fbpx ✅Alt du skal vide om tomat🍅 | GastroFun.dk

Alt du skal vide om tomat

Alt du skal vide om tomat
Indholdsfortegnelse

Tomater indgår i et væld af retter. Pasta bolognese, lasagne, pizza og tomatsuppe, blot for at nævne af par af dem. Disse retter er sikkert en del af din hverdagsmadlavning, så måske kunne det være interessant for dig at vide noget mere om denne smagfulde og alsidige ingrediens? 

 

Hvad er en tomat?

Tomater

Faktisk er tomaten, botanisk set en frugt. Dog er den almindelige betegnelse i hverdagssproget, at tomaten er en grøntsag. Tomaten udvikler sig således, at den starter som et grønt lille bær, som senere bliver rødt, orangerødt eller gult ved modenhed. 

90 procent af tomaten er vand, så derfor har de ikke det store næringsindhold. Vi bruger dem da også mest som tilbehør til rugbrødsmaden, eller som en smagsgivende ingrediens i madlavningen. 

 

Hvilke slags er der?

Tomater

Tomaterne kommer i mange variationer. Der findes cherrytomater, blommetomater, bøffeltomater og de almindelige tomater. Herimellem findes der mange forskellige variationer af sorterne. Er du til en sød og kraftig smag? Så bør du gå efter cherrytomaterne og blommetomaterne. Er du mere til en dæmpet og mild smag? Så kan du kigge efter bøffeltomaterne og de almindelige tomater. 

 

Hvornår er den i sæson?

Tomater

Tomaterne er i sæson fra april til november i Danmark. I denne periode kan du få fat i de lækre danske tomater i supermarkedet. 

I vinterperioden er der også mulighed for at få fat i tomaterne. Her bliver de nemlig transporteret fra Spanien og andre lande med et varmt klima. Det er altså muligt at få fat i den lækre grøntsag hele året rundt. Så du behøver ikke at begrænse dig til den danske tomat sæson. 

 

Hvor dyrkes tomater?

Tomater

Tomaterne er en alsidig plante, som kan dyrkes mange steder på vores jord. Som tidligere nævnt, bliver de dyrket i lande med varmt klima, som eksempelvis Sydafrika og Italien. 

Du kan også dyrke dem herhjemme i haven. Det er en god idé at plante dem et solrigt sted, da tomaterne har brug for at optage solens stråler. Det kan være en fordel at gro tomaterne i drivhus, da de her er skærmet fra det stormfulde og regnfulde danske vejr. 

 

Hvad kan de bruges til i køkkenet?

Tomater

Tomaterne, du dyrker, kan du bruge til alverdens lækre opskrifter. Det er altid muligt at pifte en pastaret op med nogle friske tomater. Mange bruger også den koncentrerede tomatpuré i deres madlavning. Dette giver en mere intens og smagfuld oplevelse. 

Det er desuden muligt at lave sin egen ketchup eller tomatpuré. Så behøver du ikke at købe disse ingredienser nede i supermarkedet, hvilket vil sige, at du får en meget mere naturlig og autentisk smag.  

Opskrifter med tomat

Luksus lasagne

Lasagne


Hjemmelavet lasagne

Hjemmelavet Lasagne


RagĂş alla bolognese

RagĂş alla bolognese


Spaghetti kødsovs

Spaghetti kødsovs


Fyldig tomatsuppe

Fyldig tomatsuppe


Tomatsuppe

Tomatsuppe


Molekylær tomatsuppe

Tomatsuppe som spaghetti


Syltede grønne tomater

Syltede grønne tomater


Semidried tomater

Langtidsbagte tomater (semidried)


Tomatsalsa

Tomatsalsa


Foccacia med semi dried tomater

Foccacia med semi-dried tomater


Tomatsalsa

Tomatsalsa


Hjemmelavet tomatsovs

Hjemmelavet tomatsovs


Pasta med tomatsauce og gremolata

Pasta med tomatsauce og gremolata


Pasta med hjemmelavet whisky/tomatsauce

Pasta med hjemmelavet whisky-tomatsauce


Fyldte tomater i ovn

Fyldte tomater i ovn


Pappa al pomodoro

Pappa al pomodoro


Pizza Margherita

Pizza Margherita


Kylling i fad

Kylling i fad


Hjemmelavet Heinz ketchup

Hjemmelavet Heinz ketchup


Hjemmelavet ketchup

Hjemmelavet ketchup

Kategori

Tags

Sociale medier
Læs også