fbpx 🍜Tom Yum Goong | opskrifter | GastroFun.dk

Tom Yum Goong

Tom Yum Goong
Underrubrik
- Stærk thaisuppe med rejer
Sidst ændret:
Tirsdag den 2. juni, 2020 - 10:25
Beskrivelse

Jeg er virkelig gået i thai mode og laver thaimad i vildskab! Efter at have inviteret min far på en anden thailandsk gadekøkken-klassiker, nemlig hjemmelavet Pad Krapow, havde jeg mod på noget ENDNU stærkere.

Tom Yum Goong - udtales [dóm-jam-gung] - er nok den stærkeste thai suppe, jeg kan komme i tanker om, og så er Tom Yum generelt bare én af de mest populære typer af thaisupper, der findes - hvoraf Tom Yum Goong er den variant, de fleste nok kender.

Tom Yum er betegnelsen for en række supper inden for det thailandske køkken, mens Goong betyder "reje". Du kan derfor også falde over supper som Tom Yum Gai (suppe med kylling) og Tom Yum Pla (suppe med fisk). Det sidste ord beskriver altså blot det anvendte protein. Pla udtales i øvrigt [blah], hvis du skulle være nysgerrig :-)

Sidste gang, jeg ellers smagte Tom Yum Goong, var tilbage i 2017, hvor jeg bestilte det på en restaurant i Bangkok. Jeg fik serveret en hel grydefuld af den stærke suppe, og så blev gryden ellers placeret midt på bordet ovenpå et glasbus. Det var utroligt hyggeligt og eksotisk!

Det var derfor en rejse tilbage i tiden og ned langs "memory lane", da jeg besluttede mig for at kreere suppen hjemme i mit eget køkken.

Ligesom i opskriften på den klassiske Pad Thai, indgår der i denne opskrift i øvrigt tamarindsaft. Du KAN altså godt undlade at bruge det, hvis du ikke lige har adgang til et asiatisk supermarked. Smagen vil ikke blive 100% autentisk, men det er bestemt ikke fordi, retten bliver ødelagt af det!

Sværhedsgrad
Udbytte
4 personer
Forberedelsestid
10 minutter
Tilberedelsestid
20 minutter
Tid i alt
30 minutter
Ingredienser
400 g Tiger rejer (optøede - alternativt almindelige rejer)
  citrongræs (2 stængler)
1 Løg (lille)
100 g Champignon
1 Tomater (mellem)
1 spsk Ingefær (finthakket)
2 Chili (store)
1 spsk Fiskesauce
1 spsk Tamarind (saft - kan undlades)
2 tsk Chilipasta (tom yum chilipasta)
2 Chili (store og friske)
1 l Vand
1 Lime (saften herfra)
Vejledning
  1. Ordn og rens de optøede rejer ved at fjerne skallerne, pånær halen, og skære en cirka 1-1½ centimeter dyb rids ned langs ryggen for at fjerne den sorte tarm.
  2. Skyl citrongræsset, bank dem med en kagerulle på spækbrættet og skær dem herefter over i halve.
  3. Pil løget og skær det i smalle både.
  4. Rens champignonerne for eventuelt jord og skær dem i kvarte.
  5. Skyl tomaten og skær den ud i smalle både.
  6. Skær chilierne ud på skrå i tynde strimler.
  7. Hæld vandet i en gryde og bring det i kog.
  8. Kom citrongræs, ingefær, limeblade, fiskesauce, tamarindsaft, chili, chilipasta, tomat og limesaft i det kogende vand.
  9. Sæt låg på gryden og lad suppen koge i et stykke tid for at lade alle smagene udvikle sig.
  10. Tilsæt herefter løg og champignon.
  11. Lad suppen koge videre i et par minutter.
  12. Tilsæt nu rejer og lad dem koge med suppen i max. 2-3 minutter eller indtil rejerne lige akkurat bliver rødlige. Hvis tigerrejerne koger for længe, bliver de meget kedelige og gummiagtige at tygge i.
  13. Smag eventuelt til med mere chilipasta, fiskesauce og limesaft. Smagen skal være til den sure og ikke mindst STÆRKE side ;-)
  14. Servér straks den rygende varme suppe og drys eventuelt lidt frisk, hakket thaibasilikum og/eller koriander henover.
Noter

Servér gerne suppen med jasminris.

Du kan også tilføje en dåse kokosmælk til suppen, hvis du vil gøre den ekstra rund og cremet. Så halverer du blot mængden af vand. Det smager rigtig dejligt, men indgår ikke i den traditionelle opskrift.

Læs også
Thaisuppe med rejer
Opskrift
Redaktion
Shio Ramen
Opskrift
Mette
Pad Thai
Opskrift
Lene Thomsen
Wonton suppe
Opskrift
Mette
Dumplings
Opskrift
Gyldendal
Pad Krapow Gai
Opskrift
Lene Thomsen
Kategori

Mad

Har du selv prøvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.


Har du spørgsmål eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.

Sociale medier