fbpx 🍔Dessert mini burgere | opskrifter | GastroFun.dk

Dessert mini burgere

Dessert mini burgere (c)neurogastronomi.ciom
Sidst ændret:
Fredag den 16. august, 2019 - 10:04
Beskrivelse

Hjernen bliver udfordret på en sjov måde, når man leger med forestillingerne om klassiske retter. Det sker, fordi hjernen ud fra sine tidligere erfaringer forudsiger, hvordan en ret vil smage, så den forvirres godt og grundigt, når smagen er en anden end den forventede.

Denne burger har udseende og konsistens som en klassisk burger fra det salte køkken, men er her lavet om til en dessert. Der er de samme sure, søde, stærke, bitre og crunchy elementer, blot i en sød kontekst.

Sværhedsgrad
Udbytte
4 Portioner
Forberedelsestid
15 minutter
Tilberedelsestid
6 timer
Tid i alt
6 timer, 15 minutter
Ingredienser
  Opskriftsgruppe (Slider-boller)
1 1⁄2 dl Mælk
2 spsk Honning
1 dl Vand
30 g Gær
50 g Smør (Smeltet)
2 Æg
1⁄2 spsk Groft salt
550 g Hvedemel (Cirkamængde)
1 spsk Rørsukker (Cirkamængde)
  Sesamfrø (Til drys)
  Opskriftsgruppe ("bøf"-brownie)
250 g Smør
250 g Mørk chokolade (70 %)
350 g Sukker
4 Æg
225 g Hvedemel
100 g Valnødder (Grofthakkede)
  Opskriftsgruppe ("mayonnaise"-citroncreme)
2 Husblas (Blade)
1 Citronskal (Fintreven skal fra 1 usprøjtet citron)
2 spsk Rørsukker (Smag efter, det kan sagtens være op til 3 spsk.)
  Opskriftsgruppe ("ristede løg"-nougatkrokant)
75 g Sukker
  Olie (Smagsneutral)
  Opskriftsgruppe ("ketchup"-rabarber-chili-syltetøj)
3 Rabarber (Stænger)
100 g Sukker
1⁄3 Chili (Rød chili, finthakket)
1 spsk Vand (Det kan sagtens være op til 2 spsk.)
  Opskriftsgruppe ("ost"-sødet yoghurt med agar agar)
1 dl Yoghurt (Natural)
1 spsk Sukker
  Frugt farve (Evt. lidt gul frugtfarve, hvis du vil have den til at ligne cheddar)
  Opskriftsgruppe (anretning)
1⁄2 bdt Jordbær (Til anretningen som tomat: ½ bk. jordbær i skiver)
1 bdt Mynte (Til anretningen som salat: 1 bdt. friske mynteblade)
Vejledning

Slider-boller

Varm mælk op i en gryde sammen med honning.

Det skal ikke koge, blot smelte honningen.

Tilsæt vandet, så væsken er lunken.

Kom gæren i, og rør rundt, til den er opløst.

Varm smørret i en lille gryde, og når det er smeltet, hældes det i en skål sammen med den lunkne væske og æggene.

Sigt hvedemel, og tilsæt det gradvist sammen med salt, mens du rører rundt, så dejen samler sig.

Dejen skal ikke æltes for længe, men blot samles, så den slipper skålens sider.

Lad den hæve et lunt sted ca. 45 minutter. Slå dejen ned, ælt let igennem igen, og lad den hvile yderligere 10 minutter.

Rul derefter dejen ud på et melstrøet bord i ca. 3 cm’s tykkelse.

Udstik bollerne med en lille udstikker i ca. 5 cm’s diameter, og sæt dem på en bageplade.

Pensl med æggeblomme, og drys med rørsukker og sesam.

Lad dem hæve til dobbelt størrelse, og bag i en forvarmet ovn ved ca. 225 grader ca. 10-12 minutter.

Afkøl bollerne på en bagerist.

 

Bøf (brownie)

Tænd ovnen på 175 grader.

Smelt smør og chokolade over vandbad.

Hæld det dernæst i en skål med sukkeret, og pisk nogle minutter med en elpisker.

Pisk et æg i ad gangen.

Tilsæt hvedemelet, og pisk et par minutter, til dejen er blank.

Hæld dejen ud i en bradepande beklædt med bagepapir, så den er ca. 1½ cm tyk.

Drys valnødderne henover, og bag 20-25 minutter, til dejen er let fast og ikke blævrende ved tryk.

Afkøl, evt. til dagen efter, og stik ”bøffer” ud i ca. 6 cm’s diameter med en udstikker.

 

Mayonnaise (citroncreme)

Udblød husblas i koldt vand.

Varm citronsaft og -skal, rørsukker, piskefløde og vaniljekorn og -stang op i en gryde.

Hak den hvide chokolade, kom op i gryden, og rør, til det er smeltet.

Vrid husblas fri for væde, og kom i gryden under omrøring.

Når husblassen er opløst, hældes cremen i en plastbeholder og afkøles.

Når den er kold, piskes cremen stiv med en elpisker og kommes derefter i sprøjtepose.

 

Ristede løg (nougatkrokant)

Smelt sukker til en lys karamel i en gryde, kom hasselnødderne i, og rør rundt.

Smør en tallerken med lidt olie, og læg de karamelliserede nødder på.

Afkøl og hak dem groft.

 

Ketchup (rabarber-chili-syltetøj)

Skyl rabarberne, og snit dem fint.

Kom dem i en gryde sammen med sukker, hakket chili og lid vand.

Varm det op, og lad simre, til rabarberen er trevlet.

Blend massen til en puré, og køl af.

Kom det i en sprøjtepose.

 

Ost (sødet yoghurt med agar agar)

Kom piskefløde i en gryde med sukker, evt. med frugtfarve.

Tilsæt agar agar, og lad det simre et par minutter ved middel varme.

Tag af varmen, og tilsæt yoghurten.

Mix med en stavblender, og hæld massen ud på en silikonemåtte.

Kom på køl mindst 1 time, og skær derefter i firkanter, lidt større end browniebøfferne.

 

Anretning

Halvér slider-bollerne, og kom citroncreme på underbollen.

Fordel mynteblade herpå, og læg et udstukket stykke brownie samt en skive agar agaryoghurt-” ost” ovenpå.

Læg tynde skiver af friske jordbær på, sprøjt en klat rabarber-chili-syltetøj på toppen, og drys med nougatkrokant. Servér straks.


 

Noter

TIP: Kan du ikke skaffe agar agar, kan ”osten” udelades. Brug samme mængde passionsfrugt eller havtorn til mayonnaisen i stedet for citron.

Brug tomat i stedet for rabarber i ketchuppen.

Source

Opskriften er fra min og Nikolaj Buchardts bog: neurogastronomi.com

Køb bl.a. bogen her hos Saxo.com.

Kategori

Mad

Har du selv prøvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.


Har du spørgsmål eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.

Sociale medier
Læs også
Alt du skal vide om burgeren
Artikel
Redaktion
Dessert Mini Burgere
Opskrift
Per Asmussen