fbpx ✅Hasselback kartofler 🥔 | opskrifter | GastroFun.dk

Hasselback kartofler

Hasselback kartofler
Sidst ændret:
Torsdag den 12. marts, 2020 - 09:42
Beskrivelse

Hasselback kartofler, hasselbach kartofler eller hasselbagte kartofler? Ingen af delene faktisk. Det hedder nemlig hasselbackkartofler - i ét ord, ja!

Sammen med rugbrød er kartofler noget, vi bare elsker her i Danmark. Og kartofler er da også én af de råvarer, vi tilbereder på flest forskellige måder: Kogte, tilberedt i sous vide, ovnstegtesaltbagte, lavet til chipspomfritter, röstikartoffelsalat eller flødekartofler... Ja, jeg kunne blive ved!

Hasselbackkartofler er også en stor favorit herhjemme. De er et nemt og lækkert tilbehør, der smager godt til stort set alt. Hasselbackkartofler er kendetegnet ved at være skåret næsten hele vejen igennem i flere tynde skiver og stegt i ovnen. De mange tynde snit giver kartoflerne en helt speciel tekstur og fornemmelse i munden, som man altså ikke får ved almindelige hele, råstegte kartofler. De er både møre og sprøde - og bare virkelig delikate.

Hasselback kartofler

Man hører ofte folk kalde dem "hasselbagte kartofler", men det hedder de jo som sagt ikke. Navnet kommer angiveligt fra den svenske restaurant, Hasselbacken, der ligger i Stockholm. Restaurant Hasselbacken skulle efter sigende have opfundet retten.

Det her med at lægge adskillige snit i kartoflerne inden tilberedningen skulle være opstået tilbage i 1950'erne, og tanken bag det var at forkorte bagetiden. Navnet hasselbackkartofler kan egentlig spores helt tilbage til en svensk kogebog fra 1930'erne, men dén opskrift må næsten have været anderledes, i hvert fald hvis historien om restaurant Hasselbacken skal være sand.

Hasselback kartofler

Men nok om det. Hasselbackkartofler er under alle omstændigheder lækre, og selvom det tager lidt tid at snitte kartoflerne, kan de til gengæld fuldstændigt passe sig selv i ovnen, mens den øvrige mad laves.

Et godt tip er i øvrigt at bruge kartofler af cirka samme størrelse, når du laver hasselback kartofler. Så er bagetiden ens for alle kartoflerne, og du ender ikke ud i, at de mindste kartofler bliver brændte, mens de største forbliver halvrå i midten.

 

Hasselback kartofler opskrift

Sværhedsgrad
Udbytte
2 Personer
Forberedelsestid
20 minutter
Tilberedelsestid
45 minutter
Tid i alt
1 time, 5 minutter
Ingredienser
500 fed Kartofler
  Krydderier (salt og peber)
Vejledning
  1. Kartoflerne skrælles og tørres med et rent viskestykke.

  2. Skær nu riller i kartoflerne. Det er nemt at skære de mange riller, hvis kartoflerne placéres i en trægrydeske imens. Skær med en skarp urtekniv skiver cirka 2/3 ned i kartoflen - jo kortere afstand der er mellem rillerne, jo bedre. Det er vigtigt, at du ikke skærer helt igennem kartoflen, da den så ikke længere vil kunne hænge sammen. 

  3. Hæld olien i en lille skål og krydr med salt og peber.

  4. Vend kartoflerne rundt i olien.

  5. Læg kartoflerne på en bageplade beklædt med bagepapir. 

  6. Tilbered kartoflerne i ovnen ved 200 grader almindelig ovn eller 180 grader varmluft i 40 - 45 minutter.

  7. Tag de færdige kartofler ud af ovnen og servér.

Noter


Læs også
Alt du skal vide om kartoflen
Artikel
Redaktion
Hasselback Kartofler
Opskrift
Per Asmussen
Hasselback kålrabi
Opskrift
Per Asmussen
Varm kartoffelsalat
Opskrift
Anny Fogsgaard Søstrøm
Kategori

Mad

Har du selv prøvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.


Har du spørgsmål eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.


Sociale medier