fbpx Stuvet hvidkål | opskrifter | GastroFun.dk

Stuvet hvidkål

Stuvet hvidkål
Sidst ændret:
Fredag den 8. november, 2019 - 12:30
Beskrivelse

Jeg er sønderjyde og opvokset med klassiske sønderjyske retter, hvor stuvet spidskål var én af dem.

Min mor lavede den altid ved at koge hvidkålen i vand tilsat en smule mælk for til sidst at jævne den med en smør/melbolle.

Stuvet hvidkål

Du kan faktisk se hendes udgave her.

Jeg selv sværger til "opbagt sovs-metoden", som jeg altid synes er meget nemmere at styre.

Så her kommer mit bud på den "synnejyske" egnsret!

Gode gamle danske klassikerer går man sjældent galt i byen med. For mig er stuvet hvidkål én af de ting, der næsten ikke kan blive mere danske, og så er det et oplagt tilbehør til frikadellermedister eller hamburgerryg.

 

Stuvet hvidkål opskrift

Stuvet hvidkål

Sværhedsgrad
Udbytte
4 personer
Forberedelsestid
5 minutter
Tilberedelsestid
30 minutter
Tid i alt
35 minutter
Ingredienser
1000 g Hvidkål (cirka halvdelen af et helt hoved)
30 g Smør
3 spsk Hvedemel
3 dl Vand
2 1⁄2 dl Sødmælk
  Muskatnød (revet)
1 tsk Frisk timian (eller tørret - efter smag)
Vejledning
  1. Skyl hvidkålen og del det i kvarte. Så er det lidt nemmere at skære ud i strimler
  2. Skær hvidkålen i strimler på et par centimeters bredde.
  3. Hæld vand i en gryde (cirka 5 liters kapacitet), tilsæt salt og bring det i kog.
  4. Kom kålen i det kogende vand og lad dem koge møre / al dente. Det tager cirka 15 minutter.
  5. Fisk hvidkålen op af kogevandet. Hæld ikke kogevandet ud.
  6. Nu skal melet "bages af": Find en kasserolle og kom smør heri.
  7. Lad smørret smelte over middelhøj varme
  8. Tilføj melet til det smeltede smør og rør godt rundt, mens der dannes en melbolle.
  9. Skru herefter ned for blusset og hæld nu lidt af kogevandet fra hvidkålen i kasserollen, imens du pisker med et piskeris. Fortsæt med løbende af tilføje lidt kogevand ad gangen, imens der så småt dannes en sovs. Der skal bruges cirka 3 deciliter kogevand i alt. Jeg brugte 2 deciliter kogevand fra hvidkålen og 1 deciliter fra den hamburgerryg, jeg serverede til. Laver du ikke hamburgerryg, bruger du bare 3 deciliter af vandet fra hvidkålen. Husk at vente med at tilføje mere væske til sovsen er helt samlet og homogen.
  10. Spæd nu til med mælk under fortsat piskning.
  11. Lad det hele småkoge i 5 - 7 minutter. Det sikrer, at sovsen ikke kommer til at smage af mel.
  12. Kom herefter hvidkål i sovsen.
  13. Slut af med at tilsætte timian og smage til med friskrevet muskatnød og salt og peber.

Velbekomme.

Kategori

Mad

Har du selv prøvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.


Har du spørgsmål eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.

Sociale medier
Læs også
Mormormad
Artikel
Redaktion
5 gode grunde til at spise kål
Artikel
Muusmann Forlag
Julefrokosten
Artikel
Redaktion
Kogt hamburgerryg
Opskrift
Per Asmussen