fbpx Det franske køkken: opskrifter og inspiration ✅ | GastroFun.dk

Det franske køkken: Livsnyderi i verdensklasse

Fransk mad
Indholdsfortegnelse

I Frankrig er der tradition for, at det gode liv og mad hænger uløseligt sammen. Franskmændene er kendte som livsnydere; til deres morgenmad hører bagværk som croissanten. Deres aftensmåltid indtages ofte efter klokken 20 og består af flere retter, gerne med ost eller lignende til dessert.

Retter såsom confit de canard, coq au vin og creme brulee kan vi takke franskmændene for. Deres unikke gastronomis særklasse blev i 2010 slået fast, da det franske køkken blev optaget på UNESCO’s verdensarvsliste.

 

Fra kongelig tradition til allemandseje

Det franske køkken har udviklet sig fra en adelig og kongelig tradition for enorme festbanketter med op mod 50 retter. Disse festmåltider blev indtaget af kongehuset og adelen under fuld offentlig beskuelse. Den gastronomiske præstation var en demonstration af overflod af rigdom, kundskab og magt fra det franske kongehus. Det enorme arbejde med gastronomien førte til, at de royale franske kokke behøvede en organisering af opskrifterne. De blev skrevet ned sammen med foreskrifterne for den kulinariske etikette. Det franske køkken blev således organiseret fra højeste plan, og den gastronomiske kunst kunne videreføres til eftertiden. 

 I dag anses det franske køkken som det fineste i verden og har vid international udbredelse. Mange af de opskrifter, vi kender, har franske navne, og det internationale gastronomiske grundsprog er fransk. Meget traditionel fransk mad er blevet allemandseje i en lettere udvandet form. I dag er det for eksempel udbredt at købe færdiglavet bechamel og sauce hollandaise. Mange franskmænd ville få et føl på tværs over masseproduceringen af disse to saucer, der også kendes som de ægte saucer.

 

Friske råvarer og godt håndværk er en grundpille

Mange franske retter er bygget op omkring simplicitet og kvalitet. Friske råvarer er helt essentielt, og mange franskmænd køber friske råvarer dagligt. Der er ikke langt fra jord (eller hav) til bord i det franske køkken. En bisque, løgsuppe eller moules frites er alle relativt simple retter at lave – men de kræver gode og friske råvarer.

Bagværk som eclairs, macaróns, brioche og citrontærte er franske klassikere, men ofte ender folk med at købe dem hos en konditor i stedet for at lave dem selv. Heldigvis har programmer som DR’s Den Store Bagedyst givet almindelige mennesker mod på at give sig i kast med fransk bagekunst. Forhåbentlig vil den efterhånden vinde indpas i de danske hjem. Og måske vil nogen endda være så heldige engang at støde på hjemmelavet croquembouche til en festlig lejlighed.

 

Kultur og gastronomi hænger uløseligt sammen

Det franske køkken hænger nøje sammen med den franske selvforståelse. Et tydeligt eksempel er kulturen omkring mad og madlavning i den franske folkeskole. Eleverne får serveret kvalitetsmad, og derudover lærer de selv, hvordan maden skal tilberedes. Det er bestemt fra det franske undervisningsministerium, at børn i grundskolen skal oplæres i en kvalificeret, undersøgende samt kritisk og kvalitetsbevidst tilgang til mad og måltider. For franskmændene kobles det kulinariske allerede fra barnsben sammen med socialt liv og fællesskab.

Denne insisteren på kvalitet og opretholdelse af de traditionelle franske opskrifter og gastronomiske værdier ses også hos dele af den ældre franske befolkning. Visse ældre franskmænd nægter efter sigende at spise udenlandsk mad.

 

Franske Saucer

5 franske grundsaucer

Hollandaise sauce

Se opskrifterne her.


Bearnaise

Bearnaise

Se opskriften her.


 Hollandaise Sauce

Hollandaise sauce

Se opskriften her.


Sauce Bordelaise

Sauce Bordelaise

Se opskriften her.


Gastrik med palmesukker

Gastrik med palmesukker

Se opskriften her.


Sauce Mousseline

Sauce mousseline

Se opskriften her.


Glace af rødvin

Glace af rødvin

Se opskriften her.


Sauce Choron

Sauce Choron

Se opskriften her.


Franske Hovedretter

Peberbøf (Steak au poivre vert)

Peberbøf

Læs hele opskriften her.


Cassoulet

Cassoulet

Læs hele opskriften her.


Slagterens boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon

Læs hele opskriften her.


Confit de canard sous vide

Confit de canard sous vide

Se opskriften her.


Sous Vide Côte de Boeuf

Côte du Boeuf

Se opskriften her.


Verdens bedste steaksandwich

Verdens bedste steak sandwich

Se opskriften her.


Coq au vin med kartoffelmos

Hanekylling - Coq au vin med kartoffelmos

Se opskriften her.


Boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon

Se opskriften her.


Frikassé af sandart, aborre og ål i sauvignon

Frikasse

Se opskriften her.


Entrecote med rødvinssauce

Entrecote med rødvinssauce

Se opskriften her.


Moules frites

Moules frites

Se opskriften her.


Bouef Daube one-pot

Boeuf Daube one pot

Se opskriften her.


Duer med druer og knoldselleri

Duer med druer

Se opskriften her.


Confit de canard

Confit de canard

Se opskriften her.


Kylling som på en fransk bistro

Kylling som på en fransk bistro

Se opskriften her.


Salade nicoise

Salade nicoise

Læs opskriften her.


Ratatouille

Ratatouille

Læs opskriften her.


Brioche boller til burger

Brioche boller til burger

Se opskriften her.


Franske Desserter

Fransk Citrontærte med brændt marengs

Fransk Citrontærte

Se opskriften her.


Gâteau Marcel - Marcels chokoladekage

Gateau Marcel

Se opskriften her.


Eclairs

Eclairs

Se opskriften her.


Tarte au citron

Tarte au citronSe opskriften her.


Macarons

Macarons

Se opskriften her.


Creme Brûlée (Sous vide)

Creme brulee

Se opskriften her.


Fransk chokoladetærte

Fransk chokoladetærte

Se opskriften her.


Macarons med saltkaramel 

Macarons med saltkaramel

Se opskriften her.


Molleux au chocolat

Blødende chokoladekage

Se opskriften her.


Croquembouche

Croquembouche

Se opskriften her.


Macarons

Macarons

Se opskriften her.


Franske Delitkatesser

Croque Madame

Croque madame

Se opskriften her.


Bagt camembert med honningperler

Bagt camembert

Se opskriften her.


Løgsuppe

Løgsuppe

Se opskriften her.


Pommes Duchesse

Pommes duchesse

Se opskriften her.


Crossaint

Crossaint

Se opskriften her.


Fransk brød

Fransk brød

Se opskriften her.


Mille Feuille

Mille feuille

Se opskriften her.

Kategori

Mad

Har du selv prøvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.


Har du spørgsmål eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.

Sociale medier
Læs også
Sauce Mousseline
Artikel
Per Asmussen
Italiensk for begyndere
Artikel
Redaktion