Ghee (Klaret smør)

Vi giver dig en lækker opskrift på ghee (klaret smør) her. Klaret smør/ghee bruges f.eks. til saucer så som Sauce Bearnaise og Sauce Hollandaise, men det kan også bruges til at stege i, da det ikke brænder på.
Hvad er ghee? I bund og grund er det den rene smørolie der er tilbage, når du har fulgt denne opskrift, hvor smørrets indhold af mælkeprotein, laktose og vand nærmest er fjernet helt.
Brug enten en god købesmør, usaltet smør eller f.eks. hjemmelavet smør, hvor du ikke selv behøver ikke at salte det inden. Vi brugte den hjemmelavede smør i denne opskrift.
Skær smørret i mindre stykker og steg det på en tykbundet pande ved meget lav varme. Det tager cirka 30 minutter.
Når det smelter så skummer det, så sørg for at panden er stor. Hvis du bruger saltet smør, så sørg for at fjerne skummet.
Hæld smørret igennem en stofble over en sigte (eller brug et ostelærred hvis du har det) ned i et skoldet glas (der har låg).
Kasser de hvide bundfald i klædet og lad den gule smørolie stå uden låg indtil den er kølet af. Der skal ikke dannes kondens i glasset.
Din ghee skal være ensfarvet hele vejen igennem og den kan variere i hvor gul den er al afhængig af årstiden samt hvilken kost køerne har haft.
Da smørret er nærmest ren olie kan det bruges til stegning (ligesom en vindruekerneolie). Det vil ikke branke og kan bruges ved meget høje temperaturer.
Din ghee kan holde sig i flere måneder på køl og et par uger ved køkkentemperatur.



Har du selv prøvet denne opskrift?
Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.
Du kan også bruge tagget #gastrofundk.
Har du spørgsmål eller kommentarer til opskriften?
Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.


