fbpx 🍷Rødvinssovs✅ | Rødvinssauce | opskrifter| GastroFun.dk

Rødvinssovs

Rødvinssovs
Sidst ĂŚndret:
Onsdag den 4. september, 2019 - 09:32
Beskrivelse

Hjemmelavet rødvinssauce

En perfekt rødvinssauce kan gøre UNDERVÆRKER i et hav og atter hav af retter og er især et sikkert hit til nytårsmenuen.

Omvendt kan en kedelig rødvinssauce ogsü bare trÌkke virkelig meget ned pü hele smagsoplevelsen.

Og hvordan skal en perfekt rødvinssauce sü smage? Det afhÌnger naturligvis af den enkelte, men den skal i udgangspunktet hverken vÌre syrlig eller besk.

Rødvinens formül er at fremhÌve og komplimentere smagene og aromaen fra rettens øvrige elementer. En god rødvinssauce skal derfor vÌre rund og fyldig med et hint at rødvinssmag, der ikke virker overdøvende - den skal ikke smage af alkohol!

 

Hvorfor rødvinssauce?

En smule rødvin i en sauce fremhÌver de enkelte smage i hele retten. Alkoholen fordamper, mens saucen tilbereder, hvorefter kun rødvinssmagen er tilbage. Nür rødvinen koges ind, bliver smagen mere intens pü büde syre og sødme.

Rødvinssauce er generelt helt perfekt til et rigtig godt stykke kød, for eksempel hvis den stür pü saftig steak af striploin eller nyretapper. Den er ogsü HELT eminent til den klassiske Beef Wellington, og i denne opskrift lavede jeg faktisk en sous vide Beef Wellington, der blev ganske suverÌn!

Kort fortalt, sü er rødvinssaucen en klassiker, der hÌnger uløseligt sammen med en rÌkke klassiske udskÌringer og retter.

 

Forrygende og nem rødvinssauce

Nu begynder du müske at føle, at der bliver lagt et ret stort pres pü dig og dine gastronomiske evner. Det gør der pü sin vis ogsü, fordi rødvinssaucen jo skal vÌre afbalanceret for at vÌre rigtig lÌkker og smagfuld.

Og du tÌnker velsagtens, at noget, der skal vÌre sü "perfekt" og velsmagende, mü vÌre MEGET svÌrt at have med at gøre.

- Det er sü her, jeg kan trøste dig med, at en perfekt rødvinssauce IKKE er svÌr eller tidskrÌvende at vinkle, sü lÌnge du har skrevet dig et par ting bag øret.

Jeg vil her forsøge at give dig min opskrift pü en "kvikvariant" af en god, hjemmelavet rødvinssauce, der smager forrygende, men ikke krÌver flere timers forberedelse i køkkenet.

PĂĽ trods af at den ikke tager andet end en halv time at lave, sĂĽ kan jeg garantere dig, at den ikke smager af hverken bouillonterning eller pulversovs!

Oksebouillon, løg, rosmarin og gastrik er blandt ingredienserne i denne rødvinssauce, der smager, som om man havde brugt en masse okseben, urter og timer pü saucen.

 

Hvilken rødvin skal du vÌlge?

Rødvin

Du fristes müske til at tÌnke, at rødvinssaucen bare kan fü en sjat af den billige papvin. Du ved, den slags der sÌlges pü 1-liters kartoner til smü 30 kroner, og som til forveksling kunne ligne en karton juice. Lad vÌre!

En dürlig rødvin kan ikke opvejes af en god fond/bouillon, ligesom en god rødvin heller ikke kan redde en kedelig fond/bouillon. VÌr kritisk med begge dele - og gü udenom det tynde, billige sprøjt. Hvis rødvinen er tynd i smagen, ja, sü bliver rødvinssaucen ogsü tynd i smagen.

Derfor: VÌlg nu en rødvin, du faktisk kan lide at drikke! Hvis rødvinen smager dejligt pü egen hünd, sü smager den sandsynligvis ogsü dejligt i din sauce.

Du gĂĽr i udgangspunktet sjĂŚldent galt i byen med hverken Pinot Noir, Merlot, Chianti eller andre gĂŚngse, populĂŚre druer.

Det er derfor heller ikke nødvendigt ligefrem at übne Amaronen (selvom Jamie Oliver ville mene noget andet). En god kvalitetsvin giver en ligesü god smag til saucen som den fine premium-vin.

Hvad angür eventuelle tilsatte sulfitter i rødvinen, sü fordamper de ligesom alkoholen. Det er altsü ikke noget, du behøver tÌnker videre over.

 

Mine bedste tips

Vent ikke til sidste øjeblik med at tilføje rødvinen. Hvis rødvinen tilføjes for sent, kan det give den beske smag, vi ikke ønsker i saucen. Rødvinen skal have tid til at udvikle sig i saucen, og derfor bør du ogsü vente 10 minutter med at tilføje mere vin. Giv den tid! Og tilsÌt hellere for lidt vin i første omgang.

Hvis du har rigeligt med tid, sĂĽ tilbered saucen langsomt over svag varme, sĂĽ smagene rigtigt udvikler sig.

Er saucen blevet for tynd? Pisk nogle smü stykker af koldt smør i saucen eller tilføj en anelse majsstivelse til den simrende sauce - bare lidt ad gangen!

SvĂŚrhedsgrad
Udbytte
4 Portioner
Forberedelsestid
10 minutter
Tilberedelsestid
20 minutter
Tid i alt
30 minutter
Ingredienser
1 spsk Smør
1 1⁄2 tsk Rosmarin (tørret)
3 dl Rødvin (gerne en rest)
2 dl Vand
2 Bouillonterning (Okse. Jeg bruger typisk en hel Fond du Chef okse)
1 spsk Tomatpure
1 tsk Gastrik (Kan erstattes af en smule sukker og eddike)
1 spsk Hvedemel (+ lidt vand til at jĂŚvne saucen med)
Vejledning
  1. Hak løgene og smelt smørret i en gryde.
  2. Kom de hakkede løg ned til smørret og svits dem i et par minutter. De mü endelig ikke blive brune, men skal kun blive blanke.
  3. TilsÌt tørret rosmarin og lad det stege med i et minuts tid.
  4. Kom halvdelen af vandet og halvdelen af rødvinen ved løgene i gryden. Giv vÌsken et opkog. 
  5. TilsÌt nu tomatpurÊ og oksebouillon - Sørg for, at bouillonen bliver ordentligt opløst i vÌsken.
  6. Kog saucen godt igennem i 3-4 minutter.
  7. Lad det hele passere gennem en sigte og ned i en anden gryde. 
  8. TilsÌt resten af henholdsvis rødvin og vand samt gastrik.
  9. Skru op for varmen, til saucen koger kraftigt.
  10. Lad den koge ind, indtil du har cirka 1/3 tilbage.
  11. Smag saucen til med fløde, salt og peber. VÌr forsigtig med saltet, da bouillonen er meget salt.
  12. Ryst mel og vand sammen til en meljĂŚvning.
  13. TilsĂŚt jĂŚvningen til saucen og lad den koge i et par minutter for at fjerne smagen af mel.

Rødvinssovs

Kategori

Mad

Har du selv prøvet denne opskrift?

Vi elsker, nür du deler dine resultater med os! NÌvn os med tagget @GastroFun.dk pü dine billeder pü Instagram, sü vi kan se, hvordan det gik.

Du kan ogsü bruge tagget #gastrofundk.


Har du spørgsmül eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os pĂĽ Instagram eller Facebook.

Sociale medier
LĂŚs ogsĂĽ
Rødvinsglace
Opskrift
Per Asmussen
Entrecote med rødvinssauce
Opskrift
Per Asmussen
Hovski-sauce-ski
Artikel
Redaktion
Godt nytĂĽrsmad
Artikel
Redaktion
Mad til parmiddag
Artikel
Redaktion

Kommentarer

Hej,
Tak for din tilbagemelding - det vĂŚrdsĂŚtter vi meget.
Sovs kan godt fryses, men de bliver aldrig helt lige sĂĽ gode.

Hvis jeg har for meget tilovers generelt, sü plejer jeg at hÌlde lidt fløde/mÌlk i den og sü sÌtte den pü køl.

Sü genvarmer jeg den i mikroovnen eller bruger den som en base til gryderet hvor jeg typisk genvarmer kødet i :-)

ons, 06/02/2019 - 11:14 Permalink