Rugbrød uden surdej

Rugbrød uden surdej
Sidst ændret:
Tirsdag den 17. marts, 2020 - 09:13
Beskrivelse

Opskriften på saftigt hjemmelavet rugbrød uden surdej!

Det er bestemt ikke fordi, vi skal diktere, hvad der er dansk, og hvad der ikke er - men rugbrød er simpelthen noget af det mest pæredanske, vi kan bryste os af herhjemme.

Rugbrødet er desuden elsket af flere andre folkefærd, og selv i visse steder af USA er man ved at få øjnene op for det grove, mørke bagværk.

Du kan pynte dit lækre hjemmebagte rugbrød med birkes, sesam, eller hvad du foretrækker- I så fald drysser du det ned i rugbrødsformen efter du har smurt formen med olie, ligesom du giver et drys ovenpå dejen, efter den er hældt i formen.

Sværhedsgrad
Udbytte
1 rugbrød
Forberedelsestid
2 timer, 20 minutter
Tilberedelsestid
1 time, 30 minutter
Tid i alt
3 timer, 50 minutter
Ingredienser
400 g Vand (koldt)
100 g Hvidtøl
15 g Gær
1 tsk Lys sirup
2 tsk Salt
8 spsk Rugkerner (skårne)
7 spsk Hørfrø
2 1⁄2 dl Solsikkekerner
8 1⁄2 dl Rugmel (fuldkorns)
25 g Olie (smagsneutral, til at smøre formen)
Vejledning
  1. Find en skål.
  2. Kom vand, kærnemælk og hvidtøl i skålen.
  3. Tilsæt gæren og lad den opløse.
  4. Kom nu den lyse sirup, salt, rugkerner, solsikkekerner, hørfrø og fuldkornsrugmelet i skålen.
  5. Rør dejen godt sammen - det tager 10 minutters tid. Du kan med fordel bruge en røremaskine.
  6. Tag din rugbrødsform - den skal kunne rumme små 3 liter. Brug hellere en lidt for stor end lidt for lille form, da rugbrødet vil hæve.
  7. Smør formen med olien.
  8. Hæld dejen i formen.
  9. Dyp en spiseske i vand og brug bagsiden af skeen til at glatte overfladen af dejen ud.
  10. Dæk nu formen til med film.
  11. Sæt formen på køl i et døgn.
  12. Tag formen ud af køleskabet.
  13. Lad den stå i 2 timers tid ved stuetemperatur.
  14. Tænd din ovn på 190 grader almindelig ovn.
  15. Sæt rugbrødet i ovnen.
  16. Bag i 90 minutter.
  17. Tag rugbrødet ud af ovnen.
  18. Vend brødet ud på bordet.
  19. Bank i bunden af rugbrødet med fingrene - hvis det lyder hult, er det færdigt, og hvis ikke, skal det have yderligere 10 minutter i ovnen.
  20. Når rugbrødet er færdigt, lader du det afkøle fuldstændig, før du skære det ud i skiver.

Rugbrød uden surdej

Kategori

Har du selv prøvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.


Har du spørgsmål eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.

Mad

Har du selv prøvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.



Har du spørgsmål eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.


Sociale medier