fbpx ✅Guide til alt om frikadeller (dunser/deller) | GastroFun.dk

Sådan får du tarv på de frække deller

Sådan får du tarv på de frække deller
Underrubrik
Guide og opskrifter omkring frikadeller
Indholdsfortegnelse

Frikadellen har mange navne: deller, dunser, frække deller, frækkedelle, frikdeller, kødboller - og vi alle ved hvad en frikadelle er.

Men der er straks mere delte meninger om, hvad en god frikadelle er. Det afhænger som regel af, hvordan ens bedstemor lavede frikadeller, men hvis man ikke lige har en god familieopskrift ved hånden, er der mange ting, der er værd at vide om frikadeller – særligt hvis man gerne vil give sin bedstemor kamp til stregen om at lave de bedste frikadeller.

 

Grundingredienserne

En gængs frikadelle består af hakket svinekød, mælk, æg, mel, løg, salt og peber. Men disse ingredienser skal ikke bare blandes sammen på må og få.

Løgene med til at give smag til frikadellerne, men man skal ikke møde for store stykker løg i farsen – de bør være revet eller blendet, for så får frikadellerne en bedre konsistens.

Derudover er det ikke en god idé at lave farsen af svinekød alene. Farsen får både mere smag og en bedre konsistens, hvis man blander lidt kalv, lam eller flæsk i.

Andre af grundingredienserne kan man også pille ved – fx kan man udskifte melet med havregryn, hvis man gerne vil have en sundere en frikadelle, eller man kan tilføje flere blendede grøntsager ud over løgene.

 

Et par gængse fejl

Med de rigtige ingredienser er det svært at lave en helt dårlig fars, men det er ikke umuligt. Der er flere punkter i frikadelletilberedningen, der skal være helt styr på. Blandt andet skal du være opmærksom på, hvordan du rører farsen. Farsen skal røres af to omgange – første gang når du salter farsen og anden gang, når resten af farsen røres i. Desuden skal du ikke rører den for voldsomt, for så bliver farsen klæg.

Efter du har rørt farsen, skal du lade den hvile, gerne en time på køl. Når det er tid til at stege frikadellerne, er det vigtigt at du bruger nok fedtstof, så kanterne af frikadellerne også bliver stegt. Og når det kommer til valget af fedtstof, er smør bedst.

 

Frikadeller verden rundt

I Danmark opfatter vi nærmest frikadeller som en nationalret, men de fleste lande har en form for kødbolle, der til forveksling ligner den danske frikadelle. Særligt de norske kjøttkaker og de svenske köttbullar ligner de danske, de svenske er dog en tand mindre, da de ofte bliver lavet med en teske.

Jo længere vi kommer væk fra Danmark, jo mere ændre frikadellen sig dog. I Grækenland og Tyrkiet bliver de fx lavet af enten okse- eller lammekød, og bliver krydret med fx hvidløg.

I Palæstina laves de med en fars af kikærter i stedet for og kaldes falafel.

 

Frikadelle opskrifter

 

Verdens bedste frikadeller

Verdens bedste frikadeller

Læs hele opskriften her.


Frikadeller med kartoffelsalat

Frikadeller og kartoffelsalat

Læs hele opskriften her.


Frikadeller

Frikadeller

Se opskriften her.


Mormor frikadeller - det blir’ ikk’ bedre!

Mormor frikadeller

Se opskriften her.


Små frikadeller

Frikadeller

Se opskriften her.


Frikadeller med ris, brun sovs, gulerødder og syltede rødbeder

Frikadeller

Se opskriften her.


Frikadeller med brun sovs

Frikadeller med brun sovs

Se opskriften her.


Smørstegte frikadeller

Smørstegte frikadeller

Se opskriften her.


Frikadeller med timian

Frikadeller med timian

Se opskriften her.


Kyllingefrikadeller

Kyllingefrikadeller

Se opskriften her.


Meatballs

Meatballs

Se opskriften her.


Spaghetti med kødboller

Spaghetti med kødboller

Se opskriften her.


Spaghetti med kødboller

Spaghetti med kødboller

Se opskriften her.


Hjemmelavet falafel

Hjemmelavet falafel

Se opskriften her.


Falafel

Falafel

Se opskriften her.


Falafel med haydari

Falafel med haydari

Se opskriften her.


Pitabrød med falafel

Pitabrød med falafel

Se opskriften her.


Falafel

Falafel

Se opskriften her.


Falafel i ovn

Falafel i ovn

Se opskriften her.

Kategori
Sociale medier
Læs også
Mormormad
Artikel
Redaktion