ellers får fra supermarkedets frysedisk. Du kan også prøve en lidt sundere variant af en paneret rødspætte og stege den i rugmel - det kan du se en opskrift på lige her

Det klassiske stjerneskud er naturligvis heller ikke at kimse af - se denne opskrift.

 

Krabbeklør

Krabbe

Krabbeklør er ikke det, der oftest havner på de danske spiseborde, hvorfor de i stedet eksporteres til udlandet i stor stil. Det er en skam, da krabbeklør ikke alene har en helt fortrinlig smag, der er både mild og aromatisk, men desuden er både billige og bæredygtige.

Krabbeklør kan eksempelvis indgå i en lækker salat eller serveres med en god hjemmelavet mayo. Du kan også prøve at lave en fyldig bisque eller koge suppe på dem.

I denne opskrift har vi har fritteret de skønne krabbekløer og serveret dem med en skaldyrsmayo og Pommes Frites.

Vil du vide mere om krabbe og skaldyr generelt, skal du læse med her

 

Gulerødder

Gulerødder

Gulerødder er gode for øjnene - og så er den søde, knasende sprøde rodfrugt den grøntsag, vi dyrker allermest af herhjemme.

Den danske gulerod er fyldt med smag og sødme, og så er den den ultimativt mest populære grøntsag blandt både store og små: Om den rives, koges, steges eller bages, eller blot nydes i sin rå, sprøde og friske form, så kan den altid finde vej til det danske køkken.

Her finder du en vejledning til lækre glaserede gulerødder, og du kan også kaste dig ud i krebinetter med gulerod og mandler, som du finder opskriften på her.
Kategori

Mad

Har du selv prøvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.


Annonce: Mangler du vininspiration til maden - se mere her hos Den Sidste Flaske.


Har du spørgsmål eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.

Sociale medier
Læs også
Spis råvarer i sæsonen
Artikel
Redaktion
Hvilke grøntsager er i sæson
Artikel
fadlsforlag
Kantarel
Artikel
Redaktion