Alt du skal vide om tomater

Alt du skal vide om tomater
Indholdsfortegnelse

Da vi europ√¶ere¬†f√łrst stiftede bekendskab med tomaten, troede vi, at tomaten var et giftigt b√¶r. Vi blev heldigvis klogere.

I dag indgår tomater i et væld af retter. Bolognese, lasagne, pizza, tomatsuppe - blot for at nævne nogle få. Alle disse retter er sikkert en fast del af dit opskriftrepertoire, så det kunne måske være interessant for dig at at blive lidt klogere på denne yderst alsidige og smagfulde ingrediens.

 

Hvad er en tomat?

Tomater

Selvom tomaten¬†i daglig tale betegnes som en gr√łntsag, s√• er den¬†botanisk set et b√¶r. Et b√¶r¬†er defineret ved at vokse fra plantens blomster, ligesom det¬†skal¬†indeholde mindst √©t fr√ł. Tomater¬†udvikler sig s√•ledes, at de¬†starter som sm√• gr√łnne¬†b√¶r, der modnes til at¬† blive¬†r√łde, oranger√łde, gule eller lilla, alt afh√¶ngigt af sorten. Nogle er ligefrem stribede.

Tomater best√•r af hele 90 procent vand, hvorfor de¬†ikke har¬†det store n√¶ringsindhold. Da der ikke er forf√¶rdeligt meget m√¶thedsv√¶rdi at hente ved tomater, benyttes de prim√¶rt som en smagsgiver¬†eller som et tilbeh√łr, eksempelvis p√• rugbr√łdsmaden eller i sandwichen. De kan dog ogs√• serveres p√• utroligt mange andre m√•der.

 

Hvilke slags tomater er der?

tomater

Der findes i omegnen af 15.000 forskellige slags tomater p√• verdensplan. Vi kategoriserer¬†dem¬†bl.a. som cherrytomater, blommetomater, b√łftomater,¬†"almindelige" tomater - og flere til.¬†Alle disse findes i et v√¶ld af forskellige sorter med hver deres karakteristika.

Herunder vil vi kort gennemgå nogle af de mest almindelige slags, så det bliver lidt nemmere for dig at vurdere, hvilke du skal bruge i hvilken sammenhæng.

 

Cherrytomater

Om tomat

En klar favorit blandt de fleste tomatelskere. Cherrytomater er √©n af de mest alsidige tomater, og de findes i b√•de r√łde, orange, gule og lilla varianter. De er spr√łde og delikate med en kraftig, let syrlig smag.

Særligt gode er de i salater og andre "rå" sammenhænge, og de kan sagtens spises som en snack.

 

Blommetomater

blommetomat

Blommetomater kendes ogs√• som "Roma-tomater", da de oprindeligt kommer fra Rom. De findes i forskellige st√łrrelser, og nogle er liges√• sm√• som cherrytomater, mens andre er p√• st√łrrelse med de almindelige tomater. Formen er dog altid den samme: En anelse buttet og¬†aflang og "blommelignende".

Blommetomater er k√łdfulde og indeholder kun f√• fr√ł. De indeholder desuden mindre v√¶ske end andre tomater, hvilket g√łr dem s√¶rligt velegnet til at komme ovenp√• eksempelvis pizza, hvor du ikke √łnsker en tomat, der afgiver alt for meget v√¶ske. De er ogs√• s√¶rdeles gode til at vende i en pasta.

 

B√łftomater

b√łffeltomat

B√łftomater kan blive utroligt store, og de¬†vejer ofte mere end 300 gram. Der findes ikke en klar definition p√• b√łftomater, men navnet d√¶kker overordnet set over meget store tomatsorter.

B√łftomater er forholdsvis sarte, hvorfor de ikke egner sig til transport - det er derfor heller ikke dem, du oftest finder i supermarkedet herhjemme, men du er m√•ske st√łdt p√• dem i Italien, hvor de gerne anvendes til bl.a. tomatsalat med mozzarella. B√łftomater er saftige og l√¶kre, og smagen er mild, hvilket g√łr dem til et perfekt tilbeh√łr, der ikke virker overd√łvende. De egner¬†sig s√¶rligt godt til¬†tomatsauce og salsa.

 

Almindelige tomater

tomat

De s√•kaldte almindelige tomater er ligesom b√łftomater¬†forholdsvist milde i smagen. De¬†er en god allround-tomat, n√•r du vil have lidt ekstra saftighed, s√łdme og syre, eksempelvis i en sandwich.

Selvom nogle af de andre tomater m√•ske er bedre egnet¬†til salater, s√• er der bestemt intet i vejen for at bruge almindelige tomater. I denne tomatsalat¬†er der eksempelvis anvendt helt almindelige tomater, men fordi der desuden er tilf√łjet b√•de balsamico og¬†frisk basilkum og citronmelisse, er smagen¬†sk√łn og fyldig.¬†

 

Hvad er forskellen p√• r√łde, gule og orange tomater?

cherrytomater

Gule og orange tomater har generelt set en tendens til at v√¶re mindre syreholdige end de r√łde. Derfor har de en s√łdere smag. Det lavere syreindhold giver gule og orange tomater¬†en frugtig og n√¶sten lidt¬†tropisk smag.

Da gr√łnne tomater endnu ikke har udviklet deres sukkerindhold, har de en betydeligt mere syrlig smag.

Der findes ogs√• lilla og dybviolette tomatsorter, og disse har en langt dybere og n√¶rmest "kompleks" smag over sig - lidt ligesom r√łdvin.

 

Hvornår er tomater i sæson?

Tomater

Danske tomater er i sæson fra april til november måned, og i denne periode kan du finde dem i dit supermarked.

Egentlig har vi danskere adgang til friske tomater √•ret rundt, idet de importeres fra bl.a. Spanien og andre lande med et¬†varmere¬†klima. Selvom de danske nu engang er de bedste,¬†beh√łver vi alts√• ikke begr√¶nse os til den danske tomats√¶son, n√•r vi vil bruge friske tomater i madlavningen.

Tomatplanten er en alsidig plante, der kan dyrkes flere steder med et varmt klima, eksempelvis Spanien, Sydafrika og Italien. Tomatplanten stammer oprindeligt fra den vestlige del af Sydafrika samt Mellemamerika.

Tomater

Du kan også sagtens dyrke tomater hjemme i haven. Det er dog en god idé at plante dem et solrigt sted, da tomater har brug for rigelige mængder direkte sol. Det kan være en fordel at plante dem i et drivhus, da de her er beskyttet mod det til tider ustadige danske vejr.

 

Hvorfor er tomater så gode i madlavning?

Tomater er en god kilde til umami. Umami er japansk for "velsmag" og¬†√©n af de fem grundsmage. Umami kaldes ogs√• for "k√łdsmag", og det er en smag, vores hjerner gennem mange tusind √•r er gearet til at finde rigtig tilfredsstillende. Derfor er det en s√¶rligt vigtig smag at have med i sine retter.

Tomater betegnes som √©n af de bedste plantebaserede kilder til umami, og des mere modne de er, des mere umami indeholder de. N√•r tomater t√łrres, intensiveres umami-smagen for alvor.

Umami-smagen kommer af tomatens naturlige indhold¬†af glutaminsyre, og hvor¬†almindelige, modne tomater indeholder mellem 150 og 250 mg glutaminsyre pr. 100 gram, kan¬†solt√łrrede tomater indeholde¬†helt op til 1.100 mg glutaminsyre per 100 gram.

Udover glutaminsyre, er tomater også en god kilde til diverse vitaminer og mineraler, heriblandt C-vitamin, K-vitamin, kalium, folat og antioxidanter.

 

Hvorfor bliver tomater melede?

tomat

√ėv, det er rigtig kedeligt, n√•r tomaterne viser sig at v√¶re melede. Men hvorfor bliver de melede, og vigtigst af alt: Hvordan undg√•r vi det?

Tomater er yderst p√•virkelige¬†overfor¬†temperaturforholdene, b√•de f√łr og efter h√łst.¬†For lave temperaturer kan √¶ndre i tomatens kulhydratsammens√¶tning, s√•ledes at sukkeret omdannes til stivelse. Det er dette, der giver en smagl√łs og melet tomat fremfor en s√łd og saftig tomat.

Dette er ogs√• √•rsagen til, at man aldrig m√• opbevare tomater¬†i k√łleskabet - heller ikke i gr√łntsagsskuffen. Det k√łlige milj√ł vil f√• tomatens v√¶skeindhold til at udvide sig, hvilket √łdel√¶gger teksturen.

Hvis en tomat f√łles bl√łd, er der en risiko for, at den er melet, men det er desv√¶rre ikke noget, vi kan vide med sikkerhed, f√łr vi sk√¶rer i den.

 

Opbevaring af tomater

Tomater skal helst opbevares uvaskede ved stuetemperatur og ikke i direkte sollys. Har tomaterne f√łrst v√¶ret p√• k√łl, har det som regel en permanent indvirkning p√• smagen.

Det kan angiveligt forlænge holdbarheden at lægge tomaterne med blomsten nedad. Tomater, der endnu ikke er helt modne, kan opbevares i en papirspose, indtil de er modne.

 

Få det bedste ud af tomaterne

Mange v√¶lger at bruge koncentreret¬†tomatpur√© fra d√•se i madlavningen. Dette kan give en mere intens og smagfuld oplevelse. D√•setomater er generelt en nem og bekvem l√łsning, men der noget¬†ekstra delikat ved at anvende¬†friske tomater, s√¶rligt n√•r de er i s√¶son herhjemme. Du kan altid pifte en pastaret gevaldigt op ved at tilf√łje friske¬†tomater.

Selv de bedste af slagsen¬†kan dog have godt af et lille drys salt. Salt¬†afbalancerer og fremh√¶ver tomatens naturlige s√łdme og syre. Start med at sk√¶re tomaterne¬†over, drys sk√¶refladen med salt og lad dem¬†ligge og tr√¶kke lidt.

Er du kommet hjem med nogle s√¶rligt smagl√łse tomater, kan du foruden salt ogs√• give dem et par dr√•ber¬†balsamico eller honning eller et lille drys sukker. Det fremh√¶ver b√•de s√łdmen og syren.

En tur på grillen eller i ovnen kan som regel hjælpe selv de kedeligste tomater godt på vej, da tomatens væskeindhold dermed reduceres, hvilket intensiverer smagen.

Du kan ogs√• pr√łve at lave din egen hjemmelavede¬†ketchup eller tomatpur√©. Det tager cirka en halv time, og s√• giver det et produkt med en langt mere naturlig og autentisk¬†smag end det, du finder p√• hylden i supermarkedet.


 

Opskrifter med tomat

Tomat i tomat med tekstur

Tomat i tomat med tekstur


Tomatsalsa

Tomatsalsa


Luksus lasagne

Lasagne


Hjemmelavet lasagne

Hjemmelavet Lasagne


Rag√ļ alla bolognese

Rag√ļ alla bolognese


Spaghetti k√łdsovs

Spaghetti k√łdsovs


Fyldig tomatsuppe

Fyldig tomatsuppe


Tomatsuppe

Tomatsuppe


Molekylær tomatsuppe

Tomatsuppe som spaghetti


Syltede gr√łnne tomater

Syltede gr√łnne tomater


Semidried tomater

Langtidsbagte tomater (semidried)


Foccacia med semi dried tomater

Foccacia med semi-dried tomater


Tomatsalsa

Tomatsalsa


Hjemmelavet tomatsovs

Hjemmelavet tomatsovs


Pasta med tomatsauce og gremolata

Pasta med tomatsauce og gremolata


Pasta med hjemmelavet whisky/tomatsauce

Pasta med hjemmelavet whisky-tomatsauce


Fyldte tomater i ovn

Fyldte tomater i ovn


Tomattærte med mozzarella

Tomattærte med mozzarella


Pappa al pomodoro

Pappa al pomodoro


Pizza Margherita

Pizza Margherita


Kylling i fad

Kylling i fad


Hjemmelavet Heinz ketchup

Hjemmelavet Heinz ketchup


Hjemmelavet ketchup

Hjemmelavet ketchup

Kategori

Har du selv pr√łvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.


Har du sp√łrgsm√•l eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.


Tags

Sociale medier