fbpx ✅Millionbøf 🍽 | opskrifter | GastroFun.dk

Millionbøf

Millionbøf
Sidst ændret:
Torsdag den 15. august, 2019 - 09:35
Beskrivelse

Millionbøf er en klassisk, dansk ret, der er blevet serveret i generationer og atter generationer rundt omkring i de danske hjem. Den emmer af vaskeægte mormormad, hvorfor den også kan dele vandene og danne grundlag for heftige diskussioner i køkkenet: For skal den serveres i sin mest traditionelle form, eller kan den med fordel nytænkes? Kan en millionbøf være vegansk? Måske den ligefrem skal have et asiatisk twist med chili, lime og eventuelt lidt edemamebønner?

Der er efterhånden et utal af variationer og bud på, hvordan den bedste millionbøf skal vinkles.

 

Traditionel millionbøf vs nytænkt millionbøf

Mad er ikke alene et spørgsmål om smag, men er også stærkt forbundet med minder og historier: Nyere som ældre. De fleste af os kan genkalde os barndommens smag af mormors hjemmebagte boller og grydestegte kylling, ligesom vi fluks bringes tilbage til forrige års eksotiske badeferie, i det øjeblik vi sætter tænderne i en ret, der benytter det givne lokalområdes yndlingsingredienser og -krydderier.

Lysten til at nytænke de traditionelle danske retter, som eksempelvis millionbøf, begrundes derfor sandsynligvis med den danske rejselyst, der kun har været tiltagende gennem årtierne.

Selvom mange af os efterhånden har rejst verden mere eller mindre tynd, ligesom vi har adgang til et væld af spændende og eksotiske råvarer i snart alle supermarkeder herhjemme, er der dog noget skønt, hyggeligt og trygt ved at servere de gamle og elskede danske retter.

At være tro mod de danske klassikere, eventuelt blot for en aften, kan være en rar måde at mødes om velsmagende, gammelkendte klassikere, der kan sende tankerne tilbage til "de gode gamle dage".

Så glem for en stund alt om kængurusteaks og eksotiske grøntsager og kokkerér en millionbøf i dens helt traditionelle form.

I denne opskrift kørte jeg den forholdsvis safe og overvejende traditionel, dog med lidt gulerødder samt en anelse rødvin for at give sovsen ekstra dybde.

Sværhedsgrad
Udbytte
3 Personer
Forberedelsestid
15 minutter
Tilberedelsestid
35 minutter
Tid i alt
50 minutter
Ingredienser
125 g Bacon
2 Løg
3 fed Hvidløg
1⁄2 bdt Rosmarin (frisk)
1⁄2 bdt Estragon (frisk)
1 dl Rødvin
3 dl Oksefond
1⁄2 tsk Sukker
1 spsk Hvedemel (+ 2 dl. vand - til jævning)
  Krydderier (salt og peber)
  Olie (til stegning)
Vejledning
  1. Pil og hak løg og hvidløg fint.
  2. Opvarm en gryde eller sautérpande med olien.
  3. Kom løg og hvidløg på panden og lad det stege. De skal kun blive blanke, ikke brune. 
  4. Tilsæt bacon i mindre stykker/tern og lad det stege med i et øjeblik.
  5. Tilsæt det hakkede oksekød og brun det godt af.
  6. Skræl gulerødderne og skær dem i små tern.
  7. Skyl og tør de friske krydderurter godt.
  8. Hak krydderurterne fint.  
  9. Kom gulerødderne med på panden.
  10. Tilsæt rødvin, oksefond, sukker og hakkede krydderurter.
  11. Læg nu låg på gryden og lad retten simre ved svag varme i 30 minutter.
  12. Hæld hvedemel og vand i en meljævner.
  13. Ryst meljævneren grundigt, så mel og vand blandes til en glat væske.
  14. Tilsæt meljævningen til retten.
  15. Smag til med salt og peber.
  16. Tilsæt sovsekulør til millionbøffen, indtil du synes, farven er passende.
  17. Servér millionbøffen med en cremet hjemmelavet kartoffelmos og syltede rødbeder.
Source

Tjek min Instagramprofil Gastrofar her.

Kategori

Mad

Har du selv prøvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.


Har du spørgsmål eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.

Sociale medier
Læs også
Mormormad
Artikel
Redaktion
Kartoffelmos med creme fraiche
Opskrift
Per Asmussen
Kartoffelmos
Opskrift
Anette