fbpx 🍋Citronlagkage med hvid chokolade | opskrifter | GastroFun.dk

Citronlagkage med hvid chokolade

Citronlagkage med hvid chokolade
Beskrivelse

Lagkage holder ALTID, og det fantastiske ved lagkager er, at de kan varieres i det uendelige og atter uendelige! Der er jo ingen grænser (okay, NÆSTEN ingen grænser) for, hvad man kan fylde i en lagkage.

Lagkage er lidt en "fejringskage", og jeg skal lige love for, at der var noget at fejre forleden.

I sidste uge besteg én af mine gode veninder nemlig intet mindre end Atlasbjergene i Morokko! 😲 Jep, hun pakkede simpelthen rygsækken og begav sig til det nordvestlige Afrika for at "kravle lidt rundt" på en bjergkæde, der strækker sig over imponerende 2.450 kilometer.

Min veninde er desuden TOSSET med citron (hun påstår, at min tarte au citron er den bedste i verden 😉), og derfor skulle hendes bedrifter naturligvis fejres med 1) lagkage og 2) citron!

Jeg selv er kæmpe fan af at kombinere frugt og chokolade, og jeg forsøger, så vidt det er muligt, altid at indtænke både surt og sødt i mine kager.

Citronlagkage med hvid chokolade

Citron kan sagtens gå hånd i hånd med enten mørk- eller mælkechokolade, men jeg tænkte, at den syrlige citron med fordel kunne få et superdelikat modspil af en rund og mild hvid chokolade.

Denne citronlagkage er derfor fyldt med en hvid chokolademousse og lemoncurdmousse samt toppet med citrongelé.

Jeg er ret vild med at inkorporere én smag i forskellige former og teksturer i den samme dessert, hvorfor citronen både optrådte som den glatte, syrlige citrongelé og den mere fluffy, sød-syrlige lemoncurdmousse.

Citronlagkage med hvid chokolade

Udfordringen med lagkagebunde kan være at få dem helt flade under bagningen. Grunden er, at bagværk jo primært hæver op på midten, men det er selvfølgelig ikke ønskværdigt i en lagkagebund - ellers risikerer fyldet jo at løbe steder hen, hvor det ikke helt var tiltænkt, plus en lagkage jo traditionelt set skal være lige og "flad" på toppen.

Som du kan se, var jeg en anelse udfordret på den øverste kagebund, hvorfor lemoncurdmoussen løb lidt ud mod siderne. Derfor får du opskriften MED husblas, som jeg jo altså desværre undlod i min lemoncurd. Det vil jeg huske til næste gang. 😉

Den øverste kagebund blev desuden lige til den tykke side - tro det eller ej, men det var min hensigt at skære dem lige store! Udover dét, spillede alle smagene bare 100%, og lagkagen var et KÆMPE hit! 😳

Jeg pyntede hvert stykke lagkage med lidt frisk mynte, og myntesmagen løftede hele lagkagen til HELT nye højder! Derfor vil jeg næste gang prøve at komme den friske mynte i selve citrongeléen og så i stedet farve geléen med grøn frugtfarve.

Udbytte
12 personer
Forberedelsestid
30 minutter
Tilberedelsestid
30 minutter
Hviletid
11 timer
Tid i alt
12 timer
Ingredienser
  Opskriftsgruppe (Lagkagebunde)
4 Æg
1 2⁄3 dl Sukker
7 1⁄2 g Vaniljesukker
2 dl Hvedemel (Hvid-/kagehvedemel)
  Smør (til springformen)
  Opskriftsgruppe (Lemoncurdmousse)
2 Husblas (blade)
3 1⁄3 dl Sukker
4 Æg
125 g Smør
  Opskriftsgruppe (Hvid chokolademousse)
140 g Smør
3 Husblas (blade)
  Opskriftsgruppe (Citrongelé)
2 Husblas (blade)
3⁄4 dl Citronsaft
3⁄4 dl Sukker
  Frugt farve (gul, 1-2 dråber)
Vejledning

Lagkagebunde

Citronlagkage med hvid chokolade

  1. Forvarm ovnen på 180 grader almindelig over- og undervarme.
  2. Tag en skål.
  3. Slå æg ud i skålen og tilføj sukker.
  4. Pisk begge dele sammen indtil det bliver luftigt.
  5. Tag en ny skål og bland vaniljesukker, bagepulver og mel sammen heri.
  6. Tag en sigte.
  7. Sigt den tørre blanding over i æggesnapsen og rør det rundt, indtil det har samlet sig.
  8. Tag en springform. Min springform er Ø24 centimeter.
  9. Kom smør på et stykke køkkenrulle og smør springformen. her valgte jeg selv at bruge en fedtspray, fordi det er nemmere, men resultatet er det samme.
  10. Hæld kagedejen over i springformen. Sørg for at dejen presses lidt ud mod siderne af springformen. Det skal kompensere for hævningen og den forhøjning, der normalt dannes primært omkring kagens midte.
  11. Sæt kagedejen midt i ovnen og lad den bage i en halv times tid.
  12. Tag den færdige kagebund ud af ovnen og stil den til afkøling uden at fjerne springformen. I mellemtiden hopper du videre til næste punkt: Lemoncurdmoussen.

 

Lemoncurdmousse

Jeg tog udgangspunkt i min egen lemoncurd, men det er så her, jeg til en anden gang vil tilføje husblas:

  1. Læg husblassen i blød i en skål med koldt vand. Det tager cirka 10 minutter.
  2. Pres i mellemtiden saften ud af citronerne.
  3. Bring to gryder med vand i kog og find to skåle, der begge passer til at stå ovenpå hver sin gryde (til vandbad).
  4. Smelt smørret over det ene vandbad, indtil det når 80 grader celsius.
  5. Pisk citronsaft, sukker og æg sammen over det andet vandbad. Pisk i cirka 5 minutter.
  6. Tilføj det smeltede smør og pisk det hele sammen. Jeg brugte min møgsmarte røremaskine med indbygget varmefunktion til at røre det sammen. Hvis du bruger sådan en, eller en tilsvarende, finder du fremgangsmetoden i denne opskrift.
  7. Hæld blandingen gennem en sigte og over i en skål for at sigte trådene fra æggene fra.
  8. Rør den udblødte husblas ud i den varme lemoncurd.
  9. Sæt lemoncurdmoussen i køleskabet til afkøling i minimum 2 timer. Herefter går du i gang med den første samling af kagen.

 

Første samling af kagen

  1. Frigør den afkølede lagkagebund fra springformen.
  2. Skær lagkagebunden tværs over til to lige store bunde. Det var her, jeg "kiksede" lidt og endte ud med to bunde, der ikke var heeeelt lige store 😉
  3. Læg springformen midt på et fad eller en tallerken i en passende størrelse. Det er vigtigt, at du ikke vælger et fad eller en tallerken, der er for stor til at være i dit køleskab!
  4. Tag et cirka 26 centimeter langt stykke kageplast.
  5. Placér kageplasten på indersiden af springformen. Sæt eventuelt en klemme på for at holde plasten på plads.
  6. Læg den ene lagkagebund i bunden af springformen.
  7. Smør halvdelen af den nu afkølede lemoncurdmousse udover lagkagebunden.Citronlagkage med hvid chokolade
  8. Sæt det på køl.

 

Hvid chokolademousse

  1. Fyld en skål med koldt vand og læg husblassen i blød i 20 minutters tid.
  2. Hak i mellemtiden den hvide chokolade groft på et skærebræt.
  3. Hæld den hakkede chokolade over i en ren skål.
  4. Piskefløden hældes i en gryde og opvarmes. Tag gryden af blusset, lige inden fløden når kogepunktet.
  5. Hæld straks den varme fløde i skålen med den hakkede chokolade og rør det sammen til en homogen masse.
  6. Den udblødte husblas tilsættes med det samme til chokolademassen.
  7. Rør husblassen ud i massen, indtil den er helt opløst.
  8. Hæld nu blandingen over i en ny skål.
  9. Tag et stykke husholdningsfilm og læg det ned over massen, så massen ingen kontakt har med luften. Det forhindrer, at der dannes kondens på undersiden af husholdningsfilmen.
  10. Stil skålen på køl i minimum 3 timer. Her vil massen tykne. Lad det stå indtil det er gennemkoldt (køleskabstemperatur).

 

 

Anden samling af kagen

  1. Tag den nu helt køleskabskolde chokolademasse ud af køleskabet.
  2. Brug en elpisker og pisk chokolademassen til en lækker, luftig chokolademousse.
  3. Tag lagkagebunden med lemoncurdemoussen ud af køleskabet. Lad den blive i springformen.
  4. Fordel nu halvdelen af chokolademoussen ovenpå lemoncurdmoussen og læg den sidste lagkagebund ovenpå chokolademoussen.
  5. Fordel den resterende lemoncurdmousse ovenpå lagkagebunden.
  6. Sæt hele herligheden tilbage på køl i en times tid, så lemoncurdmoussen når at sætte sig, inden der kommer chokolademousse ovenpå.
  7. Efter en time tages kagen atter ud af køleskabet, og det sidste lag chokolademousse fordeles ovenpå lemoncurdmoussen.
  8. Stil kagen tilbage på køl. Lad den stå natten over.

 

Citrongelé

  1. Dagen derpå: Fyld en skål med koldt vand og læg husblassen heri.
  2. Hæld i mellemtiden citronsaft og sukker i en gryde og sæt gryden på komfuret.
  3. Opvarm citronsaften og sukkeret indtil sukkeret er helt opløst.
  4. Fisk husblassen op af vandet og vrid den fri for væde.
  5. Rør husblassen ud i den opvarmede citron- og sukkerblanding, indtil husblassen er opløst.
  6. Tilsæt den gule frugtfarve og rør farven ud.
  7. Lad blandingen afkøle i cirka 10 minutters tid. Blandingen skal være afkølet men stadig flydende.

 

Sidste samling af kagen

  1. Når citrongeléen er afkølet, men stadigt flydende, tages kagen ud af køleskabet.
  2. Hæld citrongeléen udover hele toppen af kagen (som stadig er placeret i springformen med kageplast omkring sig).
  3. Stil kagen tilbage på køl og lad citrongeléen sætte sig. Det tager 1-3 timer. Når den har sat sig, frigøres kagen fra springformen, og kageplasten tages forsigtigt af.
  4. Servér - velbekomme!

 

Citronlagkage med hvid chokolade

Kategori

Mad

Har du selv prøvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.


Har du spørgsmål eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.

Sværhedsgrad
Sociale medier
Læs også
Citrondrøm
Opskrift
Anette
Lemoncurd
Opskrift
Anette
Alt om chokolade
Artikel
Redaktion