fbpx ✅Alt om sovs, saucer & dressinger | komplet guide🍴 | GastroFun.dk

Hovski-sauce-ski

Hovski-sauce-ski
Underrubrik
Alt om sovs, saucer og dressinger
Indholdsfortegnelse

Sauce eller sovs er en uundværlig del af de fleste klassiske samt en del moderne retter. De findes i utallige smagsvariationer, og kan laves på flere forskellige måder lige fra pulverblandinger fra butikken til forskellige opbagte sovse. Alt det ser vi nærmere på her, hvor vi ikke mindst også ser på, hvad forskellen egentlig er på sovs og sauce.

 

Når der er nok af den, er det sovs

Nogen vil måske mene, at en sauce bare er en fornem sovs, men navnet afhænger af om sovsen er tyk eller mere flydende. En tommelfingerregel er, at hvis den hænger fast på kartoflerne, så er det en sovs, mens en sauce vil glide ned over kartoflerne.

En klassisk sovs kan fx være brun sovs, mens et godt eksempel på sauce er rødvinssauce.

 

De 5 franske grundsaucer

I det franske køkken findes der 5 grundsaucer; hollandaise, béchamel, espagnole, tomat og veloute. De fleste andre kendte saucer er på den ene eller anden måde baseret på disse fem, så hvis du har kendskab til dem, er du allerede langt.

Særligt findes der en del sekundære saucer baseret på hollandaise saucen, den såkaldte Sauce Hollandaise familie, som udover den kendte bearnaisesovs også dækker over Sauce Choron og Sauce Mousseline.

Den populære lasagnesovs mornay-sauce, har også sine rødder i en af de franske grundsaucer, den er netop mere eller mindre bare en bechamelsauce med ost, mens barbequesauce (vi har også denne opskrift uden sukker) har sine rødder i tomatsaucen.

 

Jævningsmetoder

Grundingredienserne til en sauce er mel og vand, men der findes flere forskellige måder, man kan jævne dem, så sovsen får den rigtige konsistens:

  • Meljævning: mel og vand er rystet sammen på forhånd og bliver rørt i den kogende sovs.
  • Smørbolle: mel og smør bliver rullet sammen til en kugle, der bliver lagt i den kogende fond og derefter bliver opløst i fonden.
  • Opbagt sovs: melet hældes ned i fedtstoffet og bagefter tilføjes fond/mælk/vand, til man har den ønskede konsistens.
  • Legering: man tilføjer æggeblommer, fløde eller creme fraiche til sovsen, hvilket giver den en tykkere konsistens.

 

Den klassiske og moderne

Sauce er tit noget vi forbinder med kød og kartofler, en god whiskey- eller pebersauce eller en fin rødvinsglace, men sovs kan også være meget mere end det. Fx er saucer som satay og teriyaki populære i det asiatiske køkken – ofte uden hverken kartofler eller kød.

Derudover har vi også kolde saucer og dressinger som sauce tartare (vi har en opskrift her og her), bearnaisedressing, aïoli og mayonnaise.

 

Opskrifter

Derudover har vi en masse opskrifter på forskellige saucer og sovs her:

Kategori
Sociale medier
Læs også
Bearnaise
Artikel
Redaktion
Sauce Mousseline
Artikel
Per Asmussen