fbpx 🍳Guide til støbejernspander🍳 | GastroFun.dk

Brug støbehjernen!

Brug støbehjernen!
Indholdsfortegnelse

Det er mange ür siden (15 ür müske), jeg fik min første støbejernspande, og det gik heller ikke helt vildt godt med den. Alt brÌndte fast, det var svÌrt at fü den ren og den rustede. Til sidst røg den ud!

For nogle år siden, ville jeg så prøve lykken igen. Der er jo efterhånden mange, der sværger til støbejern. Og nu skulle det være ordentligt, så jeg investerede i en Le Creuset til omkring kr. 1300,- (nu koster de omkring 800,-). Men det hjalp ikke – det var fuldstændig som første gang: alt brændte fast og den var svær at få ren. Nu havde jeg dog lært, at man skulle vaske den med vand og UDEN sæbe, og evt. give den lidt olie – 1 problem løst.

 

Jeg gik tilbage til teflon.

Ulemperne ved teflon/slip-let er bare:

 1. Det tüler ikke sÌrlig høj varme, og den specielle belÌgning ødelÌgges let
 2. Teflonpander holder dĂĽrligt pĂĽ varmen og kan ikke absorbere vĂŚske. Det betyder, at man kan ende med at koge i stedet for at stege
 3. Teflon holder højst et par ür, inden belÌgningen er slidt og begynder at flage eller bare ikke virker mere, og man mü ikke bruge metalvÌrtøjer derpü
 4. Teflonpander buler/slür sig ved høj varme

Der er selvfølgelig ogsü gode egenskaber ved teflon, men jeg ville nok vÌlge en pande med keramisk belÌgning, da de efterhünden er nemme at fü fat i, og er bedre at arbejde med. Fødevarer med stivelse: brasede kartofler, spejlÌg og pandekager kan med fordel laves pü pander med teflon eller keramisk belÌgning. 

 

Store bøffer

Der findes mange lÌkre pander af pladejern, aluminium eller stül. Til fritering, sautering, til risotto eller kødsauce bruger jeg ofte min stülpande fra italienske ILSA. Den er ogsü helt fantastisk.   

Men nür man nu gerne vil stege en stor lÌkker, krogmodnet ribeye, sü den für en flot, sprød skorpe og bliver saftig indeni, sü dur det altsü ikke med teflon eller keramisk belÌgning, sü skal der noget støbejern til. Og det kommer man altsü ikke udenom, hvis du spørger mig!

Hvilket mærke man sværger til, er vist en smagssag – jeg er helt vild med svenske Skeppshult, som laver mange lækre pander og gryder i støbejern til anstændige priser. Mange sværger til Le Creuset, men jeg er ikke blevet overbevist om, at de er det dobbelte værd!  

Støbejern varmer langsomt op, men har nogle fantastiske egenskaber, nür det kommer til at stege:

 1. Det holder varmen – også når du smider en kold bøf på!
 2. Varmen fordeles jĂŚvnt
 3. Det buler/slĂĽr sig ikke
 4. Det er let at gøre rent
 5. Det holder hele livet

Min 26 cm Skeppshult ryger på blusset, så snart der skal steges – både bøffer, frikadeller og grøntsager. Den skal på panden i god tid (gerne 15-20 min. før jeg skal bruge den). Det er dog vigtigt, at man ikke fyrer op på fuld kraft. Det er slet ikke nødvendigt, da panden holder en konstant temperatur. Til bøffer skruer jeg op på middelhøj varme, til frikadeller skruer jeg op på middel varme. Det kan selvfølgelig være anderledes for dig, så prøv dig frem, men da jeg lærte at skrue ned forsvandt problem nr. 2!. Jeg venter altid til panden er varm inden jeg tilsætter fedtstof. Til bøffer starter jeg med olie, og når jeg vender bøffen, tilsætter jeg smør og evt. hvidløg og frisk rosmarin.

 

Rengøring

NĂĽr du er fĂŚrdig med panden sĂĽ:

 1. Lad den køle af
 2. Fjern det vÌrste fedtstof med køkkenrulle
 3. HĂŚld kogende vand pĂĽ panden (der er det rart at have en Quooker!)
 4. Skrub panden med en børste
 5. Gentag evt. 3+4
 6. Tør panden med karkluden

En gang imellem kan det vÌre nødvendigt at give panden lidt olie, inden man sÌtter den pü plads, men da jeg bruger panden nÌsten dagligt, sü er det som regel ikke nødvendigt.

Hvis ikke du allerede har en støbejernspande, sü foreslür jeg, at du für anskaffet dig en med det samme!

Nå ja, BRUG ALDRIG SÆBE PÅ DIN STØBEJERNSPANDE!!! (så klarede vi problem nr. 3)

 

God fornøjelse


Du kan bl.a. købe støbejernspanden Stepskull her.

Kategori
Sociale medier