fbpx ūüĒ™Udsk√¶ring af kylling ūüźĒ Sous vide opskrifter‚úÖ GastroFun.dk

Kylling guide med udskæringer og opskrifter

Kylling guide med udskæringer og tilberedningsmetoder
Underrubrik
Sous vide tilberedningstider er inkluderet i guiden
Indholdsfortegnelse

Kend din kylling

Kylling er popul√¶rt k√łd, og vi spiser rigtig meget af det. I Danmark er vi generelt glade for k√łd, og vi er √©t af de lande i verden, hvor k√łdforbruget m√•lt pr. indbygger er st√łrst. Ogs√• fjerkr√¶ er popul√¶rt, og langt det meste af det, der s√¶lges, er kylling. Faktisk er vores forbrug af kylling steget s√• meget, at vi i dag spiser tre gange s√• meget af det som i 1990 (jfr. Landbrug & F√łdevarer). Det kan der v√¶re flere grunde til, men en del af forklaringen er nok, at kylling er b√•de magert og billigt k√łd.¬†

Sundhedsb√łlgen fik i Danmark for alvor fat i 1990‚Äôerne, og kodeordet til en sund livsstil var at sk√¶re ned p√• fedtet. Der blev udviklet et v√¶ld af lightprodukter, nogle bedre end andre, og vi l√¶rte, at der er forskel p√• fedt, og at ikke alle typer af fedt er lige gode for os. Her kom kyllingen som sendt fra himlen, for med sit lave indhold af fedt og h√łje proteinindhold var den svaret p√• vores b√łnner om sundt og fedtfattigt k√łd.¬†

Kylling

Slagterierne var hurtige til at f√łlge op p√• eftersp√łrgslen, og der blev udviklet et v√¶ld af nye produkter, ligesom vi blev pr√¶senteret for nye og anderledes udsk√¶ringer af dyret. ¬† ¬†

Siden er der l√łbet meget vand i √•en, og tingene er ikke l√¶ngere s√• sort/hvide, som de var engang. I dag er sundhed meget andet end blot et mindsket fedtindtag, og kostfilosofier som rawfood, LCHF og veganske di√¶ter har for alvor vundet indpas. Vi er dog stadig vilde med kylling, og intet tyder p√•, at begejstringen for det lille, fjerprydede kr√¶ er aftagende.¬†

Der findes mange forskellige slags kyllinger, og forskellen p√• disse er ikke s√• meget racen, som de vilk√•r, kyllingen har levet under. Faktisk tilh√łrer n√¶sten alle kyllinger, der s√¶lges i supermarkederne, den samme race eller √©n, der minder om. Til geng√¶ld er der stor forskel p√• den m√•de, kyllingerne lever p√•, inden de havner i k√łledisken, og vi giver dig her en guide til, hvordan du kan kende forskel p√• de forskellige kyllinger:

 

Konventionelle kyllinger

Disse kyllinger lever indend√łrs i stalde, hvor de g√•r rundt i str√łelse i store ‚ÄĚhaller‚ÄĚ. De konventionelle kyllinger m√• ikke komme udenfor, for det kan racen ikke t√•le, og samtidig f√•r de konventionelt foder, s√• de kan udnytte den v√¶kstrate, de har. De konventionelle kyllinger slagtes efter 36 dage.

 

Fritgående kyllinger

Fritg√•ende kyllinger har adgang til b√•de indend√łrs- og udend√łrsarealer som de kan benytte efter behov. Kyllingerne vokser langsommere end de konventionelle, og kombineret med den √łgede m√¶ngde motion f√•r man her en kylling, der er st√łrre og indeholder mere smag. Fritg√•ende kyllinger slagtes tidligst efter 81 dage.

 

√ėkologiske kyllinger

√ėkologiske kyllinger har mange af de samme vilk√•r som fritg√•ende kyllinger. Den prim√¶re forskel p√• de to slags kyllinger er, at de √łkologiske kyllinger skal fodres med foder baseret p√• √łkologiske r√•varer, mens fritg√•ende kyllinger, der ikke er √łkologiske, gerne m√• fodres med konventionelt foder. √ėkologiske kyllinger bliver slagtet efter cirka 63 dage, medmindre det er langsomt voksende racer, hvor der er krav om en slagtealder p√• minimum 81 dage.

 

Brug din kylling korrekt

Selv om du i supermarkederne kan k√łbe mange forskellige slags udsk√¶ringer af kyllinger ‚Äď nogle endda allerede marinerede eller p√• anden m√•de fortilberedt ‚Äď s√• er der rigtig god √łkonomi og ikke mindst smag i at k√łbe dine kyllinger hele og selv partere dem. Det er faktisk ikke s√• sv√¶rt, og alt, du skal bruge, er et sk√¶rebr√¶t og en god, skarp kokkekniv.¬†

Når du har parteret din kylling, står du tilbage med de forskellige dele, der kan bruges sammen eller hver for sig. Vi giver dig her en oversigt over de forskellige kyllingeudskæringer samt forslag til, hvordan de kan anvendes. 

 

Kyllingebryst

Kyllingebryster ‚Äď is√¶r dem uden skind - er en uhyre popul√¶r vare i supermarkedet. K√łdet er fedtfattigt og nemt at g√• til, og det kan uden videre anvendes som det er, eller det kan sk√¶res i tern eller strimler og bruges i et utal af retter. Kyllingebryst med skind er is√¶r godt, hvis du vil ovn- eller pandestege k√łdet, da skindet bliver l√¶kkert spr√łdt og samtidig forhindrer, at k√łdet bliver t√łrt.

Kyllingebryst sous vide tid/temperatur:

Sous vide kyllingebryst: 61 grader i 1 timer. 

Sous vide kyllingebryst med ben: 61 grader i 2 timer.

 

Kyllingeinderfilet

Inderfileten er det lange, smalle stykke k√łd, der ligger langs bryststykket p√• kyllingen. Ligesom brystk√łdet er det et nemt og praktisk stykke k√łd, fordi det er hurtigt at tilberede og kan indg√• i mange retter. Brystfileten bliver nemt t√łr, s√• v√¶r opm√¶rksom p√• ikke at stege den for h√•rdt eller for l√¶nge.¬†

Kyllingeinderfilet sous vide tid/temperatur:

Sous vide kyllingeinderfilet: 61 grader i 1,25 timer. 

 

Kyllingevinger 

Kyllingevinger betragtes af nogle som et n√łdvendigt onde, som de st√•r tilbage med og ikke rigtig ved, hvad de skal bruge til. Der er da heller ikke meget k√łd p√• vingerne, men det, der er, er faktisk rigtigt saftigt og l√¶kkert. Et popul√¶rt produkt lavet af kyllingevinger er hotwings, som er marinerede kyllingevinger, der steges eller grilles. Har du ikke t√•lmodighed til at b√łvle med vingerne, kan de koges sammen med skroget til en fond.

 

Kyllingelår 

L√•ret p√• en kylling best√•r af et overl√•r og et underl√•r. Underl√•ret kaldes ogs√• for ‚ÄĚdrumstick‚ÄĚ og er blandt det saftigste k√łd p√• dyret. Underlaget kan steges og spises, som det er, og mange mennesker elsker at gnave det m√łre, saftige k√łd af benet. Overl√•ret er, som navnet siger, den √łverste del af kyllingens l√•r. Her sidder st√łrstedelen af dyrets muskler, hvorfor det er den udsk√¶ring, der kr√¶ver mest tilberedningstid for at blive m√łrt. Til geng√¶ld er der rigtig meget smag i overl√•ret, og det kan tilberedes p√• mange m√•der, gerne i ovn eller gryde.¬†

Kyllingelår sous vide tid/temperatur:

Sous vide kyllingelår: 65 grader i 7 timer. 

Sous vide kyllingeoverlår: 65 grader i 3 timer. 

Sous vide kyllingeunderlår: 68 grader i 3 timer. 

 

Kyllingeskrog

Skroget er kyllingens skelet og det, du st√•r tilbage med, n√•r du har parteret dyret. Der vil altid sidde rester af k√łd, brusk osv. p√• skroget, og da det er fyldt med saft og kraft, m√• du aldrig smide dit kyllingeskrog ud. Frys dem, og n√•r du har et par stykker, kan de anvendes til h√łnsefond- eller suppe. Kom f.eks. dine skrog i en stor fryseegnet pose med genluk, s√• er det nemt at fylde i posen, n√•r du st√•r med et nyt skrog.¬†

Kyllingeskind 

Alle elsker kyllingens spr√łde skind, og ligesom fl√¶skesv√¶r er det noget, der bare altid er godt. En hel, stegt kylling med spr√łdt skind hele vejen rundt er naturligvis en l√¶kkerbisken, men faktisk kan skindet ogs√• ‚ÄĚfl√•s‚ÄĚ af kyllingen og steges for sig selv, s√• du f√•r l√¶kre, spr√łde ‚ÄĚfl√¶skesv√¶r‚ÄĚ, der kan anvendes som en snack i sig selv eller br√¶kkes i mindre stykker og anvendes som drys p√• supper eller salater.¬†

Hel kylling

Sidst, men ikke mindst, kan du naturligvis ogs√• stege eller koge din kylling hel og p√• den m√•de f√• et m√•ltid, der kan m√¶tte op til 6 personer. Pr√łv f.eks. at l√¶gge en hel kylling i et ildfast fad p√• en bund af kartofler og rodfrugter, krydr med salt og peber og tils√¶t lidt vand. S√¶t fadet i ovnen i 1 ¬ľ-1 ¬Ĺ time, alt efter st√łrrelsen p√• din kylling. Fedtet fra kyllingen smelter ned p√• gr√łntsagerne og g√łr dem virkelig l√¶kre. Sk√¶r kyllingen ud og server blot med en frisk salat. Eller l√¶g din kylling i en stor gryde og h√¶ld vand p√•, til det d√¶kker. Kog op, skum overflade af og tils√¶t l√łg, guler√łdder og knoldselleri sk√•ret i grove klodser. Lad alt sm√•koge i 1 ¬Ĺ time. Du har nu en kogt kylling, hvis k√łd du kan anvende i en masse sammenh√¶nge, samt en sk√łn suppe, du kan bruge, som den er, eller koge ind til fond. ¬†¬†

I denne artikel kan du få inspiration til hvordan du kan lave 4 måltider ud af en hel kylling.

 

Opskrifter med kylling

Herunder har vi samlet et hav af vores opskrifter på hvordan man kan tilberede kylling.

Grillet kylling

Kylling på grill


Friturestegt kylling

Kyllingeburger


Ovnstegt kylling

Fried Chicken

 

Pandestegt kylling

Paneret kylling


Grydestegt kylling

Luksus tarteletter


Salat med kylling

Cæsar Salat

 

Kylling Sous Vide

Club Sandwich

 

...artiklen opdateres l√łbende med nye opskrifter.

Kategori

Vil du selv i gang med sous vide?

‚Äʬ†¬† ¬†Vi har f√łlgende 2 guides, der kan hj√¶lpe dig til at finde den rigtige¬†sous vide stav¬†eller¬†sous vide maskine/kar.
‚Äʬ†¬† ¬†L√¶s flere artikler/opskrifter omkring sous vide¬†her.
‚Äʬ†¬† ¬†Hvis du leder efter vakuumpakkere eller kombiovne med sous vide funktion, s√• kan du f.eks. bes√łge:

Sociale medier
Læs også