fbpx 🍲Risotto - historien bag og masser af opskrifter | GastroFun.dk

Risotto - historien bag og masser af opskrifter

Risotto - historien bag og masser af opskrifter
Indholdsfortegnelse

Den dejlige, italienske risotto kan varieres i det uendelige. Danskerne har i den grad taget risottoen til sig, sĂĄdan at den nu er at finde pĂĄ mange restauranter og er en fastere del af familiernes repertoire af retter.

Oprindeligt er retten helt vegetarisk, men den kan sagtens varieres til også at indeholde lettere kødformer. Det gør retten meget populær og lettilgængelig.

Komponer jeres egne varianter af risotto – brug gerne det, I nu lige har liggende.

 

Hvor kommer risottoen fra?

Selve retten, risotto, stammer fra Italien. I årenes løb har mange turister besøgt Italien og har taget nogle af de mange klassiske italienske retter med hjem. Det sker selvfølgelig, fordi man har opdaget, at mange retter fra det italienske køkken egner sig glimrende for de danske ganer.

Således også for risottoen, som er nem og ukompliceret både at tilberede og at indtage. Og så kan man jo skabe sine egne varianter og dermed personliggøre dem.

 

Hvad er risotto?

Denne ret består naturligt nok mest af ris. Det er den særlige form for risottoris, som er korte og tykke. Når risene koger, bliver konsistensen af det kogte ret klistret og grødagtig.

Risottorisene koges dels i vand og dels i bouillon og hvidvin. Dertil sættes smør, finthakkede løg og det tilbehør, som du har lyst til.

Det øvrige fyld kan varieres uendeligt, men hovedingrediensen er stadig de korte tykke risottoris, som giver den særlige grundsubstans og den særlige grødagtige konsistens.

 

Hvordan laves den traditionelle risotto?

Den traditionelle risotto består af risottoris kogt på bouillon, hvidvin eller en fond af en form for kød, fisk eller af grøntsager. Dertil kommer revet ost af parmesan-typen. For eksempel den traditionelle Parmigiano-Reggiano ost.

Foretrækker du det ene frem for det andet, eller vil du helst undgå animalske ingredienser, så kan du sagtens gøre det. Den traditionelle opskrift kan sagtens betragtes som en grundopskrift, som kan komponeres videre ud fra.

 

Server risottoen, som du har lyst til

I Italien serveres risottoen som en forret eller som tilbehør til for eksempel kød eller fisk. Herhjemme serveres retten oftest som en bastant hovedret.

Denne hovedret kan sagtens være en dejlig vegetarisk eller vegansk ret med stort næringsindhold. Den kan også tilsættes forskellige stykker af kød eller fisk eller skaldyr. På sin vis, ligesom italienerne spiser det, men bare med det hele nede i den samme gryde.

 

Hvilke slags risotto findes der?

Ud over den traditionelle risotto og alle de hjemmekomponerede udgaver af retten, sĂĄ findes der nogle ingredienser, som man ofte ser i en risotto.

Det er først og fremmest svampe. Det kan så til gengæld være alle former for svampe, der bruges til det. Specielt svampe og parmesan i risotto er især et hit.

Desuden kan der fyldes noget kød i af en eller anden art. Her er det mest lettere former for kød, der er mest velegnet.

Og generelt er der ikke rigtig grænser for, hvad du kan putte i din risotto og altså for hvilke slags der findes – dog kan man sige, at det oftest er grønsager man bruger i forbindelse med risotto.

 

Risotto opskrifter

 

Risotto med amarone di Valpolicella

Risotto

Se hele opskriften her.


Risotto alla Milanese

Risotto

Se hele opskriften her.


Risotto med trøfler og skaldyr

Risotto

Se hele opskriften her.


Risotto

Risotto

Se hele opskriften her.


Risotto med rejer

Risotto med rejer

Se hele opskriften her.


Risotto med friske krydderurter og kylling 

Risotto

Se hele opskriften her.


Risotto med champignon

Risotto

Se opskriften her. 


Svamperisotto

Svamperisotto

Se hele opskriften her.


Risotto med knoldselleri og friteret æggeblomme

Risotto

Se hele opskriften her.


Risottokugler

Risottokugler

Se hele opskriften her.


Risottobar

Risottobar

Se hele opskriften her.


Risotto med skinke og avocado

Risotto

Se hele opskriften her.


Spelotto med ærter

Spelotto

Se hele opskriften her.

Kategori
Sociale medier
Læs også
Italiensk for begyndere
Artikel
Redaktion