fbpx ‚úÖHvad skal man ūüćĹspise i ūüćānovember 2019? | GastroFun.dk

Hvad skal man spise i november?

rosenkål
Indholdsfortegnelse

Hvorfor spise råvarer i sæson?

Kalenderen viser november m√•ned. Selvom november m√•ned for mange danskere er lig gr√•t og v√•dt¬†vejr, er det ikke mindst en m√•ned, der indbyder til mange indend√łrs hyggestunder.

Hygge er som bekendt noget nær et synonym for mad, og november er en måned fuld af lækre danske råvarer, der blot venter på at blive nydt.

Alle råvarer, i sæson eller ej, bidrager som udgangspunkt med vigtige vitaminer og mineraler, men når råvarerne er i sæson, er de spækket med endnu flere gode næringsstoffer. Og så smager de desuden af mere.

Derudover er vi mennesker jo vanedyr, og vi holder os gerne til d√©t vi kender. Ogs√• hvad ang√•r den mad, vi kommer i indk√łbskurven.

At spise varieret er imidlertid en fordring for at bibeholde en¬†sund¬†og rask krop, der dag efter dag kan b√¶re dig gennem livets udfordringer. Ved at g√• efter s√¶sonens r√•varer, vil du opleve en helt naturlig udskiftning af indholdet¬†i dit k√łleskab.

At r√•varerne ovenik√łbet bliver billigere, n√•r de er i s√¶son, er blot en bonus.

Du g√łr alts√• b√•de din krop, dine smagsl√łg og din pengepung en tjeneste, ligesom du - bevidst eller ubevidst - handler til gavn for milj√łet og vores f√¶lles klode.

 

Hvad er i sæson i november?

November er en rigtig "fiske-m√•ned". Ikke mindst er det dog en m√•ned, der er sp√¶kket med et v√¶ld af l√¶kkert, friskt¬†gr√łnt.

Du kan blandt andet se frem til at s√¶tte t√¶nderne i den s√•kaldte "superfood", gr√łnk√•l, der ogs√• var iblandt vores oktober-favoritter, og spr√łde guler√łdder, som vi blandt andet kunne nyde¬†i juli m√•ned.

I frugt- og gr√łntafdelingen vil du desuden st√łde p√• bladselleri, hvidk√•l, k√•lrabi (som vi virkelig fik √łjnene op for under vores aften til Gastronomisk Undergrund), broccoli, champignon, persillerod, √¶bler, p√¶rer og traneb√¶r.

I fiskeafdelingen vil du blandt meget andet finde sild, torsk, kuller, √łsters og kulmule.

Og så kan du med fordel sætte vildt på menuen, idet november måned byder på friskfanget hare.

Herunder kan du finde inspiration til hvordan, du integrerer et udvalg af vores november-favoritter i din egen madlavning.

 

Sild opskrifter

Sild

"Vi har rejst, men nu er vi kommet tilbage.
Der var noget, vi savned', som ka' g√łre en dansker vild.
Det er ikke √łl, fl√¶skesteg eller kage.
Det' simpelthen de danske sild."

S√•ledes synger Shu-bi-dua, og selvom der muligvis ikke refereres til den slags sild, de fleste af os vil servere¬†for vores g√¶ster, s√• er fisk alts√• slet ik' s√• ring' endda -¬†specielt ikke hvis du sp√łrger de folkek√¶re Minna og Gunnar, der bragede udover danskernes TV-sk√¶rme tilbage i 1997.

Minna og Gunnar lærte os dog ikke alene, at fisk ikk' er så ring' endda. De påstod derudover, at "det er der ingen ben i" - men det er der jo!

Og det er muligvis én af årsagerne til, at vi danskere er forbeholdne overfor at få mere fisk ind i hverdagen.

Det er dog synd og skam.

Fisk er nemlig en forrygende spise. Danmark er i √łvrigt √©n af Europas allerst√łrste fiskenationer. At spise af vores eget¬†unders√łiske spisekammer er derfor med til at st√łtte op om de¬†danske fiskere, producenter og leverand√łrer.

Silden har hjemme i √ėsters√łen, Nords√łen og den nordlige del af Atlanterhavet, og da sildebestanden i farvandene er h√łj, skal vi bestemt ikke holde os tilbage.

Sild er proppet med D-vitamin, som vores kroppe hungrer efter i de m√łrke m√•neder.¬†Derudover h√łrer silden til blandt de fede fisk med et h√łjt indhold af de gode omega-3 fedtsyrer.

Vil du vide mere om fisk generelt, samt se endnu flere lækre fiskeopskrifter, kan du finde mere her.

 

Hvordan tilbereder man sild?

N√•r man h√łrer ordet sild, er det sv√¶rt ikke ogs√• at t√¶nke p√• enten den r√łgede, bornholmske specialitet, Sol Over Gudhjem, eller den¬†marinerede eller stegte udgave p√• julefrokostbordet.

Denne sk√łnne spisefisk kan dog meget andet end at blive nydt p√• Solskins√łen eller i julem√•neden.

Silden er ogs√• sk√łn enten grillet, dampet eller ovnbagt. Pr√łv for eksempel at komme den i ovnen,¬†pakket ind i bagepapir med dild og citron.

Serv√©r silden med¬†kartofler, lidt bagte tomater og en frisk gr√łn salat. √Üggeblommer, eksempelvis¬†t√łrrede¬†eller¬†b√•de r√łgede¬†og¬†saltt√łrrede,¬†giver ogs√• et fantastisk modspil til den milde, fede sild.

Du kan ogs√• tilberede silden i sous vide¬†og servere den p√• en skive hjemmebagt rugbr√łd¬†med en¬†friteret √¶ggebomme¬†og lidt karrydressing. Se blot denne opskrift.

Sildens h√łje fedtindhold betyder i √łvrigt, at fersk sild harskner hurtigt. Alt afh√¶ngigt af sildens friskhed, har ferske sild derfor en forholdsvis kort holdbarhed.

Sikr dig, at sildens sk√¶l er friske og blanke, at g√¶llerne er m√łrker√łde og at fisken lugter frisk af hav. Finder du silden udsk√•ret til filet, skal du ligeledes sikre dig, at de ingen misfarvninger har, men er ensfarvede, samt at de har en god lugt.

Vi anbefaler i udgangspunktet, at sild¬†tilberedes samme dag, som den er indk√łbt.

Du kan ogs√• v√¶lge at fryse den ned, s√•fremt det sker straks efter indk√łb. P√• frost kan silden holde sig i 2 - 3 m√•neder.

 

Flere opskrifter med sild

Sol Over Gudhjem

Sol over Gudhjem


 

 

Kål opskrifter

Hvad skal man spise i oktober

Kål er bare supercool, og i denne måned er der flere af slagsen på vores favoritliste.

Betegnelsen "kål" dækker over en bred vifte af dels oprindelige arter, dels hybrider. Heriblandt også visse ukrudtsarter.

Snart samtlige dele af k√•lplanterne, lige fra r√łdderne til blomsterne, er fremavlet til brug i mad- og foderindustrien: Se blot majroen, der ligesom r√łdbeden er en "overudviklet" eller opsvulmet rod, k√•lrabiens st√¶ngler, hoved- og rosenk√•l, der begge er blade,¬†og broccoli¬†og blomk√•l, der begge udg√łres af flere sm√•¬†blomsterknopper.

Ogs√• raps, hvis olieholdige fr√ł¬†vi bruger til rapsolie,¬†er meget n√¶rt besl√¶gtet med k√•l. Restproduktet efter oliepresningen anvendes i √łvrigt til husdyrfoder, da det har et meget h√łjt proteinhold.

Sammenlignet med andre sl√¶gter inden for planteverdenen, er k√•l alts√• intet mindre end det, der har flest afgr√łder inden for gartneri og landbrug.

Der er desuden smæk på både velsmag og sundheden, når vi snakker kål generelt.

Adskillige typer af kål har en anti-inflammatorisk effekt, der virker kræfthæmmende, og så er der blandt andet rigeligt med B- C- og K-vitamin at hente ved at spise mere kål til daglig.

Derudover kan du roligt k√łbe stort ind, n√•r du finder billig¬†k√•l. Hvor et almindeligt salathoved typisk ikke holder mere end et par dage i k√łleskabet, kan meget k√•l ligge i flere uger - visse typer endda i m√•nedsvis, s√•fremt de opbevares korrekt.

Fordelene ved at spise kål er flere endnu. Se blot her.

Har du i √łvrigt nogensinde h√łrt om den smukke italienske k√•ltype, romanesco? Den ligner til forveksling noget, en gal videnskabsmand kunne have fremskabt i et underjordisk laboratorium, men den er ikke desto mindre √©t af Moder Naturs helt egne vidundere.

Du kan se den meget dekorative romanesco, og blive lidt klogere på denne kål, her.

 

Hvordan tilbereder man kål?

Hvis du har flere dårlige end gode minder forbundet med kål, hænger det givetvis ene og alene sammen med forkert tilberedning.

Den bedste tilberedning afhænger af den givne kåltype, men overordnet set kan kål tilberedes på næsten alle tænkelige måder - blot med forskellige tilberedningstider.

Hvor b√•de hvidk√•l og r√łdk√•l eksempelvis kan klare at blive langtidstilberedt¬†uden at blive for "svovlet" i smagen, b√łr rosenk√•l derimod tilberedes ganske lidt, s√• den bevarer sit bid.

Gr√łnk√•l har til geng√¶ld lettere ved at bevare sin spr√łdhed under tilberedning og kan med fordel snittes ganske fint, s√•fremt den anvendes i sin r√• form.

Blomkål opnår en lækker karamelisering, når den steges. Se bare her!

Den milde spidsk√•l er sk√łn i sin r√• form, gerne snittet ganske fint. Pr√łv gerne at blande den med syltede r√łdl√łg. Se ogs√•¬†denne opskrift, hvor blandt andet lime er med til at give en frisk og syrlig salat med b√•de spidsk√•l og syltede r√łdl√łg.

Fremfor at kassere spidsk√•lens m√łrke blade¬†kan du blande den i din coleslaw, som vi har gjort her, for at g√łre coleslawen endnu flottere og mere pr√¶sentabel.

Er du ogs√• tilb√łjelig til at skrotte stilken p√• broccolien, undlader du forh√•bentligt dette n√¶ste gang, der st√•r broccoli p√• menuen.

Stilken har nemlig en helt fantastisk smag af nyplukkede danske √¶rter! Anvend broccolistilken r√•, eksempelvis fintsnittet, eller lynsteg den i lidt st√łrre stykker sammen med de √łvrige broccolibuketter. Du vil h√łjst sandsynligt takke os.

Er du af den t√•lmodige type, kan du ogs√• lave dine egne syltede og krydrede broccolistokke¬†og servere dem til for eksempel leverpostejen, rullep√łlsen eller spegep√łlsen.

 

Flere opskrifter med kål

Salat med r√łd spidsk√•l, ristet gr√łnk√•l, syltede traneb√¶r og valn√łdder

Salat med r√łd spidsk√•l, ristet gr√łnk√•l, syltede traneb√¶r og valn√łdder


Hjemmelavet r√łdk√•l

Hjemmelavet r√łdk√•l


Spr√łde gr√łnk√•lschips

Gr√łnk√•l i ovn


Crostini med gr√łnk√•l

Crostini


Blomkålsfrikadeller

Blomkålsfrikadeller


Blomkålssalat

Blomkålssalat


Kartoffelsuppe med blomkål

Kartoffelsuppe med blomkål


Romanesco med torsk

Romanesco med torsk


Sous vide majroe

Sous vide majroe


 

 

Rosenkål opskrifter

Uha. Rosenkål er én af de små banditter, som virkelig deler vandene.

Rosenkålen er lidt en mormorklassiker, men den har desværre ry for enten at smage af, tja, prut eller at være udkogt og udsmattet.

Selvom rosenk√•l muligvis (endnu) ikke¬†er en h√łjtelsket gr√łntsag blandt de fleste af os, er der mange gode grunde til at inddrage den i madlavningen.

√Čn af disse er, at rosenk√•l er spr√¶ngfyldt med masser af¬†kostfibre og god n√¶ring: B√•de B-, C- og E-vitamin, kalium, folat og antioxidanter.

Vil du have flere grunde til at spise mere kål generelt, skal du læse med her.

Rosenk√•l findes desuden i meget vinterh√•rdf√łre sorter, hvorfor du, selv¬†i vinterm√•nederne, har mulighed for at h√łste friske rosenk√•l¬†direkte fra haven, s√•fremt du planter dem¬†selv.

Rosenk√•lens bitterstoffer falder ikke i alles smag, men tilberedes den korrekt, kan den blive et rigtig dejligt tilbeh√łr p√• spisebordet - for b√•de store og sm√•.

Vidste du i √łvrigt, at rosenk√•l¬†blev dyrket i stor stil ved Bruxelles i det 16. √•rhundrede? Det hollandske navn for Bruxelles er Brussel, hvilket har givet navn til det engelske ord for rosenk√•l: Brussels sprout.

 

Hvordan tilbereder man rosenkål?

Hvad enten rosenkålen skal spises rå eller tilberedt, starter du med at skære stokken af og fjerne de yderste blade.

Og ja, rosenk√•l kan sagtens nydes r√•. Du kan pr√łve at snitte den¬†fint og vende den¬†med lidt frisk appelsin, ristede hasseln√łdder og lidt l√łg. Skal du have dressing til, er en kraftfuld √©n af slagsen allerbedst.

En blanding af eddike, olie, sennep og lidt salt og peber udg√łr en sk√łn, kraftig dressing til en rosenk√•lssalat eksempelvis med linser, for√•rsl√łg og hasseln√łdder - se blot denne opskrift.

Skal rosenk√•len tilberedes, kan den¬†med fordel blancheres¬†i letsaltet vand, s√• den fortsat har bid. Brug spidsen af en urtekniv til at tjekke, om de er klar.¬†Vend efterf√łlgende rosenk√•len i en sk√łn olivenolie, lidt salt og peber og slut af med et spr√łjt citronsaft.

Du kan også rive lidt frisk parmesan udover.

Pr√łv desuden at sk√¶re dem i kvarte og riste dem p√• panden i sm√łr, efterfulgt af et drys flagesalt -¬†eller steg dem i lidt soja, som i denne opskrift, hvor de indg√•r i en smuk r√łdbedefarvet pastasalat.

Vil du starte dagen med et rigtigt sundhedsboost, kan den r√• rosenk√•l tilf√łjes til din morgensmoothie sammen med eksempelvis jordb√¶r og mandelm√¶lk eller appelsin og √¶ble.

I en t√¶tsluttende beholder kan du opbevare rosenk√•len i ugevis p√• k√łl.

 

Flere opskrifter med rosenkål

 

Rosenkål sous vide

Rosenkål sous vide


Flat iron steak

Flat iron steak


Forloren hare

Forloren hare


Pastasalat med r√łdbede

Pastasalat med r√łdbede


 

 

Hvidkål opskrifter

Hvidkål

Mange sp√¶de minder om hvidk√•l tager udgangspunkt i den gode gamle s√łnderjyske klassiker: Stuvet¬†hvidk√•l.

Det er stadig en velholdt traver, ligesom b√•de brunk√•l og den gode¬†gamle, tyske egnsret, Saurkraut, holder ved med n√¶b og kl√łr.

Og netop langtidstilberedning er en ofte anvendt tilberedningsmetode til hvidkålen.

I mods√¶tning til eksempelvis broccoli, mister hvidk√•len nemlig ikke sin smag ved langtidskogning. Hvidk√•len¬†bliver blot bl√łd og l√¶kker i konsistensen og dejligt rund og mild i smagen.

Hvidk√•len er faktisk √©n af de √¶ldste,¬†vildtvoksende gr√łntsager i Europa, og dens forfader er en intet mindre end 2000 √•r gammel sennesplante fra Middelhavsomr√•det.

Indtil for bare 200¬†√•r siden¬†voksede¬†hvidk√•l¬†udelukkende vildt i naturen, om end¬†vi har brugt hvidk√•len i k√łkkenet siden det 17. √•rhundrene.

Hvidk√•l¬†har i flere √•r ikke haft ry for at v√¶re den mest ekstravagante spise - snarere tv√¶rtimod. "I gamle dage" var k√•l forbeholdt b√łnder og fattige, og det blev derfor ikke anset som "fint" at spise k√•l.

K√•l¬†gennemgik en form for ren√¶ssance under halvfjerdsernes store vegetariske b√łlge,¬†hvilket resulterede i hvidk√•len som noget, mange af os er opvokset med.

De ernæringsmæssige fordele ved at spise hvidkål er flere.

Hvidkål er blandt andet rig på fibre og både C- og K-vitamin. Med blot 150 gram hvidkål har du opfyldt dit dagsbehov for C-vitamin.

Og ligesom æbler, er det faktisk muligt at få fingrene i danske hvidkål, selv når de er uden for sæson, idet de lagres - dog kun frem til omkring april måned.

 

Hvordan tilbereder man hvidkål?

Udover stuvning, kan hvidkål også nydes sauteret, fermentering, lynstegt, kogt, dampet eller rå.

I sin r√• form er hvidk√•len¬†st√¶rk i smagen men superspr√łd i sin konsistens, hvorfor den med fordel kan snittes meget tyndt og fint og kommes i l√¶kre, friske salater. Se blot denne hvidk√•lssalat med spr√łde valn√łdder og cremede h√•rdkogte √¶g.

En klassisk coleslaw laves ligeledes med fintsnittet hvidkål. En coleslaw kan også varieres og laves med spidskål, som vi har gjort i denne meget nemme og cremede udgave.

Vil du h√łste flest af hvidk√•lens¬†ern√¶ringsm√¶ssige fordele, b√łr den spises r√• - eller blot let dampet eller lynstegt.

Er du glad for wokretter, egner fintsnittet hvidkål sig godt til at indgå i sådanne sammenhænge.

Den tilberedte hvidk√•ls milde hvidk√•l akkompagneres¬†fortrinligt med syrlige komponenter, for eksempelvis¬†syltede r√łdl√łg, men ogs√•¬†dressinger med eddike eller citron.

Ydermere er madpandekager en fortrinlig m√•de¬†at bruge hvidk√•l¬†p√•, eksempelvis hvis du foretr√¶kker hvidk√•len bl√łd, mild og rund.

Her kan hvidk√•len v√¶re med til at give en god fylde og m√¶thed, s√¶rligt hvis retten er mere eller mindre k√łdfri¬†som¬†eksempelvis i disse¬†vegetariske madpandekager med hvidk√•lsfyld¬†er.

Du kan nemt tilf√łje bacon eller andet k√łd til madpandekagerne, hvis du √łnsker det.

Stuvet hvidkål og brunkål er mormorklassikere, der næsten heller ikke er til at komme udenom - i særdeleshed på denne tid af året, hvor du muligvis mangler idéer til den kommende julefrokostsæson eller blot dejligt lunende retter.

Og til julefrokosten er den fl√łdestuvede hvidk√•l med medister¬†jo en sand klassiker.

Mangler du et gr√łnnere alternativ til de almindelige tortillabr√łd eller madpandekager, er hvidk√•lsrouletter - eller k√•ldolmere - ogs√• en popul√¶r spise.

Du kan enten bruge hvidkålen som selve indpakning eller som fyld - eller både og!

S√łger du inspiration til l√¶kre, smagfulde k√•ldolmere, der b√•de kan g√łre det som en sk√łn frokost, snack eller forret, kan du se vores opskrift p√• disse gr√łnne sk√łnheder, der er lavet med blancherede savoyk√•l og et l√¶kkert fyld af hvidk√•l og lam.

Her kan du også uden problemer udskifte savoykålen med hvidkål.

Et hvidk√•l kan uden problemer holde sig i op til 2 - 3 uger p√• k√łl. Du kan eventuelt v√¶lge at sk√¶re hovedet i kvarte og fjerne stokken.

P√• denne m√•de optager det mindre plads i k√łleskabet, ligesom det er nemmere at pakke i plasticposer eller husholdningsfilm.

√ėnsker du at fryse hvidk√•len ned, kan vi gl√¶de dig med, at den kan ligge i hele otte m√•neder p√• frost.

Snit blot hvidkålen fint, blanchér den i to minutter og læg den herefter over i koldt vand, inden den kommes i fryseren i fryseposer.

 

Flere opskrifter med hvidkål

 

Stuvet hvidkål

Stuvet hvidkål


Tacos med braiseret gris og snittet hvidkål

Tacos


 

 

Pære opskrifter

Hvad skal man spise i oktober

Skal de v√¶re s√• s√łde og bl√łde, at saften l√łber ned ad h√¶nderne, s√• snart du s√¶tter t√¶nderne i dem - eller skal de v√¶re helt milde og knasende spr√łde?

Meningerne er delte, men du kan under alle omstændigheder nyde godt af lækre, friske og danske pærer i november måned.

Du vidste det m√•ske ikke, men p√¶rer plukkes altid, inden de reelt set er mode. Grunden til dette er, at en p√¶re, der er fuldt moden, ikke alene er yderst f√łlsom overfor tryk og st√łd, men derudover har en meget kort holdbarhed.

Og s√• egner de sig ikke til at blive opbevaret p√• k√łl.

Om end du muligvis¬†foretr√¶kker dine p√¶rer s√łde, bl√łde og saftige, g√łr du derfor klogt i at k√łbe de p√¶rer, der stadig er h√•rde, s√•fremt du ikke √łnsker at forspise dig i samtlige indk√łbte p√¶rer den selvsamme dag.

Herhjemme har vi adgang til danske æbler året rundt, idet de uden for sæson opbevares på "æblehoteller".

Da p√¶rer ikke er egnet til opbevaring p√• k√łl, m√• vi danskere¬†importere dem, s√•fremt vi √łnsker p√¶rer uden for den danske s√¶son.

Og de importerede p√¶rer er noget n√¶r smagl√łse.

November er derfor måneden, hvor du har mulighed for at opleve pærens fulde smagspotentiale!

 

Hvordan tilbereder man pære?

P√¶rer er helt sublime at putte i friske gr√łnne salater til b√•de frokost og aften. Brug dem, mens de fortsat er spr√łde og delikate, eller vent til de er saftige og s√łde - det er udelukkende et sp√łrgsm√•l om temperament.

Ydermere kan p√¶rer bages, koges eller lynsteges, og de er fremrangende i b√•de det salte og s√łde k√łkken.

Du kan putte dem i havregr√łden om morgenen - eller nyde dem som en sen aftensnack eller dessert: Riv de spr√łde p√¶rer groft og kom en klat gr√¶sk yoghurt, lidt honning og¬†et drys kanel,¬†og slut af med revet chokolade udover. Gerne af den helt m√łrke slags.

Nu vi er i kategorien af l√¶kre, s√łde sager, er hverken¬†p√¶ret√¶rte¬†eller¬†p√¶rekage¬†til at komme udenom.

√ėnsker du at holde igen med gluten - eller helt at undg√• det - s√• har vi ogs√• en opskrift p√• en glutenfri p√¶rekage, som du vil blive rigtig glad for at have i dit repertoire.

Opbevar ikke p√¶rer sammen med √łvrige frugter, medmindre du vil fremskynde p√¶rernes modning. Kan du til geng√¶ld ikke vente med, at dine nyindk√łbte p√¶rer bliver modne og saftige, kan du l√¶gge dem i en frugtsk√•l sammen med eksempelvis √¶blerne.

Afslutningsvis er cider naturligvis ogs√• en mulighed - i s√¶rdeleshed hvis din egen p√¶reh√łst har v√¶ret overv√¶ldende. Er dette tilf√¶ldet, kan du ogs√• "forl√¶nge" p√¶res√¶sonen ved at fylde k√łkkenskabene op med en hjemmelavet p√¶rechutney¬†og s√¶tte den p√• ostebordet til julefrokosten.

 

 

Flere opskrifter med pære

Radicchiosalat med bagt pære og gedeostbruschetta

Roccacino Salat


Grillet hjertesalat

Grillet hjertesalat


 

 

Persillerod opskrifter

Persillerod

"Persille hjælper manden på hesten og kvinden i graven", siges det.

"Men persille", tænker du nu, "er det ikke persillerod, vi skal snakke om?"

Og jo, det skal vi ganske vist, men persillerod har lige akkurat "r√łdder" i persilleplanten.

Persilleroden, der oprindeligt stammer fra Middelhavsomr√•det, har v√¶ret klar til h√łst herhjemme siden september, og der er stadig masser af l√¶kre, friske persiller√łdder at komme efter.

For det utr√¶nede √łje kan det umiddelbart v√¶re sv√¶rt at skelne persilleroden fra pastinakken. Hvor pastinakken imidlertid buer indad foroven, buer persilleroden udad.

At persilleplanten er persillerodens stamfader, kommer i den grad til udtryk i persillerodens distinkte persilleduft, og persilleroden er desuden mere fast og spr√łd samt knap s√• s√łd som pastinakken. Pastinak bliver¬†b√•de bl√łdere og mere "k√łdagtig", n√•r den tilberedes.

Persillerod er rig p√• b√•de C- og E-vitamin og folat, der er en form for B-vitamin. Sidstn√¶vnte er s√¶rligt gavnligt for de r√łde blodlegemer og dannelsen af protein. Folat er ogs√• vigtigt, hvis du er gravid.

 

Hvordan tilbereder man persillerod?

Persillerod bliver ofte forvist til suppegryden, hvor den agerer som en sk√łn suppeurt. Den er dog¬†mindst¬†liges√• sk√łn i enten sin r√• form eller n√•r den bages, steges, friteres, dampes eller marineres.

Den rå persillerod kan snittes meget fint og være rigtig lækker i en frisk salat.

Persillerod i form af¬†bagte rodfrugter er garanteret ikke en nyhed for dig, men det er alligevel et b√•de smukt og smagfuldt tilbeh√łr til mange retter. Serv√©r de bagte rodfrugter¬†med et godt stykke k√łd og en god hjemmelavet r√łdvinssauce, og du har et sk√łnt efter√•rsm√•ltid at lune dig selv og familien p√•.

Du kan ogs√• bage persiller√łdderne med pastinak og vende rodfrugterne i gryden med den danske klassiker, hjerter i fl√łdesovs, som det er gjort i denne dejlige opskrift. Det er en dejlig ret til de koldere, m√łrkere m√•neder.

Brug også den bagte persillerod sammen med andre bagte rodfrugter til at pifte den klassiske brændende kærlighed op, ligesom det er gjort her.

Har du i √łvrigt nogensinde pr√łvet at lave din egen rodfrugtpur√©? Ellers er det en anden forrygende m√•de at servere persillerod p√•: Lav en pur√© af blandt andet persillerod, knoldselleri og porre. Det kan du finde en nem opskrift p√• her.

Ligger du inde med persillerod med top, kan du også gemme den lækre, aromatiske top som et alternativ til bredbladet persille.

Persiller√łdder¬†kan holde sig i op til 3 uger i k√łleskab.

 

Flere opskrifter med persillerod

Bouef Daube one-pot

Boeuf Daube one-pot


 

 

Kuller opskrifter

Kuller med √łldej og cornflakes

Hellere få kuller på tallerkenen end kuller over kulden, ikke?

Okay, den var hjemmebrygget. Men synes du, efterårsmånederne er lidt svære at komme igennem, og ser du allerede frem til varmere tider, så kan du måske lune dig på en god portion friskfanget dansk fisk til aften.

Hvad der tidligere ans√•s for at v√¶re en "fattigmandsspise" er i dag blevet en dyr forn√łjelse, hvorfor du med fordel kan g√• efter de ferske danske fisk, der er i s√¶son.

Og den velsmagende kuller, med sit hvide, faste k√łd, er p√• plakaten i november m√•ned.

Kuller er en fremragende spisefisk, der h√łrer til blandt de magre af slagsen. Og s√• er den rig p√• selen.

Selen er godt for immunforsvaret og kan virke som en antioxidant i kroppen. Derudover indgår selen i kroppens opretholdelse af et normalt stofskifte.

Kuller er i familie med torsk, og de to minder da også en del om hinanden. Kuller er dog mere smagfuld samt finere og fastere i sin konsistens.

Den er desuden knap så saftig som torsken, men kan fint erstatte torsk i mange sammenhænge.

 

Hvordan tilbereder man kuller?

Du kan bruge kuller i madlavningen på samme måde, som du vil bruge torsk. Det vil sige, at kuller, ligesom torsken, egner sig godt til at blive serveret sammen med andre milde elementer og smagsgivere.

Her kan en puré lavet på vores anden novemberfavorit, persillerod, eksempelvis være ideel.

Skindsteg kulleren og anret¬†den med pur√©en, lidt bagte rodfrugter og/eller noget spr√łdt gr√łnt. Serv√©r dertil¬†en sk√łn klassisk Sauce Mousseline, der, med sin syre fra citronen og lette fedme fra piskefl√łden,¬†vil v√¶re helt formidabel i denne sammenh√¶ng og ikke overd√łve den milde fisk.

Kuller kan også fint bruges til en dejlig varm suppe.

Du kan finde mange flere sk√łnne suppeopskrifter her, som vil v√¶re perfekte i den kommende tid.

Skal du rigtig imponere nogen, kan du overveje at kaste dig ud i en smuk¬†men lidt kr√¶vende ballotine lavet p√• kuller og jomfruhummerfars og¬†pakket ind i spr√łdt kyllingeskind.

Den egner sig både som forret og hovedret, og du kan finde en opskrift lige her.

St√•r du og mangler en god, knasende spr√łd snack til festen, er en opskrift p√• kuller med¬†√łldej og cornflakes m√•ske noget, du vil finde¬†interessant.

Få masser af inspiration til flere spændende fiskeopskrifter lige her.

 

Flere opskrifter med kuller

Ballotine med kuller og jomfruhummerfars pakket ind i kyllingeskind

Ballotine med kuller og jomfruhummerfars pakket ind i kyllingeskind


Karrysuppe med kuller og nektarin

Karrysuppe med kuller og nektarin


 

 

Skorzonerrod opskrifter

Skorzonerod

Skorzonerroden er en blondine forkl√¶dt som brunette. Barken er nemlig brunsort, men¬†gr√łntsagens indre er helt hvidt.

Den såkaldte "fattigmandsasparges" er en rodfrugt, der har fået sit tilnavn, fordi den minder lidt om asparges i både smag og udseende.

Hvor sæsonen for danske asparges typisk ligger fra maj - juli, er danske skorzoner dog i sæson netop nu.

"Fattigmandsasparges" er desuden et √łgenavn, der ikke g√łr skorzonerroden¬†ret - dels fordi det er en dyr gr√łntsag, dels fordi skorzonerrod¬†bliver anset for at v√¶re en¬†gourmetgr√łntsag.

Skorzon√©rr√łdder - eller skorzoner - er¬†bedst kendt inden for restaurationsbranchen, og det er n√¶ppe en gr√łntsag, du tilf√¶ldigvis falder over nede i dit lokale supermarked.

Smagen kan beskrives som hvide asparges med en snert af n√łdder og jordskokker.

Dertil har skorzonerr√łdder, n√•r de er helt friske, en l√¶kker, fast struktur, der minder om rodfrugter.

Dyrkningen af skorzoner begyndte i Frankrig og Italien i det 17. århundrede, hvor den blandt andet blev brugt mod plager som byldepest og slangebid.

Derudover blev den dog også anvendt i madlavningen.

Og selvom de st√łrste producenter af¬†planten i dag er Frankrig, Holland og Belgien, er den nem at dyrke¬†herhjemme selv.

Skorzoner kan blive helt op til 1 meter, om end de typisk ses i st√łrrelsen 20 - 25 centimeter.

Udover at v√¶re en delikatesse i k√łkkenet, er skozonerroden desuden rig p√• inulin, der blandt meget andet er med til at stabilisere blodsukkeret og nedbringe¬†fedtindholdet i blodet.

 

Hvordan tilbereder man skorzonerrod?

Skorzonerr√łdder bliver af mange betragtet som en gr√łntsag, der er besv√¶rlig at give sig i kast med.

√Čn ting er, at skorzonerr√łdder er fyldt med sand og jord, hvorfor forberedelserne kan svine lidt.¬†

Her er det nemmeste at skrubbe dem, imens du holder dem nede i håndvasken under rindende vand. Herefter kan du skrælle dem, imens de ligger på skærebrættet.

Skr√¶llede skorzonerr√łdder bliver p√• meget kort tid brune i overfladen. Denne undg√•r du ved at l√¶gge dem i en sk√•l med vand tilsat enten citron eller eddike.

En anden ting er, at skorzonerrodens hvide, klistrede saft farver fingrene brune - akkurat ligesom m√¶lkeb√łtter.

Dette kan du undg√• ved at tilberede gr√łntsagen med skr√¶l p√•. Herefter kan skr√¶llen nemt pilles af.

Skorzonerrod kan erstatte asparges i alle sammenhænge, men ligesom hvide asparges, kan skorzoner ikke spises rå.

I denne opskrift¬†med friskrevet tr√łffel, sm√łrristede hasseln√łdder og Sauce Hollandaise¬†kan du for eksempel erstatte aspargesen med¬†skorzonerr√łdder .

Skorzonerrod kan også serveres til morgenmad sammen med en klassisk egg benedict.

Brug den ogs√• i salater,¬†i sammenkogte retter, i supper og som et tilbeh√łr til flere retter med eksempelvis k√łd.

Skorzoner er et perfekt tilbeh√łr til en god b√łf bearnaise¬†- mangler du i √łvrigt gode tips til at lave en god hjemmelavet bearnaise, anbefaler vi dig at l√¶se denne artikel, der l√łser mange af de klassiske "bearnaise-problemer".

Skorzonerr√łdder skal opbevares m√łrkt og k√łligt. Undlad at reng√łre dem, inden de skal bruges, men lad dem blot ligge med sand/jord p√•¬†i en luftt√¶t b√łtte. Her kan de fint holde sig i 2 - 3 uger.


 

 

Torsk opskrifter

Torsk

Man kan muligvis være dum som en torsk, men torsk er bestemt ikke en dum idé at sætte på menuen her i november måned!

M√•ske du selv skal ud med sn√łren - m√•ske du blot holder dig til den torsk, du finder hos din fiskemand.

For¬†at v√¶rne om torskebestanden bedst muligt, skal du blot huske at notere dig fangstm√•lene, s√•fremt du allerede har fundet fiskestangen frem: Ved Skagerak og Kattekat er det mindste fangstm√•l 30¬†centimeter, imens det i Nords√łen, √ėsters√łen og b√¶lterne er mindst 35 centimeter.

Alt under disse m√•l skal genuds√¶ttes, medmindre fisken bl√łder fra g√¶ller eller sv√¶lg - i s√• tilf√¶lde anbefales det, at fisken aflives, da overlevelsesmulighederne i givet¬†fald vil v√¶re sm√•. Dette g√¶lder for alle fiskearter.

Under alle omstændigheder er torsken en kommercielt vigtig fisk herhjemme, og i denne måned er den både billigere og mere lækker end ellers.

Ligesom kuller, er torskens magre k√łd hvidt, om end torskek√łd er mere saftigt. Derudover sidder k√łdet i store "flager".

 

Hvordan tilbereder man torsk?

Torsk kan blandt andet koges, dampes, bages, grilles, steges og saltes.

Gourmetsaltning/rimning er en gammeldags konserveringmetode, der passer rigtig godt til torsk. Hvis du er interesseret, har vi opskriften på en super smagfuld rimmet torsk her.

Serv√©r eksempelvis torsken med en gr√łntsagsrisotto, som vi har gjort her, hvor torsken desuden er tilberedt i sous vide.

Du kan bruge torsk til at lave dine helt egne fish'n'chips¬†med √łldej (ogs√• kaldt¬†beignet dej¬†eller¬†beer batter). Hvis det er noget, du har mod p√•, s√• har vi en supersimpel opskrift lige her.¬†

Du kan også kaste dig ud i en "gourmetversion" og servere dine fish'n'chips med en sauce tartare og ærtepuré, som vi har gjort her.

Så bliver den almindelige fish'n'chips pludselig til en flot og indbydende gæsteret!

Synes du i √łvrigt, at det kan v√¶re lidt sv√¶rt at f√• familiens yngste til at spise fisk med velbehag, kan du muligvis finde inspiration i denne b√łrnevenlige opskrift, der er specielt udviklet til form√•let.

Fersk torsk kan holde sig i op til 2 d√łgn. Vi anbefaler derfor, at fisken tilberedes samme dag, som den er k√łbt.

Torsk er desuden fryseegnet, men i mods√¶tning til fede fisk, der bliver harske,¬†bliver magre fisk, som eksempelvis torsk, t√łrre, s√•fremt de opbevares for l√¶nge p√• frost.

Lad dem derfor ikke ligge i fryseren i mere end 3 - 6 måneder.

Vil du finde mange flere spændende opskrifter og tips til at fremhæve smagen i fisk generelt, kan du se denne artikel.

 

Flere opskrifter med torsk

Romanesco med torsk

Romanesco med torsk


Sous vide torskeryg

Sous vide torskeryg


 

 

Jordskokker opskrifter

Jordskok

"Om smag og behag kan man ikke diskutere".

Eller kan man?

Aarhus Universitet har tidligere unders√łgt,¬†hvorvidt smag og behag faktisk kan m√•les. Form√•let var hovedsageligt at f√• danskerne til at udvide deres kendskab¬†til, og forbrug af, de mange forskellige og sunde rodfrugter herhjemme -¬†heriblandt jordskokker.

De fandt blandt andet, at når rodfrugter tilberedes, udlignes mange af de forskellige rodfrugters forskelligheder.

Og hvad kan du s√• bruge den¬†viden til? Tja,¬†hvis du eksempelvis elsker bagte rodfrugter som r√łdbeder og guler√łdder, s√• vil du sandsynligvis ogs√• nyde bagte jordskokker.

Dette er en god ting, da diversitet i kosten som bekendt er en klar fordel.

Har du endnu ikke stiftet bekendtskab med jordskokken, kan vi fort√¶kke dig, at den er rund¬†og n√łddeagtig¬†i sin smag, og at smagen kan beskrives som en blanding mellem vandkastanjer og kartofler.

Og jordskokker kan da også erstatte kartofler i flere retter.

Hvor næringen i kartofler dog er indlejret i stivelse, er den i jordskokker indlejret i inulin.

Inulin er blandt andet med til at stabilisere kroppens blodsukker, hvilket ogs√•¬†g√łr det til en god kulhydratkilde for mennesker med diabetes

Derudover spiller inulin en vigtig rolle i en god ford√łjelse og bakterieflora.

Foruden inulin, er jordskokken også rig på vitamin C og K.

Vi kan i √łvrigt nok blive enige om, at jordskokkens knudrede og finurlige udseende ingenlunde minder om solsikker. De to er dog botanisk set i sl√¶gt med hinanden.

Dertil har jordskokken sin oprindelse i det nordlige Amerika, hvorfor dens engelske navn, Jerusalem artichoke, må siges at være noget misvisinde.

Det var en fransk opdagelsesrejsende, der bragte jordskokken med sig tilbage til i Europa i det 17. √•rhundrende. Vi skulle dog helt frem til slutningen af det 20. √•rhundrede, f√łr danskerne rigtigt fik √łjnene op for denne lille rodfrugt.
 

 

Hvordan tilbereder man jordskokker?

Efterårs- og vintermad kalder på mange dejlige simreretter, og her kan jordskokker i mange tilfælde eksempelvis både erstatte og supplere de sædvanlige kartofler.

I modsætning til kartoflen, kan du dog desuden roligt nyde jordskokken rå.

I r√•¬†tilstand er jordskokken¬†knasende spr√łd samt n√łddeagtig¬†i sin smag, imens den¬†bliver mere s√łdlig og f√•r en snert at bitterhed, n√•r den tilberedes.

I begge tilf√¶lde b√łr du lade skr√¶llen sidde, da den har en god smag.

Det kan v√¶re s√łd musik i nogens √łrer, idet jordskokkens knudrede og "kuperede" ydre¬†ellers kan v√¶re tidskr√¶vende at skr√¶lle og have med at g√łre.

Skur blot jordskokkerne rene for jord og snavs med en stiv b√łrste.

Herefter kan du sk√¶re de¬†r√• jordskokker ud i meget tynde skiver p√• mandolinjernet og vende dem med n√łdder og √¶bler til et sk√łnt, friskt tilbeh√łr p√• middagsbordet.

Syren fra √¶blerne og fedmen fra n√łdderne komplimenterer nemlig jordskokkernes naturlige s√łdme p√• en rigtig l√¶kker m√•de.

Ogs√• bittert, som eksempelvis sennep, √łl eller lidt friskhakket persille, er generelt godt¬†til at balancere jordskokken.

Jordskokker, √¶bler og n√łdder kan ogs√• optr√¶de i en sk√łn symbiose i helt andre kl√¶der:¬†Pr√łv for eksempel at friturestege jordskokkerne og servere dem med en syrlig og rund √¶ble-/hasseln√łddedressing. Det finder du en l√¶kker opskrift p√• her.

Du kan ogs√• komme jordskokkerne i ovnen sammen med guler√łdder, r√łdbeder, pastinakker og/eller persiller√łdder. P√• den m√•de har du et l√¶kkert tilbeh√łr med en bred n√¶ringsprofil.

P√• egen h√•nd kan ovnstegte jordskokker ogs√• supplere et godt stykke k√łd sammen med¬†sm√łrstegte svampe og friske bromb√¶r, som vi har gjort i denne fantastiske efter√•rsret¬†med krondyrfilet eller i¬†denne ovnstegte fasan med cremet morkelsauce.

Ydermere er¬†jordskokkemos¬†et godt tilbeh√łr til flere retter.

Eller hvad med confiterede jordskokker? De kan være et fremragende supplement til julemaden.

Jordskokker kan desuden blive til fl√łjlsbl√łde pur√©er og supper. Husk i s√• fald at lade lidt kartoffel koge sammen med jordskokkerne for at tilf√łje stivelse.

Vi har flere opskrifter på gode jordskokkesupper, eksempelvis denne cremede jordskokkesuppe.

Du kan ogs√• servere suppen med spr√łdt rugbr√łdsknas p√• toppen,¬†som i denne opskrift. Dette er en super, k√łdfri m√•de at tilfredsstille smagsl√łgene hos selv ikke-vegetarer.

Jordskokker kan i √łvrigt blive til l√¶kre,¬†knasende spr√łde jordskokkechips. Nyd chipsene som de er eller pr√łv at komme dem oven p√• din boller i karry - dette kan vi i √łvrigt kun anbefale. Vi har tidligere serveret en virkelig sk√łn boller i karry med b√•de friske √¶bler og gulerods- og jordskokkechips ovenp√•.

Dén ret kan du finde opskriften på lige her.

Ligesom kartofler, er jordskokker s√¶rligt l√¶kre, n√•r de er helt nyopgravede, og ellers kan de opbevares t√łrt og k√łligt¬†i et par m√•neder.

Det betyder, at du med ro i sindet kan opmagasinere spandefulde af de lækre jordskokker, eksempelvis nede i den kolde kælder.

Derudover kan jordskokkerne fryses. Du skal blot skære dem ud i mindre stykker og blanchére dem i to minutter, inden de kommes på frost.

 

Flere opskrifter med jordskokker

Jordskokkesuppe med ristede svampe

Jordskokkesuppe med ristede svampe


 

Kategori

Mad

Har du selv pr√łvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.


Har du sp√łrgsm√•l eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.

Sociale medier
Læs også
Hvad skal man spise i oktober?
Artikel
Redaktion
Kantarel
Artikel
Redaktion
Hvad skal man spise i juli?
Artikel
Redaktion