fbpx ūüćě"Basic" Surdejsbr√łd | opskrifter | GastroFun.dk

"Basic" Surdejsbr√łd

Surdejsbr√łd med et fint √łre og snittet m√łnster
Underrubrik
Der er som s√•dan ikke noget basic ved surdejs br√łd. Det her er opskriften jeg har brugt til at l√¶re at lave et godt br√łd og forst√• teknikkerne
Sidst ændret:
Tirsdag den 10. marts, 2020 - 12:01
Beskrivelse

Dette er et 75% hydrations br√łd, hvilket¬†lyder lidt lavt for nogen, men det er et godt sted at starte for¬†at l√¶re teknikkerne. Hydration er √¶gte bagen√łrders betegnelse for forholdet mellem vand og mel.

surdejsbr√łd

Inden man begynder, vil jeg anbefale man har f√łlgende ting:

  • En oval h√¶vekurv
  • Et barberblad
  • En st√łbejernsgryde / emaljeret gryde som holder t√¶t
  • Og selvf√łlgelig en surdej.

Hvis man ikke selv har en surdej og ikke kan overskue at lave en, er det ofte en mulighed at f√• noget fra en lokal surdejsbager eller en anden surdejs n√łrd¬†( fx mig ).¬†

Jeg v√¶lger at bage 2 br√łd, fordi man s√• kan f√• en bedre ide om hvordan dejen er, og fordi jeg finder det lettere at l√¶re noget imens jeg bager. Hvis man ikke f√•r spist br√łdene egner de sig perfekt¬†til fryseren eller som¬†gave til naboen.¬†

 

"Basic" Surdejsbr√łd opskrift

Sværhedsgrad
Udbytte
2 B√łrd
Tilberedelsestid
40 minutter
Hviletid
17 minutter
Tid i alt
57 minutter
Ingredienser
550 g Vand
220 g Levain (Se vejledning )
486 g Hvedemel
20 g Flagesalt
Vejledning

Dagen f√łr bagning

Kl 8 laver jeg min levain (en slags fordej).

80g surdej + 160g lunkent vand + 80g hvedemel + 80g √łlandshvedemel (1:2:2)

Kl 12 (eller n√•r den er vokset til dobbelt st√łrrelse) blander jeg 550g lunkent vand og 220g levain sammen. S√• tilf√łjer jeg 152g √łlandshvedemel, 200g manitoba mel og 486g hvedemel.

Det lader jeg stå tildækket i 45 min til autolyse.

Herefter tilf√łjer jeg 20g flagesalt + 50g vand og k√łre den p√• r√łremaskine. Jeg er meget heldig og havde en Teddy Varimixer hvor det tager sm√• 8 min ved 1,5 hastighed.¬†¬†Man kan sagtens g√łre det p√• andre, den her dej er f√¶rdig n√•r den samler sig og slipper sk√•lens kanter.¬†

Her efter flytter jeg dejen over i en olieret plast beholder hvor den stor med låg på i et par timer til den er hævet cirka 30%

Vend dejen ud p√• et rent bord (uden mel) her deler du dejen¬†i 2 med en dejskraber. For s√• at forme 2 kugler og skabe en sp√¶nding p√• overfladen¬†¬†(preshape)¬†¬†lade dem ligge i 20 min, mens du g√łr h√¶ve kurvene klar med et viskestykke og drysser dem med mel.¬†

Drys nu mel over dejene s√• n√•r du vender dem kommer melet ned mod bordet og s√• former man. Her vil jeg klart anbefale lige at s√łge p√• nogle videoer for at f√• en fornemmelse af hvordan man g√łr det.¬†

  • Jeg t√¶nker det som f√łrst former jeg en konvolut som jeg lukker og s√• syer siderne sammen. Det giver igen mening f√łr man har set det.¬†

S√• folder jeg viskestykket overdejen og s√¶tter en badeh√¶tte over (eller s√¶tter i en plastik pose) s√• s√¶ttes de i k√łleskabet til dagen efter.

 

Morgendagen efter

Kl 9. forvarmes ovnen med gryden til det h√łjeste din oven kan (min er 240 grader). Lad gryden st√• i ovnen¬†i 70 min. i over/undervarme.

Tag br√łdet ud af k√łleskabet. Vend det over p√• et lille stykke bagepapir, drys med lidt mel og lav dit √łnskede m√łnster med barberbladet.¬†¬†Husk et lidt c formet snit fra top til bunden til en af siderne (det her her br√łdet forh√•bentlig vil h√¶ve op). Placer br√łdet forsigtigt i bageudstyret, husk l√•g for at holde p√• dampen br√łdet laver.¬†

Bag i 20 min ved 240 grader. Tag låget af og giv den 15 minutter ved 215 grader og yderlig 5 minutter på risten alene.

For at bage det n√¶ste br√łd genvarmer man ovnen til 240 grader i 40 minutter og gentager.

Noter

Min surdej st√•r p√• k√łkkenbordet og bliver fodret dagligt, s√• den er altid klar til at bygge levain med. Hvis du ikke bager s√• ofte kan du altid fodre den aftenen f√łr og s√• er den klar og glad om morgen.¬†

 

Der g√•r mange "uperfekte" br√łd til det helt rigtige br√łd,¬†med den rigtige krumme, skorpe, form og smag.

Så bag bag bag! Skriv til andre for hjælp og input, eventuelt mig ;)  og lær at fejlene. 

 

Source

F√łlg mig p√• Instagram her.

Kategori

Se f.eks. hvordan du folder franskbr√łdsdej her:

 

Sociale medier
Læs også
Gær og bagning
Artikel
Redaktion
Hjemmelavet surdej
Opskrift
Anette
Surdejsbr√łd
Opskrift
Anette
Hvedesurdejsbr√łd
Opskrift
Anette
Surdejsbr√łd
Opskrift
Anette