Simpel italiensk pizzadej

Simpel italiensk pizzadej
Sidst ændret:
Tirsdag den 2. marts, 2021 - 15:27
Beskrivelse

Som madkundskabslærer har jeg mildest talt bagt min del af brød - skulle man tro! Jeg er LANGT fra færdig med at perfektionere mit håndværk.

Jeg finder hele håndværket bag pizzabagning meget smukt, fordi skønheden findes i enkeltheden. Og udadtil virker pizzabagning såre simpelt.

Sandheden er dog, at des mere "simpelt" noget er, des vigtigere er det, at det er PERFEKT. Det bliver nemlig meget svært at kamouflere eventuelle små fodfejl.

Pizza er enormt populært i det meste af verden og i særdeleshed i Danmark. 36 % af al take away i Danmark er pizza. Og derudover kan man så tænke sig til hvor meget frysepizza, der bliver spist. Men rigtig mange mennesker er også glade for at bage pizza selv. Der er dog mange, som ikke helt synes, de kan få dejen til at opføre sig, som en rigtig pizzadej. 

Det vil jeg gerne prøve at råde bod på med denne opskrift. Den er relativt nem at gå til, men den kræver en røremaskine – en Kitchen Aid, Teddy Bjørn, Kenwood el.lign., for dejen skal have nogle tæsk. Der findes masser af opskrifter, hvor man skal ælte i hånden, men det kræver øvelse, tid og kræfter. Her lader vi lige maskinen gøre arbejdet. 

For at dejen kan blive sej og smidig skal den have masser af tid. Derfor får den kun en lille smule gær og får lov at hæve natten over i køleskabet.

Dejen indeholder også ret meget væske, og derfor er det også vigtigt, at man 1. bruger mel med mere end 11 % protein, 2. at man lader dejen autolysere og 3. at dejen bliver æltet grundigt på maskinen. 

Der findes rigtig mange måder at lave pizza på, men jeg er nok mest til den slags, der lugter lidt af Italien. Det vil sige, at bunden er tynd og mængden af fyld er sparsom. En rigtig Margherita er et godt udgangspunkt, og man kan evt. tilføje en smule salami eller skinke, hvis man vil have kød på. Man kan også smide lidt svampe på eller oliven, men husk: LESS IS MORE!

I øvrigt, så prøv lige en rigtig Margherita. Ifølge historien, så blev den lavet til ære for den italienske dronning Margherita og viser med sine tre farver fra tomatsovsen, mozarellaosten, parmesanosten og basilikummen, det italienske flag tricolore. Simpelt og helt perfekt. 

God fornøjelse  

Pizzadej

Sværhedsgrad
Udbytte
4 pizzaer
Forberedelsestid
10 timer
Tilberedelsestid
7 minutter
Tid i alt
10 timer, 7 minutter
Ingredienser
440 g Vand (20 grader celsius)
5 g Gær (eller 1 gram tørgær)
500 g Hvedemel
100 g Durum mel
14 g Salt
Vejledning

1.    Mål alle ingredienserne op og stil dem på bordet – husk at måle vandets temperatur.

2.    Hæld vand og gær i en skål rør rundt til gæren er opløst.

3.    Hæld melet i skålen og vend det rundt i vandet – det skal kun lige være vendt sammen, ikke røre eller ælte en masse!

4.    Lad det stå 45-60 min. og autolysere. 

5.    Sæt skålen i maskinen, tilsæt salt og lad maskinen køre i 5-10 min. på laveste hastighed.

6.    Skru hastigheden op på næsten max og lad maskinen køre til dejen slipper bunden og siderne af skålen (ca. 3-5 min.).

7.    Gør hænderne våde, hiv dejen op af skålen, fold dejen under sig selv.

8.    Læg dejen i en skålen igen og sæt film over.

9.    Lad dejen hæve ¼ eller lidt mere på køkkenbordet og sæt den så i køleskabet natten over. 

10.    Tag dejen ud af køleskabet og lad den stå på køkkenbordet 1 time, så den kan få varmen. 

11.    Vend dejen ud på et meldrysset bord, drys mel over dejen og del den i 4 eller 5 stykker. Vej dem evt. så pizzaerne bliver lige store. Der er ca. 1050 g dej i alt.

12.    Spænd dejstykkerne op som store boller og læg dem på et meldrysset bord eller en bageplade. 

13.    Lad dem efterhæve 30-60 min.

14.    Tænd ovnen på højeste temperatur. På min ovn er det 300oC – og gør det i god tid, så ovnen er gennemvarm. 

15.    Hvis du bruger bagestål eller –sten, så sæt det ind i ovnen inden du tænder.

16.    Hvordan du former dejen til en pizza, vil jeg lade være op til dig og YouTube, men pas på med fyldet. Italienerne bruger kun lidt sauce og ost og måske 1 eller to slags fyld – LESS IS MORE!!!

17.    Når din pizza er klar, så smid den i ovnen bag den i ovnen 5-7 min.. Jeg lægger den som regel på et stykke bagepapir, så det er nemmere at få den ind og ud af ovnen! 

18.    God fornøjelse.

Kategori

Har du selv prøvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.


Har du spørgsmål eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.

Mad

Har du selv prøvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.Har du spørgsmål eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.


Sociale medier

Kommentarer