Godt nytårsmad

Fyrværkeri, nytårstale og champagne – nytårsaften kaldes gerne "Årets fest", og hvert år fejrer vi denne festlige begivenhed med et ordentligt brag: Stjernekastere, larmende rysler og knallerter, sjove hatte, glitrende og farverige serpentiner, vores fineste puds, alkoholiske drikke - og ikke mindst en menu langt udover det sædvanlige.
Når det kommer til nytårsmad, så er der visse retter, der er helt klassiske, eksempelvis den traditionelle torsk, oksemørbrad, culottesteg eller sønderjysk hamburgerryg med grønlangkål. Også beef wellington er hyppigt set på nytårsmenuen.
Lad os se lidt nærmere på, hvordan vi fejrer denne fantastisk festlige aften - og ikke mindst, hvad der er rigtig godt nytårsmad.
Traditionel nytårsaften
I Danmark har vi fejret nytårsaften siden omkring år 1700, men der er sket meget i vores måde at fejre nytår på i løbet af de sidste 300 år. Førhen var det nemlig kun adelen og kongehuset, der skød fyrværkeri af, imens soldater og jægere skød med deres geværer op i luften. Derudover var det almindeligt, at man lavede en masse larm ved at kaste lertøj og potter på folks døre.
Dén var nok ikke gået i dag.
Også traditionen med at tage fjollede hatte på er et levn fra gamle dage. Her var nytårsaften nemlig en mulighed for at vende op og ned på de sociale normer.
Dengang var det, ligesom det er i dag, meget populært at spise torsk til årsskiftet. Torsk er en katolsk bodsspise, og samtidig var den magre torsk en god modpol til den netop overståede, fede julemad. Det var først omkring år 1800, torsken så småt begyndte at finde vej til de danske nytårsborde, og først i løbet af 1900-tallet blev den for alvor en del af "nytårs-kutymen" herhjemme.
Tendensen med at spise et lettere og friskere måltid til nytår, hænger stadig ved den dag i dag.
Moderne nytårsaften
I dag vælger flere af os at gå andre veje end mod den traditionelle nytårstorsk.
Der er visse traditioner, vi næppe ændrer på, eksempelvis at skåle til dronningens nytårstale, at se 90-års fødselsdagen, at spise kransekage til "Vær velkommen, Herrens år" i TV'et samt at skyde det nye år ind med krudt og kugler.
Nytårsaften er imidlertid også en aften, der for mange af os hænger sammen med at bryde med nogle vaner og inkorporere nye forbedrede af slagsen. I modsætning til eksempelvis juleaften, er det derfor en aften, hvor det hører sig til at være nytænkende.
Dette gælder helt sikkert også planlægningen af nytårsmenuen. Stadig er der dog visse elementer i menuen, som vi konsekvent holder os til, for eksempel, at der som minimum serveres både forret, hovedret og dessert. Også fisk har stadig en naturlig plads i menuen, dog meget ofte i form af lakseruller, lynstegt tun eller tunmousse, enten med eller uden smør.
Udover dessert, eksempelvis is, tiramisu eller chokolademousse, er også kransekagen helt og aldeles obligatorisk denne aften. Kransekagen blev opfundet i Danmark omkring 1700-tallet, og den har derfor været en del af nytårsaften næsten ligeså længe, vi har fejret denne aften. Den er faktisk en ligeså fast del af nytårsfejringen som champagnen er det. Vil du lære meget mere om de mange klassiske, danske kager, så skal du læse med her.
Føler du dig rigtig traditionsbunden, men er torsk eller fisk ikke noget, der rigtigt tiltaler dig, så er en klassisk sønderjysk nytårsmenu med hamburgerryg, kålpølser, røget flæsk, grønlangkål og både hvide og brunede kartofler, noget, man sjældent går helt galt i byen med.
Nytårsopskrifter
Nytår er - som allerede nævnt - én af de aftener, hvor de fleste af os får en række forskellige retter, og vi ynder gerne at gøre noget særligt ud af maden.
Herunder får du en masse inspiration til alt lige fra festlige snacks og appetizers, forretten, hovedretten, desserten og til lidt sødt til aftenkaffen / midnat. Bliver I sultne hen ad natten eller dagen derpå, er der også her inspiration at hente.
Niveauet i de forskellige opskrifter går lige fra det simple og pærelette til det tårnhøje, så der er helt bestemt noget for enhver smag.
Appetizers nytår
Snacks og appetizers skal helst ikke være andet end det, navnet antyder, nemlig noget, der kun lige har til hensigt at vække smagsløgene og skærpe appetitten. En lækker aperitif / velkomstdrink kan også gøre jobbet.
Mange af disse opskrifter kan også nemt bruges til forretter, da det blot er mængden og størrelsen af de forskellige anretninger, der er det afgørende.
Den perfekte velkomstdrink
Butterdejssnacks
Molekylær æbleflæsk
Rejechips med grøn mayonnaise
Rösti med gravad laks
Gedeost skum
Urtepotte med grønt, friskostcreme med mynte og maltjord
Varation af selleri
Rugbrødchips
Crostini med grønkål
Hjemmelavet lomo
Røget andebryst
Røget svinemørbrad
Friterede grønsager i beignet-dej
Mayonnaise (aioli)
Rugbrødsstænger
Crostini med bønnedip
Tzatziki med et tvist
Parmesanchips
Rødbede- og balsamicosfærer
Kuller med øldej og cornflakes
Møllehjul
Forret nytår
Forretten skal være let i sit udtryk, og den er derfor sjældent overvældende salt eller fed. Den skal ikke føles synderligt tung eller mættende i maven, med derimod fungere som startskuddet for den forrygende madoplevelse, dine gæster har i vente.
Stegt kammuslinger
Creme af saltbagt knoldselleri med pistacie-dukah og persilleolie
Ovnstegte jomfruhummere
Avocado i tempuradej
Tunmousse
Dansk sort hummer
Carpaccio salat
Risotto med trøfler og skaldyr
Spidskål med trøffelolie-sne, confiterede kartofler og salttørret æggeblomme
Bisque med skaldyr
Lynstegt tun med espuma
Pasta med trøffel, brunet smør og sprødstegt salvie
Pandestegt helleflynderfilet
Laksetatar
Tomatsuppe som spaghetti
Tatar med skaldyr
Stjerneskud
Æbleskiver med røget laks og dildsne
Hovedret nytår
Hovedretten er den ret, de fleste virkelig har set frem til og ventet på, og det er derfor også et godt sted at brillere på serveringen. Det er her, dine gæster skal blive godt mættet på alle sanseparametre.
Beef Wellington
Dyreryg sous vide
Helstegt oksemørbrad
Kyllingeroulade
Beef Wellington (sous vide)
Ballotine med kuller og jomfruhummerfars
Krondyrfilet (sous vide)
Sous vide oksemørbrad
Søtunge med klassisk sovs
Roastbeef
Læs alt om roastbeef og opskrifter her.
Kogt hamburgerryg
Kyllingeroulade med krydderurter
Svinemørbrad sous vide med krydderurterasp
Kogt hummer
Pighvar (pandestegt eller sous vide)
Læs alt om fisken og forskelllige opskrifter her.
Budget Beef Wellington (teres major)
Pork Wellington sous vide
Duck Wellington (sous vide)
Saucer og tilbehør til nytår
Det er naturligvis ikke tilstrækkeligt at servere kød alene. Dét til trods for, at vi her på GastroFun jo er helt vilde med kød!
Kartofler er et godt, klassisk tilbehør, men selv kartofler kan optræde i mange forskellige og spændende former - eksempelvis kartoffelskum. Saucen er selvfølgelig også helt essentiel, og en god sauce kan redde det meste, hvis nu alt andet imod forventning skulle fejle.
Rødvinsglace
Sønderjysk grønlangkål
Sauce Bearnaise
Læs alt om saucen og opskrifter her.
Pebersauce
Morkelsauce
Rødvinssovs
Pommes Anna
Kartoffelskum
Hjemmelavet pommes frites
Pommes Rösti
Dessert nytår
Når du skal vælge den perfekte dessert til at runde måltidet af med, så overvej følgende: Har de foregående retter været forholdsvis "lette"? I så fald kan en fed, fyldig og "rig" dessert være god at slutte af med.
Har retterne derimod været fyldt med smag, salt og fedme, kan en lettere og mere frisk dessert være en god afslutning på måltidet.
Dessert mini burgere
Pocheret pære med espressois og hvid chokoladesovs
Passionstærte med hvid chokolade og citrus
Popping candy cake
Sponge cake med rabarberkompot, creme anglaise og koral tuille
Espresso pasta med skum og chokoladekage
Fransk citrontærte med brændt marengs
Bagt camembert med honningperler
Tarte Tatin med ananas
Chilibagt rabarber med hvid chokoladecreme, bagt chokolade og rabarberchips
Sødt dessert spejlæg
Gateau Marcel
Karry-is med pistacie og ananas i karamel og mørk rom
Hvid chokolade espuma
Tiramisu
Kokos panna cotta
Varm vaniljeis
Bærtærte
Skumbad
Moussedrøm
Dessert: Boeuf bearnaise
Vegansk citrontærte
Vegansk kage med 3 lag
Klokken tolv
Det er ikke nytår uden kransekage til at akkompagnere champagnen! Er man af den ene eller anden årsag ikke så meget til kransekage, eller vil man bare gerne servere lidt ekstra sødt til kaffen, så har vi naturligvis også flere bud på dette.
Overflødighedshorn
Nytårsur
Croquembouche
Kransekage stjerne
Vandbakkelse
Fignendrøm med nøddeknas og karamel
Nytårs/festkage
Macarons med saltkaramel
Drinks nytår
Nytår kalder på et hav af lækre alkoholiske drikke, og der er visse helt klassiske drinks og cocktails, du i hvert fald ikke rammer helt ved siden af ved at dække op til.
Gin & tonic
Mojito
Long Island Iced Tea
Aperol spritz
Tom Collins
Margarita
Gin Hass
Cosmopolitan
Irish Coffee
White Russian
Bloody mary
Espresso Martini
Natmad nytår
Når festen har stået på i flere timer, begynder den lille sult som regel at melde sig. Og så er det god stil at kunne tilbyde dine gæster lidt til at "stå imod med", da der garanteret er endnu mere alkohol i sigte.
Hotdog
Gourmet hotdog
Verdens bedste steak-sandwich
Aspargessuppe
Dyrlægens natmad
Morgenmad 1. januar
Dagen derpå er man ofte både træt og salttrængende. Derfor har vi samlet et par nemme opskrifter, der egner sig særligt godt som "morgenmad" / brunch dagen derpå, hvor du muligvis stadig har nogle overnattende gæster i huset.
Cowboytoast
Egg Benedict
Egg Benedict med Asparges og Rødløg
Mini Pizza



Har du selv prøvet denne opskrift?
Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.
Du kan også bruge tagget #gastrofundk.
Har du spørgsmål eller kommentarer til opskriften?
Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.