fbpx Bliv godt klædt på til at sylte | GastroFun.dk

Bliv godt klædt på til at sylte

Bliv godt klædt på til at sylte
Underrubrik
Bliv godt klædt på til at sylte
Indholdsfortegnelse

De fleste køleskabe indeholder en eller anden form for syltet produkt, hvad end det er i den søde afdeling som syltetøj, eller i den mere sure afdeling som syltede rødkål eller agurker. Men faktisk er syltning oprindeligt en konserveringsmetode, altså en måde at opbevare ens råvare, før køleskabet gjorde sit indtog.

 

Konservering

Der findes to overordnede sylteprincipper; sukkersyltning og sur/sød syltning. Begge principper bruger sukker til at binde væsken i produktet, og på den måde mindske bakteriernes vækst, mens den lave pH-værdi i eddiken i den sur/søde syltning også er med til at forringe bakteriernes overlevelsesevne.

 Glassene, som syltesagerne bliver opbevaret i, skal være fuldstændig rene, for at produktet ikke skal mugne. Det kan du sikre dig ved at skolde glassene, eller evt. skylle dem i atamon eller alkohol. Desuden bør du generelt bruge rene klude og knive i processen, og sørge for at skære dårlige pletter fra før syltning.

 Uåbnet kan et hjemmesyltet produkt holde sig i et års tid, men efter åbning bør de spises hurtigt og desuden opbevares i køleskab.

 

Varm og kold

Temperaturen er også vigtig for syltesagernes holdbarhed. Under en traditionel syltning koger man lagen, inden man hælder den over produktet, og varmen dræber de fleste bakterier.

Man kan også sylte ved at lave en henkogning, hvor man fortsætter med at varme glassene, efter de er blevet fyldt med både lage og frugt eller grønt, og på den måde forlænge holdbarheden.

Hvis det ikke er så vigtigt for dig som hjemmesylter, at dine syltesager skal kunne holde i et år, men du hellere vil have en hurtig løsning, kan du også lave en råsyltning – også kendt som lynsyltning eller ”køleskabsmetoden”. Her bliver lagen nemlig ikke kogt på forhånd, men bliver blandet direkte i glasset med produktet. Denne metode er særlig populær med marmelader, men på grund af den manglende opvarmning kan de ikke holde lige så længe, og det er derfor nødvendigt at opbevare dem i køleskabet.

 

Hvad kan man sylte?

Nogen produkter er meget oplagte og populære at sylte, så som rødbeder og agurker, men i virkeligheden kan man sylte alt med en fast konsistens.

Særligt frugt og grønt kan man sagtens sylte, men i det asiatiske køkken benytter man sig også ofte af syltet kød. Syltning af kød kræver dog lidt større omhyggelighed. Hvis du er lidt eventyrlysten kan du også sylte fx svampe og nødder – det er kun fantasien, der sætter grænser.

 

Sylte opskrifter

Kategori

Mad

Har du selv prøvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.


Har du spørgsmål eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.

Sociale medier
Læs også
Eddike
Artikel
Redaktion
Syltede rødløg i skiver
Opskrift
Per Asmussen
Syltede agurker
Opskrift
Anne Mette Autzen