fbpx Pandekager er for alle | vores bedste opskrifter| GastroFun.dk

Fra Fyn til Mexico - pandekager er for alle

Fra Fyn til Mexico - pandekager er for alle
Indholdsfortegnelse

Pandekager er fantastiske, og de kan spises på ethvert tidspunkt af dagen til enhver lejlighed. Morgenmad på sengen, dessert med is eller madpandekager med fyld er bare et par af de mange mulige pandekage-variationer. Men hvorfor spiser vi egentlig pandekager, og hvordan spiser man dem andre steder i verden?

 

Pandekage-traditioner

Der er mange traditioner forbundet med pandekagespisning, selvom de fleste af dem er gået mere eller mindre tabt i dag.

En af de traditioner er kyndelmissen. Det er en gammel kristen helligdag, der blev fejret den 2. februar, for at markere at halvdelen af vinteren var gået, og at vi går lysere tider i møde. Den blev ofte fejret med store sammenskudsgilder, hvor man bl.a. spiste fynske bygmelspandekager. Kyndelmissen blev dog afskaffet som helligdag i 1770, men nogen steder i Danmark bliver den stadig fejret med pandekager.

En anden af disse traditioner falder kort efter kyndelmissen og bliver ganske simpelt kaldt Pandekagedagen eller ”Hvide Tirsdag” – fordi de fleste ingredienser i pandekager er hvide. Pandekagedag ligger på den første tirsdag efter fastelavnssøndag og er også en gammel, kristen tradition. De kristne skulle faste i 40 dage op til påsken, og i den periode måtte man ikke spise fx æg, mel eller mælk, og derfor skulle disse råvarer spises op inden fasten. Og findes der en bedre måde at få brugt alt ens mel, mælk og æg, end at lave bunkevis af pandekager?

 

Verden rundt med pandekager

Det er ikke kun i Danmark, vi har en rig tradition og kultur omkring pandekager. I USA er pandekager en næsten uundværlig del af en god brunch, selvom de ikke helt ligner de pandekager, vi har herhjemme. De er både mindre og tykkere, og så har de en mere luftig konsistens.

Lidt syd for USA er der også en meget rig tradition for pandekager – nemlig den mexicanske majspandekage tortilla. En tortilla kan være mange ting, og afhængig af, hvordan man laver den, hedder den noget forskelligt. Med ost er det en quesadilla og med chilisauce er det en enchilada – selv den hårde tacoskal stammer fra pandekagen. En ting har de dog alle tilfælles, og det er at de med deres kødfyld, langt fra ligner vores dessertpandekager med sirup og syltetøj.

Herhjemme er vi dog begyndt at have en større tradition for madpandekager. Der findes mange opskrifter på madpandekager, som ikke nødvendigvis er tortilla, men som stadig smager rigtig lækkert til aftensmaden.

 

Pandekager opskrifter

Kategori

Mad

Har du selv prøvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.


Har du spørgsmål eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.

Sværhedsgrad
Sociale medier
Læs også
A’ vaffel noget?
Artikel
Redaktion
Alt til den perfekte brunch
Artikel
Redaktion