ANNONCE
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Alt godt til påskefrokosten

gastrofunlogoRedaktion
   

Vores artikler er altid skrevet ud fra vores holdninger og de emner, vi interesserer os for. Skriv til os på redaktion@gastrofun.dk hvis du har feedback.

27. februar 2019

Selve påsken har dog rødder længere tilbage end Jesu tid. For meget længe siden, i nomadetiden, festede israelerne i påsken. Man fejrede, at foråret var i gang, hvilket betød, at kvægende var fertile. Samtidig menes det, at de ligeledes fejrede, at de var blevet fri fra slaveriet i Ægypten. Da slaveriet ophørte, kunne jøderne vende tilbage til deres land, som vi i dag kender som Israel. Alt dette kan dateres tilbage til omkring 1280 år før Jesu fødsel.

Slagtede lam til påske

Der var naturligvis bundet nogle traditioner sammen med påsken. Tilbage i begyndelsen var de dog noget anderledes end de traditioner, som vi kender den dag i dag. Traditionen lød dengang, at man slagtede et lam til påske, og til kødet spiste man usyrnet brød. Dette måltid spiste stort set alle husstande.

Det blod, som var til overs fra lammet blev brugt til at smøre på dørkarmen. Blodet skulle beskytte livet imod døden og sørge for, at dødsenglen ikke kom ind i huset og tog sjæle, også kendt som de 10. plage. På hebraisk betyder påsken ”at gå forbi” eller ”at skåne”, som refererer tilbage til dødsenglen og blodet over dørkarmen.

Æg og kyllinger var tegn på forår og påske

Langt senere, i 1800-tallet, dukkede der flere, nye traditioner op i Europa. Eksempelvis er kyllinger blevet et symbol på påske. Det kommer sig af, at hønsene igen begyndte at lægge æg op til påske, da forårets opblomstring gav hønsene energi nok til at begynde ægproduktionen efter en pause om vinteren.

I fasten, som foregår før påsken, var det ikke tilladt at spise æg. Derfor anså man æg for en værdifuld gave, som man kunne give til hinanden, når påsken kom. I midten af 1800-tallet begyndte man at pynte æggene ved at indfarve dem ved at koge dem i eksempelvis rødløg, eller ridse mønstre ind i skallerne. Senere hen kom traditionen med at puste æg. Først i starten af 1900-tallet begyndte man at lave chokoladeæg, og efter 2. verdenskrig blev de søde sager for alvor populære.

I vores tid er der dog sket meget ved traditionerne omkring påske. Vi slagter ikke lam og tværer blod på dørene. Rent faktisk, så er det det langt fra alle, der spiser netop lam til påske. Nogle spiser lammesteg, men det er ikke den mest udbredte spise.



Påskeharen listede sig ind fra Tyskland

Fænomenet omkring påskeharen har ikke rod så langt tilbage. Det er en tradition, som er kommet til Danmark fra Tyskland. I begyndelsen af 1900-tallet var dette fænomen udelukkende kendt i Sydjylland, og det var udelukkende som dekoration, eksempelvis på påskeæg af pap. Der knyttede sig med tiden en historie til, der lyder, at påskeharen kommer med fine chokoladeæg, som den gemmer rundt omkring ude i haverne. Grunden til, at man aldrig ser påskeharen er, at den fordufter, så snart den har lagt sine æg. Haren er derfor også et symbol, man finder til påskefrokosten.

De mystiske gækkebreve

Gækkebrevene har til gengæld lidt flere år på bagen. De kan dateres tilbage til 1600-tallet, hvor voksne sendte gækkebreve til hinanden – frem til omkring 1800-tallet. Gækkebrevene var dengang ikke hullet, som vi kender i dag, men var breve, som bestod af en gåde. Endnu et symbol på påske er påskeliljer. Dette skyldes i naturens sag, at påskeliljer springer ud omkring påske.



Opskrifter med lam

Lammekrone Sous Vide med gremolata

Lammekrone sous vide

Se opskriften her.


Lammekrone i ovn

Lammekrone

Se opskriften her.


Grillede lammeschnitzler

Grillede lammeschnitzler

Se opskriften her.


Sous vide lammekoteletter

Sous vide lammekoteletter

Se opskriften her.


Langtidsstegt Lammebov

Langtidsstegt Lammebov

Se opskriften her.


Grillet Lammekølle med pisket smør

Grillet Lammekølle med pisket smør

Se opskriften her.


Opskrifter med æg

Djævleæg

Djævleæg

Se opskriften her.


Solæg

Solæg

Se opskriften her.


Skidne æg

Skidne æg​​​​​​


Pocheret æg i mikroovn

pocheret æg i mikroovn

Se opskriften her.


Smørrebrød med æg og rejer

Smørrebrød med æg og rejer

Se opskriften her.


Stenbiderrogn med pocheret æg

Stenbiderrogn med pocheret æg

Se opskriften her.


Salat med kylling og æg

Salat med kylling og æg

Se opskriften her.


Rødbedesyltede æg

Rødbedesyltede æg

Se opskriften her.


Salat med æg

Salat med æg

Se opskriften her.


Friteret æggeblomme

Friteret æggeblomme

Se opskriften her.


Opskrifter med fisk

Nordisk rejecocktail

Rejecocktail

Se opskriften her.


Hjemmelavet stjerneskud

Hjemmelavet stjerneskud

Se opskriften her.


Stjerneskud

Stjerneskud

Se opskriften her.


Rejesalat

Rejesalat


Fiskefilet

Fiskefilet

Se opskriften her.


Paneret fiskefilet med panko

Paneret fiskefilet med panko

Se opskriften her.


Cornflakespaneret rødspætte

Cornflakespaneret rødspætte

Se opskriften her.


Opskrifter med laks

Laksesandwich

Laksesandwich

Se opskriften her.


Gravad laks med rævesauce

Gravad laks med rævesauce

Se opskriften her.


Laktosefri spinatlakseroulade

Laktosefri spinatlakseroulade

Se opskriften her.


Laks

Se mange flere lakseopskrifter her.


Opskrifter med sild

Sildemad med æg

Sildemad med æg

Se opskriften her.


Karrysild

Karrysild

Se opskriften her.


Hjemmelavet karrysalat

Hjemmelavet karrysalat

Se opskriften her.


Stegte sild i eddike

Stegte sild i eddike

Se opskriften her.


Molekylær stegt sild i eddike

Molekylær stegt sild i eddike (c)molekymi.dk

Se opskriften her.


Kryddersild

Kryddersild

Se opskriften her.


Opskrifter med tatar

Verdens bedste tatar

Verdens bedste tatar

Se opskriften her.


Laksetatar med grønt og rørt rygeostcreme

Laksetatar

Se opskriften her.


Tatar

Tatar

Se opskriften her.


Laksetatar med kapers

Laksetatar med kapers

Se opskriften her.


Opskrifter på hønsesalat

Hønsesalat med sprødt kyllingeskind

Hønsesalat med sprødt kyllingeskind

Se opskriften her.


Hønsesalat

Hønsesalat

Se opskriften her.


Crossaint og andebrystsalat med karry og mayo

Crossaint og andebrystsalat med karry og mayo

Se opskriften her.


Hønsesalat

Hønsesalat

Se opskriften her.


Opskrifter med gris

Leverpostej

Leverpostej

Se opskriften her.


Rullepølse

Rullepølse

Se opskriften her.


Frikadeller

Frikadellefars

Se alle frikadelle opskrifter her.


Opskrifter på hjemmelavet brød

Rugbrød med surdej

Rugbrød med surdej

Se opskriften her.


Kernerugbrød

Kernerugbrød

Se opskriften her.


Rugbrød

Rugbrød

Se opskriften her.


Franskbrød

Franskbrød

Se opskriften her.


Lækre, nemme hjemmelavet Croissanter

Lækre, nemme hjemmelavet Croissanter

Se opskriften her.


Toastbrød – hjemmelavet og lækkert

Toastbrød

Se opskriften her.


Opskrifter på snaps

Julesnaps med appelsin og julekrydderier 
Du er mere end velkommen til at anvende andet end julekrydderier.

Julesnaps med appelsin og julekrydderier

Se opskriften her.


Julesnaps med kaffe og appelsin

Julesnaps med kaffe og appelsin

Se opskriften her.


Opskrifter på dressinger

Hjemmelavet Mayonnaise

Hjemmelavet Mayonnaise

Se opskriften her.


Hjemmelavet Thousand Island Dressing

Hjemmelavet Thousand Island Dressing

Se opskriften her.

Opskrifter på søde sager til påskefrokosten

Påskekage

Moussekage

Se opskriften her.


Kinderæg

Kinderæg

Se opskriften her.


Citronflødeboller

Citronflødeboller

Se opskriften her.


Vaniljemuffins med lemoncurd

Vaniljemuffins

Se opskriften her.


Citrondrøm

Citrondrøm

Se opskriften her.