fbpx Samlet guide med glutenfrie opskrifter | GastroFun.dk

Med eller uden gluten?

Med eller uden gluten?
Indholdsfortegnelse

Gluten findes i næsten alt brød, så det er svært at komme udenom. Som samtaleemne er det næsten endnu sværere at undgå, for der er flere og flere der fravælger det i deres kost, fordi de mener, det er dårligt for dem.

Men hvad er gluten egentlig? Er det dårligt for dig? Og hvordan kan du i så fald komme uden om det?

 

Hvad er gluten?

Gluten er et protein, der findes i blandt andet hvede, rug og byg – altså nogen af de mest almindelig kornsorter at male mel på. Det er derfor det findes i det meste brød.

Gluten er dog ikke noget, der bare ”findes” i brød, men er faktisk et vigtigt element i brødets opbygning. Det binder nemlig væsken og er derfor med til at give dejen elasticitet, struktur og formfasthed.

Det er også gluten, der afgør om dejen hæver, da den gør, at luftgasser ikke kan undslippe gennem dejen, så den gassen, der dannes af gæringen, får dejen til at hæve og ikke mindst til at beholde sin form – også efter afkøling.

 

Er gluten dårligt for dig?

Mennesker med sygdommen cøliaki kan ikke tåle gluten. Cøliaki er en autoimmun sygdom, hvor gluten får kroppens immunforsvar til at angribe slimhinden i tyndtarmen, hvilket kan føre til fx diarré og manglende fordøjelse af vigtige næringsstoffer.

Så hvis man har cøliaki, er gluten meget dårligt for dig. Man beregner, at et sted mellem 0,6% og 1% af verdensbefolkningen har cøliaki, så det er ikke en meget udbredt sygdom, og den kan desuden nemt overkommes, ved ganske enkelt at have en glutenfri kost.

 

Hvordan kan man lave brød uden gluten?

Gluten findes ikke i alle kornsorter, så der er mange typer brød, man kan bage på en anden kornsort. Det kan fx være majs, boghvede, ris, kastanje, hirse, teff og kikærter, der alle kan males til mel. Fx har vi en opskrift på glutenfri rugbrød, der bliver bagt med kogte ris, hvilket er med til at give det færdige brød en lækker og svampet konsistens.

Udfordringen ved at bruge disse kornsorter er, at der uden gluten ikke er noget til at binde dejen og gøre den klistret. Derfor er det som regel nødvendigt at bruge et bindemiddel. I vores opskrift på en lakse/spinattærte med glutenfri bund bliver der fx brugt pofiber og xanthan gum, som kan findes i helsekost.

 

Glutenfrie opskrifter

Glutenfri rugbrød

Glutenfri rugbrød

Læs opskriften her.


Sukkerfri kage

Sukkerfri kage

Læs opskriften her.


Glutenfri chokoladekage

Glutenfri chokoladekage

Læs opskriften her.


Pandekager af blomkålsris

Pandekager blomkaalsris

Læs opskriften her.


Madvafler

Madvafler

Læs opskriften her.


Glutenfri burgerboller med blomkål

Glutenfri burgerboller med blomkål

Læs opskriften her.


Glutenfri & laktosefri broccoli scones 

Glutenfri & laktosefri broccoli scones

Læs opskriften her.


Chokoladekage uden mel

Chokoladekage uden mel

Læs opskriften her.


Glutenfri rugbrød med kerner

Glutenfri rugbrød med kerner

Læs opskriften her.


Madvafler

Madvafler

Læs opskriften her.


Knækbrød med insektmel

Knækbrød med insektmel

Læs opskriften her.


 

Æggemuffins

Æggemuffins

Læs opskriften her.


Glutenfri rugbrød med grøntsager

Glutenfri rugbrød med grøntsager

Læs opskriften her.


Glutenfri spinattærte med laks

Glutenfri spinattærte med laks

Læs opskriften her.


Madvafler

Madvafler

Læs opskriften her.


Sociale medier