fbpx 🇮🇹Risotto | opskrifter | GastroFun.dk

Risotto

Risotto
Sidst ĂŚndret:
Torsdag den 5. september, 2019 - 08:57
Beskrivelse

Det har altid vÌret en udfordring for mig at fü min risotto til at sidde lige i skabet. Enten er risene blevet for bløde og udkogte, risottoen lidt for tynd, eller ogsü har smagen bare ikke vÌret HELT perfekt.

Det siges i øvrigt, at en risotto kan laves på en halv time eller mindre - det er endnu ikke lykkes mig! Denne gang tog det mig 35 minutter, inden jeg kunne servere min risotto, så det er ikke fordi, jeg er langt fra - det skal nok komme en dag 😎

 

Basisopskriften

En basisrisotto laves pü risottoris (selvfølgelig), en god hvidvin, smør, citron, skalotteløg, hvidløg, olivenolie, rigeligt med parmesan samt fond/bouillon. Er du i tvivl om, hvad forskellen er pü fond og bouillon, kan du blive lidt klogere her.

 

Varianter af risotto

Derudover kan risotto varieres i det uendelige og atter uendelige og tilsĂŚttes de smage, man selv kan lide.

Du kan for eksempel lave risotto med rejer eller med jomfruhummer (der forresten er i sÌson lige nu!). Du kan ogsü prøve at lave den med büde skaldyr og trøfler eller med svampe - ja, du kan sügar lave den med knoldselleri!

Hvad med en mørk luksusvariant, hvor hvidvinen udskiftes med Amarone?

I denne opskrift lavede jeg en helt basisrisotto pü hvidvin og tilføjede i øvrigt lidt safranvand sammen med fonden. Safranvand lyder müske lidt fancy-pancy, men det er faktisk bare safran, der har ligget i lidt lunkent vand.

Risotto

Omrøring, omrøring og mere omrøring

En stor del af tilberedningen af den perfekte risotto ligger i den konstante omrøring. Nür man laver risotto, skal alting derfor klargøres pü forhünd, for nür først musikken spiller, sü skal du vÌre KONSTANT over din risotto.

Og hvornür "spiller musikken" sü? Det gør den fra det øjeblik, risene er blevet gennemvarme og løgene tilsÌttes. Herfra skal du nemlig røre, røre og atter røre - indtil risottoen er fÌrdig. Den konstante omrøring holder dels risottoen i bevÌgelse, sü den ikke brÌnder pü, men derudover er omrøringen ogsü med til at frigive stivelsen fra risene, der er med til at gøre retten cremet.

SĂĽ du kan nok se, at du vil vĂŚre godt optaget langt det meste af tiden.

 

Serveringsforslag

Risotto kan serveres som en ret i sig selv eller som et tilbehør - denne gang gjorde jeg sidstnÌvnte og serverede den sammen med fantastisk confit de canard sous vide. De to ting passede sü skønt sammen.

Prøv ogsü at servere den til fisk eller med grøntsager!

SvĂŚrhedsgrad
Udbytte
2 personer
Forberedelsestid
5 minutter
Tilberedelsestid
30 minutter
Tid i alt
35 minutter
Ingredienser
20 g Smør
1 2⁄3 dl Risottoris
100 g Hvidvin
30 g Parmesan
1 Citron (økologisk)
  Skalotteløg (mĂŚngde efter smag - normalvis et enkelt)
1 fed Hvidløg
1⁄3 dl Olivenolie
1⁄2 dl Hønsefond
1⁄2 dl Vand (lunkent)
1 knsp Safran
Vejledning
  1. Vej og klargør alle ingredienserne pü forhünd: LÌg safranen i den halve deciliter lunkne vand og lad det stü og trÌkke.
  2. Hak løg og hvidløg fint.
  3. Riv skallen fra citron over i en lille skĂĽl.
  4. Pres citronsaften over i en anden lille skĂĽl.
  5. Riv parmesanen.
  6. SĂŚt en sautĂŠrgryde/-pande pĂĽ komfuret og tĂŚnd for komfuret. Du kan ogsĂĽ bruge en almindelig gryde eller pande.
  7. Kom smør i gryden.
  8. Tilføj herefter ris og ryst lidt i gryden. Risene skal ristes godt igennem, dog uden at tage farve. Nür risene ristes bliver riskornet "forseglet", hvilket giver risene et godt bid.
  9. Lad risene ligge og blive gennemvarme. Du kan mÌrke efter, om de er gennemvarme, ved at holde fingrene (med hündryggen vendt nedad) over risene.
  10. Kom løg og hvidløg i gryden. Fra nu af skal du konstant røre i gryden.
  11. Lad det hele varme godt igennem, men husk, at det er vigtigt, at hverken ris eller løg tager farve. Det skal blot varmes godt igennem. Hvis det tager farve, vil retten fü en smag af "stegt", hvilket ikke er det, vi gür efter, nür vi laver risotto.
  12. HĂŚld hvidvinen ved.
  13. Lad nu hvidvinen koge helt ind under fortsat omrøring.
  14. HÌld nu fond og safranvand i gryden - begge dele lidt ad gangen. Du fortsÌtter naturligvis med at røre, mens fond og safranvand koger ind. Koger det tørt, tilføjer du lidt mere og lader det ligeledes koge ind. FortsÌt süledes indtil risene er kogt møre.
  15. Kom parmesanen ned i gryden og rør rundt.
  16. Smag din risotto til med salt og citronskal og -saft. Det er vigtigt, at salt først tilsÌttes, efter du har smagt til med parmesanen, da osten i sig selv bidrager med en del salt til retten.
  17. Risottoen er nu klar til servering! Riv eventuelt ekstra parmesan udover hver anretning med en dusk frisk basilikum pĂĽ toppen.

Risotto

 

Kategori

Mad

Har du selv prøvet denne opskrift?

Vi elsker, nür du deler dine resultater med os! NÌvn os med tagget @GastroFun.dk pü dine billeder pü Instagram, sü vi kan se, hvordan det gik.

Du kan ogsü bruge tagget #gastrofundk.


Har du spørgsmül eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os pĂĽ Instagram eller Facebook.

Sociale medier
LĂŚs ogsĂĽ
Risotto
Opskrift
Per Asmussen
Risotto med svampe
Opskrift
Gyldendal
Risotto med trøfler og skaldyr
Opskrift
Per Asmussen