fbpx ūüćĹGode tips | Mad til parmiddagen | GastroFun.dk

Mad til parmiddagen

Mad til parmiddag
Indholdsfortegnelse

Impon√©r til parmiddagen: G√łr din hjemmelavede mad ekstraordin√¶r¬†

Parmiddage er en investering i kvalitetstid og relationer. Dels er de en måde at opleve andre sider af sin partner, end dem man ser til daglig, dels er de en god måde at socialisere med andre par og komme ud af hverdagens trummerum.

Form√•let med parmiddagen kan v√¶re mange. Om den skal tjene som en introduktion af en ny partner, eller om I alle p√• forh√•nd er godt samment√łmret, s√• st√•r nogen i selskabet gerne med √©t grundl√¶ggende¬†√łnske:¬†At imponere √©n eller flere af de √łvrige personer ved bordet.

Hvis du holder af at fejre kvalitetstid med venner, og ikke mindst nyde et velanrettet måltid, burde parmiddage være lige noget for dig.

Ganske vist foretr√¶kker visse mennesker til en parmiddag de formelle omgivelser, en restaurant kan byde p√•. Heldigvis holder mange mennesker dog ogs√• af den s√¶rlige oplevelse, det er at tilberede et sk√łnt m√•ltid at dele med andre. Det sociale element f√•r i √łvrigt et ekstra element, ved¬†at den velsmagende mad er en gestus i mellem venner.¬†


Lav en menu ud over det sædvanlige

Det er helt oplagt at benytte parmiddagen til at g√łre noget s√¶rligt ud af madlavningen. Og selvf√łlgelig √łnsker du servere en ret for dine g√¶ster, der b√•de imponerer og smager ud over det s√¶dvanlige.

I forhold til hvilken form for mad, der egner sig s√¶rligt godt, n√•r du vil imponere med din kulinariske kunnen, er det derfor en fordel at s√łge uden om de g√¶ngse hverdagsretter.¬†

M√•ltidet m√• gerne emme af en vis h√łjtidelighed, dog uden at virke pr√¶tenti√łst.

Og her opst√•r det helt store sp√łrgsm√•l for mange: Hvad skal jeg lave? Hvis du ikke i forvejen er den mest velbevandrede i et k√łkken, kan du nemt f√łle dig p√• bar bund, hvis du skal udt√¶nke og pr√¶parere en menu ud over det s√¶dvanlige - eller m√•ske laver du bare sj√¶ldent andet end de fem standardretter, som dit gastronomiske repertoire rummer.

I alle tilfælde kan det virke uoverskueligt at skulle træde i karakter som mesterkok.

Men frygt ikke ‚Äď der er hj√¶lp at hente. ¬†

 

Find inspiration på et madforum

Internettet er en guldgrube af inspiration og information til og om madlavning. Men hold alligevel tungen lige i munden. Sommetider¬†kan det tilsyneladende uendelige udvalg af retter fra alle verdens hj√łrner g√łre det sv√¶rt at tr√¶ffe et valg.¬†

Man kan dog finde hjemmesider, hvor information om madlavning og opskrifter er samlet på ét sted. Det kan hjælpe på overskueligheden. Dertil kan det også give dig yderligere viden om forskellige retter, råvarer og tilberedningsmetoder.

Hvis du til din parmiddag for eksempel v√¶lger at investere i et stykke k√łd af en dyrere udsk√¶ring, kan det v√¶re rart at vide lidt om baggrunden for k√łdet.¬†

Ikke mindst kan et online madforum, der henvender sig til madentusiaster p√• alle niveauer, g√łre madlavningen til en sjov oplevelse frem for for et uoverstigeligt projekt. ¬†

 

God madlavning g√•r tilbage til r√łdderne

Selvom mange holder af at eksperimentere med madlavningen, kan man dog ogs√• sagtens g√• mere konformt til v√¶rks ‚Äď hverdagsretter kan for det meste piftes gevaldigt op.

Her er det blot særligt vigtigt, at du ikke går på kompromis med råvarernes kvalitet og friskhed. Og lige så vigtigt er det, at du ikke hopper over, hvor gærdet er lavest, hvad angår tilberedningen af maden. 

God madlavning er nemlig p√• mange m√•der en trohed over for de kulinariske r√łdder.

Du kan for eksempel med fordel blive inspireret af det franske k√łkken og dets principper om kvalitet og friskhed i r√•varer. Alternativt kan du s√łge efter inspiration online ‚Äď og gerne p√• hjemmesider, der har fokus p√• madlavningsgl√¶de. Det g√łr det nemlig nemmere at pr√łve nye retter med afs√¶t i tilbedredningsm√•der, der har fokus p√• kvalitet og velsmag.

Hvad end du lader dig inspirere af det¬†franske, italienske, asiatiske eller mexikanske k√łkkens s√¶rkende og grundprincipper, er et godt udgangspunkt at s√¶tte rammerne for aftenens og middagens tema. Du kan naturligvis kaste dig ud i at lade dig inspirere af flere k√łkkener p√• √©n gang og kombinere disse p√• kryds og p√• tv√¶rs, men s√•fremt du¬†i forvejen f√łler dig p√• dybere vand end s√¶dvanligvis,¬†handler det om at begr√¶nse dig, s√• du ikke drukner.

Et klart afgrænset tema sikrer desuden kontinuitet måltidet igennem, hvilket udtrykker en vis selvsikkerhed hos dig som kok.

 

Udvælg ét masterpiece

Om du er faldet pladask for id√©en om at servere b√•de velkomstdrink, appetizer, forret, hovedret og dessert,¬†b√łr du beslutte hvilken af dine serveringer, der skal v√¶re aftenens store¬†masterpiece. Medmindre du er gourmetkok, tidligere deltager i Masterchef eller blot s√¶rligt ferm i k√łkkenet, kan det v√¶re en¬†stor mundfuld og udfordring at skulle brillere p√• samtlige af dine serveringer. Dermed ikke sagt, at de √łvrige retter ikke b√łr v√¶re velsmagende, harmoniske eller pr√¶sentable.

Mange vælger at lægge lidt ekstra energi i hovedretten eller desserten. Dette betyder, at der her eksempelvis investeres i lidt finere eller dyrere udskæringer eller råvarer, eller at der eksperimenteres med lidt anderledes teknikker og redskaber, som for eksempel sifon.

 

Appetizers og apéritiffer til parmiddagen 

I det f√łlgende kan du finde inspiration til henholdsvis appetizers og ap√©ritiffer samt¬†forretten, hovedretten og desserten. Forret, hovedret og dessert inddeler vi i henholdsvis "masterpieces" og de mere g√¶ngse retter.

Vi lægger ud med et bud på appetizers og apéritiffer. Disse er en god måde at byde dine gæster velkomne og sætte tonen for aftenen. Du kan vælge at servere både appetizers og apéritiffer, men du kan ligeså vel holde dig til én af delene.

T√łrrede √¶bler

T√ɬłrrede √ɬ¶bler

Se hele opskriften her.


Sloe Gin Fizz

Sloe Gin Fizz

Se hele opskriften her.


Kuller med √łldej og cornflakes

Kuller med √ɬłldej og cornflakes

Se hele opskriften her.


Gin Fizz

Gin fizz

Se opskriften her.


Hjertesalat, syrnet fl√łde og karamel sten

Hjertesalat, syrnet fl√ɬłde og karamel sten

Se hele opskriften her.


Espresso Martini

Espresso Martini

Se hele opskriften her. 


Risottokugler

Risottokugler

Se hele opskriften her.


Gin Sour 43

Gin sour 43

Se hele opskriften her.

 

Menuen til parmiddagen: Masterpieces

Her har vi samlet de s√•kaldte masterpieces, hvilket d√¶kker over retter, hvor du kan f√• lov at brillere og¬†udfolde din gastronomiske kunnen¬†- uden at det hverken bliver for overd√•digt eller pr√¶tenti√łst.

Afsnittet er inddelt i forret, hovedret og dessert, men husk vores råd om at begrænse dit masterpiece til én enkelt af retterne. Derudover kan du supplere med mere "gængse" retter, hvilke du finder inspiration til i det næste afsnit.

 

Masterpiece forretter til parmiddagen

And med æbler, æblegelé og æbleskum

And med æbler, æblegelé og æbleskum (c)molekymi.dk

Se hele opskriften her.


Ballotine med kuller og jomfruhummerfars i kyllingeskind

Ballotine med kuller og jomfruhummerfars pakket ind i kyllingeskind

Se hele opskriften her.


Tataki af dåvildtfilet

Tataki af dåvildtfilet

Se hele opskriften her.


Grillet striploin steak

Grillet striploin steak

Se hele opskriften her.


Ovnstegt fasan med jordskokker, brombær og morkelsauce

Ovnstegt fasan med jordskokker, brombær og morkelsauce

Se hele opskriften her.


Molekylære artiskokker

Molekylære artiskokker (c)molekymi.dk

Se hele opskriften her.

 

Masterpiece hovedretter til parmiddagen

Krondyrfilet med bær, svampe og jordskokker

Krondyrfilet

Se hele opskriften her.


Svinem√łrbrad sous vide med krydderurterasp

Svinem√ɬłrbrad

Se hele opskriften her.


Oksem√łrbrad sous vide med krydderurterasp

Oksem√łrbrad sous vide med krydderurterasp

Læs hele opskriften her.


Teres Major med Pommes Duchesse

Teres Major med Pommes Duchesse

Læs hele opskriften her.

 

Masterpiece desserter til parmiddagen

Dessert boeuf bearnaise

Dessert: Boeuf bearnaise

Se hele opskriften her.


S√łdt dessert spejl√¶g

S√ɬłdt dessert spejl√ɬ¶g (c)molekymi.dk

Se hele opskriften her.


Kaffekaviar

Kaffekaviar

Se hele opskriften her.


Bagt camambert med honningperler

Bagt camembert med honningperler (c)molekymi.dk

Se hele opskriften her.


Mille feuille

Mille feuille

Se hele opskriften her.

 

Menuen til parmiddagen: De gængse retter

Her kan du lade dig inspirere til retter, der enten i h√łjere grad minder om hverdagsretter eller kr√¶ver lidt mindre af dig som kok, men trods alt befinder sig p√• stadiet over boller i karry.

Vi lægger ligeledes ud med et bud på forretten og slutter af med inspiration til desserten.

 

Gængse forretter til parmiddagen

Tunmousse uden sm√łr

Tunmousse uden sm√ɬłr

Se hele opskriften her.


Cremet gulerodssuppe

Cremet Gulerodsuppe

Se hele opskriften her.


Kartoffelsuppe med blomkål

Kartoffelsuppe med blomkål

Se hele opskriften her.


Saltimbocca

Saltimbocca

Se hele opskriften her.


Spinatroulade med laks

Spinatroulade med laks

Se hele opskriften her.

 

Gængse hovedretter til parmiddagen

Hjemmelavet pasta med gr√łn tr√łffelpesto

Hjemmelavet pasta med gr√ɬłn tr√ɬłffelpesto

Se hele opskriften her.


Gourmet pizza med tr√łffel

Gourmet pizza med tr√ɬłffel

Se hele opskriften her.


Sous vide koteletter med rodfrugt pure og kartofler

Sous vide koteletter med rodfrugt pure og kartofler

Se hele opskriften her.


Fyldt m√łrbrad

Fyldt m√ɬłrbrad

Se hele opskriften her.


Sous vide torsk med cremet gr√łntsagsrisotto

Sous Vide Torsk med cremet gr√ɬłntsagsrisotto

Se hele opskriften her.


Brosme med Sauce Hollandaise

Brosme med Sauce Hollandaise

Se hele opskriften her.


Svamperisotto

Svamperisotto

Se hele opskriften her.

 

Gængse desserter til parmiddagen

Cheesecake med hindbær og rabarber

Cheesecake med hindbær og rabarber

Se hele opskriften her.


Mini æbletærte

Mini æbletærte

Se hele opskriften her.


Bærtærte

Bærtærte

Se hele opskriften her.


Chokoladelagkage med mascarpone og jordbær

Chokoladelagkage

Se hele opskriften her.


Chokolade pavloca

Chokolade pavlova

Se hele opskriften her.

Kategori

Mad

Har du selv pr√łvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.


Har du sp√łrgsm√•l eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.

Sociale medier
Læs også
gode tips til dataaften
Artikel
Redaktion