fbpx ✅Forårstid er aspargestid | GastroFun.dk

Forårstid er aspargestid

Forårstid er aspargestid
Indholdsfortegnelse

Grønne eller hvide, rå eller tilberedt. Asparges optræder i flere former og retter, og om du er til den sprøde, friske grønne på toppen af dit stjerneskud, eller som en blød, hvid kompagnon til kyllingen i det lune tarteletfyld, så er de friske skud et tegn på, at foråret endelig er her.

 

Hvad er en asparges?

Med sin milde aroma er aspargesen et populært supplement til mange retter, kolde som lune. Planten vokser vildt i Europa ved flod- og strandbredder, og aspargesen er en flerårig grøntsag med opretstående – eller let overhængende – glatte skud og skælformede blade.

 

Hvad er forskellen på grønne og hvide asparges?

Asparges

En hvid asparges er blot en grøn asparges, der ikke har fået sol. Forskellen på de to ligger grundlæggende i dyrkningsmetoden: Hvor grønne asparges har fået lov at vokse frit og få sol, har de hvide været overdækket af jord helt indtil høst.

Hvide asparges kræver desuden mere arbejde hvad angår dyrkningen, da de skal placeres i en jordvold, der efter hver høst udjævnes og etableres igen året efter – men det er al arbejdet værd.

En hvid asparges har en sej skræl og skal derfor altid tilberedes, hvorimod dens grønne bror kan spises både rå og tilberedt. Grønne asparges har en anelse mere bitterstof i sig, men er alligevel søde, mens de hvide er mere milde og delikate i smagen. Derudover bliver den hvide asparges næsten smøragtig i sin konsistens, når den er tilberedt, akkurat som vi kender den fra en god tarteletfyld.

 

Hvor og hvordan dyrkes asparges bedst?

Aspargesen er en forholdsvis taknemlig plante i den forstand, at en enkelt såning giver dig asparges i årevis.

Den dyrkes nemt i haven og vokser bedst i en let og sandet jord. Den plantes udenfor i det tidlige forår, og gerne i et højbed, så man har kontrol over jordkvaliteten.

Den høstes dog først for alvor efter to – sommetider hele tre - år, da planten ellers udtæres og risikerer at segne. Netop derfor stoppes høsten omkring Sankt Hans-tid, og det kan være svært at dy sig, fordi det muligvis stadig vrimler med skud – men hold ud! Det svarer sig, og det er en investering i mange, gode års aspargeshøst.

 

Hvornår er det sæson for asparges?

Asparges

Der er en grund til, at asparges er en populær forårsspise. Den er nemlig i sæson mellem april og juni.

 

Hvordan høstes asparges?

Asparges kan både plukkes, skæres og klippes ved høsten. Man høster kun de skud, hvor hovedet fortsat er lukket og fast – er de begyndt at åbne sig, er de ganske enkelt for seje til at blive spist.

 

Hvad passer til asparges?

Med sin delikate ærteagtige smag, går asparges bedst sammen med andre elementer, der er forholdsvis milde i smagen. Det være fedmen fra æg eller syren fra en sauce hollandaise. Den røgede, saltede bacon kan dog også fungere som et frækt modspil til en grøn asparges på grillen.

 

Hvordan tilberedes en grøn asparges?

Sprøde, bløde eller al dente? Grønne asparges er lækre i både rå og tilberedt form. Graden af tilberedning afhænger kun af dine præferencer og den ret, de skal indgå i. En grøn asparges i sin rå form går f.eks. fantastisk godt i en frisk forårssalat. Derudover kan grønne asparges både dampes, koges, bages, grilles – ja, den kan tilmed tilberedes i sous vide.

Det nederste stykke af aspargesen er hård og sej, så om den skal tilberedes eller nydes som den er, knækkes enden altid af, hvor den helt selv giver efter.

 

Hvordan tilberedes en hvid asparges?

Asparges

Hvor den grønne asparges kan spises både rå og tilberedt, skal en hvid asparges altid tilberedes.

Derudover skal den hvide asparges skrælles - hvis den ”trevler”, hvor enden er knækket af, skal du give den endnu en omgang med skrælleren.

 

Opskrifter med asparges

 

Tarteletter med asparges:

Tarteletter

Tarteletter

Læs hele opskriften her.


Tarteletter med høns i asparges

Tarteletter

Læs hele opskriften her.


Luksus tarteletter

Tarteletter

Læs hele opskriften her.


Tarteletter med kylling

Tarteletter

Læs hele opskriften her.



Retter med hvid asparges i centrum:

Hvide asparges med rejer og Sauce Mousseline

Hvide asparges

Læs hele opskriften her.


Hvide asparges med sommertrøffel

Hvide asparges

Læs hele opskriften her.


Sous vide hvide asparges

Sous vide hvide asparges

Læs hele opskriften her.


Hvide asparges med rejer og Sauce Hollandaise

Hvide asparges

Læs hele opskriften her.


Hvide asparges sous vide

Hvide asparges

Læs hele opskriften her.


Hvide asparges med løvstikkehollandaise

Hvide asparges

Læs hele opskriften her.


 

Supper med asparges:

Aspargessuppe

Aspargessuppe

Læs hele opskriften her.


Sommer minestronesuppe

Ministronesuppe

Læs hele opskriften her.


Grøn aspargessuppe

Grøn aspargessuppe

Læs hele opskriften her.


 

Egg Benedict med asparges:

Egg Benedict

Egg Benedict

Læs hele opskriften her.


Egg Benedict

Egg Benedict

Læs hele opskriften her.


Crossainter med asparges:

Crossaint med andebrystsalat

Crossaint

Læs hele opskriften her.


Croissant med hønsesalat og asparges

Crossaint

Læs hele opskriften her.


Stjerneskud med asparges:

Stjerneskud

Stjerneskud

Læs hele opskriften her.


Hjemmelavet stjerneskud

Stjerneskud

Læs hele opskriften her.


Nyfortolkning af stjerneskud

Stjerneskud

Læs hele opskriften her.


 

Andre opskrifter med asparges:

Aspargessovs

Aspargessovs

Læs hele opskriften her.


Pasta med tun og asparges

Pasta

Læs hele opskriften her.


Laksepakker

Laksebøffer

Læs hele opskriften her.


Brosme med Sauce Hollandaise

Brosme

Læs hele opskriften her.


Asparges med salsa verde

 

Asparges med salsa verde

Læs hele opskriften her.


Sprød salat med asparges

Sprød salat

Læs hele opskriften her.


Kategori

Mad

Sociale medier
Læs også
Mormormad
Artikel
Redaktion