fbpx ūü•óFrokost og madpakke ideer | GastroFun.dk

Frokost og madpakke ideer

Sund madpakke
Indholdsfortegnelse

I en hektisk hverdag bliver den velsmagende og n√¶ringsrige madpakke ofte nedprioriteret til fordel for hurtige "klapsammenmadder". I denne artikel f√•r du masser af gode r√•d til frokosten og madpakken, til gavn for b√•de smagsl√łg og pengepung.

 

Begrebet "frokost"

Det tyske ord ‚ÄĚvrokost‚ÄĚ er p√• dansk blevet til ordet ‚ÄĚfrokost‚ÄĚ. Det har det efterh√•nden v√¶ret i et stykke tid, og for langt de fleste danskere er ordet synonymt med¬†slaget 12:00 og rugbr√łdsmadder.

Interessant nok var frokosten oprindeligt slet ikke så simpel som så. Som det er med så mange andre ting, er der mange nuancer til frokostbegrebet. Nedenfor kan du lære lidt om, hvor begrebet, frokost, stammer fra, og hvad den har udviklet sig til at være den dag i dag.

 

Oprindeligt dagens varme måltid

N√•r vi¬†sender ungerne ud af¬†d√łren¬†med¬†skoletasken fyldt med b√łger og klapsammenmadder, eller n√•r vi blot sm√łrer os selv 5-6 skiver i frokostpausen p√• jobbet,¬†er frokostm√•ltidet ikke just det, der bringer associationer til et varmt aftenm√•ltid.

F√łrhen var frokostpausen dog forbeholdt det varme m√•ltid, mens aftensmaden bestod af et koldt m√•ltid. √Örsagen var, at man efter flere timers h√•rdt arbejde¬†"tankede op" med et godt, solidt og varmt frokostm√•ltid. Frokosten var alts√• det m√•ltid, der skulle hj√¶lpe den h√•rdtarbejdende landmand, smed eller t√łmrer igennem resten af sin arbejdsdag¬†og sikre, at¬†der var tilstr√¶kkeligt med energi og¬†kr√¶fter¬†til at udf√łre resten af dagens arbejde bedst muligt.

Ordet "middagsmad", som vi i dag gerne forbinder med et varmt aftenmåltid, er derfor oprindeligt betegnelsen for det måltid, der bliver spist midt på dagen: Til frokost.

Ordet, ‚ÄĚfrokost‚ÄĚ, bruges desuden ligeledes p√• b√•de¬†svensk og norsk. Her er det imidlertid¬†betegnelsen for ‚ÄĚmorgenmad‚ÄĚ.

 

Frokost er blevet synonym med madpakke

Frokost er, for mange af os, ensbetydende med vores madpakke. Behovet for madpakker¬†opstod som en konsekvens af industrialiseringen i 1880‚Äôerne, hvor arbejdernes frokostpauser forkortedes, ligesom¬†flere havde f√•et arbejde l√¶ngere v√¶k fra hjemmet. Dette bet√łd, at det for de f√¶rreste var muligt, at n√• hjem forbi husm√łdrenes k√łdgryder til et varmt og n√¶rende frokostm√•ltid.

De hårdtarbejdende mænd måtte derfor ty til at medbringe frokosten hjemmefra om morgenen. 

Grundet den store baconeksport herhjemme, kunne de danske husm√łdre passende g√łre brug af baconproduktionens k√łdrester til deres m√¶nds madpakker. Et¬†par skiver¬†

rugbr√łd og en omgang svinelever senere¬†havde den klassiske leverpostejsmad nu set dagens lys.

 

Hvordan ser frokosten ud i dag?

Kantiner og¬†frokostordninger er blevet udbredt p√• adskillige arbejdspladser, hvorfor flere og flere danskere har adgang til b√•de alsidige frokostl√łsninger og varme m√•ltider.¬†

Madpakken er dog bestemt ikke sl√•et af pinden. Mange for√¶ldre sender fortsat deres b√łrn¬†afsted med b√•de rugbr√łdsmadder og gnavegr√łnt i tasken, ligesom flere af os¬†stadig forbereder frokosten¬†hjemmefra og medbringer den¬†til arbejdspladsen.

I dag er madpakken dog sj√¶ldent n√¶r s√• ensformig¬†som i √•rene efter industrialiseringen, og det er ikke ofte, man ser en madpakke indhyldet i madpapir og k√łkkenelastikker.

Vi er generelt blevet mere eventyrlystne og¬†bedre til at finde p√• alternativer, men liges√• gode intentionerne er for at spise sundt og n√¶ringsrigt i en hektisk dagligdag, hvor man ofte er p√• farten,¬†liges√• nemt kan det v√¶re at l√łbe t√łr for id√©er.

 

Inspiration til frokosten og madpakken

N√•r det skal g√• st√¶rkt, hvilket det ofte g√łr i en travl hverdag, foranledes mange af os til enten dyrere eller mindre sunde alternativer - eller ogs√• st√•r den p√• en hurtigt smurt rugbr√łd. Da de simple rugbr√łds- og klapsammenmadder har fulgt flere af os gennem opv√¶ksten og videre ind i voksenlivet, kan variation dog v√¶re b√•de rart og l√¶kkert - og s√• beh√łver det¬†hverken v√¶re dyrt eller f√¶rdigk√łbt.

En smule planlægning er godt givet ud, og kun fantasien sætter grænser, når det kommer til nemme, lækre og næringsrige "madpakkemåltider" til frokost, der ikke er en stor udgift i hverken tid eller penge.

I det f√łlgende f√•r du konkrete tips og tricks til bedre planl√¶gning og udnyttelse af din tid og indholdet i dit k√łleskab.

 

Lav store portioner

For at spare tid¬†i hverdagene kan du¬†v√¶lge¬†at lave ekstrastore aftenm√•ltider i l√łbet af ugen og gemme resterne til din frokost.

Du kan ogs√• v√¶lge at afs√¶tte et par timer, eksempelvis hver s√łndag, til at forberede den kommende uges frokost. Her er det blot vigtigt, at det er retter, der enten kan holde sig flere dage i k√łleskabet, eller er fryseegnede. B√•de t√¶rte, lasagne og pizza egner sig typisk til nedfrysning

Ved at planl√¶gge et par dage i forvejen kr√¶ver det pludselig ikke andet end et greb i k√łleskabet eller fryseren p√•¬†en travl hverdagsmorgen, f√łr du er sikret et frokostm√•ltid, der ikke blot er m√¶ttende, men ogs√• fork√¶ler flere af dine sanser.

Nedenfor kan du finde opskrifter, der b√•de egner sig til at blive lavet i st√łrre portioner og til at blive frosset ned.

 

Mini pizza

Mini pizza

Se opskriften her.


Squashtærte

Squashtærte

Se opskriften her.


Lasagne

Lasagne

Se opskriften her.


Frikadeller

Frikadeller

Se opskriften her.

 

Sæt rester på menuen

Oplever du ofte, at sm√• "dumme" rester af b√•de frugt, gr√łnt og k√łd hober sig op i k√łleskabet i l√łbet af ugen? S√• er du som de fleste.

Har du derudover svært ved at få brugt disse, men vil du samtidig gerne nedbringe dit madspild, kan resterne tilsammen blive til et superhurtigt og nemt måltid, der ingen planlægning kræver.

At få bugt med sine madrester er yderst bæredygtigt for både pengepung og klima.

Her kan du finde id√©er til madpakker, der er baseret p√• de r√•varer, der tit og ofte kommer til at ligge lidt for l√¶nge i k√łleskabet - og derfor havner i skraldespanden.

 

Sund madpakke

Sund madpakke

Se opskriften her.


Couscous frokostsalat

Couscous frokostsalat

Se opskriften her.


Hjemmelavet kopnudler med svampe og gr√łnt

Hjemmelavet kopnudler med svampe og gr√ɬłnt

Se opskriften her.

 

Alternative håndmadder

I nogle situationer egner madpakken sig bedst som noget, der kan holdes godt fast i. Her kan en klassisk klapsammen-rugbr√łdsmad virke oplagt, men med lidt forberedelse¬†kan denne udskiftes med mere sp√¶ndende alternativer.

Her finder du inspiration til madpakkel√łsninger, der kan spises med √©n h√•nd og ikke kr√¶ver hverken bestik eller tallerken.

 

Æggeruller med spinat og laks

Æggeruller med spinat og laks

Se opskriften her.


Æggepandekage med pulled pork

Æggepandekage med pulled pork

Se opskriften her.


Æggepandekage med laks

Æggepandekage

Se opskriften her.


Kålwraps med kylling og salat

KÃ¥lwraps med kylling og salat

Se opskriften her.


 

"I-sidste-√łjeblik"-madpakken

Sommetider skal det g√• ekstrahurtigt, men heller ikke her beh√łver du gribe ud efter rugbr√łdet eller leverpostejen.

Selv n√•r¬†det skal g√• st√¶rkt, kan du¬†dog lave dig en simpel madpakke med flere, dejlige smagsindtryk, og som ikke har taget meget l√¶ngere tid end at sm√łre to skiver rugbr√łd.

 

Club sandwich

Club SandwichSe opskriften her.


Sandwich med skinke og ost

Sandwich med skinke og ost

Se opskriften her.

 

Undgå at havne ved slikautomaten

Har du nogensinde været ude for at spise din madpakke lidt for tidligt på dagen - og ikke haft andet med i tasken? Eller havner du lidt for ofte ved slikautomaten op ad eftermiddagen?

Det er ikke us√¶dvanligt, at sulten melder sig¬†mellem m√•ltiderne. Her kan det v√¶re rart at have noget ekstra med sig, s√• blodsukkeret holdes stabilt,¬†og trangen til slik, kage eller hotdogs bliver mere medg√łrlig.

Herunder kan du lade dig inspirere til rejsevenlige snacks, der kan stille den lille sult uden at lave rav i dit blodsukker.

 

Madvafler

Madvafler

Se opskriften her.


Sunde kiks

Sunde kiks

Se opskriften her.


Æggemuffins

Æggemuffins

Se opskriften her.


Spinatvafler

Spinatvafler

Se opskriften her.

 

Klassiske frokoster

Når man tænker en frokost, så er nedenstående klassikere altid et sikkert hit:

 

Dyrlægens natmad

Dyrlægens natmad

Se opskriften her.


Rullep√łlse

Rullep√łlse

Se opskriften her.


Sol over Gudhjem

Sol over Gudhjem

Se opskriften her.


Stjerneskud

Stjerneskud

Se opskriften her.


Roastbeef på 2 måder

Roastbeef på 2 måder

Se opskriften her.


Sprængt oksebryst 

Sprængt oksebryst

Se opskriften her. 

Kategori

Mad

Har du selv pr√łvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.


Har du sp√łrgsm√•l eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.

Sociale medier
Læs også
Stop madspild
Artikel
Redaktion