fbpx Kalvefilet sous vide | opskrifter | GastroFun.dk

Kalvefilet sous vide

Kalvefilet sous vide
Beskrivelse

Et lækkert fint og mild kalvefilet serveret med pommes frites, sauce bearnaise og en dejlig kålsalat der spiller godt op imod den tunge sauce.

Kødet er krogmodnet i eget modningsskab i 10 dage og tilberedt med sous vide teknikken.

Hjemme hos os har vi en tradition for at Lillejuleaftensdag får vi et godt stykke krogmodnet kød sammen med fritter og sauce bearnaise. Det er typisk ikke noget man får i juletiden normalt, så derfor er det er "frisk pust" væk fra det klassiske julemad.

Udbytte
6 Portioner
Foreberedelsestid
20 minutter
Tilberedelsestid
4 timer, 20 minutter
Tid i alt
4 timer, 40 minutter
Ingredienser
  Opskriftsgruppe (Kalvefilet)
1500 g Kalvefilet (Krogmodnet i 10 dage)
  Salt
  Peber (Fra kværn)
  Ghee (Eller smør/olie. Til stegningen.)
  Opskriftsgruppe (Sauce Bearnaise)
500 g Smør
1 tsk Citronsaft
  Krydderier (Salt, hvid peber, cayennepeber)
  Estragon (Frisk. Vi har altid friske stængler i fryseren)
  Opskriftsgruppe (Kålsalat)
1⁄3 Spidskål (Groft )
1⁄4 Citronsaft (Saften fra 1/4 citron)
  Salt
10 g Smør
4 Grønkål (Blade)
  Krydderier (Salt og peber)
1⁄2 Æble
1 spsk Olivenolie (God kvalitet)
Vejledning

Krogmodnet kalvefilet

Jeg købte en 3,5 kg kalvefilet fra en nyslagtet kalv hos min lokale slagter. Kødet var uden ben, hvilket ikke er ideelt når man tørmodner, men det var det flotteste nyslagtede udskæring han havde.

Kødet blev hængt på en krog i mit eget modningsskab:

Kalvefilet

Da kødet kun hang i en krog, blev det skævt af at hænge. Så efter de 6 dage blev det lagt ned i stedet for:

Kalvefilet

Efter 10 dage var det rettet fint ud og klar til at spise. Jeg skar 1,5 kg fra og resten fik lov til at komme tilbage i skabet og modne videre i en uge mere.

Kødet blev afpudset, dvs. barken fra siderne og fedtkappen/sølvhinden blev fjernet fra toppen.

Kalvefilet

 

Sous vide tilberedt kalvefilet

Kødet blev krydret med salt og peber og vakuumpakket.

Herefter blev det tilberedt i mit sous vide/vandbad i 4 timer og 15 minutter ved 55 grader.

Kødet blev pakket ud af posen og tørret godt af med et viskestykke.

Herefter røg det på en brændvarm stegepande og stegt i 30-45 sekunder på hver side i ghee.

Kødet blev skåret i tynder skiver og drysset med maldon salt. Det blev dejlig mildt og mørt. 

Kalvefilet

 

Sauce Bearnaise i røremaskine

En af nøglerne til at få succes med en ægte sauce er generelt temperaturer. Der må ikke være for stor forskel på dem. Derfor anbefaler vi altid at smelte smørret i god tid og lad det stå ved stuetemperatur. Alle de andre ingredienser skal også tages ud af køleskabet i god tid - gerne 45-60 minutter før du laver saucen.

Typisk rører vi vores Sauce Bearnaise i en gryde, men når vi laver store portioner, så rører vi den på nedenstående røremaskine med varmefunktion: 

Vi har en billig udgave af den kendte Thermomix TM5 brugt en SILVERCREST KITCHEN TOOLS® Monsieur Cuisine édition plus (røremaskine/multimaskine med et varmelegeme), så denne opskrift er baseret på deres tilgang. Maskinen hjælper en med at piske samt sørge for at temperaturen i opvarmningen ikke bliver for høj. Du kan altid lave din Sauce Bearnaise på andre måder - vi har en masse forskellige opskrifter og vejledninger her.

Smelt dit smør - enten på maskinen (der så lige skal vaskes af inden du i gang) eller i en gryde ved siden af. Sørg for at den er kølet lidt af inden du går i gang. Generelt skal man "klare" smørret, dvs. fjerne det hvide valle fra den. Det gør vi aldrig og vi kan ikke smage forskel.

Sæt omrøringsindsatsen i maskinen og hæld essens, citronsaft og æggeblommer i skålen. Bland det sammen i 10 sekunder på trin 5.

Start REVERSE programmet og sæt det til 70 grader på trin 3 i 7 minutter.

Efter 2 min. tilsættes smørret stille og roligt og når de sidste 5 minutter er gået, så skal alt smørret være hældt i. Hold dog lige øje igennem låget med saucens konsistens.

Tilsæt de hakkede estragonblade og smag den til med salt, cayenne- og hvid peber. 

Server straks.

 

Julesalat

Tanken med denne salat var at have et modspil til den fede og tunge sauce bearnaise. Ud fra inspiration fra denne opskrift (og med de ingredienser vi havde på lager), lavede vi en salat.

Snit spidskålet og hjertesalaten fint.

Hæld citronsaften og en smule salt i en stor skål Vend spidskålet og hjertesalaten deri og lad det trække i 30 minutter.

Fjern bladene fra grønkålene og skær dem i mindre stykker.

Kom smør på panden og rist grønkålet i et par minutter ved middel varme.

Krydr dem med salt og peber og lad dem køle lidt af.

Tør panden af og bræk valnødderne i mindre stykker. Rist dem ved middel varme i et par minutter og lad dem køle af bagefter.

Bland olivenolie med lidt salt, peber, dijonsennep, grofthakkede syltede rødløg og små æbletern sammen til en slags vinaigrette.

Kom alle ingredienser i et stort fad: Placer spidskål og hjertesalaten i bunden og vend herefter vinaigretten i og kom det sprøde grønkål og valnødderne henover til sidst.

Julesalat

 

Servering

Server med pommes frites, der enten er tilberedt i frituren eller i ovnen.

Source

Vil du selv i gang med sous vide?

•    Vi har følgende 2 guides, der kan hjælpe dig til at finde den rigtige sous vide stav eller sous vide maskine/kar.
•    Læs flere artikler/opskrifter omkring sous vide her.
•    Hvis du leder efter vakuumpakkere eller kombiovne med sous vide funktion, så kan du f.eks. besøge SousVide.dkImerco.dkSkousen.dkKitchenOne.dk eller KitchenTime.dk

Sværhedsgrad
Sociale medier