fbpx 🍰Nyfortolket Othellolagkage | opskrifter | GastroFun.dk

Nyfortolket Othellolagkage

Nyfortolket Othellolagkage
Sidst ændret:
Tirsdag den 12. november, 2019 - 11:19
Beskrivelse

Othellolagkage - vi lover dig at du aldrig har set den på denne måde før. Denne danske kage der blev opfundet omkring år 1900 består typisk af et marcipanbånd, flødeskum, makronbund og chokoladeglasur.

Denne opskrift er en nyfortolkning, hvor kagen bl.a. indeholder en vaniljebund, cookiebund, kirsenbær/portvinsylt, vaniljekagecreme, kirsebærfløderand og en mørkerosa glaze.

Vi har opskriften fra bogen: "Kageminder", hvor forfatteren Ditte Julie siger følgende om den:

"Jeg må helt ærligt indrømme, at min nyeste fortolkning af en Othellolagkage slog benene væk under mig og mine gæster. Smagen af vanilje, kirsebær, flødeskum og portvin er en fortryllende mundfuld. Den ser vild og overdådig ud, og det er den bestemt også! Blive ikke skræmt - den er nemmere at lave, end den ser ud til."

Sværhedsgrad
Udbytte
12 personer
Ingredienser
  Opskriftsgruppe (Vaniljebund)
2 Æg (str. M/L)
60 g Rørsukker (Lyst)
1⁄2 tsk Bagepulver
  Citronsaft (Saften af en 1/2 økologisk citron)
  Opskriftsgruppe (Cookiebund)
120 g Mandler
1 tsk Bagepulver
100 g Rørsukker (Lyst)
100 g Smør (Blødt)
  Opskriftsgruppe (Kirsebær/portvinssylt)
200 g kirsebær (Amarenakirsebær med lage)
1 dl Portvin (Eller kirsebærlikør)
1 spsk Brun farin
  Opskriftsgruppe (Kagecreme med vanilje)
1 Vaniljestang (God kvalitet)
3 spsk Rørsukker (Lyst)
30 g Maizena
3 dl Sødmælk
2 spsk Kirsebærsylt (Se opskriften længere oppe.)
  Opskriftsgruppe (Kirsebærfløderand)
  Husblas (4 blade)
1 1⁄2 dl Lage (Kirsebærlage, fra amarenakirsebær)
1 Citron (Skal og saft fra en økologisk citron)
  Opskriftsgruppe (Mørkerosa glaze)
  Husblas (2,5 blade)
110 g Sukker (Hvidt)
100 g Sødmælk
120 g Hvid chokolade (God kvalitet og finthakket)
125 g Mirror gelé (indfarvet i mørk rosa. Kan undlades og erstattes med 1 blad husblas)
  Opskriftsgruppe (I øvrigt)
  Chokoladespray (Gammelrosa farve)
  Spiselige blomster (Her krysantemum)
Vejledning

Vaniljebund

Pisk vaniljesukker, æg og rørsukker til en luftig og tyk æggesnaps.

Bland hvedemel, bagepulver og kartoffelmel sammen og sigt det ned i æggesnapsen.

Tilsæt citronsaft og vend det forsigtigt sammen.

Fyld dejen i en springform (20 cm i diameter), hvor bunden er beklædt med bagepapir.

Bag kagen midt i ovnen ved 180 grader varmluft i ca. 15-20 minutter, til den giver efter ved let tryk.

Lad bunden køle helt af i formen, inden den skæres fri og bagepapiret fjernes.

Flæk bunden i to lige tykke dele med en savtakket kniv.

 

Cookiebund

Hak mandlerne fint i en minihakker.

Ælt mandlerne sammen med de øvrige ingredienser til en ensartet dej.

Pres dejen helt ud til kanten i en springform (20 cm i diameter) beklædt med bagepapir på bunden.

Bag bunden ved 180 grader varmluft i 20 minutter.

Lad bunden køle af i formen.

 

Kirsebær/portvinssylt

Kog kirsebær, kirsebærlikør og brun farin i en lille gryde, og lad væsken reducere til halv mængde.

Det tager 10-15 minutter.

Lad sylten køle af.

Tag 2 spsk. lage fra sylten fra til kagecremen.

 

Kagecreme med vanilje

Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab nænsomt kornene ud.

Gem den tomme vaniljestang.

Mas kornene sammen med en smule af rørsukkeret.

Rør maizenaen ud i 2 spsk. mælk og tilsæt æggeblommer, vaniljesukker og resten af rørsukkeret til blandingen.

Rør det godt sammen, til det er jævnt.

Kom resten af mælken og den tomme vaniljestang i en lille gryde og varm det op til lige under kogepunktet.

Tilsæt æggeblandingen i en jævn stråle, mens du pisker konstant i gryden.

Varm nu cremen op så den slår bobler og tykner godt, imens du hele tiden pisker.

Tag gryden af varmen og fisk den tomme vaniljestang op.

Bland kirsebærsylt i vaniljecremen.

Sæt cremen i køleskab, til den er helt kold.

Placér en kagering (20 cm i diameter) på den tallerken eller det fad, du gerne vil servere din færdige lagkage på.

Læg et stykke kageplast ned langs kanten af kageringen.

Placér den ene cookiebund nederst og fordel halvdelen af kirsebærsylten på bunden.

Pisk vaniljecremen lind og klumpefri og tilsæt 2 spsk. kirsebærlage fra kirsebærsylten.

Pisk fløden til en sprøjtefast flødeskum og vend det sammen med cremen.

Fordel herefter halvdelen af vaniljecremen over cookiebunden.

Flæk vaniljebundene i to lige store dele.

Placér den ene bund ovenpå vaniljecremen og tryk den let ned i.

Smør resten af kirsebærsylten udover vaniljebunden og fordel resten af vaniljecremen herpå.

Afslut med den sidste vaniljebund.

Sæt kagen på køl i minimum tre timer eller natten over.

 

Kirsebærfløderand

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 minutter.

Bring kirsebærlage og fintrevet citronskal og -saft i kog i en lille gryde.

Tag det af varmen og rør den udblødte husblas ud i den varme saft.

Lad det køle af, til det er lunt.

Pisk i mellemtiden fløden til let flødeskum.

Vend forsigtigt flødeskummet sammen med saften – gerne over tre omgange, så du bevarer luften i skummet.

Fyld kirsebærflødeskummet i en sprøjtepose.

 

Mørkerosa glaze

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 minutter.

Hæld sukker og sødmælk i en gryde og bring det i kog ved middelvarme.

Sukkeret skal være smeltet.

Kom den hakkede hvide chokolade op i en høj kande.

Hæld den varme mælkeblanding op til chokoladen.

Tilsæt den udblødte husblas og mirror gelé.

Sænk stavblenderen skråt ned i kanden, så du undgår at skabe luftbobler, og fjern ikke stavblenderen fra bunden, mens der blendes.

Lad glazen køle ned til ca. 35 grader.

Befri kagen fra kagering og -plast.

Placér kagen på en bagerist med en bradepande under.

Spray kagen med chokoladespray.

Hæld derefter glazen halvt ind over kagen og ned langs kanten, så det dækker et lille område på kagen.

Pynt til sidst med spiselige blomster og guldstøv.

 

I øvrigt

Befri kagen fra kagering og -plast og udvid kageringen med 2 cm (nu 22 cm i diameter).

Klip et lille hul i sprøjteposen.

Støb fløderanden hele vejen rundt om kagen og over kagens overflade.

Frys kagen i to timer.

Othellolagkage

Othellolagkage

Noter

TIP:

Køb god marmelade, hvis du ikke har tid til at lave din egen.

Du kan sagtens undlade at glaze og spraye kagen.

Kilde

Kageminder

Vi har opskriften fra bogen: "Kageminder"

Læs også
Alt om chokolade
Artikel
Redaktion
Nyfortolket drømmekage
Opskrift
Gyldendal
Lagkage med chokolademousse og banan
Opskrift
Henriette Kristiansen
Kartoffelkage
Opskrift
Anette
Kategori

Se f.eks. hvordan du folder franskbrødsdej her:

 

Sociale medier