fbpx ūüźĖSous vide koteletter med rodfrugt pure og kartofler | opskrifter | GastroFun.dk

Sous vide koteletter med rodfrugt pure og kartofler

Sous vide koteletter med rodfrugt pure og kartofler
Beskrivelse

N√łglen til de saftigste¬†sous vide koteletter med rodfrugt pure og kartofler.

Ordet, koteletter, kan godt aktivere et lille¬†tick hos nogle, fordi koteletter¬†har et ry for at blive en t√łr og kedelig aff√¶re.

Her er n√łgleordet tilberedningen!

Problemet er blandt andet, at mange har det med at tilberede svinekoteletterne alt for h√•rdt og l√¶nge, muligvis fordi der er en vis "frygt" for bakterier i svinek√łd, men svinek√łd m√• alts√• gerne v√¶re rosa. Det skal det helst v√¶re, hvis du sp√łrger mig!¬†De bakterier, nogle er lidt bange for, sidder alts√• udenp√• og ikke indeni k√łdet.

Her brugte jeg nakkekoteletter, der, i mods√¶tning til den magre udsk√¶ring fra kammen, har en ret fin fedtmarmorering, hvilket¬†er med til at give k√łdet¬†saft og kraft. N√•r koteletterne desuden¬†tilberedes med sous vide-metoden, er det pludselig utroligt nemt at f√• en saftig og m√łr kotelet hver gang.

P√• denne m√•de bliver den "helt almindelige" kotelet til noget, der sagtens kan serveres i lidt finere sammenh√¶nge, eksempelvis n√•r¬†man skal imponere sin bedre halvdel med sine k√łkkenf√¶rdigheder ;-)

Lad dig forresten ikke skr√¶mme af ordet, ghee - det er bare klaret sm√łr, og du kan sagtens udskifte ghee med en 1:1 blanding af olie og sm√łr.

Jeg serverede koteletterne med en rodfrugtpur√© og ovnbagte kartoffelb√•de, porrer og¬†hvidl√łg samt spr√łdt sv√¶r.

Udbytte
2 personer
Foreberedelsestid
35 minutter
Tilberedelsestid
2 timer
Tid i alt
2 timer, 35 minutter
Ingredienser
  Opskriftsgruppe (Sous vide kotelet)
1 Svinekoteletter (nakkefilet, cirka 200 gram)
  Salt (til smag)
  Peber (fra kv√¶rn, til smag)
  Ghee (eller en 1:1 blanding af olie og sm√łr - til stegning)
  Opskriftsgruppe (Rodfrugt pure)
  Porre (1/3 st√¶ngel)
1 dl Mælk
1 dl Fl√łde
1 dl Vand
  Salt (til smag)
  Hvid peber (til smag)
  Citronsaft (til smag)
  Eddike (til smag)
  Opskriftsgruppe (Ovnbagte kartofler med mere)
500 g Kartofler
  Porre (2/3 st√¶ngel)
  Sv√¶r (fra koteletten)
1 dl Olie
3 spsk Sm√łr (smeltet)
  Salt (til smag)
  Peber (fra kv√¶rn, til smag)
  Sukker (til smag)
Vejledning

Sous vide kotelet

  1. Skær sværet fra koteletten.
  2. Kryds koteletten med salt og peber.
  3. Kom koteletten i en vakuumpose og vakuumpak den.Krogmodnet svinekotelet tilberedt sous videKrogmodnet svinekotelet tilberedt sous vide
  4. Kom vakuumposen med koteletten i din sous vide.
  5. Tilbered koteletten ved 57 grader i 2 timer (i¬†mellemtiden kan du springe videre til tilberedningen af tilbeh√łret).
  6. Tag vakuumposen med den færdige kotelet op af din sous vide.
  7. √Öbn posen og t√łr k√łdet godt af med et viskestykke.

Nu skal du blot give koteletten en l√¶kker gylden stegeskorpe. Det kan du g√łre p√• forskellige m√•der, men her giver jeg dig to forskellige bud:

Almindelig pande: Skru godt op for komfuret, s√• panden bliver rygende varm! Det er vigtigt, at panden er s√• varm som overhovedet muligt. Kom ghee¬†(eller en blanding af olie og sm√łr) p√• den varme pande. Husk at koteletten¬†jo allerede er tilberedt, og at den kun lige skal have en stegeskorpe. Den skal ikke have andet end 15-20 sekunder p√• hver side. K√łdet beh√łver ikke hvile efterf√łlgende. Sk√¶r koteletten ud i skiver og serv√©r.

Grill/grillpange: Det er selvf√łlgelig ret oplagt at smide koteletten p√• grillen, hvis det er grills√¶son. Pensl koteletten med lidt smagsneutral olie. S√łrg for at grillen/grillpanden er MEGET varm. Giv koteletten 10-20 sekunder p√• hver side. Koteletten beh√łver ikke at hvile bagefter. Sk√¶r den blot ud i skiver og serv√©r den.

Krogmodnet svinekotelet tilberedt sous vide

Krogmodnet svinekotelet tilberedt sous vide

Krogmodnet svinekotelet tilberedt sous vide

 

Rodfrugt pure

  1. Skyl knoldselleri, persiller√łdder¬†og porre.
  2. Fjern skrællen fra knoldselleriet.
  3. Skr√¶l persiller√łdderne.
  4. Sk√¶r knoldselleri og persiller√łdder¬†ud i mindre stykker.
  5. Sk√¶r den gr√łnne top fra porren.
  6. Del porren i tre stykker.
  7. Snit den ene del af porrestykkerne og l√¶g de 2 √łvrige porrestykker¬†til side til senere.
  8. Kom knoldselleri, persillerod, porre, m√¶lk, fl√łde og vand i en kasserolle.
  9. Kog det hele i 20 minutter.Rodfrugt pure
  10. Kom herefter blandingen i blenderen.
  11. Blend til en bl√łd og ensartet masse.
  12. Smag til med salt, hvid peber, citronsaft og eddike.Rodfrugt pure
  13. S√¶t pur√©en p√• k√łl indtil servering.

 

Ovnbagte kartofler

  1. Tænd ovnen på 220 grader varmluft.
  2. Skyl og skrub kartoflerne og dup dem af. De skal v√¶re godt t√łrre.
  3. Del kartoflerne i både.
  4. Kom kartoffelb√•de, olie, smeltet sm√łr, salt og peber i en plasticpose.
  5. Fordel blandingen godt udover alle kartofler.
  6. Beklæd en bageplade med bagepapir.
  7. Hæld kartofler og marinade ud på bagepapiret.
  8. Sk√¶r toppen af hvidl√łget.
  9. Drys lidt salt og sukker p√• hvidl√łget.
  10. Put toppen tilbage p√• hvidl√łget og pak det ind i staniol.
  11. L√¶g staniolpakken med hvidl√łget p√• bagepladen.
  12. Læg porrer og svær på bagepapiret.Kartofler i ovn
  13. Sæt bagepladen i den varme ovn.
  14. Bag det hele indtil kartoflerne er flot¬†gyldne og spr√łde. Det tager typisk mellem 30 og 40 minutter, men det afh√¶nger af din ovn.
  15. Tag bagepladen ud af ovnen.Ovnstegte kartoflerBagte hvidl√łg

 

Servering

  1. L√¶g et par skiver kotelet, et stykke porre, lidt sv√¶r og de spr√łde kartoffelb√•de¬†p√• hver tallerken.
  2. Fordel ligeledes lidt bagt hvidl√łg¬†p√• hver tallerken.
  3. Kom en god klat af rodfrugtpuréen på tallerkenerne.
  4. God appetit!Sous vide koteletter med rodfrugt pure og kartofler
Kategori

Mad


Vil du selv i gang med sous vide?

‚Äʬ†¬† ¬†Vi har f√łlgende 2 guides, der kan hj√¶lpe dig til at finde den rigtige¬†sous vide stav¬†eller¬†sous vide maskine/kar.
‚Äʬ†¬† ¬†L√¶s flere artikler/opskrifter omkring sous vide¬†her.
‚Äʬ†¬† ¬†Hvis du leder efter vakuumpakkere eller kombiovne med sous vide funktion, s√• kan du f.eks. bes√łge:

Sværhedsgrad
Sociale medier
Læs også
Alt du skal vide om kartoflen
Artikel
Redaktion
Sous vide pure
Opskrift
Per Asmussen