fbpx ✅Alt du skal vide om de 5 grundsmage | GastroFun.dk

Alt du skal vide om de 5 grundsmage

Alt du skal vide om de 5 grundsmage
Underrubrik
Sådan smager du maden til
Indholdsfortegnelse

"Skat, smag lige på kødsovsen - den mangler altså ét eller andet. Salt, siger du? Nej, salt var det vist ikke. Peber måske?"

Vi tør vædde med, at du har stået i en situation, der kunne minde om dette. Sommetider er det som om, at uanset hvor meget salt eller andre krydderier, der tilsættes, så er smagen stadig "flad". Selvom det smager "godt nok", er det alligevel som om, der mangler noget. Og du kan simpelthen ikke sætte fingeren på, hvad det er.

Det er højst sandsynligt én eller flere af de fem grundsmage.

 

Mad skal smage godt - men hvorfor?

Mon ikke de fleste af os vil skrive under på, at velsmag er meget vigtigt for et måltid.

I tidernes morgen handlede indtagelsen af mad om at overleve og blive mæt. I dag er måltidet langt mere: Det handler om at nyde og opleve. Måltidet er muligvis det tidspunkt, hvor flest af vores sanser bringes i spil.

Det er selvfølgelig forskelligt fra person til person, hvad der opfattes som velsmagende, men én af de knapper, du kan skrue på, når du skal skabe velsmag, er kombinationen af de fem grundsmage.

 

Hvad er de fem grundsmage?

Du ved nok allerede, at alle farver er sammensat af tre grundfarver (eller primærfarver): Gul, blå og rød. Disse tre farver udgør alle de andre farver, øjet opfatter.

Det er lidt det samme princip med grundsmagene.

En grundsmag er, ligesom en grundfarve, betegnelsen for en smag, du ikke kan "blande" dig frem til. Det er en smag, som derimod er med til at danne basen for en hel smagsoplevelse.

Vores smagsløg kan kun opfatte fem forskellige smage: Salt, sødt, surt , bittert og umami. Disse er de fem grundsmage.

 

Hvad kan grundsmagene?

Et måltid er først fuldt ud tilfredsstillende, når alle grundsmage er tilstede. Er de det, mættes hele paletten af vores smagsløg, og så vil hjernen ikke efterfølgende forsøge at overbevise dig om, at du skal ud og rode i slikskabet efter chips, chokolade eller vingummier.

De fem grundsmage kan siges at danne fundamentet for det helt perfekte måltid. Hvis du virkelig evner at kombinere grundsmagene, kan selv det mest simple måltid blive fænomenalt.

 

De fem grundsmage

Rigtig velsmag opstår, når der er mere eller mindre balance mellem de fem grundsmage. Det er sådan set smart nok, at vores hjerner fungerer således, da det er naturens måde at "sikre sig", at vi spiser varieret, hvilket sikrer vores overlevelse.

 

Salt

Salt

Saltbøssen er som regel noget af det første, vi griber ud efter, når maden mangler ét eller andet. Salt understreger og fremhæver råvarernes naturlige smag. Salt har desuden evnen til at lægge en dæmper på én af de andre af de fem grundsmage, nemlig bittert. Udover bordsat, flagesalt, med videre, kan du også tilføre salt på andre måder, der kan give langt mere karakter til retten.

Salte fødevarer:

  • Bacon

  • Oliven

  • Ansjoser

  • Soltørrede tomater

  • Kapers

  • Parmesan

  • Kaviar

  • Tang

  • Sojasauce

  • Fiskesauce

 

Sødt

Sødt

Sødt er noget, vi elsker lige fra fødslen. Urmennesket i os ved, at fødevarer, der er søde, er fyldt med kalorier: En nødvendighed for overlevelse, når man lever på savannen.

Da mange råvarer i sig selv indholder sødme, er dette som regel ikke noget, der er nødvendigt at tilføje ved tilsmagningen. Sødme afrunder dog retten og skaber et modspil til syre og bitterhed. Ligesom salt, kan sødme tage toppen af en ret, der er blevet for bitter. I stedet for at gribe ud efter sukkeret, kan du hente sødme mange andre steder fra.

Søde fødevarer:

  • Fløde

  • Mælk

  • Majs

  • Mandler

  • Ketchup

  • Dadler

  • Vanilje

  • Kanel

  • Honning

  • Frugt (tørret eller frisk)

  • Rodfrugter (særligt gulerod og rødbede)

 

Surt

Citron

Syre er noget, vi er tilbøjelige til at overse, når vi smager maden til. Syre giver friskhed og skaber modspil til salt, sødme og fedme. Faktisk stimulerer surt vores spytkirtler, hvilket får maden til at virke endnu mere saftig. 

Sure fødevarer:

  • Citron

  • Eddike

  • Æbler

  • Mælkeprodukter (syrnede)

  • Limefrugt

  • Tomat

  • Pickles

  • Vin

  • Kærnemælk

 

Bittert

Grape

Bitterhed er en lidt sjov størrelse. Det er nemlig en smag, der plejer at kræve tilvænning. Det er også grunden til at eksempelvis kaffe, øl og rosenkål er noget, vi som regel ikke bryder os om som børn

Det hænger sammen med vores overlevelsesinstinkt. Fra naturens side er bitterhed en smag, vi er gearet til at være forbeholdne overfor. Mange af naturens giftige planter smager nemlig bittert.

Bitterhed er imidlertid med til virkelig at give en ret kant og karakter.

Bitre fødevarer:

  • Mørk chokolade

  • Kaffe

  • Øl

  • Grøn te

  • Tranebær

  • Valnødder

  • Broccoli

  • Rucola

  • Kål

  • Radiser

  • Rugbrød

  • Krydderurter (for eksempel persille)

  • Citronskal

  • Appelsinskal

  • Grape

 

Umami

Parmesan

Umami er, sammen med det søde, en smag, vi elsker lige med det samme.

Umami kaldes også for "kødsmag". Umami er japansk for "velsmag", og det er nok ikke helt uden grund, at denne femte og sidste grundsmag er blevet tildelt et så fint navn. Umami er nemlig en smag, vores hjerner gennem tusindvis af år har indstillet sig til at finde særligt tilfredsstillende. Årsagen er sandsynligvis, at vores hjerner har lært, at kød er en yderst proteinrig og mættende kilde til ernæring, hvilket igen er lig overlevelse på savannen.

Fødevarer med umami:

  • Sojasauce

  • Svampe

  • Sorte oliven

  • Fisk

  • Ost

  • Asparges

  • Spinat

  • Hvidløg

  • Balsamico

  • Avocado

  • Parmesan

  • Fiskesauce

  • Bouillon

  • Tomat

  • Tang

 

Et eksempel på det perfekte måltid

Bogen: "Neurogastronomi – Hemmelighederne bag det perfekte måltid"

En "ristet med det hele" er måske ikke det, du umiddelbart forbinder med en decideret kulinarisk oplevelse. Den simple ristede hotdog med hele pivtøjet kan dog godt siges at være et eksempel på det perfekt sammensatte måltid.

En ristet hotdog indeholder det hele: Pølsen giver både sprødhed, salt og umami, sødmen kommer fra ketchuppen og brødet, de syltede agurker indeholder syre, og senneppen er skarp og bitter.

Dette princip kan du have i baghovedet fremover, når du sammensætter et måltid.

Vi har Hotdog billedet fra bogen: "Neurogastronomi".

 

Sådan smager du maden til

Tilsmagning

Maden er for salt: Tilsæt surt

Maden er for sød: Tilsæt bittert eller surt

Maden er for syrlig: Tilsæt salt eller sødt

Maden er for bitter: Tilsæt sødt

 

Dertil gælder det, at salt fremhæver smagen af umami, ligesom umami fremhæver smagen af salt.

Kategori
Sociale medier
Læs også
Lær at lave mad som en kok
Artikel
Redaktion