fbpx 🥩Helstegt oksemørbrad👨‍🍳 | opskrifter | GastroFun.dk

Helstegt oksemørbrad

Helstegt oksemørbrad
Underrubrik
Serveret med bearnaisekartofler og hvidløgstegte champignon
Sidst ĂŚndret:
Mandag den 6. januar, 2020 - 11:20
Beskrivelse

Helstegt oksemørbrad er en sand weekendklassiker.

Det er de fÌrreste, der ikke nyder en god og mør oksemørbrad, og derfor er det en oplagt ret, som du nemt kan hive ud af Ìrmet, nür familien skal samles, eller I für gÌster pü besøg.

Om du vÌlger at stege eller grille den hel eller i skiver, er oksemørbraden et sikkert valg, der nÌsten ikke kan slü fejl - sü lÌnge du har styr pü tilberedningen!

I denne opskrift finder du en udførlig gennemgang af, hvordan du trin for trin gür til mørbraden og sikrer, at den bliver yderst veltilberedt. God fornøjelse!

 

Hvad er oksemørbrad?

Mørbraden er er en meget mager udskÌring placeret helt oppe ved rygsøjlen og pü indersiden af alle pattedyr.

Oksemørbraden anses for at vÌre den møreste og mest delikate udskÌring pü kvÌget, og sü er den tilmed nem at gü til og tilberede i ovnen eller pü grillen.

 

Klargøring af oksemørbrad

En mørbrad skal altid afpudses inden tilberedning. Dette betyder, at sener, hinder og fedt skal skÌres bort.

Sølvsenen er placeret i den tykke ende af udskÌringen og fjernes ved at stikke en spids kniv ind, sü den ligger fladt mellem sene og mørbrad. Tag fat i senen med den anden hünd, mens du med kniven skÌrer senen af uden at skÌre i kødet.

Herefter fjernes de øvrige sener, hinder og fedt.

 

Tilbehør til oksemørbrad

Der er rigeligt at vÌlge i mellem, nür du skal lave et godt tilbehør til oksemørbraden. 

Du kan servere alt lige fra friske salater og dressinger til tungere kartoffelretter og Ìgte saucer til dette skønne stykke kød. Her besluttede jeg mig for at servere den møre oksemørbrad med lÌkre bearnaise kartofler.

SvĂŚrhedsgrad
Udbytte
4 Portioner
Forberedelsestid
30 minutter
Tilberedelsestid
35 minutter
Tid i alt
1 time, 5 minutter
Ingredienser
  Opskriftsgruppe (Oksemørbrad)
1 Oksemørbrad (omkring 1,2 kg.)
  Smør (til stegning)
  Olie (til stegning)
  Opskriftsgruppe (Bearnaise kartofler)
2 kg Kartofler (tilpas mĂŚngden)
  Bearnaise (købt fĂŚrdig)
500 g Champignon
3 fed Hvidløg
1 bdt Persille
Vejledning

Oksemørbrad

Oksemørbrad i ovn

  1. TÌnd ovnen pü 180 grader almindelig ovn. Graderne afhÌnger dog af din ovn. 
  2. Start med at afpudse oksemørbraden for fedt og sener. 
  3. Krydr kødet med salt og peber. Ønsker du at give kødet lidt ekstra smag, kan du vÌlge at krydre kødet med frisk timian, rosmarin eller hvidløg.
  4. Brun kødet af pü en grillpande, almindelig pande eller i en stegegryde i smør og olie i 5-6 minutter. Giv den et par minutter pü hver side.
  5. SÌt derefter mørbraden i ovnen med et stegetermometer i midten af kødet. Steg den til en centrumtemperatur pü 56-60 grader. Det tager 20-25 minutter, igen afhÌngigt af din.  
  6. Tag stegen ud. Den behøver ikke at hvile, men hvis den gør, skal den ikke pakkes ind, da den dermed vil stege videre.
  7. SkĂŚr ud og servĂŠr!
     

Bearnaise kartofler

Bearnaise kartofler

  1. Kartoflerne skrĂŚlles og skĂŚres i skiver. Gerne pĂĽ et mandolinjern.
  2. Herefter puttes de i en gryde og koges cirka 10 minutter i letsaltet vand.
  3. Herefter hÌldes kartoflerne i et ildfast fad og overhÌldes med din yndlings bearnaise. Det skal dog vÌre en købe-bearnaise, for hvis du bruger en hjemmelavet sauce, vil den skille i ovnen.
  4. Til sidst smuldres der bøffelmozzarella hen over bearnaisen.
  5. Retten stilles i ovnen ved 200 grader varmluft.
  6. Den skal tilberedes, indtil osten er gylden. Det tager cirka 25-30 minutter.
  7. Tag fadet ud af ovnen og lad kartoflerne hvile i 5 minutter, inden de serveres.
     

Stegte champignon

Stegte champignon

  1. Rens champignonerne og skĂŚr dem i kvarte.
  2. Steg dem i olie ved høj varme.
  3. Pres hvidløgene ud over champignonerne og lad det stege med.
  4. Grovhak persillen og drys over champignonerne.

Velbekomme!

 

 

Noter

Temperaturer og tilberedning oksemørbrad:

  • Rød/rosa: 55-60 grader
  • Svagt rosa: 60-65
  • Gennemstegt: over 65. Her vil kødet typisk blive tørt. 

HUSK: Jo højere temperaturen er i din ovn, desto mere vil centrumstemperaturen stige i kødet i minutterne, efter det er taget ud af ovnen. 

TIP: Det er ikke nødvendigt at lade oksemørbrad hvile, da kødet ikke bliver mere mørt, saftigt eller smagsfuldt, hvis det für lov at ligge. Hvis du vil lade det hvile inden det skal serveres, skal det ikke pakke sind, da det sü vil stege videre. 

Kategori

Mad

Har du selv prøvet denne opskrift?

Vi elsker, nür du deler dine resultater med os! NÌvn os med tagget @GastroFun.dk pü dine billeder pü Instagram, sü vi kan se, hvordan det gik.

Du kan ogsü bruge tagget #gastrofundk.


Annonce: Mangler du vininspiration til maden - se mere her hos Den Sidste Flaske.


Har du spørgsmül eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os pĂĽ Instagram eller Facebook.

Sociale medier
LĂŚs ogsĂĽ
Mørbrad
Artikel
Per Asmussen
Sous Vide Dry Aged Oksemørbrad
Opskrift
Per Asmussen
Oksemørbrad i ovn
Opskrift
Anne Mette Autzen
Sous Vide Tournedos
Opskrift
Per Asmussen
x