fbpx ūüėč Lammekrone i ovn ūüćĖ | opskrifter | GastroFun.dk

Lammekrone i ovn

Ovnstegt Lammekrone
Beskrivelse

Mmmhhh... L√¶kker og m√łrt tilberedt lammekrone i ovn!

Der er n√¶sten intet, der emmer af for√•r, som et stykke saftigt tilberedt lam med tilbeh√łr g√łr det. N√•r vi g√•r de lysere tider i m√łde, er det derfor tid til at byde for√•ret velkommen med en lammekrone, der f√•r fuglene til at synge! Lam h√łrer sig imidlertid ikke kun for√•ret¬†og p√•sken til -¬†n√¶rmere tv√¶rtimod.

Lammekrone

Lam, der absolut skal smage¬†af uld, h√łrer fortiden til, og hvorfor du indimellem st√łder p√• lam, der alligevel har en "uldet" smag, forklarer jeg lidt senere.

Virker lammekrone umiddelbart som en stor mundfuld for dig, kan jeg tr√łste dig med, at den¬†ikke tager mere tid eller energi end din s√¶dvanlige lasagne - alts√•, s√•fremt du laver lasagnen fra bunden ;-)

Her giver jeg dig min fantastiske og simple opskrift på, hvordan du med bare fire ingredienser, og lidt hjælp fra din ovn og en smule hviletid, får en smuk og saftig lammekrone.

 

Sæson for lam

Lammekrone kan opdrives √•ret rundt, men vil du have fingrene (eller t√¶nderne) i helt frisk, dansk h√łjkvalitets lammek√łd, s√• slagtes¬†de danske lam henover efter√•ret fra september og indtil november.

Den danske lammeproduktion kan desv√¶rre¬†slet ikke f√łlge med eftersp√łrgslen herhjemme, hvorfor vi er n√łdsaget til at importere lammek√łd fra blandt andre Irland, Australien og¬†New Zealand. Her er lammene dog typisk √¶ldre ved slagtning, og det ses alts√• b√•de p√• kvalitet og pris - og s√• kan det smages.

De danske lam regnes¬†for at v√¶re af¬†h√łjere kvalitet, og jeg er ganske enig - b√•de hvad ang√•r smag og m√łrhed!

 

Hvad er lammekrone?

Da lammekrone ikke s√• ofte er at finde i k√łledisken, er det bare om at sl√• til, n√•r du endelig g√łr det.

Lammekrone er nemlig kongespise, og det må være derfor, lammekrone har fået sit navn ;-)

Lammekrone¬†er simpelthen √©n af de m√łreste, fineste og¬†klart flotteste¬†udsk√¶ringer p√• hele lammet!¬†Lammekronen sk√¶res fra dyrets ryg, s√•ledes at ribbenene f√łlger med.

At benene fortsat sidder p√• udsk√¶ringen giver ikke alene et superflot visuelt udtryk, der dekorerer flot p√• middagsbordet og kan imponere enhver g√¶st, de giver ligeledes masser af god smag, saft og kraft til¬†k√łdet.

 

Hvorfor smager lam af uld?

Lam¬†har en helt s√¶rlig, karakteristisk og kraftig smag, som - bevares - godt kan beskrives som lettere "uldet", men rigtig godt lammek√łd skal bestemt ikke smage af uld!¬†Man siger gerne, at des √¶ldre dyret er, des mere fremtr√¶den er smagen af uld.

Herhjemme er vi med årene blevet meget opmærksomme på dette, hvorfor lammene allerede slagtes i 6-8 måneders alderen. Når dyret når 12 måneder, regnes det faktisk ikke længere for at være et lam: Så er det slet og ret et får.

I udlandet, derimod, slagtes dyret typisk i 12-24 m√•neders alderen. Med alderen f√•r dyret¬†en √łget fedtm√¶ngde samt mere skatol i sit k√łd.¬†Med den √łgede fedtm√¶ngde h√łrer nogle fedtsyrere, der bidrager til smagen af uld, men skatol er det¬†stof, vi ogs√• kender fra svin og kalder "ornelugt". Ja, det siger i virkeligheden ikke s√• lidt om, hvor lidt delikat smagen af uld er.

De yngre, danske lam har imidlertid et tyndere fedtlag, hvilket nedbringer risikoen for den uheldige smag af uld.

- men fordi lam har et lidt "uldent" ry, har lammek√łd det jo med at skille vandene: Os, der elsker lam, og,¬†n√• ja,¬†s√• er der lige alle de andre.

Vil du have den absolut bedste gastronomiske oplevelse, er det altså de danske - om end dyrere - lam, du skal gå efter. De er sværere at opdrive, men jeg lover dig, at det er det hele værd.

 

Lam i madlavning

Idet lam¬†har en s√• dyb og fremtr√¶den smag, kan lammek√łd sagtens t√•le en meget kraftig krydring. Lam er da ogs√• superpopul√¶rt i mange arabiske lande, hvor der skrues godt op under krydderiblusset!

Her akkompagneres lam ofte af gode m√¶ngder spidskommen, kardemomme,¬†safran og¬†kanel¬†samt n√łdder og frugt som eksempelvis mandler og abrikos.

Det kan du helt sikkert eksperimentere og lege en masse med!¬†I denne opskrift har jeg dog fokuseret p√• at tilberede en l√¶kker, nem og virkelig saftig lammekrone, hvorfor jeg i denne omgang kun har brugt klassikerne,¬†rosmarin og¬†hvidl√łg, til smag.

På grund af årstiden, måtte jeg desuden være den dejlige danske lam foruden, men jeg ser allerede frem til den danske "lammesæson" :-)

Udbytte
10 Portioner
Forberedelsestid
5 minutter
Tilberedelsestid
25 minutter
Hviletid
20 minutter
Tid i alt
50 minutter
Ingredienser
  Rosmarin (Frisk)
3 spsk Olivenolie
Vejledning
  1. Da jeg her arbejdede med et udenlandsk lam (eller sandsynligvis et f√•r, hvis ret skal v√¶re ret), havde k√łdet et forholdsvist tykt fedtlag. Start med at pudse det v√¶rste lag fedt af lammekronen¬†ved at l√¶gge lammekronerne p√• sp√¶kbr√¶ttet med fedtsiden opad. Knib fedtet sammen med fingrene og stik din afpudserkniv ind her¬†(pas p√• fingrene). Vi fjerner ikke alt fedt, da det alt andet lige er med til at give saft og smag til lammekronen.¬†
  2. Rids herefter fedtlaget p√• kryds og tv√¶rs. Undg√• at sk√¶re helt ned i k√łdet, da det vil udt√łrre¬†k√łdet, ligesom med fl√¶skesteg.
  3. S√¶t en stor pande p√• komfuret og t√¶nd p√• middelh√łjt blus.
  4. Hæld olien på den varme pande.
  5. Læg lammekronen på panden med fedtsiden nedad.
  6. Lad lammekronen brune af i et par minutter.
  7. Læg nu lammekronen over i et ildfast fad med fedtsiden opad.
  8. Brug lidt staniol til at l√¶gge under lammekronen i den side, hvor benene stikker ud. Det g√łr du for at udligne h√łjdeforskellen, s√• lammekronen f√•r en s√• ens stegning i ovnen som muligt - igen, akkurat som vi kender det fra fl√¶skestegen.¬†
  9. L√¶g et par kviste af rosmarin og et par¬†fl√¶kkede hvidl√łg henover lammekronen.Lammekrone
  10. Tænd ovnen på 200 grader almindelig ovn.
  11. Sæt lammekronen i den forvarmede ovn.
  12. Lad den stege i 25 minutter.
  13. Tag herefter lammekronen ud af ovnen og læg den på et spækbræt.
  14. Lad nu lammekronen hvile i 20 minutter. Du m√• endelig ikke d√¶kke k√łdet til.
  15. Serv√©r din fantastisk¬†m√łre,¬†saftige og rosa¬†lammekrone.

Lammekrone

Kategori

Mad

Har du selv pr√łvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.


Har du sp√łrgsm√•l eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.

Sværhedsgrad
Sociale medier
Læs også
Sous Vide Lammekrone
Opskrift
Per Asmussen
Ovnstegt Lammekrone
Opskrift
Anne Mette Autzen