fbpx ‚úÖHvad skal man ūüćĹspise i ūüĆŅseptember 2019? | GastroFun.dk

Hvad skal man spise i september?

Hvad skal man spise i september?
Indholdsfortegnelse

Spis af de danske sæsonråvarer

September måned markerer ikke blot efterårets officielle startskud - det er desuden en måned, der byder på et væld af smukke og smagfulde, danske sæsonråvarer.

N√•r du k√łber r√•varer, der er i s√¶son, g√łr du ikke alene noget godt for pengepung¬†og milj√ł, du g√łr ligeledes dine smagsl√łg en stor tjeneste.

Friske s√¶sonr√•varer er ofte s√• delikate, at de kan blive hele omdrejningspunktet i et m√•ltid. Et skoleeksempel herp√• er kartoflen, der om sommeren kan dampes og nydes med meget f√•, √łvrige komponenter, som for eksempel friske krydderurter, sm√łr og et reelt stykke k√łd, hvorimod den i vinterm√•nederne koges i l√¶ngere tid eller moses¬†og serveres¬†til tunge, kraftige simreretter.

Vi mennesker er vanedyr, og hvor mange af os er tilb√łjelige til at holde os til¬†bestemte, faste r√•varer,¬†vil du f√• en ganske naturlig variation i kosten ved at spise efter s√¶sonen.

En sund og varieret kost er væsentlig for et sundt og rask legeme, men vil du spise så næringsrigt som overhovedet muligt, er det kun en fordel at spise af sæsonens råvarer, vis indhold af vitaminer og mineraler er på sit ypperste.

Det betyder, at du b√łr v√¶lge de r√•varer, der er i s√¶son netop nu: Om end eksempelvis √¶bler er gode for dig √•ret rundt, har du alt andet lige endnu st√łrre gavn af at spise dem i efter√•ret, hvor de er friske og nyh√łstede og fortsat propfyldt med vitaminer.

 

Hvilke råvarer er i sæson i september måned?

September m√•ned byder blandt andet p√• fantastiske danske rodfrugter som guler√łdder, r√łdbede og persillerod. Af √łvrigt gr√łnt kan blandt andet n√¶vnes blomk√•l, der ligeledes var i s√¶son i august m√•ned, glask√•l, gr√¶skar, majs og¬†gr√łnne¬†b√łnner, mens frugtafdelingen vil byde p√• sk√łnne danske sommer√¶bler, p√¶rer, blommer og bromb√¶r.

Der er fortsat lækre spisesvampe at finde både i supermarkedet og i de danske skove, og derudover kan du med fordel sætte tænderne i ål, hare og hornfisk - og meget andet!

I denne artikel f√•r du en komplet oversigt over vores septemberfavoritter og tilh√łrende opskrifter, som du kan lade dig inspirere af p√• din n√¶ste tur i supermarkedet.


Græskar opskrifter

Græskarsalat med quinoa og halloumi

Græskar: (U)hyggeligt pynt eller aftensmad?

Des mindre fortrolig man er med gr√¶skaret, der faktisk er verdens st√łrste b√¶r, des mere tilb√łjelig er man sandsynligvis til at forbinde det med en vis amerikansk novemberh√łjtid.

Græskar er dog meget andet end en orange og dekorativ Jack-o'-lantern placeret på amerikanske verandaer. Graskarfamilien er en talrig - ja, nærmest uoverskueligt stor - én af slagsen!

Gr√¶skaret, der er i familie med blandt andet melon og agurk,¬†findes i alskens former, farver og st√łrrelser samt med enten tyk eller tynd skal: Fra de ofte store, runde og¬†orange St. Martin, bedre kendt som Halloweengr√¶skaret,¬†til det gr√łnne Wintersweet og over i det mere finurligt formede og "h√¶fteplasterfarvede"¬†Butternut -¬†blot for at n√¶vne nogle f√•.

Vidste du, at squash ligeledes h√łrer til gr√¶skarfamilien? Hvad der muligvis synes som en fjern kusine, er imidlertid blot et s√•kaldt sommergr√¶skar, der endnu ikke er modnet¬†eller har f√•et sin tykke skal. Sommergr√¶skar d√¶kker over de sorter, vis skal er tynd og holdbarhed kort, hvorimod vintergr√¶skar er de mere tykskallede sorter, der ofte betegnes som deciderede pumpkins.

Ligeså forskellige, de mange græskarsorter er i udseende, ligeså forskellige kan de være i smag; Samtlige er i udgangspunktet spiselige, om end ikke alle er lige velsmagende.

St. Martin er eksempelvis en noget kedelig forn√łjelse at s√¶tte t√¶nderne i. Det kan dog med fordel anvendes som et supplement i eksempelvis kager og bagv√¶rk, s√•fremt det¬†rives ganske fint og akkompagneres af diverse smagsgivere som sm√łr, sukker og krydderier.

Et meget almindeligt anvendt spisegr√¶skar herhjemme¬†er det japanske¬†Hokkaidogr√¶skar, hvis k√łd er mere fint og m√łrt end visse af de √łvrige sorter. Derfor er Hokkaido √©t af de gr√¶skar, der egner sig s√¶rdeles godt som et tilbeh√łr eller til gr√¶skarsuppe.

Selvom de runde,¬†orange St. Martin fortsat er det mest dyrkede gr√¶skar herhjemme, stiger dyrkningen af danske Hokkaido dog eksponentielt. Selvom Hokkaido h√łrer til familien af vintergr√¶skar, er sorten ligeledes i s√¶son netop nu.

 

Hvordan tilbereder man græskar?

Hvor sommergr√¶skar ofte spises r√• og som de er, b√łr vintergr√¶skarets¬†fastere og mere trevlede frugtk√łd tilberedes inden servering.

Græskar er særligt lækre, når de enten moses, bages eller blendes til suppe, men derudover er anvendelsesmulighederne mange.

Vil du servere en rigtig cremet, smagfuld gr√¶skarsuppe, er det en fordel at tilf√łje en masse gode smagsgivere som blandt andet √¶ble, citron og ingef√¶r, ligesom bagekartofler kan v√¶re med til at give en endnu fyldigere konsistens til suppen. Har du brug for endnu mere inspiration til din gr√¶skarsuppe, skal du se denne opskrift.

Gr√¶skarsalat er en anden mulig anvendelsesmulighed, der b√•de kan g√łre det som en sk√łn frokost eller¬†forret eller som et tilbeh√łr til hovedretten. Er du derudover glad for k√łdfri alternativer, skal du se denne l√¶kre gr√¶skarsalat med quinoa og sk√łn halloumiost.

Du kan ogs√• pr√łve at lave fantastiske¬†ravioli¬†med gr√¶skar og ricotta og rive frisk parmesan udover, der fluks sender tankerne mod italienske himmelstr√łg.

 

Æble opskrifter

Salat med fennikel og æble

"Et √¶ble om dagen holder doktoren for d√łren", som man siger.

Selvom der ikke er et reelt videnskabeligt grundlag for dette populære mundheld, er æbler under alle omstændigheder en nærende spise, der kan være med til at forebygge flere alvorlige sygdomme og livsstilssygdomme.

Oprindeligt set var √¶blet en eksklusiv spise, idet importen af s√łde, l√¶kre frugter endnu ikke var en mulighed.¬†

Æbler, danske som udenlandske, er at finde i et hav af sorter med hver deres karakteristika og egenskaber.

De gamle danske √¶blesorter d√¶kker blandt andre over Filippa, R√łd Ingrid Marie, Kronprins Frederiks Taffel√¶ble (ogs√• kaldt K√¶reste√¶ble), Gr√•sten, Guldborg og Signe Tillisch. Disse er blot f√• af de mere end 300 forskellige danske √¶blesorter, om end planteskolerne ofte ikke huser mere end 10-15 forskellige.

Flere af de oprindelige danske sorter er til den syrlige side, da de f√łrhen i langt h√łjere grad benyttedes i madlavningen, men der er ligeledes mange af √¶blesorterne, der er dejligt s√łde i smagen.¬†Disse¬†klassiske, danske √¶blesorter har gennem √•rene dannet grundlag for adskillige fantastiske krydsninger.

I Danmark dyrkes i √łvrigt adskillige udenlandske sorter,¬†og her er eksempelvis det engelske Discovery, der¬†f√łrst kom til Danmark omkring 1980, en¬†meget¬†popul√¶rt dyrket √¶blesort herhjemme.

 

Hvordan tilbereder man æble?

√Übler, nyh√łstede som "gamle",¬†kan b√•de nydes r√• og tilberedes samt anvendes i alt lige fra det s√łde til det salte k√łkken.

Hovedparten af vitaminerne er at finde i og omkring skr√¶llen, hvorfor du - med sundhedsbrillerne p√• - med fordel nyder dem b√•de r√• og med skr√¶l. De r√• √¶bler kan give et l√¶kkert, s√łdsyrligt crunch¬†til b√•de salat¬†

Er du glutenallergiker, eller vil du af en anden √•rsag gerne undg√• gluten, kan denne dejlige glutenfri morgengr√łd med √¶ble og kanel v√¶re noget for dig.

Er du imidlertid ved at brænde inde med lidt for mange æbler, er du sandsynligvis på udkig efter nye anvendelsesmuligheder.

Her er √¶blemarmelade √©n mulighed. P√• en kold og regnfuld efter√•rsdag er der desuden intet som bagte, varme √¶bler med kanel og vanilje, mens √¶blet, i det salte k√łkken, blandt andet kan optr√¶de¬†i en "Dansk" Coq Au Vin.

Vender vi tilbage til morgenmadsgenren, er √¶bler ogs√• helt formidable at koge med i morgengr√łden med rosiner og mandler. Se en sk√łn opskrift p√• s√•dan √©n¬†lige her. Du kan ogs√• servere dem som en √¶blekompot ovenp√• pandekager.

Vil du vide mere om æbler? Så bliver du endnu klogere i denne artikel.

 

Flere opskrifter med æble

Overnight gr√łd

Overnight gr√ɬłd

Se hele opskriften her.


And med æbler, æblegelé og æbleskum

And med æbler, æblegelé og æbleskum (c)molekymi.dk

Se hele opskriften her.


Friterede æblechip

Æblefritte 1

Se hele opskriften her.


Æblesoufflé med æblekompot

Æblesoufflé med æblekompot

Se hele opskriften her.


Mini æbletærte

Mini æbletærte

Se hele opskriften her.


Klassisk æblekage med ribsgelé

Klassisk æblekage med ribsgelé

Se hele opskriften her.


Nordisk tzatziki

Nordisk tzatziki

Se hele opskriften her.


Æbleskiver med æbler

Æbleskiver med æbler

Se hele opskriften her.


Bagte jordskokker med √¶ble- og hasseln√łddressing

Bagte jordskokker med √ɬ¶ble- og hasseln√ɬłddedressing

Se hele opskriften her.


Æble-squash marmelade

Æble-squash marmelade

Se hele opskriften her.

 

R√łdbede opskrifter

Syltede r√ɬłdbeder

De kan være runde, aflange, kegleformede. Gule, hvide, sorte og, ja, sågar stribede. Uanset hvad, så er guldet begravet under muldet! 

De fleste af os er dog bedst bekendt med¬†den aflange, r√łdviolette bede, da denne er den mest dyrkede herhjemme.

R√łdbeden, som vi kender den i dag, er imidlertid en for√¶dlet udgave af dens vilde forfader, strandbeden, der ikke har en opsvulmet rod.¬†Plantefor√¶dling er menneskets fremavling af nye, forbedrede plantesorter gennem kontinuerlig og kunstig selektion.¬†

Som en helt g√¶ngs, syltet kompagnon ovenp√• leverpostejen, kunne nogen danskere foranlediges til at betragte dette som r√łdbedens prim√¶re form√•l med¬†livet. Dette er langt fra tilf√¶ldet.

Har du nogensinde k√łbt en pose blandede babyleaves i supermarkedet? De violette blade med ditto st√¶ngler kommer fra - du g√¶ttede rigtigt -¬†r√łdbedeplanten.

Herhjemme bruges selve beden oftest som et tilbeh√łr, men vender vi blikket mod Rusland, spiller r√łdbeden en helt fundamental rolle i den russiske nationalret, borsjtj.¬†

R√łdbedeplanten kan alts√• meget andet¬†end at agere som et syrligts√łdt tilbeh√łr p√• frokost- eller aftensbordet.

Proppet med m√¶ttende kostfibre samt n√¶ringsrige vitaminer og mineraler -¬†i s√¶rdeleshed jern i en meget letoptagelig form - er det ikke videre besynderligt, at r√łdbeden tidligere er blevet¬†dyrket som l√¶geurt mod blandt andet jernmangel og infektioner.¬†

Har du i √łvrigt undret dig over, hvorfor r√łdbeder afgiver s√• meget farve p√• h√¶nder og sp√¶kbr√¶t?

R√łdbedens r√łdviolette¬†farve kommer fra overfloden af pigmentet, betamin, og r√łdbedens celler er s√• ustabile, at de vil afgive en stor m√¶ngde farve, n√•r de √łdel√¶gges, hvilket de bliver, n√•r du sk√¶rer i r√łdbeden.¬†

Gnider du dine r√łdbedefarvede¬†h√¶nder med en skive citron, fjernes farven imidlertid nemt - eller du kan if√łre dig handsker.

√Čn af √•rsagerne til¬†at man sylter r√łdbeder er desuden, at de ustabile r√łdbedeceller bliver betydeligt mere stabile i en v√¶ske med lav pH-v√¶rdi.

 

Hvordan tilbereder man¬†r√łdbede?

R√łdbeder kan blandt andet nydes r√• og¬†syltet samt ovnbagt som et sk√łnt, s√łdt tilbeh√łr til eksempelvis k√łd.

Med sin flotte, dybviolette farve¬†kan r√łdbeden pifte snart alle m√•ltider op, og du kan med fordel pr√łve at rive den med guler√łdder til en flot r√•kostsalat.

Brug ligeledes de friske r√łdbedeblade¬†i en frisk, blandet salat, hvor de vil bidrage med en rund, n√łddeagtig smag.¬†

Du kan ogs√• pr√łve at¬†servere¬†r√łdbeden kogt med en sk√łn, st√¶rk sennepsdressing og med tynde flager af parmesan udover.

Har du mod p√• at lave din helt egen fantastiske suppe, skal du pr√łve denne r√łdbedesuppe med peberrod og serranoskinke.¬†

Syltede r√łdbeder skal naturligvis fortsat have deres plads i k√łkkenet, men her vil vi til hver en tid anbefale, at du laver dine egne, sk√łnne¬†hjemmesyltede r√łdbeder, da de smager langt bedre end dem, du finder p√• hylden i supermarkedet.

Brug de hjemmesyltede r√łdbeder som tilbeh√łr til pariserb√łffen, mormorklassikerne¬†millionb√łf¬†og¬†br√¶ndende k√¶rlighed,¬†eller til den klassiske biksemad med spejl√¶g.¬†

R√łdbede er i √łvrigt et¬†popul√¶rt benyttet¬†farvestof inden for f√łdevarerindustrien, og du kan nemt overf√łre dette til dit eget k√łkken:¬†Brug for eksempel¬†r√łdbedesaften til at skabe en flot lyser√łd kageglasur eller til lyser√łdt skum i de hjemmelavede fl√łdeboller.

Du kan ogs√• pr√łve at koge r√łdbederne sammen med pastaen for et flot visuelt udtryk til pastasalaten.

 

Flere opskrifter med r√łdbede

Pastasalat med r√łdbede

Pastasalat med r√ɬłdbede

Se hele opskriften her.


R√łdbedet√¶rte med gedeost

R√ɬłdbedet√ɬ¶rte med gedeost

Se hele opskriften her.


R√łdbede- og balsamicosf√¶re

√ā¬© Modern Recipes r√ɬłdbedebalsamicosf√ɬ¶re

Se hele opskriften her.


R√łdbedepasta med stegt kulmule og porcherede vagtel√¶g

R√ɬłdbedepasta med stegt kulmule og pocherede vagtel√ɬ¶g

Se hele opskriften her.


Salat med spinat og r√łdbeder

Salat med spinat og r√ɬłdbeder

Se hele opskriften her.

 

Knoldselleri opskrifter

Hvad skal man spise i september

K√łkkenfjende nummer 1 eller h√łjtelsket klassiker?

Knoldselleriens lidt blakkede ry er langt fra velfortjent: Det er en lidt h√•rdnakket skr√łne, at den er bleg og¬†kedelig i sin smag.

Det d√•rlige ry¬†kommer dog givetvis af vores egen gr√•dighed:¬†Er du tilb√łjelig til at g√• efter den st√łrste knoldselleri i gr√łntafdelingen, har du nemlig, helt uden at vide det, skudt dig selv lidt i foden.

Flere unders√łgelser har vist, at knoldsellerien, uanset dens st√łrrelse, indeholder samme m√¶ngde t√łrstof. Dette betyder i praksis, at en lille knoldselleri er mere smagfuld og kraftig i sin smag, hvorimod en st√łrre knoldselleri, grundet det¬†h√łjere vandindhold, blot vil have en¬†svagere - eller mildere, om man vil - smag.

Derudover er en stor knoldselleri¬†mere tilb√łjelig til at v√¶re svampet eller hullet i sit k√łd. Der er alts√• flere gode grunde til at g√• efter de mindre af slagsen, s√•fremt du knoldselleriens fulde "smagspotentiale" skal komme til udtryk.

Hvor de √łvrige rodfrugter, s√•som r√łdbede og gulerod, er forholdsvist s√łde i smagen, har knoldsellerien en del mere karakter over sig: Den indeholder b√•de s√łdme, bitterhed og umami, hvor den skarpe, bitre smag dog er mere udpr√¶get i den r√• knoldselleri. S√łdmen og umamismagen kommer derimod i h√łjere grad til udtryk, n√•r den tilberedes.

Knoldselleri - st√łrrelsen uanf√¶gtet -¬†s√¶nker kolesteroltallet og er, foruden en r√¶kke andre gode n√¶ringsstoffer, b√•de¬†rig p√• det muskelafslappende magnesium samt¬†kalium og mangan, hvor sidstn√¶vnte blandt andet er kendt for at modvirke¬†knoglesk√łrhed.

De helbredsmæssige fordele ved at spise knoldselleri er altså flere, men du er garanteret mindst ligeså interesseret i at vide, hvordan du kan integrere denne knoldede og knudrede rodfrugt i din madlavning.

 

Hvordan tilbereder man knoldselleri?

Det er typisk roden - eller knolden - der anvendes til madlavning, men b√•de blade og stilke er fantastiske smagsgivere i adskillige retter og sammenh√¶nge. Stilkene - bladselleri - er sk√łnne i en r√• salat med fintsnittet k√•l samt √¶bler og vendt med mormordressing.

Knolden¬†kan t√•le snart alle tilberedningsformer. √ėnsker du ikke at spise den helt r√•, kan du b√•de v√¶lge at koge, bage, stege, sylte, r√•marinere¬†eller sous vide-tilberede den.

Den kan skr√¶lles ved brug af en kniv eller en tyndskr√¶ller og desuden blive et sk√łnt tilbeh√łr, eksempelvis hvis du sk√¶rer den papirtyndt p√• et mandolinjern og r√•marinerer den i citronsaft.

Pr√łv ogs√• at sk√¶re knoldsellerien ud i lidt tykkere skiver og enten vende dem i √¶g og rasp, efterfulgt at en tur p√• panden, eller s√¶tte skiverne i ovnen tild√¶kket af et godt lag salt, indtil de er bagt m√łre som sm√łr.

Knoldselleri er ogs√• ideel til blandt andet pur√© og mos, og s√• er den selvf√łlgelig ikke til at komme udenom i diverse supper, heriblandt h√łnsek√łdssuppe.

Er det "k√łdfri mandag", kan du lave l√¶kre panerede sellerib√łffer¬†til aftensmaden og servere dem med en sk√łn gr√łnk√•lspesto og hasselbagte √¶bler.

Afslutningsvis kan knoldsellerien anvendes som en sk√łn smagsgiver i mange retter, for eksempel blendet og tilsat k√łdsovsen i en ellers klassisk spaghetti bolognese¬†eller tilsat risottoen.

 

Flere opskrifter med knoldselleri

Boller i selleri

Boller i selleri

Se hele opskriften her.


Creme af saltbagt knoldselleri med pistacie-dukah

Creme af saltbagt knoldselleri med pistacie-dukah og persilleolie (c)neurogastronomi.com

Se hele opskriften her.


Kartoffel-sellerimos

Kartoffel-sellerimos

Se hele opskriften her.


Saltbagt selleri

Saltbagt selleri

Se hele opskriften her.


Coleslaw med spidskål og selleri

Coleslaw med spidskål og selleri

Se hele opskriften her.


Due med druer og knoldselleri (Pigeonneaux aux raisins et séleri save)

Duer med druer og knoldselleri

Se hele opskriften her.

 

Kantarel opskrifter

Kantarel

De yderst dekorative kantareller er intet mindre end skovens guld.

Kantarellen har vist sig besværlig at dyrke kommercielt, hvorfor den fortsat indsamles i naturen. Dette er i nogen grad afspejlet i supermarkedernes priser.

Herhjemme er der imidlertid rig mulighed for selv at finde kantarellen, og svampejagt kan være en spændende og eventyrlig begivenhed, enten på egen hånd eller i fællesskab med andre.

Kantarellen er desuden næsten ikke til at forveksle med andre, giftige svampe. Det betyder, at kantareljagten kan foregå relativt sikkert.

Svampejagt skal dog generelt¬†foreg√• med forbehold. Det betyder, at du altid b√łr g√• struktureret til v√¶rks og v√¶re kritisk. Det er vigtigt, at du p√• forh√•nd studerer de forskellige svampegrupper og de s√¶rskilte karaktertr√¶k. Husk desuden, at samtlige af svampens karaktertr√¶k skal stemme overens, inden du kan vide dig helt sikker.

 

Hvordan tilbereder man kantarel?

Kantareller kan både nydes rå, stegt og bagt og i de er helt fantastiske i salater, stuvninger, tærter, risotto, på pizza og meget andet.

Lynstegte kantareller passer umanerligt godt p√• en skive ristet rugbr√łd eller landbr√łd.

Har du √łnsker om enten at supplere eller¬†nedbringe dit k√łdforbrug,¬†er kantarellen en god erstatning for k√łd.¬†Dens¬†meget delikate, og en anelse pebrede,¬†smag, bidrager med masser af umami til adskillige retter.

Du kan pr√łve at bruge kantarellen i¬†en sk√łn og frisk sensommersalat.¬†Her f√•r ogs√• en vejledning¬†i at klarg√łre¬†kantarellerne¬†p√• en sk√•nsom m√•de.

Hvis du har brug for id√©er til en god forret, kan du hente inspiration i denne¬†smagfulde og meget cremede jordskokkesuppe, hvor kantarellerne sm√łrristes.

Kunne du i √łvrigt t√¶nke dig at lade kantarellerne indg√• i et l√¶kkert tilbeh√łr¬†til hovedretten, kan du pr√łve kr√¶fter med denne oksem√łrbrad i sous vide, hvor svampene optr√¶der i form af en fantastiske kantarelstuvning. En sk√łn ret til de k√łligere septemberaftener.

Kantarellerne kan fint holde sig et par dage p√• k√łl. L√¶g dem i en papirspose eller anden beholder, der er luftgennemtr√¶ngelig. Du kan ogs√• fryse kantarellerne: Blanch√©r blot de r√• kantareller i et par minutter forinden.

 

Hummer opskrifter

Grillet hummer

Der er noget meget smukt ved at k√łbe et helt dyr med hjem til aftensmaden.

Den sorte hummer er det st√łrste krebsdyr, vi har herhjemme og er sammen med jomfruhummeren de¬†eneste arter af hummere, der findes i de danske farvande.

Hummerk√łd er proteinrigt og fedtfattigt og har en intens og fyldig s√łdme og umamismag. Sammenlignet med jomfruhummeren, er hummeren fastere¬†i sit k√łd.

Om end den er mulig at producere i landbaserede anl√¶g, bliver den sorte hummer dog overvejende fisket i det fri. Hummere vokser meget langsomt, hvilket g√łr opdr√¶t til et¬†fler√•rigt projekt, og derudover er hummere kannibaler, hvorfor de kr√¶ver forholdsvist meget plads for ikke at spise deres artsf√¶ller.

Hvad der i dag betragtes som en særdeles eksklusiv spise, har dog engang været anset som et direkte tarveligt discountprodukt.

Da europæerne ankom til Amerika i det 17. århundrede, var hummerfiskeri allerede stærkt udbredt blandt indianerne. 

Her var hummeren i så markant overflod, at de blot kunne indsamles på stranden, når det var lavvande - og idet hummeren var så almindelig, blev hummeren en spise for tyendet, der måtte gå så vidt som til at frabede sig at få serveret hummer mere end 2 gange om ugen.

Det kan v√¶re sv√¶rt at forestille sig disse tilstande, n√•r vi taler om en i dag s√• attraktiv og¬†kostelig r√•vare: Hummere regnes i dag som et statussymbol og noget, der serveres ved finere sammenkomster og anledninger, men da markedet alt andet lige styres af udbud og eftersp√łrgsel, er dette imidlertid ikke helt uforst√•eligt: Overfiskeriet af hummeren gjorde den til en med tiden sj√¶lden forekomst, hvilket naturligvis har resulteret i stigende priser.

 

Hvordan tilbereder man hummer?

Det er nærmest konventionen, at hummere skal være levende så tæt op til tilberedningen som overhovedet muligt. Det kan for nogle virke brutalt at tage livet af en hummer, hvorfor nogle vælger at smide den levende hummer direkte i det kogende vand.

Risikoen ved denne metode kan imidlertid v√¶re, at hummeren lider en inhuman d√łd, s√•fremt vandet ikke er spilkogende.

Du kan altid bede fiskemanden aflive hummeren for dig p√• forh√•nd, men k√łber du alligevel en levende hummer med hjem, er den¬†hurtigste - og helt smertefri - metode, at stikke en skarp kniv ned i nakken p√• hummeren.

Hummeren har et kryds i nakken, som du skal sigte efter - v√¶r hurtig og pr√¶cis og s√łrg for at knivens sk√¶r er rettet mod hovedet, s√• dette kan fl√¶kkes i den samme bev√¶gelse. Hvordan dette foreg√•r, kan du se¬†i videoen herunder.

Hummer kan eksempelvis gratineres, steges, bages eller koges, og når sensommerens sidste solstråler fortsat luner, er hummeren desuden helt oplagt at komme på grillen.

Har du en svaghed for pasta eller det italienske k√łkken generelt, kan vi gl√¶de dig med, at hummeren ogs√• her er rigtig sk√łn: Lad dig for eksempel inspirere af¬†disse helt formidable safran¬†ravioli med hummerfyld.

Da en stor del af smagen sidder i hummerskallerne, b√łr du gemme disse¬†til at koge din egen¬†hummerfond¬†og eksempelvis bruge fonden til en fantastisk smagfuld bisque.

Vil du vide mere om skaldyr generelt, kan du blive meget klogere i denne artikel, hvor vi i √łvrigt har samlet et v√¶ld af sk√łnne opskrifter.

 

Flere opskrifter med hummer

Dansk sort hummer

Dansk sort hummer

Se hele opskriften her.

 

Brombær opskrifter

Hvad skal man spise i september

Selvom de er at finde fra omkring juli til og med oktober, er august og september månederne, hvor det danske landskab for alvor prydes af det nok smukkeste bær, vi har herhjemme: Brombær.

Bromb√¶rret bliver af nogle anskuet som en sidste hilsen fra de lyse tider og lune solstr√łg, og de er √©n af de sk√łnheder, der er med til at fors√łde den danske sensommer og efter√•ret.

Det syrligts√łde og meget aromatiske bromb√¶r er ofte at finde i og omkring de danske skove, hvor de vokser vildt. Bromb√¶rret vokser dog ligeledes i kultiveret form, og derudover findes buskene overalt i landet.

Botanisk set er bromb√¶rret en s√•kaldt flerfoldssamfrugt, og de bl√•sorte b√¶r har et h√łjt indhold af kostfibre, ligesom de er rige p√• b√•de C-, E- og K-vitamin.

Bromb√łr smager allerbedst, n√•r de er helt nyh√łstet, hvorfor du garanteret har bem√¶rket, at smagsoplevelsen fra det friskplukkede¬†bromb√¶r er en helt anden end den, du f√•r fra det b√¶r, du finder i plastikbakken fra supermarkedet.

Inden du plukker b√¶rret, b√łr du sikre dig, at b√¶rret 1) er helt sort og 2) let slipper grenen. Hvis ikke, risikerer du, at det bliver en noget sur forn√łjelse.

Er du √©n af de heldige, der har en bromb√¶rbusk voksende i baghaven (som har givet et godt udbytte i denne s√¶son), leder du muligvis efter inspiration til at inddrage det bl√•sorte vidunder p√• nye sp√¶ndende m√•der i k√łkkenet.¬†

 

Hvordan tilbereder man brombær?

En oplagt og indlysende mulighed er at bruge brombærret i forskellige former for kager, muffins og tærter.

Her kan de indg√• i selve dejen og bagningen - eller de kan tilf√łjes som et¬†dejligt indslag ovenp√• den f√¶rdige kage, som det er gjort i denne lagkage med n√łdde-/marengsbunde og fl√łjlsbl√łd mokkacreme. Her giver de friske b√¶r et perfekt syrligt modspil til den fyldige, runde mokkasmag.

Du kan også lave en forrygende brombær crumble med blandt andet saltkaramel, mandler og hvid chokolade, som det er gjort i denne opskrift.

Er du i det festlige hj√łrne, kan du ogs√• bruge de friske bromb√¶r som garniture ovenp√• den moderne cocktailklassiker "Bramble".

Bromb√¶r er dog i √łvrigt fantastiske smagsgivere i det salte k√łkken. Se for eksempel denne ovnstegte fasan, der serveres¬†med b√•de¬†bromb√¶r, jordskokker og en sk√łn morkelsauce.

Til at sm√łre p√• dine¬†nybagte havregr√łdsboller¬†kan du ogs√• lave en lynhurtig og superl√¶kker bromb√¶rmarmelade p√• kun 20 minutter.

 

L√łg opskrifter

Hvad skal man spise i september

R√łde, hvide, brune og gr√łnne. Tykke, tynde, ovale og runde. Turen er kommet til l√łg, og de er ligeledes p√• listen over vores september-favoritter.

L√łget har v√¶ret en fast del af madlavning¬†i mange tusinde √•r. I tidernes morgen havde egypterne en helt s√¶rlig opfattelse af l√łget og dets egenskaber: De troede p√•, at dets gennemtr√¶ngende lugt kunne bringe de d√łde tilbage til livet, s√•fremt de d√łde blev begravet med l√łg.¬†

L√łg styrker dit immunforsvar og er desuden antiinflammatoriske, og r√¶kken af sundhedsfremmende egenskaber forts√¶tter et godt stykke endnu.

Du var m√•ske ikke klar¬†over det, men l√łg er propfyldt med antioxidanter, C-vitaminer og¬†flavonider - ej at forglemme de svovlholdige stoffer, der f√•r dig til at vande h√łns, n√•r l√łget pilles.

Selvom de svovlholdige stoffer kan g√łre l√łgpilning til en noget t√•rev√¶det aff√¶re, har disse dog en¬†naturligt beskyttende effekt mod insektangreb.

L√łgets mange gavnlige indholdsstoffer p√•virkes alle forskelligt, n√•r de tilberedes. Hvor eksempelvis de svovlholdige stoffer, der beskytter mod en r√¶kke livsstilssygdomme, delvist forsvinder, allerede n√•r der sk√¶res i l√łget og ved kun svag opvarmning, vil vitaminerne f√łrst gradvist nedbrydes, n√•r l√łget uds√¶ttes for h√łjere temperaturer.

 

Hvordan tilbereder man l√łg?

Der er n√¶sten ikke gr√¶nser for tilberednings- og anvendelsesmulighederne, n√•r det kommer til l√łg. L√łg kan indg√• i et hav af retter i b√•de r√•, svitset, ristet, grillet, kogt, sauteret og bagt form.

N√•r l√łg bages, fremh√¶ves dets naturlige s√łdme, hvilket vil give dig en helt ny opfattelse af l√łget og dets attributter.

Bag eksempelvis det hele l√łg med skal p√• i en time ved 200 grader,¬†og serv√©r det som et l√¶kkert tilbeh√łr til aftensmaden - eller pr√łv at sk√¶re det hele l√łg tv√¶rs over, s√• du ser ringene. Pensl derefter sk√¶refladerne med lidt smagsneutral olie, krydr med salt og dine yndlingskrydderier, og bag dem s√• ved 225 grader i 30-40 minutter.

Ristede l√łg er i √łvrigt en klassiker, der ikke er til at komme udenom: De er knasende, fede og runde i smagen¬†og prikken over i'et p√• dit¬†h√łjtbelagte sm√łrrebr√łd, den g√¶ngse spegep√łlsemad,¬†den klassiske ristede hotdog¬†eller b√łfsandwichen.

Du kan hurtigt og nemt lave dine helt egne hjemmelavede ristede l√łg, og vi garanterer dig, at de smager helt anderledes og betydeligt bedre, fordi de har markant mere dybde i smagen.

Du har muligvis ikke tidligere h√łrt om l√łgmarmelade, og i s√• fald er det bare om at komme ud af k√łkkenskabet og udvide din gastronomiske horisont. L√łgmarmelade er et fantastisk tilbeh√łr til b√•de k√łd, fjerkr√¶, fisk eller ovenp√• en luksus-kartoffelpizza.¬†

En¬†hjemmelavet l√łgkompot kan p√• ingen tid pifte frokosten op, for eksempel i din helt almindelige¬†club sandwich, verdens bedste steak-sandwich¬†eller¬†en l√¶kker pulled pork sandwich.

I b√•de supper og sammenkogte retter er l√łg¬†ligeledes med til at danne en god grund for smagene, hvilket giver mere dybde til retten og smagsoplevelsen. Du kan derfor med fordel anvende l√łg som en naturlig smagsforst√¶rker i eksempelvis revet eller finthakket form.

Du kan ogs√• lave en decideret l√łgsuppe, og selvom det m√•ske lyder kedeligt, er denne l√łgsuppe serveret i en dekorativ og spr√łd "br√łdsk√•l".

 

Porre opskrifter

Hvad skal man spise i september

Du kender den som en aflang gr√łntsag med en hvid, nedre del og en m√łrkere, gr√łn bladtop.

Rig p√• blandt andet kostfibre, calcium, jern og magnesium, er porren en l√łgart, der imidlertid ikke danner et faktisk l√łg, men som i stedet har lange, saftige blade.

Hvor den hvide del af porren er forholdsvist mild i sin smag, bliver den gradvist kraftigere i smagen i den gr√łnne del.¬†Det er ligeledes den gr√łnnere ende, der er mest n√¶ringsrig hvad ang√•r vitaminer og mineraler.¬†

Ligesom med knoldsellerien kan det desuden v√¶re en fordel at g√• efter de mindste porrer:¬†Des mindre porre, des st√łrre smag!

Porren er √©n af de meget g√¶ngse ingredienser i danskernes madsortiment. Det er dog ikke kun i de danske k√łkkener, porren er popul√¶r.

I romerriget fik kejser Nero sit tilnavn¬†porrophagus¬†- eller "porrespiseren", idet han var s√¶rdeles glad for denne gr√łntsag. Det er i √łvrigt de gamle romere, vi skal takke, for¬†at porren overhovedet fandt vej til Europa.

 

Hvordan tilbereder man porre?

S√• l√¶nge porren renses grundigt inden tilberedning, er den en sk√łn gr√łntsag at integrere i madlavningen - og s√• kan den helt erstatte det almindelige l√łg.

Skyl¬†porren ved at holde den med den gr√łnne del ned i vasken og under rindende vand, mens du bladrer gennem de gr√łnne lag af blade.

M√•ske du er vant til at smide hele den gr√łnne del af porren ud, men det¬†er langt fra n√łdvendigt. Fjern blot de visne dele og sk√¶r roden fra.

Porre¬†er¬†en klassiker i t√¶rter¬†og¬†supper, for eksempel i¬†denne kartoffel-/porresuppe med spr√łd bacon ovenp√•, eller i en traditionel karrysuppe med kylling, men porren er ogs√• et formidabelt tilbeh√łr til k√łd eller tilsat forskellige k√łdretter - eller snittet¬†fint og tilf√łjet¬†r√• i salater.

Skal porren nydes r√•, kan du l√¶gge den i koldt vand i en time. S√•ledes bliver den endnu mere spr√łd.

Hvis du damper porren i en anelse vand tilsat sm√łr, og drysser den dampede porre med lidt havsalt, f√•r du desuden et fantastisk tilbeh√łr til middagsbordet.

Du kan ogs√• pr√łve at bage porren i ovnen, hvilket giver den en helt unik smag med et spr√łdt ydre og et bl√łdt, cremet indre. Se en sk√łn opskrift her.

Porrer kan også bruges til et lækkert fyld i pirogger.

Er du i det eksperimenterende hj√łrne, og er der nogen, du gerne vil imponere, kan du pr√łve at rulle eksempelvis fisk, skaldyr eller bagte guler√łdder¬†i porreaske. Det giver b√•de smag og wow-effekt p√• middagsbordet.


 

Blomme opskrifter

Hvad kan man bruge blommer til?

At de danske blomme er de bedste i hele verden, lyder muligvis som noget af en påstand. Dee anses dog faktisk som nogle af verdens bedste, da det danske, skiftende klima bidrager med de helt perfekte levevilkår for blommetræerne.

De mange blommer pryder efterhånden flere danskeres blommetræer - måske du selv er så heldig at have et blommetræ i din have, og i så fald er du sandsynligvis godt bekendt med de bugnende og saftfyldte små vidundere.

Måske du ligefrem har kradset dig selv i hovedbunden over, hvordan du nu skal få bugt med alle de blommer, såfremt træets grene ikke skal knække og gå helt til grunde - i så fald er du ikke alene.

I de rigtigt gode gode blommesæsoner kan udbyttet nemlig være så overvældende, at det kan synes som et noget nær uoverkommeligt projekt at spise sig vej igennem.

Uanset hvor stort h√łstudbyttet m√•tte v√¶re, er der hj√¶lp at hente herunder.

 

Hvordan tilbereder man blomme?

Udover at blive nydt helt friske og direkte fra tr√¶et, er de s√łde og sk√łnne blommer helt perfekte i mange andre former og sammenh√¶nge -¬†dette kan du muligvis gl√¶de dig over, hvis du er k√łrt lidt tr√¶t i at spise blommer.

Har udbyttet af blommeh√łsten v√¶ret meget stort, kan vi ligeledes gl√¶de dig med, at blommer egner sig fint til frysning:¬†Fjern blot stenene fra blommerne forinden.

Blommer kan både indgå i madlavningen samt bruges til syltning og hjemmelavet blommesaft.

Er du i √łvrigt fortaler for at stoppe madspild, kan det overskydende frugtk√łd fra saftproduktionen bruges til at skabe en superhurtig og nem blommetrifli.

Mangler du et sk√łnt og nemt tilbeh√łr p√• morgenbordet, kan du pr√łve dig ad med denne lette opskrift p√• blommesyltet√łj.

Inden for dessertgenren er der også adskillige muligheder: Servér din cremede hjemmelavede vaniljeis med blommer syltet i rom og portvin

Derudover er blomme crumble en anden meget smagfuld måde at få bugt med de mange blommer.

Læs mere om blommer i denne artikel, hvor du også finder alle vores opskrifter med blomme.

Kategori

Mad

Har du selv pr√łvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.


Har du sp√łrgsm√•l eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.

Sociale medier
Læs også
Kantarel
Artikel
Redaktion
Hvad skal man spise i juli?
Artikel
Redaktion