fbpx 🐟Grillet dorade | opskrifter | GastroFun.dk

Grillet dorade

Grillet dorade
Beskrivelse

Dorade

"Dorade?", tænker du måske.

Spørger du en franskmand, græker, italiener eller anden sydeuropæer, vil de svare, at dorader er en stor delikatesse og altid har været det.

Men hvad er en dorade?

Doraden er også kendt som havrude eller guldbrase herhjemme, og den er en yderst delikat og velsmagende fisk. Navnet, guldbrase, refererer desuden til de gyldne pletter, den har på kinderne, og den gyldne linie, der løber over dens store, ovalformede øjne.

Grillet dorade

Det er desuden en god tommelfingerregel, at des mere fremtræden den gyldne linje er, des friskere er fisken. Det er lidt svært at se på dette billede, men derudover er det en generel regel, at øjnene skal være skinnende blanke, og så skal fisken ikke lugte af "fisk".

Doradens kød er hvidt og magert og har en lækker smag og saftig konsistens - personligt synes jeg, kødet minder om ørred. Derudover er doraden fyldt med vitaminer som B12 og B9 samt magnesium, jern og calcium.

Doraden er faktisk én af de mest værdifulde fisk i Middelhavet, og den er allerbedst mellem juli og oktober - så det er nu, du skal slå til!

 

Doraden hos den lokale fiskemand

Jeg har tit og ofte bemærket doraden hos min fiskemand på det lokale marked, hvor den altid ligger hel på is.

Den har muligvis fanget mit øje, fordi den er en forholdsvis lille fisk (cirka 20-25 centimeter inklusive hoved) og dermed virker ret overskuelig at give sig i kast med.

- men hvor mange fisk skal man så lige have? Vi blev to voksne og ét barn til aften, og tre fisk virkede umiddelbart af meget. Det afhænger naturligvis af den enkeltes appetit, men fiskemanden kunne fortælle mig, at er man sulten, kan man spise en hel selv, og ellers kan man godt være to personer om én fisk.

Han mente, at to fisk ville være fint til os to voksne og vores 3-årige. Og det var i hvert fald rigeligt. Jeg serverede fisken med et halvt blomkål og lidt brød, og vi levnede en halv fisk.

Fiskemanden både afskællede fisken, skar den op samt fjernede indmaden, så det kunne næppe være nemmere. Han spurgte mig desuden, om doraden skulle steges eller dampes, og da jeg svarede, at den skulle grilles, vejledte han mig i, hvordan det i så fald skulle gribes an. Læs med herunder.

Udbytte
3 personer
Forberedelsestid
5 minutter
Tilberedelsestid
16 minutter
Tid i alt
21 minutter
Ingredienser
  Groft salt (til gourmetsaltning)
  Flagesalt (til smag)
  Peber (fra kværn - til smag)
1⁄2 Citron
8 Frisk timian (hele kviste)
Vejledning
  1. Start med at gourmetsalte fisken i 20 minutter.
  2. Skyl herefter fisken af for salt under den kolde hane.
  3. Tør fisken godt af og og krydr med salt og peber på hver side.
  4. Rids skindet med en kniv.
  5. Skær den halve citron ud i tynde skiver.
  6. Læg citronskiverne og de hele timiankviste ind i hver fisk.
  7. Tænd gasgrillen på fuld drøn.
  8. Læg de fyldte dorader midt på den brandvarme grill og sluk for den inderste ring.Grillet dorade
  9. Grill doraderne i 8 minutter på hver side.
  10. Tag herefter fiskene af grillen og lad dem hvile i 2 minutter.
  11. Træk herefter forsigtigt skindet af. Nu er det nemt at tage kødet ud
  12. Krydr det med en god salt (gerne flagesalt) og servér straks de lækre grillede dorader.

Grillet dorade

Grillet dorade

Noter

Har du selv prøvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.

Har du spørgsmål eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.

Kategori

Mad

Har du selv prøvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.


Har du spørgsmål eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.

Sværhedsgrad
Sociale medier
Læs også
Gourmetsaltning/Rimning
Artikel
Per Asmussen
Ørred på gasgrill
Opskrift
Mette
Kantarel
Artikel
Redaktion