Hovski-sauce-ski

Alt om sovs, saucer og dressinger
Underrubrik
Alt om sovs, saucer og dressinger
Indholdsfortegnelse

Sauce eller sovs er en uundværlig del af de fleste klassiske samt en del moderne retter.

De findes i utallige smagsvariationer, og kan laves på flere forskellige måder lige fra pulverblandinger fra butikken til forskellige opbagte sovse.

Alt det ser vi nærmere på her, hvor vi ikke mindst også ser på, hvad forskellen egentlig er på sovs og sauce.

 

Når der er nok af den, er det sovs

Sovs/sauce er som regel noget, vi forbinder med kød og kartofler, en god whisky- eller pebersauce eller en fin rødvinsglace - men det kan også være meget mere end som så. Der er jo desuden saucer som fx. sauce tartare, bearnaisedressing, aïoli, mayonnaise og de asiatiske satayog teriyaki, og disse har ikke nødvendigvis noget med hverken kød eller kartofler at gøre.

Men spørgsmålet er fortsat, hvornår noget er en sovs, og hvornår det er en sauce.

Nogle mener, at navnet afhænger af, om sovsen er tyk eller mere tyndtflydende. Man kan sige, at hvis den hænger fast på kartoflerne, så er det en sovs, mens en sauce i stedet vil glide ned over kartoflerne. Dette falder dog lidt til jorden, når vi vender blikket mod sauce bearnaise, der jo er tyk og "hænger ved" kartoflerne, omend den kaldes en sauce.

Så er der dem, der vil mene, at en sauce egentlig bare er en "fornem" sovs, og dette er måske mere korrekt. Summa summarum er imidlertid, at der ingen endegyldig definition findes på hverken sovs eller sauce. Derfor bruges de begge lidt i flæng og som vinden blæser, og det skal man ikke klandres for.

En klassisk "sovs" kan fx være brun sovs, mens et godt eksempel på "sauce" er rødvinssauce. Bearnaise, som jo er tyk og "hænger ved" kartoflerne, kaldes stadig for en sauce.

 

De 5 franske grundsaucer

I det franske køkken findes der 5 grundsaucer; hollandaise, béchamel, espagnole, tomat og veloute. De fleste andre kendte saucer er på den ene eller anden måde baseret på disse fem, så hvis du har kendskab til dem, er du allerede langt.

Særligt findes der en del sekundære saucer baseret på hollandaise saucen, den såkaldte Sauce Hollandaise familie, som udover den kendte bearnaisesovs også dækker over Sauce Choron og Sauce Mousseline.

Den populære lasagnesovs mornay-sauce, har også sine rødder i en af de franske grundsaucer, den er netop mere eller mindre bare en bechamelsauce med ost, mens barbequesauce (vi har også denne opskrift uden sukker) har sine rødder i tomatsaucen.

 

Jævningsmetoder

Grundingredienserne til en sauce er mel og vand, men der findes flere forskellige måder, man kan jævne dem, så sovsen får den rigtige konsistens:

  • Meljævning: mel og vand er rystet sammen på forhånd og bliver rørt i den kogende sovs.
  • Smørbolle: mel og smør bliver rullet sammen til en kugle, der bliver lagt i den kogende fond og derefter bliver opløst i fonden.
  • Opbagt sovs: melet hældes ned i fedtstoffet og bagefter tilføjes fond/mælk/vand, til man har den ønskede konsistens.
  • Legering: man tilføjer æggeblommer, fløde eller creme fraiche til sovsen, hvilket giver den en tykkere konsistens.

 

Den klassiske og moderne

Sauce er tit noget vi forbinder med kød og kartofler, en god whiskey- eller pebersauce eller en fin rødvinsglace, men sovs kan også være meget mere end det. Fx er saucer som satay og teriyaki populære i det asiatiske køkken – ofte uden hverken kartofler eller kød.

Derudover har vi også kolde saucer og dressinger som sauce tartare (vi har en opskrift her og her), bearnaisedressing, aïoli og mayonnaise.

 

Opskrifter

Derudover har vi en masse opskrifter på forskellige saucer og sovs her:

 

Opskrifter med varme saucer

Morkelsauce

Morkelsauce


Sauce Bordelaise

Sauce Bordelaise


Aspargessovs

Aspargessovs


Ærtepure

Ærtepure


Brunet smør

Brunet smør


Pandesovs

Pandesovs


Karrysovs

Karrysovs


Julesovs

Julesovs


Vegansk brun sovs

Vegansk brun sovs

Bearnaise sauce lavet med stavblender

Verdens Nemmeste Bearnaise Sauce


Rødvinsglace med portvin

Rødvinsglace med portvin


Sous vide Bearnaise

Bearnaise PIC1


Bechamel Sauce

Bechamel sauce


Lynhurtig bearnaise

Bearnaise


Sauce Bearnaise med brunet smør

Sauce Bearnaise med brunet smør


Mornay sauce

Sauce Mornay


Glace af rødvin

Glace af rødvin


Sifon Bearnaise

Klargøring til bearnaisesaucen


Grøntsagssovs

Grøntsagssovs


Persillesovs

Fiskefilet med kartofler og persillesovs


Klassisk sovs

Søtunge med klassisk sovs


Paprikasovs

Paprikasovs


 

Opskrifter på kolde saucer/dressinger

Aioli

Aioli


Bearnaise mayo

Bearnaise mayo


Creme fraiche sauce

Creme fraiche sovs


Løgmarmelade

Løgmarmelade


Tomatsalsa

Tomatsalsa


Hvidløgsmayo

Hvidløgsmayo


Forskellige mayonnaiser

Mayonnaise


Tomatsalsa

Tomatsalsa


Trøffelsmør

Trøffelsmør


Skaldyrsmayonnaise

Skaldyrsmayonnaise


Butternutsquash-dip

Butternutsquash dip


Hjemmelavet Thousand Island Dressing

Hjemmelavet Thousand Island Dressing


Ramsløgspesto

Ramsløgspesto


Hoisin sauce

Hoisin sauce (sous vide)

Vinegarsauce

Vinegarsauce


Grøn søbekål

Grøn søbekål


Barbecuesovs

Barbecue Sauce


Romesco sauce

Romesco sauce


Barbecue marinade

Barbecue marinade


East Texas Barbecue Sauce

East Texas Barbecue Sauce


Kaperssovs

Kaperssovs


Nem BBQ sauce

Super nemBBQ Sauce... Sådan gør du


Remouladesauce

Remouladesauce


Barbecue sauce uden sukker

Barbecue sauce uden sukker


Hummus

Hummus


Rødbedehummus

Rødbedehummus


Vinaigrette

Vinaigrette


Baba ganoush

Baba ganoush


Peanut-limedressing

Peanut-limedressing


 

Kategori

Har du selv prøvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.


Har du spørgsmål eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.


Sociale medier