fbpx 🥛Laktosefri opskrifter | GastroFun.dk

Laktosefri opskrifter

Laktosefri opskrifter
Indholdsfortegnelse

Hvad er laktose?

Laktose kaldes i daglig tale for mælkesukker. Laktose er mælkens kulhydrat, hvilket er sammensat af to mindre molekyler - eller sukkerstoffer - nemlig galaktose og glukose. Laktose kan ikke optages i tarmene, før det er opløst til molekyler. For at optage laktosen skal der i den første del af tyndtarmen bruges et enzym, der hedder laktase. Dette enzym danner kroppen selv. Hvis kroppen danner for lidt laktase, skal indtaget af laktose derfor nedsættes for at undgå mavegener.

 

I hvilke normale råvarer er der laktose?

Laktose findes i alle typer af mælk og mælkeprodukter. Det findes i mælken hos alle pattedyr, og derfor også hos mennesker.

I modermælk fra kvinder er der 7,2 g laktose per 100 ml mælk. I komælk og i gedemælk er der 4,5 g laktose per 100 ml mælk.

Udover den rene mælk, findes laktose også i mælkeprodukter såsom fløde, yoghurt, smør, is og ost. I faste oste er indholdet af laktose dog lidt mindre. I fødevarer, hvor der er anvendt mælk, vil der derfor være laktose: Det gælder for eksempel for chokolade.

 

Hvordan kan det være, at de fleste danskere kan tåle laktose?

Når et barn afvænnes moderens mælk, er der ikke længere et behov for at danne laktase, medmindre man fortsætter med at drikke mælk. I Norden fortsætter vi gerne med at drikke komælk, når vi er færdige med at drikke modermælk. Derfor bliver vi også ved med at producere laktase, hvilket gør, at vi bliver ved med at kunne nedbryde laktose.

Langt størstedelen af Nordeuropas befolkning har således bevaret evnen til at nedbryde laktose i tarmene. Dette i modsætning til befolkningen i lande, hvor mælk og mælkeprodukter ikke indgår som en naturlig del af et voksent menneskes kost: i både Asien, Sydeuropa og Afrika opstår laktoseintoleransen i løbet af de første af barnets leveår.

 

Hvorfor er nogle mennesker intolerante overfor laktose fra fødslen?

Det kan blandt andet være genetisk betinget, om man kan tåle laktose eller ej. Nogle få mennesker tåler ikke laktose. Det gør de ikke, fordi de ikke er i stand til at nedbryde laktosen. Laktosen begynder derfor at gære i tarmene, hvilket kan give diarré, oppustethed og ondt i maven.

 

Alternativer til råvarer med laktose

Der findes efterhånden mange mælkeprodukter, hvor der ikke er laktose i. De forhandles i de fleste supermarkeder. Det er blandt andet produkter som mælk, yoghurt, kakao, ost og så videre. 

Hvis man ikke tåler eller ikke ønsker laktose, så kan man vælge helt at undlade animalske produkter.
 

Opskrifter uden laktose

Plantemælk

Plantemælk

Læs opskriften her.


Cremet bagt pasta med svampe og spinat

Creme bagt pasta

Læs opskriften her.


Bønnepasta med kyllingebryst

Bønnepasta

Læs opskriften her.


Vegansk risalamande

Vegansk risalamande

Læs opskriften her


Blomkålssuppe

Blomkålssuppe

Læs opskriften her


Sund snickers

Den sunde snickers

Læs opskriften her.


Gulerodsbrud

Gulerodsbrud

Læs opskriften her.


Broccoliscones

Scones

Læs opskriften her.


Snackboller

Snack boller

Læs opskriften her.


Burgerboller med blomkål

Burgerboller

Læs opskriften her.


Veganske pandekager

Veganske pandekager

Læs opskriften her.


Bearnaise med laktosefri smør

Bearnaise med laktosefri smør

Læs hele opskriften her


Æggemuffins

Æggemuffins

Læs opskriften her.


Laktosefri spinatlakseroulade

Laktosefri spinatlakseroulade

Se opskriften her.


 

Laksefrikadeller

Laksefrikadeller

Se opskriften her.


Lagkage uden gluten og laktose

Lagkage

Læs opskriften her.


Sukkerfri kage

Sukkerfri kage

Læs opskriften her.


Triple chokoladekage

Triple chokoladekage

Læs opskriften her.


Dadelkugler med chokolade og abrikos

Dadelkugler med chokolade og abrikos


Æblekage

Æblekage

Læs opskriften her.


Vegansk jordbærtærte

Vegansk jordbærtærte

Læs opskriften her


Kransekagesnitter

Kransekagesnitter

Læs opskriften her.


Kokosis

Kokosis

Læs opskriften her.


Vegansk mango is

Vegansk is

Læs opskriften her

Kategori
Sociale medier
Læs også
Med eller uden gluten?
Artikel
Redaktion
Sund hverdagsmad
Artikel
Redaktion
Nemme veje til grønnere mad
Artikel
Redaktion