fbpx ūü•£ūü•¨Gr√łnlangk√•l | opskrifter | GastroFun.dk

Gr√łnlangk√•l

Gr√łnlangk√•l
Sidst ændret:
Mandag den 2. marts, 2020 - 10:30
Beskrivelse

En rigtig mormor-klassiker!

Gr√łnlangk√•l er for mange af os¬†noget, vi prim√¶rt spiser i¬†julem√•neden¬†(eller nyt√•rsaften, hvis man som jeg er rigtig "s√łnderjye"), men du rammer bestemt ikke ved siden af ved at servere det p√• andre tidspunkter af √•ret¬†eller til andre h√łjtider, for eksempel¬†p√•skefrokosten!

Gr√łnlangk√•l

Generelt er det virkelig l√¶kker hele vinteren lang, n√•r gr√łnk√•len er i s√¶son.

Du kan lade gr√łnlangk√•l "st√• alene" som et tilbeh√łr til eksempelvis kogt hamburgerryg¬†(eller sous vide-tilberedt hamburgerryg) og medisteren, eller du kan spise den som en sovs ovenp√• for eksempel kartofler.

Gr√łnlangk√•l

Selvom jeg er s√łnderjyde, s√• er denne opskrift ikke den s√łnderjyske udgave, hvor man tilf√łjer moste kartofler til gr√łnlangk√•len. Dette er i stedet den mere klassiske udgave.

 

Gr√łnlangk√•l opskrift

Sværhedsgrad
Udbytte
2 personer
Forberedelsestid
15 minutter
Tilberedelsestid
10 minutter
Tid i alt
25 minutter
Ingredienser
500 g Gr√łnk√•l (frisk)
  Vand (til kogning)
2 spsk Sm√łr (eller andefedt)
2 spsk Hvedemel
1 dl fond (eller bouillon / kogevand)
2 dl Mælk
  Sukker
Vejledning
  1. Start med at skylle og fjerne de¬†groveste af ribberne p√• gr√łnk√•len.

  2. Bring en gryde letsaltet vand i kog og tils√¶t gr√łnk√•len.¬†Lad gr√łnk√•len koge i 10 minutter.

  3. Tag gr√łnk√•len op af kogevandet og l√¶g det over i en si. Kogevandet fra gr√łnk√•len kasserer du blot.

  4. Pres gr√łnk√•len ned i sien, s√• vandet l√łber fra.

  5. Hak gr√łnk√•len fint p√• sk√¶rebr√¶ttet.

  6. Smelt sm√łrret / andefedtet i en gryde og tils√¶t hvedemelet under piskning, s√• der dannes en melbolle.

  7. Tils√¶t herefter din fond¬†/ bouillon /¬†kogevandet fra hamburgerryggen¬†og r√łr det ud til en ensartet masse.

  8. Tilsæt mælken under piskning.

  9. Bring det i kog og tils√¶t gr√łnk√•len. Lad det varme igennem i 5 minutter

  10. Smag din gr√łnlangk√•l til med friskkv√¶rnet salt og peber samt sukker.

Noter

Hvis du bruger gr√łnk√•l fra frost, l√¶gger du den bare i den opbagte sovs, mens den stadig er frossen. Lad den frosne gr√łnk√•l t√ł op i sovsen under l√•g, mens du r√łrer i det indimellem.

Kategori

Mad

Har du selv pr√łvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.


Annonce: Mangler du vininspiration til maden - se mere her hos Den Sidste Flaske.


Har du sp√łrgsm√•l eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.

Sociale medier
Læs også
Hamburgerryg med gr√łnlangk√•l
Opskrift
Mikkel Stephensen Fuglsbjerg
Mormormad
Artikel
Redaktion
Hamburgerryg
Opskrift
Per Asmussen
Godt nytårsmad
Artikel
Redaktion
Sous vide hamburgerryg
Opskrift
Per Asmussen
Julefrokosten
Artikel
Redaktion