fbpx ‚úÖAlt du skal vide om krydderurterūüĆĪūüĆŅ | GastroFun.dk

Alt du skal vide om krydderurter

Alt du skal vide om krydderurter
Indholdsfortegnelse

Du kender dem sikkert: Timian, basilikum, persille, oregano, mynte, citronmelisse - ja, og alle de andre mere eller mindre almindelige krydderurter. Men måske du ikke helt ved, hvordan du skal bruge de forskellige krydderurter og hvordan du får allermest ud af dem i madlavningen.

Friske krydderurter kan l√łfte en ret fra god til rigtig¬†god. Og b√•de det s√łde og det salte k√łkken kan nyde godt af et skud krydderurter.

Udover de mest g√¶ngse, som eksempelvis persille og basilikum, er der masser af fantastiske urter, som du endelig ikke skal holde igen med at integrere i k√łkkenet. Nogle finder du i supermarkedet, mens andre kan findes p√• skovturen.

Herunder vil vi gennemg√• et udpluk af vores favoritter. Vi har inddelt dem i s√łde og salte krydderurter, og generelt g√¶lder det, at de salte krydderurter ikke kan bruges i det s√łde k√łkken, mens flere af de s√łde godt kan bruges i det salte.

 

De salte krydderurter

Af salte krydderurter kan blandt andre nævnes:

Oregano:¬†Oregano stammer fra Italien og Gr√¶kenland, og gr√¶kerne elsker at drysse den friske krydderurt ovenp√• salater, mens italienerne er mere til at komme den p√• pizza og i tomatsauce. Tilf√łj gerne hakket, frisk oregano til vinagrette eller brug den i retter med fjerkr√¶ eller skaldyr. Oregano og merian forveksles ofte med hinanden, om end merian er betydeligt mere delikat og s√łdere i sin smag.

Dild:¬†Dildens lange, smalle blade har en meget s√¶rlig smag:¬†Den er ret pikant og kan beskrives som en blanding af eukalyptus, cedertr√¶, citron og mynte. Dild skal bruges varsomt, da den¬†nemt kan virke overd√łvende.

Persille:¬†Persille er en h√łjtelsket krydderurt herhjemme, og den kan bruges i snart alle retter. Persille har en mild, gr√¶sagtig smag, der ikke virker overv√¶ldende eller overd√łvende. Sammenlignet med kruspersille, t√•ler bredbladet persille bedre at blive opvarmet, hvorimod den dekorative kruspersille er s√¶rligt god som garniture eller tilsat til gryden i sidste √łjeblik.

Koriander:¬†Koriander er en krydderurt, der virkelig kan dele vandene: Enten elsker eller¬†hader man koriander. De, som ikke er s√• vilde med koriander, beskriver gerne smagen som "s√¶be". Smagen er kraftig med en snert af anis, og s√• er den i h√łj grad elsket i √ėsten, Sydeuropa og Mellem√łsten. Koriander er utroligt alsidig og giver virkelig en ekstra dimension til alt lige fra fisk og¬†fjerkr√¶ til¬†salat, supper og stuvninger.

Ramsl√łg:¬†Smagen af ramsl√łg er en blanding af hvidl√łg og purl√łg. Ramsl√łg kan hakkes fint og bruges som krydderurt, eksempelvis ovenp√• en god hakkedreng. Du kan ogs√• bruge de hele blade til at fylde i en hel kylling eller blandet i salaten.

K√łrvel: En god gammel traver i det danske k√łkken, om end den har sine r√łdder i Asien.¬†Smagen af k√łrvel er en blanding af estragon, anis og persille. Smagen¬†kan ogs√• beskrives som en mild og¬†helt sp√¶d koriander. Ligesom koriander t√•ler smagsstofferne ikke for meget opvarmning. K√łrvel er god til blandt andet √¶g, kylling og fisk.

Rucola: Rucola er generelt ikke for sarte sjæle, da der virkelig er knald på smagen her. Rucola anvendes især frisk til salat som et skarpt, krydret og bittert element. Du kan også komme den ovenpå pizzaen lige inden servering.

Purl√łg:¬†Purl√łg skal f√łrst tilf√łjes til varme retter i det sidste minut af tilberedningen, da varmen √łdel√¶gger smagsstofferne og den delikate l√łgsmag. Purl√łg er sk√łnt i forskellige dip og dressinger samt p√• bagte kartofler. Hak dem fint for virkelig at frigive smagen.

Salvie:¬†Salvie er hyppigt anvendt i b√•de det franske¬†og italienske k√łkken. Salviens fjeragtige blade har en frisk, skarp smag, der giver et godt¬†modspild til fede retter som fl√¶skesteg, p√łlser, √•l, og s√• videre. Salvie g√łr det dog ogs√• supergodt¬†i andre knap s√• fede k√łdretter samt¬†supper og saucer. Interesseret i et alternativ til bacon? Steg hele blade af salvie spr√łde p√• panden eller i ovnen og tils√¶t dem¬†eksempelvis en cremet pastaret. Det har vi gjort i denne citronpasta med kylling¬†og denne pasta med tr√łffel, parmesan og brunet sm√łr. S√•ledes kan de spr√łde, salte¬†salviechips sagtens erstatte den salte spr√łdhed, vi elsker fra bacon.

L√łvstikke:¬†L√łvstikke har en kraftig smag, der kan beskrives som en blanding af persillerod, pastinak, selleri og porre. Brug den i marinader og¬†supper eller drys den ovenp√• k√łd og gr√łnt. Som √©n af de f√• krydderurter √łdel√¶gges l√łvstikkens smagsstoffer ikke ved kogning.¬†L√łvstikke anvendes ogs√• gerne i lik√łrindustrien som en smagsgiver.

Peberrod:¬†Peberrod har en skarp, sennepsagtig smag, der imidlertid sv√¶kkes ved tilberedning. Brug for eksempel peberrod i saucen til den klassiske kogte eller sous vide-tilberedte torsk, p√• pariserb√łffen¬†eller til¬†tatar.

Timian:¬†Timian passer godt sammen med mange andre friske krydderurter, s√¶rligt rosmarin, persille, oregano og salvie. Med sin let jordagtige smag passer den godt til k√łd som svin, lam, g√•s og and. Bladene er ret sm√•, hvorfor de som regel ikke beh√łver at blive hakket. Brug gerne hele st√¶ngler af timian til at fylde i for eksempel helstegt kylling, som det er gjort i denne opskrift.

Alle ovenstående krydderurter er rigtig lækre i diverse varme retter, friske og lune salater samt til pesto eller salsa. I denne tomatsalsa er der blandt andet brugt bredbladet persille, og i denne bruges der blandt andet dild og mynte.

Generelt kan et lille nip friske krydderurter v√¶re svaret, n√•r du synes, at maden mangler et delikat, raffineret og subtilt element. Andre gange kan det v√¶re flere h√•ndfulde, der er brug for.¬†Pr√łv dig frem og lad dig ikke begr√¶nse af, hvad man "normalt" bruger i en given sammenh√¶ng.¬†Eksempelvis laves pesto som regel med basilikum, men du kan med fordel pr√łve at udskifte basilikum med ramsl√łg.¬†Bland ogs√• gerne krydderurterne p√• kryds og p√• tv√¶rs, n√•r du laver pesto, eksempelvis med koriander og / eller persille. Det er kun urter med bl√łde blade, der egner sig til pesto.

 

De s√łde krydderurter

Af s√łde krydderurter kan blandt andre n√¶vnes:

Mynte: Mynte er hyppigt brugt i det s√łde k√łkken, eksempelvis i eller ovenp√• is, chokolade, med videre. I Middelhavsomr√•det bruger man ofte mynte til lam og i¬†frugt- eller gr√łnne salater. Bland ogs√• gerne mynte i saft, drinks og cocktails for et l√¶kkert rundt touch.

Basilikum: Basilikum kan med rette kaldes ét af de vigtigste krydderter i gastronomiens verden. Basilikum har noter af lakrids og nellike og bruges ofte til pesto, i saucer, supper, salater og sandwiches. Basilikum passer særligt godt sammen med tomat.

Estragon:¬†Estragon stammer fra Sibirien og det vestlige Asien, men er meget udbredt i det franske k√łkken¬†- var der i √łvrigt nogen, der sagde sauce bearnaise?¬†Estragon har en s√łd, pebret og lakridsagtig aroma, der passer godt til fisk, √¶g og fjerkr√¶. Da varme √łdel√¶gger smagsstofferne, skal estragon f√łrst tilf√łjes helt til sidst i madlavningen eller bruges som garniture.

Citronmelisse:¬†Citronmelisse har en kraftig duft og smag af citron og anvendes ofte til saucer eller dressinger¬†til lyst k√łd, fjerkr√¶ og fisk samt te og saft. Du kan ogs√• pr√łve at putte dem i isterninger til drinks eller andre friske sommerlige drikke.

Citrongr√¶s:¬†Citrongr√¶s er en klassiker i det thailandske k√łkken,¬†og den smager krydret og¬†citrusagtigt, men helt uden den bitterhed, man kender fra citrusfrugter.¬†Citrongr√¶s anvendes gerne til retter med kylling eller¬†fisk samt salater og supper.

Rosmarin:¬†Rosmarin er √©n af de mest aromatiske og kraftige af alle krydderurter. De granagtige blade har en udtalt citronaroma kombineret med fyrretr√¶. Dette passer s√¶rligt godt sammen med lam, svinek√łd, p√• pizza og¬†i tomatsaucen. Da rosmarin har en s√• kraftig smag, skal du v√¶re p√•passelig med m√¶ngden.

Fennikel:¬†Smagen af fennikel minder meget om anis og lakrids, og i Middelhavsomr√•det bruges bladene gerne i mayonnaise og diverse saucer. Fennikel egner sig s√¶rligt godt til fisk, men du kan ogs√• bruge den i br√łd og kager. I alkohol bruges fennikel b√•de til gin, snaps og i produktionen af absint.

 

Krydderurter og¬†krydderier til k√łd

I udgangspunktet er ikke alle krydderurter lige velegnede til alle retter. Nu er det ikke vores stil at komme med nogen l√łftede pegefingre, da der altid skal¬†v√¶re plads til leg og eksperimenter, ligesom det jo ogs√• er et sp√łrgsm√•l om smag og behag. Derfor skal du blot se f√łlgende oversigt som generelle guidelines og bruge den som inspiration.

 

Oksek√łd:

  • Basilikum

  • Estragon

  • K√łrvel

  • Merian

  • Mynte

  • Pebermynte

  • Timian

  • Persille

  • Rosmarin

  • Salvie

  • Oregano

  • Kommen

  • Peberrod

  • L√łvstikkefr√ł

 

Lammek√łd:

  • Dild

  • Basilikum

  • Mynte

  • K√łrvel

  • Citronmelisse

  • Rosmarin

  • Timian

  • Persille

  • Merian

  • L√łvstikkefr√ł

 

Vildt:

  • Eneb√¶r

  • Salvie

  • Merian

  • Laurb√¶r

  • Basilikum

  • L√łvstikke

  • Kanel

  • Rosmarin

 

Krydderurter og krydderier til fisk og skaldyr

Mager fisk:

  • Persille

  • Peberrod

  • Mynte

  • Purl√łg

  • Salvie

  • Fennikel

  • Dild

  • Merian

  • Estragon (s√¶rligt til bagt / grillet fisk)

  • Timian (s√¶rligt til bagt / grillet fisk)

 

Fed fisk:

  • Timian

  • Basilikum

  • Fennikelfr√ł

  • Estragon

  • Purl√łg

  • Rosmarin

  • Dild

  • Merian

  • K√łrvel

 

Skaldyr:

  • Timian

  • Salvie

  • Estragon

  • L√łvstikke

  • Laurb√¶r

 

Krydderurter og krydderier til fjerkræ

Kylling:

  • Purl√łg

  • Estragon

  • Fennikel

  • Merian

  • Timian

  • Rosmarin

  • K√łrvel

 

And:

  • Estragon

  • Laurb√¶r

  • Salvie

  • Merian

  • Estragon

 

Krydderurter og¬†krydderier til svinek√łd

Generelt svinek√łd:¬†

  • Fennikel

  • K√łrvel

  • Timan

  • Salvie

  • Rosmarin

  • Merian

  • Koriander

  • Citronverbena

 

Skinke:

  • Rosmarin

  • Oregano

  • Persille

  • Eneb√¶r

  • Merian

  • Peberrod

  • Mynte

  • Sennep

 

Krydderurter og krydderier til desserter

Kager:

  • Fennikel

  • Kanel

  • Kardemomme

  • Ingef√¶r

 

Frugtsalat:

  • Citronmelisse

  • Mynte

  • Rosmarin

  • Ingef√¶r

  • Kardemomme

 

Andre anvendelsesmuligheder

Br√łd og boller:¬†

  • Timian

  • Oregano

  • Rosmarin

  • Basilikum

  • Dild

  • Fennikel

  • Koriander

  • Purl√łg

  • L√łvstikkefr√ł

  • Kommen

  • Br√¶nden√¶lde

 

Krydderolie: 

  • Rosmarin

  • Estragon

  • Mynte

  • Timian

  • Merian

  • Fennikel

  • Citronverbena

  • Basilikum

 

Kryddereddike:

  • Estragon

  • Mynte

  • Rosmarin

  • Fennikel

  • Citronmelisse

  • Dild

  • K√łrvel

  • Laurb√¶r

 

Kryddersnaps: 

  • Fennikel

  • Br√¶nden√¶lde

  • Basilikum

  • Timian

  • Salvie

 

Salater:

  • Estragon

  • Dild

  • Timian

  • Purl√łg

  • Citronmelisse

  • Mynte

  • Basilikum

  • Koriander

  • Merian

 

Generelle tips til friske krydderurter

  • L√¶g de friske krydderurter p√• et fugtigt kl√¶de eller viskestykke og pak det l√łst rundt om urterne. L√¶g det hele i en plastikpose og luk den til, s√• den er fyldt op med luft. P√• denne m√•de kan urterne holde sig friske i k√łleskabet i op til 5 dage.

  • S√¶t st√¶nglerne i et glas med et par centimeters vand i bunden. Stil glasset i en lukket plastikpose og opbevar det enten p√• k√łl eller p√• k√łkkenbordet. Udskift vandet hver anden dag. Med denne metode kan de fleste krydderurter holde sig friske i op til en uge.

  • Opvarmning √łdel√¶gger i de fleste tilf√¶lde friske krydderurters smag, hvorfor de helst skal tils√¶ttes retten helt til sidst.

  • Du kan bringe nyt liv til "tr√¶tte" og slatne¬†krydderurter ved at klippe en centimeter af bunden af st√¶nglerne og s√¶tte dem i isvand i et par timer.

  • Dyrk dine egne krydderurter derhjemme. P√• den m√•de kan du n√łjes med at "nippe" de blade af, du skal bruge, og s√• har du altid adgang til friske krydderurter.

  • Vent med at vaske krydderurterne til lige inden, de skal bruges.

Kategori
Sociale medier
Læs også