Køkkengrej – den ultimative guide

Underrubrik
...artiklen opdateres løbende.
Køkkengrej – den ultimative guide
Indholdsfortegnelse

Introduktion

I bund og grund er det altid muligt at lave et lækkert måltid med simple redskaber, så som en pande, gryde eller rist over åben ild. Men alligevel er det sjovt at optimere alle processer i køkkenet og på den måde være med til at få ens smagsløg helt op at ringe.

Der er tusindvis af muligheder for hvilken vej man ønsker at gå i køkkenet og om man ønsker at optimere ens færdigheder og grej indenfor forskellige områder.

Er du generelt vild med at være i et køkken og har svært ved at komme på ønsker til jul eller din fødseldag, så er den her artikel også en god inspiration til dig.

Prisklasserne på de forskellige produkter her varierer lige fra få hundrede kroner til +30.000 kroner, så vi har noget for enhver smag.

Vi har samlet en lille guide over de forskellige områder og hvilket grej der passer fint ind:

 

Grej til tilberedning

Der findes et hav at tilberedningsmuligheder af ens råvarer, hvor de mest brugte er komfur, grill eller ovn.

 

Sous vide

Sous vide stav

Sous vide har vundet indpas i danskernes hjerter de sidste mange år. I bund og grund er det en apparat der kan sikre en konstant temperatur (typisk med 0,1 graders nøjagtighed) og være med til at sikre at dine råvarer tilberedes meget nænsomt og præcist. Det er typisk kød og grønsager der tilberedes på den måde, ved at blive pakket ind i en pose eller vakuumpose og sænket i vand der styres af din sous vide.

Sous vide teknikken er perfekt til at sikre at f.eks. din bøf bliver præcis medium-rare hele vejen igennem, lige som du ønsker det.

Læs mere om sous vide her.

 

Sous vide maskine

Typisk laves sous vide apparater som et kar/maskine, der mest af alt ligner en frituregryde. Karret fyldes med vand og råvaren i posen skal placeres i vandet.

Maskinerne er relativ store, så de fylder lidt i dit køkken. Du skal enten bruge den relativ tit før du kan ”forsvare” at den står fremme. Alternativet er at pakke den væk hver gang den er blevet brugt, men det kan ofte ende med at gøre at den bliver brugt sjældnere.

Vi har en komplet guide til de forskellige maskiner der er på markedet her.

 

Sous vide stav

En lidt lettere måde at komme i gang med sous vide er ved at købe en stav. Det ligner lidt en stor stavblender i størrelsen og fordelen ved at bruge sådan en er at den ”bare” skal monteres på en stor gryde, en spand eller en plastickasse du har derhjemme. Den er derfor nemmere at pakke væk bagefter, men ellers fungerer den på nøjagtig samme måde som en sous vide maskine.  

Vi har en guide til de forskellige sous vide stave på markedet her.  

 

Trykkoger

Trykkoger - (c)sousvide.dk

Trykkogeren er et redskab vi danskere ikke kender meget til. Det er synd, da den er genial til f.eks. at reducere tilberedningstiden i supper, fond og braiseringsretter.  

Læs mere omkring trykkogere her.

 

The Beefer

Beefer

Har du f.eks. forelsket dig i en sous vide teknikken, så ved at du at kødet skal brunes af bagefter. The Beefer er den ultimative måde at brune sit kød, da den er op til 800 grader varm.

Det betyder at selv hvis dit kød har lidt fugt på sig, så er varmen så høj at den sikrer en jævn og flot stegeskorpe hele vejen rundt.

Se mere omkring The Beefer her.

 

Gasbrænder

Gasbrænder

Leder du efter et meget billigere alternativ end en Beefer til at brune dit kød af med, så er noget så simpelt som en gasbrænder et nemt alternativ.

Sat på spidsen er det ligegyldigt om du bruger en fin creme brulée brænder eller noget så simpelt som en gasbrænder/blæselampe.

Læs mere omkring Masterclass professionel gasbrænder her eller en Express blæselampe her.

 

Komfur

Der er mange forskellige slags komfurer i de danske hjem og generelt skal man være opmærksom på at ikke alle pander/gryder passer sammen med de forskellige typer.

 

Induktionskomfur

Typisk er det en induktionskogeplade man bruger i de danske hjem. Kogepladen varmer op ved hjælp af magnetisme og kræver lidt tilvænning hvis man ikke har prøvet det før. Fordelen er at de er lynhurtige til at varme op og reagerer hurtigt når man enten skruer op eller ned for blusset. 

Man skal dog sikre sig at ens gryder og pander er udstyret med en magnetisk bund, ellers vil de ikke virker på kogepladen. Derfor kan kobber og aluminumsgrej ikke benyttes til den type komfur.

 

Keramisk kogeplade

En keramisk kogeplade er kendetegnet ved at have en hel glat overflade og de kaldes også glaskeramisk komfur.

De største fordele ved det komfur er at de er effektive til at energiudnytte varmen og stort set alle slags potter og pander kan bruges til komfuret.

 

Gaskomfur

Gaskomfuret har både den fordel at det lynhurtigt reagerer på at man skruer op eller ned for varmen. Samtidig kan man bruge stort set alle slags pander og gryder til komfuret.

Samtidig så skal man ikke fjerne ens gryde/pande fra blusset når man slukker for gassen, da varmen forsvinder med det samme.
 

 

Ovne:

Dampovn

Ovnen tilbereder maden ved brug af damp. Det holder på madens fugtighed, og smag og vitaminer bevares bedre. Tidligere var dampovne noget, man kun så i professionelle køkkener, men flere og flere får nu øjnene op for, at ovnen kan noget særligt ved tilberedning af både kød, fisk, brød og grøntsager. 

 

Varmluftsovn

Langt de fleste ovne har i dag en indbygget varmluftfunktion. Det betyder egentlig blot, at varmen i stedet for at komme enten oppe- eller nedefra i stedet kommer fra en blæser placeret i ovnens bagside, så den varme luft blæses rundt i ovnen. Det er smart, da du derfor kan have flere plader i ovnen på samme tid. Varmluft er desuden rigtig godt til mange ting, især det, der gerne skal have en sprød overflade (bagværk, kartofler osv.).   

 

Mikrobølgeovn

En mikrobølgeovn er en køkkenindretning, som benytter mikrobølger til at opvarme/koge mad. Langt de fleste hjem har i dag et eksemplar af ovnen, og det er ikke uden grund. Den er billig i indkøb, fylder ikke meget, og så er den fantastisk smart til den hurtige og energibesparende tilberedning, optøning og opvarmning af forskellige former for madvarer. 

 

4-i-1 ovn

En ovn med flere forskellige funktioner: almindelig ovn, varmluftovn, dampovn og sous vide-funktion i én og samme ovn. Det er virkelig smart, da det åbner op for et væld af nye og spændende tilberedningsmuligheder i din madlavning. Samtidig sparer du plads i køkkenet, da 4-i-1-ovnen overflødiggør en ekstern dampovn og diverse udstyr til sous vide-tilberedning.  

 

Køkkenudstyr

Pander

Du skal som minimum have to pander i dit køkken, fx en stor og en lille. Man har ofte gang i flere pander på samme tid, og det er hamrende upraktisk at være begrænset af, at man ikke har en ekstra. Så anskaf dig to fra starten, og husk at behandle dem ordentligt, så de holder længe og giver dig et goddt resultat.

 

Støbejernspande

Som navnet antyder, er det en pande lavet af støbejern. Panden er fantastisk, når der skal steges kød og grøntsager ved høje temperaturer. Den kan nemlig blive brændende varm, og så tåler den alle former for knive og metalredskaber. På grund af massefylden er støbejernspanden tung at arbejde med, men det betyder også, at den holder godt på varmen, så du får en flot stegeskorpe på bøffen.

Læs meget mere omkring hvad du kan bruge en støbejernspande til her

 

Sauterpande

En sauterpande bruges til at sautere (brune) en råvare let ved middelhøj varme i forholdsvis kort tid. Panden har høje sider, så der virkelig kan være noget i, uden at maden ryger ud over pandens kant. Sautering bruges i mange opskrifter, så en sauterpande hører næsten til blandt grundredskaberne i køkkenet. 

 

Grillpande

En grillpande er en pande med riller i bunden. Fordelen ved rillerne er, at fedtstoffet løber af kødet og væk fra maden. Det er med til at give bøfferne den helt rigtige smag af grill, og samtidig får bøfferne de flotte grill-riller, som får dem til at se endnu mere indbydende ud. Grillpanden giver dig desuden mulighed for at opsamle fedtstoffet og bruge det til en kraftfuld sovs. 

 

Teflonpande

En pande med en belægning af teflon. Mange finder denne type af pander gode, da maden ikke så nemt brænder fast, og panden er let at rengøre. Du må aldrig bruge redskaber af metal på teflonpander, men udelukkende ting af plast eller træ. Metal laver ridser i teflonbelægningen, der ødelægger panden. 

 

Stegeso

En stegeso er et fad eller gryde, som anvendes til langtidsstegning i ovn. Den fås både med og uden låg. Stegesoen kan ses som et alternativ til braisering i gryde, da man kan lave stort set de samme retter ved begge tilberedningsmetoder. 

 

Gryder

Stegegryde

En stegegryde er god at have, da den har mange anvendelsesmuligheder. Du kan bruge den til simreretter, gryderetter til og bruning af kød eller stege. Stegegryden er desuden god, hvis du ofte har brug for at lave store portioner, da grydens rumfang typisk er større end andre gryder.


 

Grej til molekylær gastronomi

Sifon

De fleste kender supermarkedets sprøjteflødeskum, og en sifonflaske er i bund og grund det samme. Flasken har en hævertlignende aftapningsanordning, hvor flaskens indhold/væsken presses igennem ved udløsning af kulsyretrykket.

Læs mere omkring sifonflasker her.  Vi har desuden en artikel omkring om man skal bruge co2 eller n2o i ens sifon her


The Spherificator Kit

Et køkkenredskab der kan fremstille de små falske kaviar/frugtperler, som er en klassiker indenfor den molekylære gastronomi. I stedet for at suge væsken, du vil lave perlerne af, op i en pipette og dryppe hver enkelt perle ned i den kolde olie, fyldes væsken i spherificatoren. Maskinen startes, og små, ensartede frugtperler dannes i en ruf!

Læs mere omkring The Spherificator Kit her


Røgpistol

Røg i køkkenet er blevet populært i de senere år, og røgen er både smagsgiver og show på samme tid. Med en røgpistol kan du tilføre maden en let smag af røg. Med den har du mulighed for at koldrøge f.eks. fede fisk, æg, smør og kød. Det er dog begrænset, hvor meget røgsmag der sætter sig fast i råvaren, så det er primært fede fisk som laks og makrel samt æg, der egner sig til at ryge på denne måde.

Vi har to forskellige præsentationer af forskellige røgpistoler. Læs dem her og her.

 

"Den lille kemiker - Kemi på højt plan"

Et sæt, der indeholder alt, hvad den molekylær gastronomi-interesserede kan forstille sig. Det er "Kemi på højt plan", da det indeholder rigtig meget og både er til dig, der ved, hvad du vil med den molekylære gastronomi, og dig, der først skal til at i gang med disciplinen og ikke vil mangle noget.

Læs meget mere om startsættet til molekylær gastronomi her.

 

Bagning

Bagestål

Et bagestål fungerer i store træk som en bagesten. Mange finder dog bagestålet bedre til brug i en almindelig ovn, da stål bliver varmere end sten og derfor leder varmen hurtigere over i dejen.  Det resulterer i et luftigere brød med en lækker, sprød skorpe.

Læs mere omkring bagestålet her.

 

Bagesten

Det er de færreste, der har plads til en rigtig stenovn i deres private køkken. Derfor anskaffer mange sig som alternativ en bagesten. Stenen giver hurtig varmeoverførsel til brødet og sikrer en jævn bagetemperatur. Det giver en tyk, sprød skorpe og et mere saftigt brød. Varm altid stenen op sammen med ovnen, da den ellers ikke når at blive varm nok, inden dejen lægges på.

 

Brødform

En form af metal, silikone eller træ beregnet til brødbagning. Den formede dej lægges i formen, og under efterhævning og bagning vil brødet få udseende efter brødformen. Rugbrød bages altid i en form, men også de fleste andre deje kan bages på denne måde.
Hævekurv
Der findes også de såkaldte hævekurve, der hjælper en våd dej til at hæve opad i stedet for udad, når den skal efterhæve. Kurven drysses med et tykt lag mel, inden dejen kommes i, og brødet efterhæver i kurven. Inden bagning vendes det ubagte brød ud på en bageplade og sættes direkte i ovnen, så det ikke mister formen.  

 

Sandwichbrødform

En brødform i metal med låg. Dejen bages med låget på, så brødet ikke hæver op over formens kant under bagningen. Derved får du de karakteristiske, helt firkantede skiver af sandwichbrødet. Låget forhindrer desuden skorpen i at blive for sprød, så brødet bevarer udover formen også fugtigheden fra dejen.

 

Grej til klargøring af kød og grønt

Vakuumpakker

Kan pakke ting i helt lufttætte poser. Maden holdes på denne måde mere frisk, og holdbarheden forlænges betydeligt. Det er især smart at vakuumpakke de madvarer, du vil fryse, da kvaliteten af de optøede varer vil være væsentligt højere, end hvis du blot havde brugt almindelige fryseposer. Også for sous vide-entusiasten er en vakuumpakker uundværlig, da de råvarer, der skal tilberedes sous vide, jo ikke må komme i kontakt med selve vandet.

 

Dry aging poser

Med Dry-aging poserne har man mulighed for selv at modne sit kød og dermed få det, præcis som man vil have det. Det hele foregår let i de smarte poser, der lader væsken fordampe, uden at luften slipper ind. Altså det helt perfekte miljø at modne kød i.

Læs meget mere omkring dry aging poser her.

 

Modningsskab

Med et modningsskab kan du selv tørmodne dit kød og på denne måde få den absolut bedste kvalitet – hver gang. Skabet er bedst egnet til større kødstykker, da kødets overflade vil tørre ind og være nødvendig at skære fra, inden kødet bruges. 

Vi har en komplet guide til de forskellige modningsskabe der er på markedet. Læs meget mere her.

 

Dehydrator

En dehydrator er en form for maskine med bakker. Du kan indstille maskinens temperatur til mellem 35 og 70 grader. Den har en blæser, der sørger for, at dine råvarer udsættes for en jævn varme. En dehydrator kan anvendes til at tørre alt fra frugt og grønt til kød og brød.

Læs mere omkring dehydratorer her.

 

Køkkenmaskiner

Blender

De fleste har formentlig en blender i deres køkken. Maskinen består af en motor, hvorpå der er monteret en kande af glas eller hård plastik. I kanden er der en skarp kniv, der kan findele alverdens ting, afhængig af hvor kraftig maskinens kniv, glas og motor er. 

 

Stavblender + minihakker

En stavblender er en stav med en indbygget motor. For enden af staven sidder en knivfunktion, der kan findele forskellige former for madvarer. Stavblenderens knive er mindre end den rigtige blenders knive, og motoren er ikke ligeså kraftig. Derfor er den mest velegnet til bløde ting som fx supper, sovser osv. Det er den så også genial til, da man let selv kan styre tempoet og hvor fint, der skal blendes. Samtidig sparer man opvask, da staven kan bruges direkte i gryden, skålen osv. En minihakker følger ofte med stavblenderen som ekstraudstyr og er nærmest en miniudgave af en foodprocessor. Minihakkeren er udstyret med en skarp kniv, der kan hakke ting meget fint. Den er, pga. sin lille størrelse, genial til at hakke bl.a. nødder, mandler, parmesanost og krydderurter.   

Læs mere omkring stavblendere her.

 

Røremaskine

Holder du af at bage brød og kager, er en røremaskine næsten et must i køkkenet. Maskinen kan røre, ælte og piske, og derudover har de fleste også et væld af andre funktioner, hvis du tilkøber det rette tilbehør. Dette kan være kødhakker, foodprocessor, citruspresser og pastamaskine, for blot at nævne nogle. En god røremaskine er økonomisk en større investering, men det kan være en rigtig fin én af slagsen, hvis den bliver brugt flittigt.  

Læs mere om røremaskiner her.

 

Foodprocessor

En foodprocessor er en alsidig maskine, der kan findele og røre råvarerne sammen i én og samme omgang. Derudover har de fleste modeller et væld af tilbehør, så de kan piske, hakke og rive ingredienserne og dermed spare dig tid og kræfter i køkkenet. En foodprocessor er svær at undvære, især hvis du selv laver meget af din mad fra bunden.    

 

Håndmikser

Er en klassiker og fast bestanddel i de fleste køkkener. Håndmikseren kan røre og piske – ikke så meget andet. Til gengæld er den en ufattelig nyttig ting, og enhver der har prøvet at piske flødeskum med et håndpiskeris ved, at man sparer både tid og kræfter med denne lille maskine. Nogle modeller fås udover de normale piskeris også med et såkaldt ballonpiskeris. Det er supergodt til f.eks. flødeskum, der bliver pisket på nul komma fem. 


Køkkenmaskiner med varmefunktion

Thermomix TM5

Denne geniale maskine forener funktionerne af 12 køkkenmaskiner i én: den kan veje, mikse, male, ælte, piske, tilberede, kontrollere varme, røre og emulgere. Ved at købe denne maskine sparer du derfor rigtig meget plads i køkkenet, og du får det bedste af det bedste. Maskinen er dyr i indkøb, men er du en passioneret fritidskok, er den værd at spare op til. 

Læs meget mere omkring maskinen her

 

SILVERCREST KITCHEN TOOLS® Monsieur Cuisine édition plus

Denne lækre all-in-one maskine er et billigere alternativ til den ovenfor beskrevne Thermomixer. Selvfølgelig er kvaliteten ikke den samme, men maskinen har alligevel, i forhold til prisen, klaret sig flot i forskellige tests. Kort beskrevet er der tale om en røremaskine og blender, der kan varmes op i et interval mellem 37-130 grader. Maskinen kan altså både bruges til dej, milkshakes og supper, ligesom blenderen er så stærk, at den kan knuse is. 

Læs mere omkring maskinen her.

 

 

Kategori
Sociale medier