fbpx ūü•©ūü•©Nakkekoteletter sous vide | opskrifter | GastroFun.dk

Nakkekoteletter sous vide

Nakkekoteletter sous vide
Beskrivelse

Mit sous vide apparat er min bedste ven i k√łkkenet. I hvert fald hvis vi snakker k√łkkenredskaber.

Men nakkekoteletter - kan de komme i sous vides?

Ja tak, det kan de helt bestemt, og herunder vil jeg dele ud af mine bedste tips til at tilberede en sk√łn¬†nakkekotelet ved hj√¶lp af¬†sous vide-metoden.

Nakkekoteletter sous vide

 

Nakkekotelet udskæring

Nakkekoteletterne skæres af nakkefileten. Nakkefileten er den del, der er placeret længst fremme mod hovedet. Herefter kommer kammen (ryggen), der går hele vejen ned til skinken.

Nakken har en rigtig god fedtmarmorering. Det betyder, at der er masser af smag at hente i k√łdet.

Samtidig indeholder nakken dog en del reelt k√łd. N√•r nakkefileten udsk√¶res til koteletter, bliver disse derfor en sk√łn kombi af b√•de rent k√łd og fedt.

 

Nakkekoteletter sous vide

Nakkekoteletter tilberedes ofte på enten pande eller grill - eller som "den danske familiefavorit": Koteletter i fad.

Du er garanteret √©n af mange, der har pr√łvet at s√¶tte t√¶nderne i en t√łr og sej kotelet, enten fra svinekammen eller nakkefileten. Det kan v√¶re en rigtig kedelig oplevelse!¬†

Omvendt kan en perfekt m√łr og saftig kotelet n√¶sten f√• englene til at synge.

Takket være fedtmarmoreringen er nakkekoteletter heldigvis en anelse mere taknemlige end koteletter fra svinekammen. Det kan dog stadig være besværligt.

Og hvordan sikrer du dig så, at nakkekoteletterne ikke bliver kedelige?

Med sous vide har du fuld kontrol over temperatur og tilberedningstid. Og disse to faktorer, temperaturen og tiden, er de eneste, du skal skrive dig bag √łret.

Nakkekoteletter i sous vide bliver supersaftige og m√łre!

Nakkekoteletter sous vide

 

Nakkekoteletter sous vide tider og temperaturer

Når man tilbereder nakkekoteletter i sous vide, overlades intet til tilfældighederne.

Temperaturen afh√¶nger af, hvor gennemstegt, du selv foretr√¶kker dit svinek√łd.

Det er misforst√•et, at svinek√łd absolut skal gennemsteges. De farlige bakterier¬†sidder p√• ydersiden af k√łdet.

Det vil sige, at s√• l√¶nge k√łdets overflade ikke er brudt, kan du sagtens tilberede det rosa.

Det betyder ligeledes, at hakkek√łd ALTID skal gennemsteges - uanset om det er svin, okse, kalv eller noget fjerde.

Temperaturspændet for nakkekoteletter i sous vide hedder 58 - 62 grader.

Kan du lide din nakkekotelet lidt rosa, kan du gå helt ned til 58 grader på vandtemperaturen.

Des mere gennemstegt du foretrækker din nakkekotelet, des tættere på de 62 grader skal temperaturen være.

Tiden, derimod, afhænger af kvaliteten på din nakkekotelet. Tidsspændet ligger mellem 2 - 4 timer i vandbadet.

Det er ikke ligegyldigt, om du har fundet nakkekoteletterne i en k√łledisk i et lavprissupermarked, eller om du har k√łbt dem hos slagteren.

Har du fundet dem vakuumpakket i et discountsupermarked eller som "sidste salgsdato", skal du placere dig i den h√łjere ende af tidssp√¶ndet.

Har du derimod k√łbt nakkekoteletterne¬†hos din lokale slagter eller i¬†et st√łrre supermarked med egen slagter, kan du placere dig i den lavere ende.

Er du i tvivl i tvivl om kvaliteten, så hellere give dem en længere sous vide tid.

Derudover har tykkelsen p√• k√łdet reelt set ogs√• en indvirkning p√• tilberedningstiden, men da koteletter typisk ligger mellem 1¬Ĺ - 2 centimeter i tykkelsen, er det ikke helt v√¶sentligt at tage h√łjde for. Mine nakkekoteletter var 2 centimeter, hvis det har nogen interesse - ja, jeg m√•lte dem rent faktisk!

 

Nakkekoteletter sous vide stegeskorpe

Det geniale ved sous vide er, at nakkekoteletten tilberedes til at have den samme temperatur fra inderst til yderst.

Det betyder dog ogs√•, at k√łdet ingen stegeskorpe f√•r. Stegeskorpen f√•r ikke kun k√łdet til at se mere indbydende og appetitligt ud, det¬†giver ogs√• en sk√łn¬†smag.

Derfor er det n√łdvendigt at give nakkekoteletterne stegeskorpe, efter de¬†er blevet fisket op¬†af vandbadet.

Her kan du eksempelvis v√¶lge at bruge din stegepande, grillen eller noget tredje. Det eneste v√¶sentlige er, at den metode¬†du v√¶lger, kan opfylde hovedreglen om H√ėJ varme i KORT tid.

K√łdet er jo allerede f√¶rdigtilberedt og i princippet klar til at blive spist. Det skal derfor blot "kysse" panden eller grillen i f√• sekunder.

 

Nakkekoteletter tilbeh√łr

Nakkekoteletter går rent hjem på alle tider af året.

I de varmere m√•neder ville jeg servere dem med en kold kartoffelsalat med persille og purl√łg¬†og en god frisk salat¬†p√• siden - uha, og grillet spidsk√•l!

I de k√łligere m√•neder er b√•de ris,¬†fl√łdekartofler, brasede kartofler eller hasselback kartofler¬†rigtig sk√łnt tilbeh√łr til nakkekoteletter, og en hjemmelavet¬†brun sovs eller pandesovs¬†er selvf√łlgelig obligatorisk. Hertil gerne lidt gr√łnt.

En klat græskarpure til nakkekoteletterne ville bestemt heller ikke være dumt.

 

Nakkekoteletter sous vide opskrift

Udbytte
2 personer
Forberedelsestid
5 minutter
Tilberedelsestid
3 timer, 5 minutter
Tid i alt
3 timer, 10 minutter
Ingredienser
2 Svinekoteletter (nakkekoteletter à 150 gram)
  salt og peber (fra kv√¶rn)
  Ghee (eller en 1:1 blanding af olie og sm√łr)
Vejledning
  1. Krydr nakkekoteletterne med salt og peber på begge sider.
  2. Vakuumpak koteletterne. S√łrg for at de ligger side om side med en anelse afstand i mellem sig. 1 millimeters afstand er rigeligt, det vigtigste er, at de ikke ligger helt op og ned ad¬†hinanden.
  3. Kom koteletterne i din sous vide.
  4. Lad dem tilberede i 3 timer ved 60 grader. Normalt ville jeg give dem 58 grader, men jeg tilberedte dem faktisk sammen med noget andet, der skulle have 60 grader - s√• her blev koteletterne forfordelt. De blev dog stadig utroligt saftige og m√łre! Jeg plejer desuden at l√¶gge mig p√• en kortere tilberedningstid, da jeg normalt altid kun k√łber kvalitetsk√łd. Denne gang havde jeg dog v√¶ret hos en slagter, jeg ikke tidligere har handlet hos. Og igen, hvis man er lidt i tvivl om kvaliteten, s√• hellere l√¶gge lidt ekstra¬†til tilberedningstiden :-)
  5. Tag nakkekoteletterne op af vandbadet, når tiden er gået.
  6. Pak dem ud af posen og dup dem godt t√łrre med et rent kl√¶de. Det er vigtigt, at s√• meget af den overskydende v√¶ske fjernes, som det er muligt, da det forhindrer k√łdet i at begynde at koge fremfor at stege, n√•r vi skal give det stegeskorpe
  7. Sæt din stegepande på komfuret og tænd for fuldt blus.
  8. Kom en god klat ghee eller en blanding af olie og sm√łr p√• den brandvarme pande. Den skal v√¶re rygende varm!
  9. Læg nakkekoteletterne i fedtstoffet og lad dem brune i blot 20 sekunder på hver side.
  10. Tag de f√¶rdige nakkekoteletter af panden og drys med flagesalt. De beh√łver ikke hvile, men er klar til servering med det samme. Velbekomme.
Kategori

Mad

Har du selv pr√łvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.


Har du sp√łrgsm√•l eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.

Hvordan kan du så komme i gang med sous vide?



‚Äʬ†¬† ¬†Vi har f√łlgende 2 guides, der kan hj√¶lpe dig til at finde den rigtige¬†sous vide stav¬†eller¬†sous vide maskine/kar.
‚Äʬ†¬† ¬†L√¶s flere artikler/opskrifter omkring sous vide¬†her.
‚Äʬ†¬† ¬†Hvis du leder efter vakuumpakkere eller kombiovne med sous vide funktion, s√• kan du f.eks. bes√łge:

Sværhedsgrad
Sociale medier
Læs også
Koteletter sous vide
Opskrift
Per Asmussen