Pebernødder

Pebernødder
Underrubrik
Verdens bedste pebernødder
Sidst ændret:
Søndag den 22. november, 2020 - 10:07
Beskrivelse

Hvis der er noget, vi skal være rigtig stolte af herhjemme, så er det altså vores bidrag til det søde køkken. Her i Danmark kan vi bare noget, når det kommer til kager, og vi er jo ligefrem berømte for vores mange flødekager og forskellige slags wienerbrød. De tyske soldater var helt vilde med vores flødekager under krigen, og dansk wienerbrød er kendt helt ovre på den anden side af Atlanten.

Vi kan dog også noget, når det kommer til tørkager og småkager. Tænk bare napoleonshatte, hindbærsnitter, klejner, pebernødder... Klejner er én af de ældste danske julekager, og pebernødderne går faktisk helt tilbage til Middelalderen! De er én af de første kager, der er blevet bagt herhjemme. Tilbage i Middelalderen lavede man dog pebernødderne af rugbrødsdej tilsat honning og diverse krydderier. Fordi krydderier var en dyr og fin ting, hørte pebernødder kun den festlige juletid til.

Og det har hængt ved! For mig er juletiden helt sikkert lig med bagetid og hyggetid med familien. Mange familier har deres helt egen opskrift på pebernødder, og lige præcis den her opskrift er hele familiens favorit. Vi når gerne at bage dem et par gange allerede inden, vi når juledagene - og ja, vi kunne da bare bage en dobbeltportion, men sandheden er jo, at friskbagt bare er bedst! ;-)

 


Redaktion: Se en teaser til vores video hvor vi laver pebernødder her:

GastroFun PREMIUM kan du selvfølgelig se hele videoen. Har du ikke adgang endnu, kan du tilmelde dig her.

Sværhedsgrad
Udbytte
1 Portion
Forberedelsestid
30 minutter
Tilberedelsestid
10 minutter
Tid i alt
40 minutter
Ingredienser
250 g Smør (stuetemperateret)
250 g Sukker
1 tsk Bagepulver
1 tsk Kardemomme
2 tsk Hvid peber
1 tsk Kanel
500 g Hvedemel
Vejledning
  1. Kom smør og sukker op i en røreskål og pisk smør og sukker godt sammen.

  2. Herefter skal fløden piskes i ved en lav hastighed, så der ikke er fløde i hele køkkenet.

  3. Bland de øvrige tørre ingredienser sammen i en skål, inden blandingen røres ud i dejen.

  4. Ælt dejen færdig med hænderne, til en fast dej.

  5. Rul dejen ud i pølser på tykkelse med en lillefinger og skær stykker på 1 centimeter.

  6. Placer pebernødderne på bageplader med bagepapir. Brug en fugtig finger til at glatte toppene ud.

  7. Bag pebernødderne i en forvarmet ovn på 200 grader almindelig ovn i 7 - 10 minutter. Bagetiden kan variere fra ovn til ovn, så tjek til pebernødderne efter 5 minutter.

  8. Lad de færdig bagte pebernødder afkøle på en bagerist, inden de kommes på kagedåser. Det er dog vigtigt at prøvesmage sine pebernødder, mens de stadig er lune! Dette er én af vores faste traditioner, og den kan man ikke springe over.

Kilde

Se flere opskrifter på julebag her.

Kategori

Har du selv prøvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.


Har du spørgsmål eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.

Sociale medier