fbpx ✅Hjemmelavet vafler med vaffeljern | opskrift på Gastro Fun

Lækre vafler

Lækre vafler
Underrubrik
En hyggelig eftermiddagssnack
Sidst ændret:
Mandag den 23. marts, 2020 - 08:35
Beskrivelse

Der er næsten intet som den duft, der følger med hjemmelavede vafler. Duften er karakteristisk sød og dragende, og vafler et obligatorisk element på brunchbordet. Derudover kan de gøre det som den perfekte eftermiddagssnack og dessert, eller som en del af kagebordet til eksempelvis fødselsdagen eller andre hyggelige sammenkomster. Ja, der er snart ikke den "søde" sammenhæng, hvor vafler ikke er mere end velkomne :-)

Og vafler, ja, de kan jo simpelthen laves på et utal af måder! Der er de helt almindelige sprøde vafler, der er belgiske vafler, vafler med havregryn, med linsemelkakaovafler, madvafler, spinatvafler... Der er ligefrem "arme vaffelriddere", for at det ikke skal være lyv.

Det er så hyggeligt, når man har sine faste vaner og ritualer, og både pandekage-søndag og vaffel-søndag er helt sikkert "en ting", der bliver praktiseret af flere! ;-)

 

Hvad er forskellen på vafler og pandekager?

Er de to ting én og samme ting, blot tilberedt på forskellige måder? Svaret er nej.

Traditionelt set er der mere fedtstof i vaffeldej end i pandekagedej. Vafler skal nemlig være sprøde udenpå, og det er her fedtstoffet hjælper sprødheden godt på vej. 

 

Klassiske vaffel-fejl

Der er nogle klassiske fejl, der ofte går igen og igen, når jeg ser folk lave vafler. Dem har jeg opridset her til skræk og advarsel for alle andre, he he.

  1. Folk glemmer tiden: Bevares, vafler skal være sprøde (udenpå!), men ikke forkullede!
  2. Der kommer for meget væske i dejen: Det du'r ikke, når væsken bliver tynd som glace.
  3. Der kommer for lidt væske i dejen: Dejen skal altså være så flydende, at den løber lidt, når skålen tippes.
  4. Vaffeljernet er for tørt: Det er så ærgerligt, når den færdige vaffel bare ikke vil slippe vaffeljernet, fordi man har været fedtforskrækket og undladt at komme lidt smør eller olie på vaffeljernet - der skal indimellem en smule fedtstof på det varme jern.

 

Vafler som mormor lavede dem

Sommetider er det skønt med de helt klassiske opskrifter, som vi er vokset op med, og det er lige præcis dét, jeg har en opskrift på i dag: Klassiske, søde og helt almindelige vafler, der er sprøde udenpå og bløde indeni - det falder i alles smag og smager fantastisk dejligt!

Opskriften er supernem at gå til, så du skal ikke være bange for at tage børnene med i køkkenet.

Vaflerne kan serveres med nutella, frisk frugt, raberberkompotpuré eller skum lavet på bær, karamelsauce, chokoladesauce, dulce de leche, sirup, jordbærsorbet, forskellige slags is, flødeskum, creme fraiche - ja, det kan faktisk være helt svært at vælge. Stil gerne lidt forskelligt på bordet, så folk selv kan pynte deres vafler, som de nu ønsker. Det er da god service, og så ser det ret overdådigt ud!

 

Lækre vafler opskrift

Sværhedsgrad
Udbytte
6 Personer
Forberedelsestid
5 minutter
Tilberedelsestid
20 minutter
Tid i alt
25 minutter
Ingredienser
300 g Hvedemel
3 tsk Bagepulver
1⁄2 tsk Salt
3 Æg
5 dl Mælk (Gerne sødmælk)
25 g Smør
2 tsk Vaniljesukker (Kan undlades)
Vejledning
  1. Start med at blande mel, salt, bagepulver og vaniljesukker sammen i en skål.

  2. I en anden skål røres mælk, æg og smør sammen, hvorefter det røres i melblandingen.

  3. Rør rundt indtil alle klumper er rørt ud og dejen er helt glat.

  4. Lad vaffeljernet blive rigtig godt varmt inden brug.

  5. Hæld vaffeldejen på panden.

  6. Lad hver omgang vafler bage ved middelvarme i 3 - 4 minutter. Bagetiden afhænger af din vaffeljern, men de er færdige, når de er gyldne og sprøde.

  7. Servér de friske, lune vafler med syltetøj, sukker eller creme fraiche, hvis du er til et dejligt frisk og syrligt indspark.

Noter

Vaffeljern kan bl.a. købes her.

Læs også
Kategori

Se f.eks. hvordan du folder franskbrødsdej her:

Mad

Har du selv prøvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.


Har du spørgsmål eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.


Sociale medier