fbpx ūüćįNyfortolket Othellolagkage | opskrifter | GastroFun.dk

Nyfortolket Othellolagkage

Nyfortolket Othellolagkage
Beskrivelse

Othellolagkage - vi lover dig at du aldrig har set den p√• denne m√•de f√łr. Denne danske kage der blev opfundet omkring √•r 1900 best√•r typisk af et marcipanb√•nd, fl√łdeskum, makronbund og chokoladeglasur.

Denne opskrift er en nyfortolkning, hvor kagen bl.a. indeholder en vaniljebund, cookiebund, kirsenb√¶r/portvinsylt, vaniljekagecreme, kirseb√¶rfl√łderand og en m√łrkerosa glaze.

Vi har opskriften fra bogen: "Kageminder", hvor forfatteren Ditte Julie siger f√łlgende om den:

"Jeg m√• helt √¶rligt indr√łmme, at min nyeste fortolkning af en Othellolagkage slog benene v√¶k under mig og mine g√¶ster. Smagen af vanilje, kirseb√¶r, fl√łdeskum og portvin er en fortryllende mundfuld. Den ser vild og overd√•dig ud, og det er den bestemt ogs√•! Blive ikke skr√¶mt - den er nemmere at lave, end den ser ud til."

Udbytte
12 personer
Ingredienser
  Opskriftsgruppe (Vaniljebund)
2 Æg (str. M/L)
60 g R√łrsukker (Lyst)
1⁄2 tsk Bagepulver
  Citronsaft (Saften af en 1/2 √łkologisk citron)
  Opskriftsgruppe (Cookiebund)
120 g Mandler
1 tsk Bagepulver
100 g R√łrsukker (Lyst)
100 g Sm√łr (Bl√łdt)
  Opskriftsgruppe (Kirseb√¶r/portvinssylt)
200 g kirsebær (Amarenakirsebær med lage)
1 dl Portvin (Eller kirseb√¶rlik√łr)
1 spsk Brun farin
  Opskriftsgruppe (Kagecreme med vanilje)
1 Vaniljestang (God kvalitet)
3 spsk R√łrsukker (Lyst)
30 g Maizena
2 spsk Kirsebærsylt (Se opskriften længere oppe.)
  Opskriftsgruppe (Kirseb√¶rfl√łderand)
  Husblas (4 blade)
1 1⁄2 dl Lage (Kirseb√¶rlage, fra amarenakirseb√¶r)
1 Citron (Skal og saft fra en √łkologisk citron)
  Opskriftsgruppe (M√łrkerosa glaze)
  Husblas (2,5 blade)
110 g Sukker (Hvidt)
120 g Hvid chokolade (God kvalitet og finthakket)
125 g Mirror gel√© (indfarvet i m√łrk rosa. Kan undlades og erstattes med 1 blad husblas)
  Opskriftsgruppe (I √łvrigt)
  Chokoladespray (Gammelrosa farve)
  Spiselige blomster (Her krysantemum)
Vejledning

Vaniljebund

Pisk vaniljesukker, √¶g og r√łrsukker til en luftig og tyk √¶ggesnaps.

Bland hvedemel, bagepulver og kartoffelmel sammen og sigt det ned i æggesnapsen.

Tilsæt citronsaft og vend det forsigtigt sammen.

Fyld dejen i en springform (20 cm i diameter), hvor bunden er beklædt med bagepapir.

Bag kagen midt i ovnen ved 180 grader varmluft i ca. 15-20 minutter, til den giver efter ved let tryk.

Lad bunden k√łle helt af i formen, inden den sk√¶res fri og bagepapiret fjernes.

Flæk bunden i to lige tykke dele med en savtakket kniv.

 

Cookiebund

Hak mandlerne fint i en minihakker.

√Ült mandlerne sammen med de √łvrige ingredienser til en ensartet dej.

Pres dejen helt ud til kanten i en springform (20 cm i diameter) beklædt med bagepapir på bunden.

Bag bunden ved 180 grader varmluft i 20 minutter.

Lad bunden k√łle af i formen.

 

Kirsebær/portvinssylt

Kog kirseb√¶r, kirseb√¶rlik√łr og brun farin i en lille gryde, og lad v√¶sken reducere til halv m√¶ngde.

Det tager 10-15 minutter.

Lad sylten k√łle af.

Tag 2 spsk. lage fra sylten fra til kagecremen.

 

Kagecreme med vanilje

Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab nænsomt kornene ud.

Gem den tomme vaniljestang.

Mas kornene sammen med en smule af r√łrsukkeret.

R√łr maizenaen ud i 2 spsk. m√¶lk og tils√¶t √¶ggeblommer, vaniljesukker og resten af r√łrsukkeret til blandingen.

R√łr det godt sammen, til det er j√¶vnt.

Kom resten af mælken og den tomme vaniljestang i en lille gryde og varm det op til lige under kogepunktet.

Tilsæt æggeblandingen i en jævn stråle, mens du pisker konstant i gryden.

Varm nu cremen op så den slår bobler og tykner godt, imens du hele tiden pisker.

Tag gryden af varmen og fisk den tomme vaniljestang op.

Bland kirsebærsylt i vaniljecremen.

S√¶t cremen i k√łleskab, til den er helt kold.

Placér en kagering (20 cm i diameter) på den tallerken eller det fad, du gerne vil servere din færdige lagkage på.

Læg et stykke kageplast ned langs kanten af kageringen.

Placér den ene cookiebund nederst og fordel halvdelen af kirsebærsylten på bunden.

Pisk vaniljecremen lind og klumpefri og tilsæt 2 spsk. kirsebærlage fra kirsebærsylten.

Pisk fl√łden til en spr√łjtefast fl√łdeskum og vend det sammen med cremen.

Fordel herefter halvdelen af vaniljecremen over cookiebunden.

Flæk vaniljebundene i to lige store dele.

Placér den ene bund ovenpå vaniljecremen og tryk den let ned i.

Sm√łr resten af kirseb√¶rsylten udover vaniljebunden og fordel resten af vaniljecremen herp√•.

Afslut med den sidste vaniljebund.

S√¶t kagen p√• k√łl i minimum tre timer eller natten over.

 

Kirseb√¶rfl√łderand

Udbl√łd husblas i rigeligt koldt vand i 20 minutter.

Bring kirsebærlage og fintrevet citronskal og -saft i kog i en lille gryde.

Tag det af varmen og r√łr den udbl√łdte husblas ud i den varme saft.

Lad det k√łle af, til det er lunt.

Pisk i mellemtiden fl√łden til let fl√łdeskum.

Vend forsigtigt fl√łdeskummet sammen med saften ‚Äď gerne over tre omgange, s√• du bevarer luften i skummet.

Fyld kirseb√¶rfl√łdeskummet i en spr√łjtepose.

 

M√łrkerosa glaze

Udbl√łd husblas i rigeligt koldt vand i 20 minutter.

H√¶ld sukker og s√łdm√¶lk i en gryde og bring det i kog ved middelvarme.

Sukkeret skal være smeltet.

Kom den hakkede hvide chokolade op i en h√łj kande.

Hæld den varme mælkeblanding op til chokoladen.

Tils√¶t den udbl√łdte husblas og mirror gel√©.

Sænk stavblenderen skråt ned i kanden, så du undgår at skabe luftbobler, og fjern ikke stavblenderen fra bunden, mens der blendes.

Lad glazen k√łle ned til ca. 35 grader.

Befri kagen fra kagering og -plast.

Placér kagen på en bagerist med en bradepande under.

Spray kagen med chokoladespray.

Hæld derefter glazen halvt ind over kagen og ned langs kanten, så det dækker et lille område på kagen.

Pynt til sidst med spiselige blomster og guldst√łv.

 

I √łvrigt

Befri kagen fra kagering og -plast og udvid kageringen med 2 cm (nu 22 cm i diameter).

Klip et lille hul i spr√łjteposen.

St√łb fl√łderanden hele vejen rundt om kagen og over kagens overflade.

Frys kagen i to timer.

Othellolagkage

Othellolagkage

Noter

TIP:

K√łb god marmelade, hvis du ikke har tid til at lave din egen.

Du kan sagtens undlade at glaze og spraye kagen.

Source

Kageminder

Vi har opskriften fra bogen: "Kageminder". 

Kategori
Sværhedsgrad
Sociale medier
Læs også
Nyfortolket dr√łmmekage
Opskrift
Gyldendal