fbpx 🐖🔥Røget svinemørbrad | opskrifter | GastroFun.dk

Røget svinemørbrad

Røget svinemørbrad
Sidst ĂŚndret:
Mandag den 13. januar, 2020 - 15:25
Beskrivelse

Sü fik jeg endelig prøvet krÌfter med at koldrøge en svinemørbrad, og sikken skønhed det blev!

Büde min kone, vores 3-ürige datter og jeg selv er meget glade for bacon, sü der bliver generelt sprÌngt og røget meget svinekød hos os.

Røget svinemørbrad

Røget svinemørbrad

Nür jeg sprÌnger kød, er det typisk en proces, der tager et par dage, og det foregür gerne i lige dele nitritsalt, groft salt og sukker. Og sü tilføjer jeg lidt knuste peberkorn. Selve koldrøgningen forløber sig gerne over 1 - 3 nÌtter i streg, og efterfølgende giver jeg kødet 1 - 6 uger i modningsskabet.

Nu er det jo langt fra alle, der büde har et modningsskab og en røgeovn, sü jeg har denne gang forsøgt at holde det sü langt "nede pü jorden" som muligt! Det vil sige at jeg hverken har brugt modningsskab eller røgeovn. Sü tÌnker jeg nemlig, at de fleste kan vÌre med.

Jeg tog en snak med Kim fra Meatlovers Delight. Kim gør primÌrt i dry aging poser, der er specielle vakuumposer til tørmodning af kød. VÌsken kan fordampe ud igennem poserne, sü kødet tørmodner i selve poserne. Det er smart! Poserne kan desuden büde tørmodne kødet og optage røg, sü det lü jo lige til højrebenet, at de poser skulle afprøves. Nu har Kim ogsü igen og igen nÌvnt de geniale smoke n' dry poser :-)

 

Hvad kan man bruge det røgede kød til?

Røget svinemørbrad

Førhen var det jo en konserveringsmetode, der var ret essentiel for at vi ikke blev syge af at spise "gammelt" kød. I dag er røgning noget, vi bruger, sü vi kan fü den fantastisk dejlige, røgede smag!

Vi kan enten koldrøge, varmrøge og røge ved "halv varme, og denne gang valgte jeg at koldrøge. Det vil sige ved 15 - 25 grader. Det er derfor oplagt at gøre i nattetimerne, men i de kølige müneder kan man ogsü gøre det om dagen.

Det røgede kød er generelt rigtig skønt pü frokost- eller tapasbordet! Gerne pü en skive rigtig godt rugbrød.

 

Røget svinemørbrad opskrift

Røget svinemørbrad

SvĂŚrhedsgrad
Udbytte
1 svinemørbrad
Ingredienser
Vejledning
  1. Kom nitritsalt, groft salt, sukker og knuste peberkorn i en skül og rør det godt rundt. Jeg synes ikke, det gøre den store forskel, om jeg bruger en saltlage eller en tørsaltning, sü jeg bruger typisk tørsaltning.
  2. Kom mørbraden i skülen og massÊr kødet med den tørre blanding.

  3. Vakuumpak mørbaden i en dry aging pose. Du behøver ikke vakuumpakke posen, men jeg kan gode lide at vide, at der ikke løber kødsaft ud i mit køleskab. Derudover slipper jeg ogsü for at vende posen et par gange i døgnet, som det ellers vil vÌre nødvendigt at gøre.

  4. Kom posen i køleskabet og lad den ligge i  2 - 3 døgn. Des lÌngere tid, des mere salt og fast bliver mørbraden i sidste ende.

  5. Tag mørbraden ud af posen, nür de 2 - 3 døgn er güet.

  6. Skyl kødet godt af for salt under rindende, koldt vand.

  7. Dup kødet godt af for vand.

  8. Kom kødet i en dry aging pose.

  9. SÌt en alu-bakke i bunden af grillen og hÌld rødsmuld i et højt og tykt lag i en U-form i bakken. Røgsmuldet skal først tørres i ovnen ved 100 grader celsius i 1 - 2 timer. Sü risikerer man ikke, at røgsmuldet gür ud under røgningen.

  10. HÌld nu en teskefuld sprit i den ene ende af røgsmildet / U-formen.

  11. SĂŚt ild til sprittet og lad det brĂŚnde i 30 - 60 sekunder, hvorefter ilden pustes ud.

  12. PlacÊr risten ovenpü alubakken og lÌg  det vakuumpakkede kød ovenpü risten.

  13. SÌt herefter lüget pü grillen. Jeg røger som regel 1 - 3 nÌtter lige i streg. Jeg sÌtter det i gang, inden jeg gür i seng, og om morgenen lÌgger jeg kødet pü køl (stadig i posen). Er koldt udenfor, for eksempel i vintermünederne, sü røger jeg som regel i dagstimerne. Har du en røgeovn, skal du selvfølgelig bare bruge den, og du kan ogsü bruge smokepins.

  14. Nür røgningen er overstüet, lÌgges det vakuumpakkede kød pü køl i 1 - 4 uger. Her tørrer / modner det. Jo lÌngere tid, du lader det ligge, jo mere fast bliver det.

Velbekomme!

Kategori

Hvordan kan du sĂĽ komme i gang med dry aging?



Vi har disse artikler, der kan hjĂŚlpe dig igennem at finde det rette modningsskab eller metode til at komme i gang selv hjemme i privaten:

- Modningsskabsguide

- Dry aging metoder

•    Læs flere artikler/opskrifter omkring dry aging her.
•    Hvis du leder efter vakuumpakkere, dry-aging poser eller andet du skal bruge til at komme i gang, så anbefaler vi disse sider:

Annonce: Mangler du vininspiration til maden - se mere her hos Den Sidste Flaske.

Sociale medier
LĂŚs ogsĂĽ
Gü op i røg(ning)
Artikel
Redaktion
Røget andebryst
Opskrift
Per Asmussen
Den perfekte bacon?
Opskrift
Per Asmussen
Sund madpakke
Artikel
Redaktion