fbpx 🎂Sønderjysk rugbrødslagkage | opskrifter | GastroFun.dk

Sønderjysk rugbrødslagkage

Sønderjysk rugbrødslagkage
Sidst ændret:
Tirsdag den 10. marts, 2020 - 10:49
Beskrivelse

Jeg er jo en vaskeægte synnejye og sætter derfor stor pris på de gode gamle sønderjyske klassikere. Var der nogen, der sagde medister med stuvet kål eller goed raj? De går lige i hjertet hos mig.

Sønderjysk rugbrødslagkage

Rugbrødslagkage er én af de sønderjyske egnsretter, der virkelig er blevet populær i mange andre dele af Danmark. Og det kan jeg da godt forstå, så hurra for det! Der hvor jeg kommer fra, kalder vi det dog for brødtorte, men rugbrødslagkage er nok lidt mere sigende for resten af landet :-)

Vi har jo generelt nogle andre ord for tingene, for eksempel kalder vi det ikke "slik" men bom, og "goed raj", som jeg nævnte i starten, betyder "gode råd".

Sønderjysk rugbrødslagkage

Rugbrødslagkage kan måske lyde lidt underligt for nogen - for rugbrød er da ikke noget, der hører hjemme i en kage? Ork jo da! Selvom det ligger lidt tungere i maven end en "almindelig" lagkage, så smager rugbrødslagkage bare rigtig, rigtig godt. Og nåh ja, en lagkage lavet med rugbrød, det er da næsten sundt, ikke?

Sønderjysk rugbrødslagkage

Fordi rugbrødslagkage er steget ret meget i popularitet, så er der efterhånden også en del opskrifter derude, men her får du altså opskriften, som en rigtig sønderjyde ville lave den: Det vil sige med sønderjysk rugbrød, der gerne har stået nogle dage. Sønderjysk rugbrød er et lækkert lyst rugbrød, der er bagt med surdej og helt uden kerner.

Man kan sagtens bage lagkagebundene og fryse dem - det gør ikke kagen mindre god.

 

Sønderjysk rugbrødslagkage opskrift

Sværhedsgrad
Udbytte
10 personer
Forberedelsestid
15 minutter
Tilberedelsestid
20 minutter
Tid i alt
35 minutter
Ingredienser
  Opskriftsgruppe (Lagskagebunde)
8 Æg
400 g Sukker
250 g Rugbrød (uden kerner, gerne 4-5 dage gammelt)
2 spsk Kakao pulver
2 spsk Kartoffelmel
2 tsk Bagepulver
  Opskriftsgruppe (Lagkagefyld)
1 l Fløde (1/2 liter hvis du ikke pynter siderne af kagen)
  marmelade (solbær)
Vejledning
  1. Pisk først æg og sukker hvidt og skummende.

  2. Bland kakao, rugbrød, kartoffelmel og bagepulver sammen og bland det herefter i æggemassen.

  3. Smør tre kageforme med margarine og rasp.

  4. Fordel dejen i de tre forme.

  5. Bag bundene i en 170 grader forvarmet ovn i 20 - 25 minutter. Du kan også smøre en enkelt springform på Ø 28 centimeter og hælde al dejen heri. I så fald skal den bages ved 185 grader i 50 minutter. Husk at dejen gerne må være lidt svampet.

  6. Pisk fløden til skum. Husk at stoppe piskningen lige inden, du mener, at den er ved at være der. Flødeskum står altid og bliver lidt tykkere, også efter du er stoppet med at piske.

  7. Når kagen er kold, lægges den sammen med solbærmarmelade og flødeskum: Først en lagkagebund, så et lag solbærmarmelade, derefter et godt lag flødeskum. Gentag med de sidste bunde og top eventuelt det sidste lag flødeskum af med hakket chokolade.

Læs også
Bedstefars skæg
Opskrift
Anette
Gode råd (Goed raj)
Opskrift
Susanne
Kartoffelkage
Opskrift
Anette
Kanelkage
Opskrift
Anja Kjartan Søstrøm
Gulerodskage
Opskrift
Thomas
Alt du skal vide om rugbrød
Artikel
Redaktion
Kategori

Mad

Har du selv prøvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.


Har du spørgsmål eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.

Sociale medier