fbpx ūü•āūüćĺūüéÜGodt nyt√•rsmad | GastroFun.dk

Godt nytårsmad

Godt nytårsmad
Underrubrik
Vi giver dig en samlet guide med vores bedste festmad
Indholdsfortegnelse

Fyrv√¶rkeri, nyt√•rstale og champagne ‚Äď nyt√•rsaften kaldes gerne "√Örets fest",¬†og hvert √•r fejrer vi denne festlige begivenhed med et ordentligt brag: Stjernekastere, larmende rysler og knallerter, sjove hatte, glitrende og farverige serpentiner, vores fineste puds, alkoholiske drikke - og ikke mindst en menu langt udover det s√¶dvanlige.

N√•r det kommer til nyt√•rsmad, s√• er der visse retter, der er helt klassiske, eksempelvis den traditionelle torsk, oksem√łrbrad,¬†culottesteg¬†eller s√łnderjysk hamburgerryg med gr√łnlangk√•l. Ogs√• beef wellington¬†er¬†hyppigt set p√• nyt√•rsmenuen.

Lad os se lidt nærmere på, hvordan vi fejrer denne fantastisk festlige aften - og ikke mindst, hvad der er rigtig godt nytårsmad.

 

Traditionel nytårsaften

I Danmark har vi fejret nyt√•rsaften siden omkring √•r 1700, men der er sket meget i vores m√•de at fejre nyt√•r p√• i l√łbet af de sidste 300 √•r. F√łrhen var det nemlig kun adelen og kongehuset, der sk√łd fyrv√¶rkeri af, imens soldater og j√¶gere sk√łd med deres gev√¶rer op i luften. Derudover var det almindeligt, at man lavede en masse larm ved at kaste lert√łj og potter p√• folks d√łre.

Dén var nok ikke gået i dag.

Også traditionen med at tage fjollede hatte på er et levn fra gamle dage. Her var nytårsaften nemlig en mulighed for at vende op og ned på de sociale normer.

Dengang var det, ligesom det er i dag, meget popul√¶rt at spise torsk¬†til √•rsskiftet. Torsk er en katolsk¬†bodsspise, og samtidig var den magre torsk en god modpol til den netop overst√•ede, fede julemad.¬†Det var f√łrst omkring √•r 1800, torsken s√• sm√•t begyndte at finde vej til de danske nyt√•rsborde, og f√łrst i l√łbet af 1900-tallet blev den for alvor en del af "nyt√•rs-kutymen" herhjemme.

Tendensen med at spise et lettere og friskere måltid til nytår, hænger stadig ved den dag i dag.

 

Moderne nytårsaften

I dag vælger flere af os at gå andre veje end mod den traditionelle nytårstorsk.

Der er visse traditioner, vi n√¶ppe √¶ndrer p√•, eksempelvis at sk√•le til dronningens nyt√•rstale, at se 90-√•rs f√łdselsdagen,¬†at spise kransekage til "V√¶r velkommen, Herrens √•r" i TV'et samt at skyde det nye √•r ind med krudt og kugler.

Nyt√•rsaften er imidlertid ogs√• en aften, der for mange af os h√¶nger sammen med at bryde med nogle vaner og inkorporere nye forbedrede af slagsen. I mods√¶tning til eksempelvis juleaften, er det derfor en aften, hvor det¬†h√łrer sig til at v√¶re nyt√¶nkende.

Dette g√¶lder helt sikkert ogs√• planl√¶gningen af nyt√•rsmenuen. Stadig er der dog visse elementer i menuen, som vi konsekvent holder os til, for eksempel, at der som minimum serveres b√•de forret, hovedret og dessert. Ogs√• fisk har stadig en naturlig plads i menuen, dog meget ofte i form af lakseruller,¬†lynstegt tun¬†eller¬†tunmousse, enten med eller uden sm√łr.¬†

Udover dessert, eksempelvis is, tiramisu eller chokolademousse, er også kransekagen helt og aldeles obligatorisk denne aften. Kransekagen blev opfundet i Danmark omkring 1700-tallet, og den har derfor været en del af nytårsaften næsten ligeså længe, vi har fejret denne aften. Den er faktisk en ligeså fast del af nytårsfejringen som champagnen er det. Vil du lære meget mere om de mange klassiske, danske kager, så skal du læse med her.

F√łler du dig rigtig traditionsbunden, men er torsk eller fisk¬†ikke noget, der rigtigt tiltaler dig, s√• er en klassisk¬†s√łnderjysk nyt√•rsmenu med hamburgerryg, k√•lp√łlser,¬†r√łget fl√¶sk, gr√łnlangk√•l og b√•de hvide og brunede kartofler, noget, man sj√¶ldent g√•r helt galt i byen med.

 

Nytårsopskrifter

Nyt√•r er - som allerede n√¶vnt - √©n af de aftener, hvor de fleste af os f√•r en r√¶kke forskellige retter, og vi ynder gerne at g√łre noget s√¶rligt ud af maden.

Herunder f√•r du en masse inspiration til alt lige fra festlige snacks og appetizers,¬†forretten,¬†hovedretten, desserten og¬†til lidt s√łdt¬†til aftenkaffen / midnat. Bliver I sultne hen ad natten eller dagen derp√•, er der ogs√• her inspiration at hente.

Niveauet i de forskellige opskrifter g√•r lige fra det simple og p√¶relette til det t√•rnh√łje, s√• der er helt bestemt noget for enhver smag.

 

Appetizers nytår

Snacks og appetizers skal helst ikke v√¶re andet end det, navnet antyder, nemlig noget, der kun lige har til hensigt at v√¶kke smagsl√łgene og sk√¶rpe appetitten. En l√¶kker aperitif / velkomstdrink kan ogs√• g√łre jobbet.

Mange af disse opskrifter kan ogs√• nemt bruges til forretter, da det blot er m√¶ngden og st√łrrelsen¬†af de forskellige anretninger, der er det afg√łrende.

Den perfekte velkomstdrink

Den perfekte velkomstdrink

Se opskriften her.


Butterdejssnacks

Butterdejssnack

Se opskriften her.


Molekylær æbleflæsk

Æbleflæsk

Se opskriften her.


Rejechips med gr√łn mayonnaise

Rejechips med gr√łn mayonnaise

Se opskriften her.


Rösti med gravad laks

R√łsti med laks

Se hele opskriften her.


Gedeost skum

Gedeost skum (c)molekymi.dk

Se opskriften her.


Urtepotte med gr√łnt, friskostcreme med mynte og maltjord

Urtepotte

Se opskriften her.


Varation af selleri

Variation af selleri med s√łdt,¬†bl√łdt, syltet og friteret

Se opskriften her.


Salte paprikamandler

Salte paprikamandler

Læs hele opskriften her.


Rugbr√łdchips

Rugbr√łdchips

Læs hele opskriften her.


Crostini med gr√łnk√•l

Crostini

Læs hele opskriften her.


Hjemmelavet lomo

Lomo

Læs hele opskriften her.


R√łget andebryst

R√łget andebryst

Se hele opskriften her.


R√łget svinem√łrbrad

R√łget svinem√łrbrad

Se hele opskriften her.


Friterede gr√łnsager i beignet-dej

Friterede gr√łnsager

Læs opskriften her.


Kn√¶kbr√łd med insekstmel

Kn√¶kbr√łd

Læs hele opskriften her.


Mayonnaise (aioli)

Mayonnaise

Læs hele opskriften her.


Rugbr√łdsst√¶nger

Rugbr√łdschips

Læs hele opskriften her.


Crostini med b√łnnedip

Crostini med b√łnnedip

Læs hele opskriften her.


Tzatziki med et tvist

Tzatziki med et twist

Læs hele opskriften her.


Stegt gr√łnk√•l

Gr√łnk√•l

Læs hele opskriften her.


Parmesanchips

Parmesanchips

Læs hele opskriften her.


Spr√łde chips af lakseskind

Spr√ɬłde chips af lakseskind (c)molekymi.dk

Læs hele opskriften her.


Fr√łsnappere

Fr√łsnappere

Læs hele opskriften her.


R√łdbede- og balsamicosf√¶rer¬†

R√łdbede-og-balsamicosfaerer

Læs hele opskriften her.


Kuller med √łldej og cornflakes

Kuller med √łldej

Læs hele opskriften her.


M√łllehjul

M√łllehjul

Læs hele opskriften her.


 

Forret nytår

Forretten skal v√¶re let i sit udtryk, og den er derfor sj√¶ldent overv√¶ldende salt eller fed. Den skal ikke f√łles synderligt tung eller m√¶ttende i maven, med derimod fungere som startskuddet for den forrygende madoplevelse, dine g√¶ster har i vente.

Creme af saltbagt knoldselleri med pistacie-dukah og persilleolie

Creme af saltbagt knoldselleri

Læs opskriften her.


Avocado i tempuradej

Avocado i tempuradej

Læs hele opskriften her.


Tunmousse

Tunmousse
Læs opskriften her.


Laktosefri spinatlakseroulade

Laktosefri spinatlakseroulade

Læs opskriften her.


R√łdbedetatar

R√łdbedetatar


Dansk sort hummer

Dansk sort hummer

Læs opskriften her.


Carpaccio salat

Carpaccio salat

Læs opskriften her.


Krebs i svampesauce

Krebs i cremet svampesauce

Læs hele opskriften her.


Risotto med tr√łfler og skaldyr

R√≠sotto med tr√łfler og skaldyr

Se opskriften her.


Spidsk√•l med tr√łffelolie-sne, confiterede kartofler og saltt√łrret √¶ggeblomme

Spidskål

Læs hele opskriften her.


Bisque med skaldyr

Bisque

Læs hele opskriften her.


Lynstegt tun med espuma

Tun

Læs hele opskriften her.


Pasta med tr√łffel, brunet sm√łr og spr√łdstegt salvie

Pasta med tr√łffel

Læs hele opskriften her.


Pandestegt helleflynderfilet

Pandestegt helleflynderfilet

Læs hele opskriften her.


Laksetatar

Laksetatar

Læs hele opskriften her.


Tomatsuppe som spaghetti

Tomatsuppe

Læs hele opskriften her.


Tatar med skaldyr

Tatar med skaldyr

Læs hele opskriften her.


Stjerneskud

Stjerneskud

Læs hele opskriften her.


√Übleskiver med r√łget laks og dildsne

Æbleskiver

Læs hele opskriften her.


Nyfortolkning af stjerneskud

Stjerneskud

Læs hele opskriften her.


 

Hovedret nytår

Hovedretten er den ret, de fleste virkelig har set frem til og ventet på, og det er derfor også et godt sted at brillere på serveringen. Det er her, dine gæster skal blive godt mættet på alle sanseparametre.

Beef Wellington

Beef Wellington

Læs hele opskriften her.


Dyreryg sous vide

Dyreryg sous vide

Læs hele opskriften her.


Kyllingeroulade

Kyllingeroulade

Læs hele opskriften her.


Beef Wellington (sous vide)

Beef Wellington

Læs hele opskriften her.


Ballotine med kuller og jomfruhummerfars

Ballotine med kuller

Læs hele opskriften her.


Sous Vide Iberico Presa

Sous Vide Iberico Presa

Læs hele opskriften her.


Krondyrfilet (sous vide)

Krondyrfilet

Læs hele opskriften her.


Sous vide oksem√łrbrad

Oksem√łrbrad

Læs hele opskriften her.


S√łtunge med klassisk sovs

S√łtunge

Læs hele opskriften her.


Roastbeef

Roastbeef

Læs alt om roastbeef og opskrifter her.


Kogt hamburgerryg

Hamburgerryg

Læs hele opskriften her.


Kyllingeroulade med krydderurter

Kyllingeroulade

Læs hele opskriften her.


Klassisk Beef Wellington

Beef Wellington

Læs hele opskriften her.


Svinem√łrbrad sous vide med krydderurterasp

Svinem√łrbrad

Læs hele opskriften her.


Kogt hummer

Kogt hummer

Læs hele opskriften her.


Pighvar (pandestegt eller sous vide)

Pighvar

Læs alt om fisken og forskelllige opskrifter her.


Oksem√łrbrad sous vide med krydderurterasp

Oksem√łrbrad sous vide med krydderurterasp

Læs hele opskriften her.


Budget Beef Wellington (teres major)

Budget Beef Wellington

Læs hele opskriften her.


Pork Wellington sous vide

Pork Wellington sous vide

Læs hele opskriften her.


Duck Wellington (sous vide)

Sous vide duck wellington

Læs hele opskriften her.


 

Saucer og tilbeh√łr til nyt√•r

Det er naturligvis ikke tilstr√¶kkeligt at servere k√łd alene. D√©t til trods for, at vi her p√• GastroFun jo er helt vilde med k√łd!

Kartofler er et godt, klassisk tilbeh√łr, men selv kartofler kan optr√¶de i mange forskellige og sp√¶ndende former - eksempelvis kartoffelskum. Saucen er selvf√łlgelig ogs√• helt essentiel, og en god sauce kan¬†redde det meste, hvis nu¬†alt andet imod forventning skulle fejle.

R√łdvinsglace

R√łdvinsglace

Læs hele opskriften her.


S√łnderjysk gr√łnlangk√•l

Gronlangkal

Læs hele opskriften her.


Gr√łnlangk√•l

Gr√łnlangk√•l


Sauce Bearnaise

Bearnaise

Læs alt om saucen og opskrifter her.


Pebersauce

Pebersauce

Læs hele opskriften her.


Morkelsauce

Morkelsauce

Læs hele opskriften her.


R√łdvinssovs

R√łdvinssovs

Læs hele opskriften her.


Kartoffelskum

Kartoffelskum

Læs opskriften her.


Hjemmelavet pommes frites

Pommes Frites

Læs opskriften her.


Pommes Rösti

Pommes Rosti

Læs opskriften her.


 

Dessert nytår

N√•r du skal v√¶lge den perfekte dessert til at runde m√•ltidet af med, s√• overvej f√łlgende: Har de foreg√•ende retter v√¶ret forholdsvis "lette"? I s√• fald kan en fed, fyldig og "rig" dessert v√¶re god at slutte¬†af med.

Har retterne derimod været fyldt med smag, salt og fedme, kan en lettere og mere frisk dessert være en god afslutning på måltidet.

Dessert mini burgere

Dessert mini burgere

Læs hele opskriften her.


Pocheret pære med espressois og hvid chokoladesovs

Pocheret pære (sous vide)

Læs hele opskriften her.


Passionstærte med hvid chokolade og citrus

Passionstærte med hvid chokolade og citrus

Se opskriften her.


 

Popping candy cake

Popping candy cake

Se opskriften her.


Espresso pasta med skum og chokoladekage

Espresso pasta

Læs hele opskriften her.


Citronis

Citronis

Læs hele opskriften her.


Fransk citrontærte med brændt marengs

Fransk citrontærte

Læs hele opskriften her.

Bagt camembert med honningperler

Bagt camembert

Læs hele opskriften her.


Tarte Tatin med ananas

Tarte Tatin med ananas

Læs hele opskriften her.


Chilibagt rabarber med hvid chokoladecreme, bagt chokolade og rabarberchips

Chilibagt rabarber med hvid chokoladecreme, bagt chokolade og rabarberchips

Læs hele opskriften her.


S√łdt dessert spejl√¶g

S√łdt dessert spejl√¶g

Læs hele opskriften her.


Gateau Marcel

Gateau Marcel

Læs hele opskriften her.


Karry-is med pistacie og ananas i karamel og m√łrk rom

Karry-is

Læs hele opskriften her.


Hvid chokolade espuma

Hvid chokolade espuma

Læs opskriften her.


Tiramisu med Kahlua

Tiramisu

Læs opskriften her.


Kokos panna cotta

Kokos panna cotta

Læs opskriften her.


Karameldr√łm med kiksebund

Karameldr√łm med kiksebund

Læs opskriften her.


Æblekage med æblekanelskum

Æblekage med æblekanel

Læs opskriften her.


Chokolademousse kage

Chokolademousse

Læs opskriften her.


Rabarbertrifli

Rabarbertrifli

Læs hele opskriften her.


Tærte med chokoladeganache

Tærte med chokoladeganache

Læs hele opskriften her.


Varm vaniljeis

Varm vaniljeis

Læs hele opskriften her.


Bærtærte

 

Læs hele opskriften her.


Chokoladeskaller med karamelliseret hvid chokolademousse, appelsinbåde og brændte mandler

Chokoladeskaller

Læs hele opskriften her.


Dessert Mini Burgere

Dessert mini burgere

Læs hele opskriften her.


Tiramisu med jordbær

Tiramisu

Læs hele opskriften her.


Skumbad

Skumbad

Læs opskriften her.


Moussedr√łm

Moussedr√łm med mandler og vanilje

Læs opskriften her.


Dessert: Boeuf bearnaise

Boeuf bearnaise

Læs opskriften her.


Chokoladejord

Chokoladejord med hyldeblomstyoghurt

Læs opskriften her.


Vegansk citrontærte

Vegansk citrontærte med cashewfyld

Læs opskriften her


Vegansk kage med 3 lag

Triple choko

Læs opskriften her.

 

Klokken tolv

Det er ikke nyt√•r uden kransekage til at akkompagnere champagnen! Er man af den ene eller anden √•rsag ikke s√• meget til kransekage, eller vil man bare gerne servere lidt ekstra s√łdt til kaffen, s√• har vi naturligvis ogs√• flere bud p√• dette.

Overfl√łdighedshorn

Overfl√łdighedshorn

Læs opskriften her.


Nytårsur

Nytårsur

Læs opskriften her.


Croquembouche

Croquembouche

Læs opskriften her.


Kransekage stjerne

Kransekage stjerne

Læs opskriften her.


Vandbakkelse

Vandbakkelse

Læs opskriften her.


Fignendr√łm med n√łddeknas og karamel

Fignendr√łm med n√łddeknas og karamel

Læs opskriften her.


Nytårs/festkage

Nytårskage

Læs opskriften her.


Macarons med saltkaramel

Macarons med saltkaramel

Læs opskriften her.


 

Drinks nytår

Nytår kalder på et hav af lækre alkoholiske drikke, og der er visse helt klassiske drinks og cocktails, du i hvert fald ikke rammer helt ved siden af ved at dække op til.

Gin & tonic

Gin og tonic

Se opskriften her.


Mojito

Mojito

Se opskriften her.


Long Island Iced Tea

Long Island Iced Tea

Se opskriften her.


Aperol spritz

Aperol spritz

Se opskriften her.


Tom Collins

Tom Collins

Se opskriften her.


Margarita

Margarita

Se opskriften her.


Gin Hass

Gin Hass

Se opskriften her.


Cosmopolitan

Cosmopolitan

Se opskriften her.


Gin Sour 43

Gin sour 43

Se opskriften her.


Irish Coffee

Irish Coffee

Se opskriften her.


Cosmopolitan

Cosmopolitan

Se opskriften her.


White Russian

White Russian

Se opskriften her.


Bloody mary

Bloody Mary

Se opskriften her.


Espresso Martini

Espresso Martini

Se opskriften her. 


Aperol Spritz

Aperol Spritz

Se opskriften her.


Moscow Mule

Moscow Mule

Se opskriften her.


Sloe Gin Fizz

Sloe Gin Fizz

Se opskriften her.


Bramble

Bramble

Se opskriften her.


La Bomba

La Bomba

Se opskriften her.


Dark n' Stormy

Dark n' stormy

Se opskriften her.


Negroni

Negroni

Se opskriften her.


Mai Tai

Mai Tai

Se opskriften her.


Rabarber drink med vodka

Rabarber drink med vodka

Se opskriften her.


Cucumber delight

Cucumber delight

Se opskriften her.


Aperol Spritz

Aperol spritz

Se opskriften her.


Passion Martini

Passion Martini

Se opskriften her.


Gin Fizz

Gin fizz

Se opskriften her.


Black Russian

Black Russian

Se opskriften her.


Margarita

Margarita

Se opskriften her.


Strawberry daiguiri

Strawberry Daiquiri

Se opskriften her.


Gin & tonic sfære

Gin og tonic sfære

Se opskriften her.


Rasberry Margarita

Rasberry Margarita

Se opskriften her.


Green Park cocktail

Green Park

Se opskriften her.


Passion Sangria

Passion Sangria

Se opskriften her.


 

Natmad nytår

Når festen har stået på i flere timer, begynder den lille sult som regel at melde sig. Og så er det god stil at kunne tilbyde dine gæster lidt til at "stå imod med", da der garanteret er endnu mere alkohol i sigte.

Hotdog

Hotdog

Læs opskriften her.


Gourmet hotdog

Gourmet hotdog

Læs opskriften her.


Verdens bedste steak-sandwich

Verdens bedste steak-sandwich

Læs opskriften her.


Aspargessuppe

Aspargessuppe

Læs opskriften her.


Dyrlægens natmad

Dyrlægens natmad

Se opskriften her.


 

Morgenmad 1. januar 

Dagen derpå er man ofte både træt og salttrængende. Derfor har vi samlet et par nemme opskrifter, der egner sig særligt godt som "morgenmad" / brunch dagen derpå, hvor du muligvis stadig har nogle overnattende gæster i huset.

Cowboytoast

Cowboytoast

Læs opskriften her.


Egg Benedict

Egg Benedict

Læs opskriften her.


Egg Benedict med Asparges og R√łdl√łg

Egg Benedict

Læs opskriften her.


Mini Pizza

Mini pizza

Læs opskriften her.

Kategori

Mad

Har du selv pr√łvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.


Annonce: Mangler du vininspiration til maden - se mere her hos Den Sidste Flaske.


Har du sp√łrgsm√•l eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.

Sociale medier
Læs også
Mad til bryllup
Artikel
Redaktion