fbpx 🥔Kartofler sous vide | opskrifter | GastroFun.dk

Kartofler sous vide

Kartofler sous vide
Sidst ændret:
Fredag den 11. september, 2020 - 09:23
Beskrivelse

De mest perfekte, møre kartofler tilberedt i sous vide.

Tiden med udkogte kartofler skal være slut. De skal være faste og have en anelse bid, og når du bruger sous vide, er det lige præcis sådan, de bliver hver gang. Men ikke nok med det, de smager også meget bedre end de kartofler, du ellers plejer at koge

Kartofler i sous vide er ganske enkelt de bedste nogensinde. Læs med her, hvor jeg guider dig trin for trin til den perfekte tilberedning ved hjælp af sous vide-metoden.

 

Kartoflen og danskerne

De første kartofler kom til Danmark engang i det 18. århundrede, men det var først efter nogle årtier, at vi danskere for alvor fik øjnene op for, hvor skønne de er i madlavningen. Inden da havde man nemlig slet ikke tænkt på at tilberede dem!

Kartoflen var pludselig nærmest sendt fra himmelen, da der på dette tidspunkt hærgede både hungersnød samt sygdomme forårsaget af vitaminmangel. Kartofler er fyldt med næring og vitaminer, så det var godt, at vi langt om længe begyndte at spise mange flere af dem.

Og da man sidenhed fandt på at bruge kartoffelskrællerne til at producere spiritus, blev det da først rigtig festligt.

 

Tilberedning af kartofler

Jeg skal selvfølgelig ikke diktere, hvad der er den bedste tilberedningsform til kartofler. Både kogte, saltbagte, langtidsstegte og grillede kartofler kan være rigtig skønne, men sous vide kan altså bare noget, hvis du spørger mig - særligt sammenlignet med traditionel kogning. Her vil jeg faktisk gå så vidt som til at sige, at sous vide er det absolut bedste, du overhovedet kan gøre for kartoflerne.

Én af fordelene ved at bruge sous vide er også, at kartoflerne ikke kan koge over. Jeg kan roligt blive fanget af noget i nyhederne uden at skænke dem en eneste tanke!

 

Kartofler sous vide tid og temperatur

Det er langt fra noget nyt for mig at tilberede kartofler i sous vide. Sammenlignet med almindeligt kogte kartofler, får kartoflerne et helt andet bid, så det er helt klart sådan, jeg foretrækker at tilberede dem.

Jeg har længe holdt mig til tommelfingerreglen om at give små kartofler 84 °C i 1 time og store kartofler 84 °C i 2 timer.

I aftes satte jeg mig for at eksperimentere lidt med tid og temperatur for at prøve noget nyt. Og det viste sig heldigvis at give pote. Ikke at det ikke gerne må gå galt indimellem - det er der jo også en masse læring i, både for mig og for jer ;-)

Her er, hvad eksperimentet gik ud på: Kartoflerne, jeg brugte denne gang, var nemlig allesammen til den lidt store side, så fremfor at vakuumpakke dem hele og give dem 2 timer (som jeg plejer), flækkede jeg dem midt over og gav dem kortere tid - men ved en højere temperatur, end jeg plejer.

Og så endte der altså med at stå ekstra lækre kartofler på menuen: De var perfekt faste og ikke det mindste udkogte.

Sværhedsgrad
Udbytte
2 personer
Forberedelsestid
10 minutter
Tilberedelsestid
1 time, 30 minutter
Tid i alt
1 time, 40 minutter
Ingredienser
500 g Kartofler
1 spsk Smør
1⁄2 tsk Salt
Vejledning
  1. Find et skærebræt og en kniv.

  2. Skræl kartoflerne.

  3. Kartoflerne skal have nogenlunde samme størrelse/tykkelse for at få en ensartet tilberedning. Flæk de kartofler, der er væsentligt større end de andre. Her var alle mine kartofler til den store side, så jeg de blev allesammen flækket på langs.

  4. Kom kartofler, smør og salt i en vakuumpose.

  5. Vakuumpak posen og kom den i din sous vide.

  6. Tilbered kartoflerne ved 85 °C i 1,5 timer.

  7. Tag herefter posen op af vandet.

  8. Åbn vakuumposen og kom kartoflerne over i en skål.

  9. Servér.

Noter


Læs også
Mormormad
Artikel
Redaktion
Alt du skal vide om kartoflen
Artikel
Redaktion
Sous Vide Gulerødder
Opskrift
Per Asmussen
Kategori

Mad

Har du selv prøvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.


Har du spørgsmål eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.


Hvordan kan du så komme i gang med sous vide?


•    Vi har følgende 2 guides, der kan hjælpe dig til at finde den rigtige sous vide stav eller sous vide maskine/kar.
•    Læs flere artikler/opskrifter omkring sous vide her.
•    Hvis du leder efter vakuumpakkere eller kombiovne med sous vide funktion, så kan du f.eks. besøge:



Sociale medier